18-01-18

Nieuwsoverzicht

Apple wil de volgende vijf jaar 30 miljard dollar in de Verenigde Staten investeren en daarmee twintigduizend extra banen creëren. De nieuwe arbeidsplaatsen zouden worden gecreëerd bij bestaande vestigingen en op een gloednieuwe campus. In de Verenigde Staten heeft Apple op dit ogenblik al 84.000 medewerkers. Tim Cook, topman van Apple, betoogde dat de investeringen zouden worden gericht op regio’s waar het bedrijf de grootste impact kan hebben op de Amerikaanse arbeidsmarkt. De operatie van kadert in een breder investeringsplan dat honderden miljarden dollar opnieuw naar de Verenigde Staten moet brengen. Apple heeft ongeveer 250 miljard dollar buitenlandse tegoeden.

Het Britse industrieconcern Rolls-Royce overweegt zijn activiteiten rond commerciële scheepvaart van de hand te doen. De resultaten van de divisie ervaren zware druk vanwege een zwakkere vraag vanuit de offshore boorindustrie. Rolls-Royce, vooral bekend als fabrikant van vliegtuigmotoren, wil zijn organisatie vereenvoudigen. Dat moet een heropleving mogelijk maken. Twee jaar geleden leed het concern nog een recordverlies van ongeveer 5 miljard euro. Op dit ogenblik telt Rolls-Royce nog vijf divisies. Daarvan zouden uiteindelijk nog drie grote pijlers overblijven. De groep zou zich daarbij willen toespitsen op civiele luchtvaart, defensie en energiesystemen. Voor de maritieme en nucleaire divisies wordt een oplossing gezocht.

Het Britse modehuis Burberry heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 719 miljoen pond. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat de terugval in belangrijke mate te wijten is aan de Britse thuismarkt. Daar moet een terugval van bijna 10 procent opgetekend, maar er wordt wel opgemerkt dat het jaar voordien onder invloed van het toerisme wel een stijging met 40 procent kon worden gemeld. In het Midden-Oosten en Europa kon daarentegen een lichte stijging worden opgetekend. Ook in Azië en Amerika werden omzetstijging genoteerd. Het bedrijf zegt ook meer digitale en mobiele inkomsten te boeken.

De Belgische baggeraar Deme zal mogelijk in Dubai een kunstmatig eiland voor de opslag van duurzame energie bouwen. Indien de studies positief uitvallen, kan het project nog dit decennium worden opgestart. Dat heeft de krant De Tijd gemeld. Deme koestert al langer plannen om in de Noordzee een kunstmatig energie-eiland te bouwen, maar de nodige vergunningen blijven achterwege. Dewa, het elektriciteitsbedrijf van Dubai, zou nu echter interesse hebben getoond in de technologie. Volgens de plannen zou voor de kust van Dubai een kunstmatig atol met een omvang van 8 vierkante kilometer worden aangelegd. Een waterbassin kan er worden gebruikt voor de opslag van energie van de offshore windturbines.

Het Britse bouwconcern Interserve loopt geen gevaar. Dat heeft Britse regering benadrukt in reactie op een bericht van de Britse zakenkrant Financial Times na de instorting van de bouwgroep Carillion. Volgens de krant had de Britse regering beslist ook de situatie bij Interserve op te volgen. Beide bedrijven voeren opdrachten voor de Britse overheid uit. Ook werd gemeld dat Interserve over zijn schuldenstructuur gesprekken had gevoerd met de banken. De Britse overheid benadrukt echter de financiële gezondheid van al zijn toeleveranciers op te volgen. Daarbij werd opgemerkt dat er tussen Interserve en Carillion geen vergelijking mogelijk is. Er zouden helemaal geen grote problemen worden verwacht.

Internetgroep Google heeft plannen voor de aanleg van drie bijkomende onderzeese kabels, die de connectiviteit van zijn clouddiensten nog verder moeten verbeteren. Dat heeft Google bekendgemaakt. Er wordt een kabel voorzien vanuit de Verenigde Staten naar Ierland en Denemarken, terwijl ook een verbinding tussen Hongkong en Guam en een connectie tussen Chili en Los Angeles zouden worden aangelegd. Na die operaties zal Google kunnen werken met een netwerk van elf onderzeese verbindingen. Er moeten voor de aanleg van de kabels wel budgetten van honderden miljoen dollar worden gereserveerd, maar anderzijds kan profijt worden gehaald uit kortere reactietijden en stabielere verbindingen.

De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 7,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Die terugval was vooral te wijten aan dalende inkomsten uit de handel in obligaties en aandelen. Wel werden meer inkomsten gerealiseerd uit de begeleiding van beursintroducties, fusies en overnames. Door eenmalige fiscale lasten werd een nettoverlies geleden van ruim 1,9 miljard dollar, tegenover bijna 2,4 miljard dollar winst het jaar voordien. Over het hele jaar steeg de omzet met 5 procent tot 32,1 miljard dollar. De nettowinst viel van 7,4 miljard dollar naar 4,3 miljard dollar terug.

De Belgische activiteiten van de Nederlandse groep WPG Uitgevers zetten hun activiteiten op autonome basis verder onder hun oorspronkelijke naam Standaard Uitgeverij. De Belgische activiteiten van de uitgeverij worden door een aantal Vlaamse ondernemers overgenomen. De nieuwe eigenaars van Standaard Uitgeverij zijn Jeroen Overstijns, Koen Clement, Pieter Lambrecht, Maurits Lemmens en Raf Uten. Onder meer titels zoals Suske & Wiske en Kiekeboe komen door de operatie opnieuw volledig in Belgische handen. Wel wordt opgemerkt dat Standaard Uitgeverij met WPG Uitgevers zal blijven samenwerken en de auteurs van De Bezige Bij en AW Bruna zal vertegenwoordigen.

De online retailgroep Zalando heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije boekjaar een omzet tussen 1,32 miljard euro en 1,34 miljard euro laten optekenen. Tegenover dezelfde periode het jaar voordien werd een groei tussen 21,2 procent en 23,2 procent geboekt. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het bedrijf heeft bekendgemaakt. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd tussen 4,48 miljard euro en 4,50 miljard euro. Dat betekende een stijging tussen 23,1 procent en 23,7 procent. Er wordt ook gerekend op een jaarwinst tussen 209 miljoen euro en 222 miljoen euro. Rubin Ritter stelde dat het bedrijf zijn belofte van winstgroeiende heeft kunnen waarmaken. Dit jaar wordt verder gestreefd naar een sterker marktaandeel.

De Russische chatapplicatie Telegram wil met de uitgifte van een eigen cryptomunt Ton een bedrag ter waarde van 980 miljoen euro ophalen. De opbrengsten zouden worden gebruikt voor de lancering van een cryptocreditcard. De operatie zou de grootste kapitaaloperatie in cryptovaluta uit de geschiedenis worden. Op dit ogenblik staat het record van Filecoin, dat in september vorig jaar met een virtuele kapitaaloperatie een bedrag ter waarde van 210 miljoen euro kon ophalen. Met een cryptocreditcard moet de introductie van de virtuele valuta in het dagelijkse leven kunnen worden vergemakkelijkt. Op dit ogenblik verlopen gewone betalingen met virtuele munten zoals de bitcoin of ethereum nog moeizaam.

De Japanse autobouwer Toyota neemt een belang van 15 procent in de Australische groep Orocobre, producent van lithium. Met de transactie is een bedrag van 296 miljoen Australische dollar of 190 miljoen euro gemoeid. De investering gebeurt door Tsusho, de investeringsdivisie van Toyota. Door de instap in Orocobre wil Toyota zekerheid op een bevoorrading van lithium, een cruciaal onderdeel van autobatterijen. Door de financiële middelen van Tsusho Toyota moet Orocobre de productie van lithium in zijn Australische mijnen verdubbelen. De twee partijen zouden ook plannen hebben om in de Japanse stad Fukushima een fabriek te bouwen met een jaarlijkse productiecapaciteit van 10.000 ton lithium hybroxide.

Bank of America heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 20,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalwinst van de financiële groep kende echter een halvering tot 2,4 miljard dollar. Daarbij wordt onder meer gewezen op een eenmalige afschrijving van 2,9 miljard dollar vanwege de fiscale hervormingen die de Amerikaanse regering heeft doorgevoerd. Er wordt wel benadrukt dat de fiscale hervormingen dit jaar de effectieve belastingtarieven van de bank met 9 procentpunt tot 20 procent zal herleiden. Die besparingen zouden kunnen gaan naar de aandeelhouders, salarissen en investeringen in technologie.

De Europese Commissie wil dat alle plastic verpakkingen op de Europese markt tegen eind volgend decennium gerecycleerd kunnen worden. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, benadrukte dat dringend moet worden ingegrepen. Anders zullen de oceanen tegen het midden van de eeuw volgens hem meer plastic dan vis omvatten. In Europa wordt jaarlijks 25 miljoen ton plastic afval geproduceerd. Daarvan is ongeveer twee derde afkomstig van verpakkingen. Het grootste gedeelte van dat restproduct wordt nog altijd naar de verbrandingsoven of de stortplaats gebracht. Minder dan 30 procent gaat naar recyclage. Ook een uitvoer van plastic afval naar China is niet langer mogelijk.

De Britse investeerder Melrose Industries heeft een vijandig overnamebod gelanceerd op het industrieconcern GKN Group, het moederbedrijf van onder meer luchtvaartonderneming Fokker. Een eerder voorstel van Melrose was door GKN Group afgewezen. Daarom richt de investeerder zich met een vijandig overnamebod rechtstreeks tot de aandeelhouders van het industrieconcern. Melrose zou voor GKN Group een bedrag van 7,4 miljard pond willen betalen. GKN Group heeft een relatief moeilijke periode achter de rug. Het bedrijf moest een aantal tegenslagen in zijn Amerikaanse activiteiten verwerken. Dat leidde tot het vertrek van divisiedirecteur Kevin Cummings, die de leiding over het hele concern had moeten overnemen.

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,17 miljard dollar, tegenover 2,54 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Er werd echter een kwartaalverlies geleden van 196 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 125 miljoen dollar het vierde kwartaal het jaar voordien. Gewezen wordt daarbij onder meer op eenmalige lasten voor reorganisaties. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van 11,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien. Alcoa boekte het voorbije jaar een winst van 217 miljoen dollar, tegenover een verlies van 400 miljoen dollar het jaar voordien.

09:31 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.