14-01-18

Nieuwsoverzicht

De Bin Ladin Contracting Group bouwt op de Deira Islands in Dubai een nieuw vakantiepark. Het bedrijf werd door ontwikkelaars Nakheel en RIU Hotels & Resorts uit een groep van tien aannemers geselecteerd. Met het project is een investering van 385 miljoen dirham of 104,8 miljoen euro gemoeid. Bin Ladin moet daarbij op de Deira Islands een vakantiecomplex met achthonderd kamers en een waterpark bouwen. Nakheel zegt dat de ontwikkeling van de Deira Islands in totaal ongeveer 8 miljard dirham zal kosten. Het complex moet volgend jaar worden opgeleverd. Deira Islands moet de kustlijn van Dubai met 40 kilometer uitbreiden. Het gebied krijgt 250.000 inwoners en moet ongeveer 80.000 banen creëren.

België gaat toch geen onderzoek instellen naar de eventuele bouw van een nieuwe kerncentrale. Dat heeft de ministerraad beslist. Eerder was gemeld dat Marie-Christine Marghem, minister van energie, zou laten onderzoeken of mogelijk een nieuwe kerncentrale zou moeten worden gebouwd om de Belgische energiebevoorrading in de toekomst te garanderen. Er is volgens vice-premier Alexander De Croo echter geen sprake dat aan de bouw van een nieuwe nucleaire centrale zou worden gedacht. Hij wees erop dat België met een bijzonder grote meerderheid voor een kernuitstap heeft gestemd. Ook wordt erop gewezen dat de bouw van een nieuwe kerncentrale bijzonder duur zou uitvallen.

De baguette, het traditionele Franse stokbrood, moet door de Unesco worden erkend als immaterieel werelderfgoed. Dat heeft Dominique Anract, voorzitter van de Confédération Nationale de la Boulangerie-Pâtisserie Française (CNPBF), gezegd. De Franse bakkers spiegelen zich daarbij aan Italië, dat de pizza als erfgoed heeft laten erkennen. Anract kondigde aan voor de erkenning van de baguette steun te zullen vragen bij de Franse president Emmanuel Macron, zodat bij de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, een dossier zou kunnen worden ingediend. Anract wees er daarbij ook op dat de baguette, samen met de Eiffeltoren, één van de sterkste symbolen van Frankrijk is.

Investeringsmaatschappij Gimv verkoopt zijn belang in het Duitse bedrijf Mackevision, gespecialiseerd in speciale effecten op basis van driedimensionale technologie, aan consulent Accenture. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De Vlaamse investeerder had vier jaar geleden in Mackevision, onder meer verantwoordelijk voor de speciale effecten in de televisiereeks Games of Thrones, een belang genomen. Mackevision heeft vestigingen in Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, China en Japan. De Duitse onderneming heeft meer dan vijfhonderd werknemers. Het bedrijf moet de portefeuille contentproductie en digitale dienstverlening van Accenture versterken.

De Belgische School for Butlers and Hospitality breidt zijn activiteiten naar andere markten uit. Dat heeft Vincent Vermeulen, oprichter en directeur van het instituut, bekendgemaakt. Tijdens de laatste week van de maand januari worden activiteiten opgestart in Luxemburg, terwijl in september ook een afdeling in Italië wordt geopend. Vermeulen benadrukt daarbij dat in Luxemburg een grote vraag naar opgeleid huispersoneel kan worden opgetekend. Meer dan achttienduizend Luxemburgse gezinnen zouden huispersoneel in dienst hebben. Daarbij zal ook samengewerkt worden met Villeroy & Boch, waar onder meer opleidingen in het onderhoud van servies aan bod zal komen. In Italië wordt extra nadruk gelegd op wijn.

Het Amerikaanse concern Dole Food, verkoper van fruit en groenten, heeft de plannen voor een beursintroductie opgeborgen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. David Murdock, eigenaar van Dole Food, had in april vorig jaar van een mogelijke beursgang gewag gemaakt. Eind vorig jaar leek de Amerikaanse groep echter door het Belgische voedingsconcern Greenyard te zullen worden overgenomen. Die gesprekken werden echter zonder een akkoord afgebroken. Een reden voor de beslissing om uiteindelijk ook van een beursgang af te zien, werd niet gegeven. Er is ook weinig bekend over de verdere plannen die Murdock (94) met Dole Food heeft. Het concern moet voor een aantal financiële knelpunten een oplossing vinden.

De Nederlands-Britse oliegroep Shell koestert plannen om een overnamebod te doen op Eneco, aanbieder van duurzame energie. Dat hebben een aantal bronnen tegen Nederlandse media gezegd. Shell zou een Amerikaanse zakenbank hebben ingehuurd om een mogelijke bieding voor te bereiden. Eneco is op dit ogenblik in handen van ruim vijftig Nederlandse gemeentebesturen. Een meerderheid van die aandeelhouders hebben echter aangegeven het energiebedrijf te willen verkopen. Ook de Franse oliegroep Total zou echter al mogelijke interesse in Eneco hebben laten blijken. Total nam twee jaar geleden in België met Lampiris ook al een leverancier van duurzame over.

In Frankrijk wordt het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung door de organisaties Peuples Solidaires en Sherpa voor de rechter gedaagd. De organisaties betichten Samsung van misleidende handelspraktijken en schending van de fundamentele mensenrechten. De aantijgingen hebben betrekking op een aantal Chinese fabrieken die componenten voor de smartphones van Samsung leveren. Betoogd wordt dat de Chinese fabrieken gebruik maken van kinderarbeid en ook ander personeel onder onmenselijke omstandigheden tewerkstellen. De klachten zijn gebaseerd op rapporten van de organisatie China Labor Watch. Samsung heeft de betichtingen echter nadrukkelijk afgewezen en benadrukt alle ethische regels te volgen.

Brouwerij Huyghe, producent van onder meer Delirium Tremens, wil meer dan 20 miljoen euro investeren in een verdere uitbreiding van zijn activiteiten. Dat heeft Alain De Laet, chief executive van Huyghe, tegenover de krant De Tijd bevestigd. Huyghe kan al op een sterke verkoop rekenen in onder meer Frankrijk, China en de Verenigde Staten, maar wil nu een export naar India en Afrika opstarten. Daarnaast zal worden geïnvesteerd in een toename van de opslagcapaciteit van de brouwerij in Melle. De voorbije vijf jaar heeft de groep in de brouwerij al een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro geïnvesteerd. Daardoor kon onder meer de brouwcapaciteit tot 350.000 hectoliter worden opgevoerd.

Het Amerikaanse ecommerce-groep Amazon gaat in de Duitse stad Mönchengladbach een nieuw distributiecentrum bouwen. Het nieuwe magazijn zou meer dan duizend nieuwe banen moeten creëren, maar op piekmomenten zou de tewerkstelling nog gevoelig kunnen toenemen. Financiële details over het project werden niet bekendgemaakt. Het nieuwe magazijn krijgt een oppervlakte van 110.000 vierkante meter. Vanuit Mönchengladbach zou Amazon niet alleen een gedeelte van de Duitse markt kunnen bestrijken, maar ook België en Nederland kunnen bevoorraden. Mönchengladbach ligt op 50 kilometer van Maaseik. Amazon is na Zalando de tweede grote online handelaar die zich in Mönchengladbach vestigt.

Het bouwbedrijf De Clercq Aannemingen (DCA) uit Beerse neemt de controle over voetbalclub KFCO Beerschot-Wilrijk over. Het bouwbedrijf was al hoofdsponsor van de Antwerpse club, maar heeft nu een bijkomende investering aangekondigd om de club op korte termijn terug te kunnen brengen naar de hoogste reeks van de Belgische voetbalcompetitie. Concrete cijfers over de investering van het bedrijf werden niet meegedeeld, maar wel wordt gewag gemaakt van een aanzienlijke kapitaalinvestering over de volgende vijf jaar. Het huidige bestuur van de club blijft in functie, maar wordt mogelijk door enkele vertegenwoordigers van het bouwbedrijf aangevuld. Benadrukt wordt dat de nieuwe structuur de lokale verankering garandeert.

De investeerders BNP Paribas Fortis en Invale nemen een minderheidsbelang in de Belgische tomatenproducent Stoffels. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Stoffels is sinds het midden van de jaren negentig van de voorbije eeuw teler en verkoper van tomaten. Het bedrijf is de grootste onafhankelijke tomatenproducent van België. Stoffels haalt een productie van 10.000 ton per jaar en levert onder meer aan grote supermarktketens in België. Het bedrijf, dat een jaaromzet van ongeveer 30 miljoen euro realiseert, zegt met de inbreng van de twee partners niet alleen financiële armslag te hebben gewonnen, maar ook de nodige expertise te hebben aangetrokken voor een verdere Europese uitbreiding.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart verhoogt zijn minimumsalarissen tot 11 dollar per uur. Op hanteert het concern nog een minimumloon van 10 dollar per uur, maar dat bedrag zal begin februari worden opgedreven. Niet alleen worden echter aangepast, want Walmart maakte tevens bekend dat fulltime werknemers in de toekomst ook recht hebben op tien weken betaald zwangerschapsverlof en zes weken vaderschapsverlof. Bij de adoptie van een kind kan op dezelfde rechten beroep worden gedaan, aangevuld met een premie van 5.000 dollar. Tevens wordt een bonus voorzien tussen 200 dollar en 1.000 dollar. De ingreep is volgens Walmart ingegeven door de bijstelling van het Amerikaanse fiscale stelsel.

Biscuiterie Seghers neemt zijn Nederlandse sectorgenoot Euro Pâtisserie over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Beide bedrijven zijn actief als producent voor de huismerken van grote supermarktgroepen, maar kennen naar eigen toch een grote complementariteit. Op die manier kan zowel het productaanbod als het afzetgebied dankzij de fusie gevoelig worden uitgebreid. Seghers is actief in vijftien landen, terwijl Euro Pâtisserie een afzet heeft in ruim veertig landen, maar toch vooral uitvoert naar Groot-Brittannië en Duitsland. De fusiegroep realiseert een omzet van 85 miljoen euro, maar wil tegen eind dit decennium doorgroeien naar minstens 100 miljoen euro.

Supermarktgroep Carrefour heeft een belang van 17 procent genomen in het Franse bedrijf Showroomprivé, gespecialiseerd in flash-sales.  Met de transactie is een bedrag van meer dan 17 miljoen euro gemoeid. In mei vorig jaar was Showroomprivé, opgericht door de ondernemers Thierry Petit en David Dayan, overgenomen door de groep Conforama, dochterbedrijf van de Zuid-Afrikaanse groep Steinhoff. Door de verkoop van het belang in Showroomprivé kan echter de druk op Steinhoff, worden verlicht. Voor Carrefour betekent de aankoop een verdere uitbreiding van de verkoopkanalen. Oprichters Petit en Dayan behouden een belang van 27,17 procent in Showroomprivé, maar ook 40,42 procent van de stemrechten.

09:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.