17-01-18

Aantal Britse distilleerderijen op vijf jaar tijd verdubbeld

In Groot-Brittannië zijn op dit ogenblik 315 distilleerderijen operationeel. Dat betekent een toename met 127 procent op vijf jaar tijd. Dat blijkt uit een rapport van de Wine and Spirit Trade Association. Die groei is volgens de onderzoekers in belangrijke mate te danken aan de toenemende populariteit van gin en ambachtelijke likeuren. Dat heeft er onder meer toe geleid dat Groot-Brittannië inmiddels 95 verschillende merken van gin aan het publiek kan voorstellen. De verkoop is daarbij opgelopen tot 47 miljoen flessen per jaar. Er wordt echter aan toegevoegd dat de meeste distilleerderijen ook in whisky en andere sterke dranken investeren. Daardoor kan de Britse markt voor sterke dranken op termijn een sterke verschuiving kennen.

"Britse distilleerderijen werken aan een duidelijke diversifiëring," aldus het rapport. "Daarbij wordt geprofiteerd van de Britse interesse in cocktails. Elk jaar kunnen dan ook een groter aantal verkopers van whisky, wodka, rum, brandy en likeuren worden opgetekend." Het voorbije jaar werden in Groot-Brittannië negenenveertig nieuwe distilleerderijen geopend. De grootste activiteit werd opgetekend in Engeland, waar tweeëntwintig nieuwe uitbatingen werden opgestart. Ook in Schotland werden twintig nieuwe initiatieven gelanceerd. Ook in Wales en Noord-Ierland werden respectievelijk vier en drie nieuwe distilleerderijen in gebruik genomen. Tegelijkertijd werden zeven activiteiten - vijf in Engeland en twee in Schotland - stopgezet.

De onderzoekers merken op ook dat de voorbije jaren vooral buiten Schotland een groei van de sector kon worden opgemerkt. Vijf jaar geleden situeerde meer dan de helft van de Britse distilleerderijen zich in Schotland. De nieuwe openingen konden sindsdien voor 56 procent echter in Engeland worden opgetekend. Nog wordt opgemerkt dat de verkoop van gin de voorbije jaren een sterke groei heeft laten optekenen. Vorig jaar werd een verkoop van 1,2 miljard pond gerealiseerd. Zeven jaar geleden was er sprake van een verkoop van amper 630 miljoen pond.  Een meerderheid - 38,7 miljoen flessen - wordt verkocht in de winkels. Maar inmiddels worden ook 8,8 miljoen flessen verkocht in pubs, bars en restaurants.

Er wordt nog op gewezen dat gin door 29 procent van de Britten als hun favoriete sterke drank wordt bestempeld.

Lees Verder

16:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: distilleerderij |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.