14-01-18

Nieuwsoverzicht

De Chinese technologiegroep Huawei zal zijn smartphone Mate 10 Pro niet op de Amerikaanse markt kunnen verspreiden. Het toestel moest in de Verenigde Staten door telecomoperator AT&T worden verdeeld, maar dat bedrijf besliste zich uit de overeenkomst terug te trekken. Het toestl kan alleen online worden besteld. Vermoed wordt dat AT&T onder politieke druk is gezet. Huawei is wereldwijd de derde grootste fabrikant van smartphones. Met de Mate 10 Pro wou het Chinese bedrijf concurrent Apple, na Samsung de grootste partij op de markt, in eigen land onder druk zetten. Amerikaanse politici zouden echter gewag hebben gemaakt van Chinese spionage waarbij Huawei mogelijk betrokken zou kunnen zijn.

De Chinese luchtvaartmaatschappij Hainan Airlines vliegt half maart twee keer per week tussen Brussel en Shenzhen. Daardoor zal luchthaven Brussels Airport voortaan vier rechtstreekse verbindingen hebben met China. Daarbij kunnen in elke richting wekelijks meer dan een dozijn vluchten worden aangeboden. Hainan Airlines vliegt op dit ogenblik al tussen Brussel en Peking. Ook die frequentie wordt vanaf eind maart van vier tot vijf verbindingen per week verhoogd. Sinds eind oktober vorig jaar heeft de Chinese maatschappij verder ook drie verbindingen tussen Brussel en Shanghai. Tenslotte start ook Cathay Pacific eind maart met vluchten vanop Brussels Airport naar Hongkong.

Het Japanse technologieconcern Sony heeft een nieuwe generatie van zijn robothond Aibo gelanceerd. De nieuwe versie is uitgerust met artificiële intelligentie, waardoor volgens Sony veel meer mogelijkheden worden gecreëerd. Een eerste versie van Aibo werd al op het einde van de jaren negentig van de voorbije eeuw op de markt gebracht. De robothond kende verschillende evoluties, tot de productie twaalf jaar geleden volledig werd stopgezet. Een prijs van 2.000 euro voor beperkte toepassingsmogelijkheden bleek niet langer haalbaar. Robotica is sindsdien echter meer betaalbaar geworden, terwijl ook meer mogelijkheden kunnen worden geboden. Aibo zou ook in zorginstellingen en scholen kunnen worden ingezet.

Jack Dorsey, chief executive van Twitter, stelt zich niet herverkiesbaar voor een bestuursmandaat bij het entertainmentconcern Disney. Datzelfde geldt ook voor Sheryl Sandberg, chief operating officer van Facebook. Dat heeft Disney bekendgemaakt. Gewezen wordt op toenemende belangenconflicten. Sandberg zetelde sinds het begin van dit decennium in de bestuursraad van Disney. Drie jaar later volgde ook Dorsey. De voorbije jaren hebben zowel Facebook als Twitter echter een aantal activiteiten ontwikkeld die concurrentie voor Disney betekenen. Onder meer in de videosector tonen beide sociale mediabedrijven steeds meer interesse. Twitter werkt bij sportuitzendingen samen met concurrenten van Disney.

Waymo, een zusterbedrijf van Google, gaat in San Francisco zijn zelfrijdende auto op de openbare weg testen. Dat heeft Waymo bevestigd. Bij de proeven zal gebruik worden gemaakt van een aangepaste Chrysler Pacifica, die ook al bij tests in Phoenix wordt ingezet. San Francisco biedt met heuvelachtig terrein en mistige weersomstandigheden volgens Waymo echter de mogelijkheid om de technologie in een omgeving met een ander karakter uit te proberen. De zelfrijdende auto van Waymo is ook al actief in Mountain View, Austin, Kirkland en Detroit. John Krafcik, topman van Waymo, zou op basis van de zelfrijdende auto’s uiteindelijk een grootschalige taxidienst willen uitbouwen.

Het Britse industrieconcern GKN Group, het moederbedrijf van het luchtvaartbedrijf Fokker, heeft een overnamebod van Melrose Industries afgewezen. Melrose had een bod van 7 miljard pond uitgebracht op GKN Group. Volgens Anne Stevens, chief executive van GKN Group, is het bedrijf meer waard dan Melrose wil betalen. Gewag wordt gemaakt van een ongevraagd bod, dat door het bestuur van GKN Group unaniem zou zijn verworpen. Opgemerkt wordt dat GKN Group er de voorkeur aan geeft zijn eigen strategie voor de toekomst uit te werken. Daarbij zou de luchtvaartdivisie worden afgesplitst van de activiteiten die zich op de autobouw toespitsen. Een deadline voor die operatie is niet bekend.

Luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines heeft het voorbije jaar 68,6 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 9,3 procent tegenover het jaar voordien. De bezettingsgraad van de vliegtuigen steeg van 74,4 procent naar 79,1 procent. In december vorig jaar kon zelfs een bezettingsgraad van 79,7 procent worden geregistreerd. Met deze resultaten heeft Turkish Airlines opnieuw aangeknoopt met een groeitempo dat ook drie jaar geleden nog kon worden opgetekend. Het jaar nadien viel de groei echter terug tot 2,5 procent. Een aantal terroristische aanslagen en de internet politieke toestanden deden vele reizigers immers voor andere bestemmingen kiezen.

Drie groepen hebben een bod uitgebracht op de failliete luchtvaartmaatschappij Alitalia. Dat heeft Carlo Calenda, Italiaans minister van industrie, bekendgemaakt. De biedingen zijn afkomstig van de Duitse maatschappij Lufthansa, de Frans-Nederlandse combinatie AirFrance-KLM en de Amerikaanse investeerder Cerberus. De drie voorstellen zullen volgens Calenda nu met de bewindvoerders van Alitalia worden besproken. Daarbij zal onder meer bekeken worden welke voorwaarden bij de overnames worden gesteld. Bij Alitalia werken op dit ogenblik nog ongeveer 12.500 werknemers. Verwacht wordt dat kandidaat-overnemers een belangrijke afslanking zullen eisen.

Het verlichtingsbedrijf Philips Lighting zal in augustus zijn fabriek voor halogeencomponenten in Aken sluiten. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Door de ingreep zullen bijna honderdzestig arbeidsplaatsen verloren gaan. De beslissing betekent ook dat Philips Lighting de productie van halogeencomponenten in Europa helemaal stopzet. Benadrukt wordt dat de sluiting van de fabriek nauw samenhangt met de nieuwe strategie die het bedrijf volgt en waarbij de nadruk steeds meer wordt gelegd op de productie van intelligente systemen voor led-verlichting. Bovendien wordt gewezen op de beslissing van de Europese Unie om de verkoop van halogeenlampen te verbieden. Dat verbod wordt begin september van dit jaar van kracht.

Kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft zijn zeventien filialen in Zuid-Afrika tijdelijk gesloten. De maatregel is een gevolg van demonstraties tegen de groep, waarbij actievoerders de winkels waren binnengedrongen en vernielingen hadden aangericht. De acties waren gericht tegen een reclamecampagne van de onderneming, waarbij de critici gewag maakten van racisme. In de campagne werd immers gebruik gemaakt van een negerjongen, terwijl in de bijhorende slogan gesproken werd over apen in het oerwoud. Het bedrijf ontkent de aantijgingen, maar zegt dat de campagne mogelijk onvoorzichtig is geweest. De campagne is gestopt en de geadverteerde producten werden eveneens uit de verkoop gehaald.

Deutsche Bank zal door de brexit wellicht minder banen van Londen naar Frankfurt overhevelen dan algemeen wordt verondersteld. Dat heeft John Cryan, topman van Deutsche Bank, tegenover de Zwitserse kant Neue Züricher Zeitung gezegd. Deutsche Bank heeft op dit ogenblik in Groot-Brittannië ongeveer 8.600 werknemers. Volgens sommige bronnen zouden mogelijk vierduizend Britse banen verdwijnen en naar Frankfurt worden overgeheveld. Dat cijfer is volgens Cryan echter fel overdreven. Bankiers, informaties en handelaars die in Londen actief zijn, zouden immers daar ook verder willen blijven werken. Administratieve functies zouden daarentegen wel naar Duitsland verhuizen.

In Nederland onderzoeken het chemiebedrijf AkzoNobel en energieleverancier de mogelijkheden om op grote schaal duurzaam opgewekte elektriciteit om te zetten in waterstof, die vervolgens als brandstof zou kunnen worden gebruikt. De bedrijven willen daarvoor een grote installatie bouwen in het Chemie Park Delfzijl. Het complex zou met een capaciteit van twintig megawatt volgens AkzoNobel en Gasunie de grootste fabriek in zijn soort van Europa moeten worden. De installatie moet drie kiloton waterstof per jaar leveren. Dat is voldoende om driehonderd waterstofbussen te laten rijden. Er is echter nog geen definitieve beslissing genomen over de realisatie van de plannen. Daarover zal op een later ogenblik worden beslist.

Volkswagen heeft in Canada met ongeveer twintigduizend autobestuurders een schikking getroffen rond het emissieschandaal bij de Duitse autobouwer. In totaal wordt aan de betrokken bezitters een bedrag van 290,5 Canadese dollar of 191 miljoen euro uitbetaald. Dat heeft Volkswagen gemeld. De schikking heeft betrekking op modellen van de merken Volkswagen, Audi en Porsche. Verder betaalt Volkswagen aan de Canadese autoriteiten ook een boete van 2,5 miljoen Canadese dollar. In een vergelijkbare zaak in de Verenigde Staten moest Volkswagen in totaal 1,22 miljard Amerikaanse dollar betalen aan ongeveer 80.000 chauffeurs. Volkswagen heeft voor het schandaal in totaal 30 miljard dollar gereserveerd.

Shanghai krijgt een filiaal van het Centre Pompidou. Dat werd tijdens de eis van de Franse president Emmanuel Macron naar China bevestigd. Het gebouw wordt ontworpen door David Chipperfield. De Chinese divisie van het Franse museum wordt in de lente van volgend jaar geopend. Het museum zal worden ondergebracht in een nieuw gebouw met een oppervlakte van 25.000 vierkante meter. Het gebouw zal worden ingeplant langs de beroemde promenade naast de Huangpu-rivier, waar ook al andere musea gevestigd zijn. De collectie van het museum zal vooral aandacht besteden aan de hedendaagse Chinese kunst. De onderhandelingen rond het Chinese Centre Pompidou hebben meer dan een decennium geduurd.

In Nederland heeft De Bijenkorf aangekondigd zijn distributiecentrum in Woerden midden volgend jaar te sluiten. Door de ingreep zullen bijna honderdvijftig banen worden geschrapt. De betrokken medewerkers kunnen volgens de directie van de supermarkt echter op een sociaal plan terugvallen. Er wordt benadrukt dat de maatregel absoluut noodzakelijk was om de verdere toekomst van De Bijenkorf te kunnen garanderen. Vanuit het distributiecentrum in Woerden worden de winkels van de Bijenkorf bevoorraad, terwijl voor de online bestellingen gebruik wordt gemaakt van een distributiecentrum van Ingram Micro in Waalwijk. De Bijenkorf wil de distributie voortaan aan één externe partij toevertrouwen.

16:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.