19-01-18

Verenigde Staten tonen superieure arbeidstevredenheid

In de Verenigde Staten tonen werknemers een opvallend grotere tevredenheid dan hun collega’s in Europa. Nochtans genieten de Europese werknemers heel wat bijkomende voordelen in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Jobbio. Vastgesteld werd dat de werknemers in de westerse economieën gemiddeld een arbeidstevredenheid van 68,1 procent laten optekenen. In de Verenigde Staten loopt dat cijfer echter op tot 71,8 procent. Duitsland volgt op een tweede plaats met 71,2 procent, maar in de andere landen blijft de tevredenheid onder de grens van de 70 procent. België staat met een totaal van 65,2 procent bijna helemaal achteraan.

Lees Verder

 

19:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Marketeers verwachten veel van productie merkvideo’s

Marketeers verwachten veel van een samenwerking met uitgevers. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Trusted Media Brands. Er werd onder meer vastgesteld dat 44 procent van de marketeers van mening is dat de consument positiever reageert op content die door een uitgever wordt gecreëerd. Verder werd aangevoerd dat 38 procent van de marketeers gelooft in strategieën die beroep doen op merkenvideo. Volgens een groot aantal marketeers is de inzet van merkvideo efficiënter dan de traditionele videoformaten. Opgemerkt werd dat 35 procent grotere budgetten wil reserveren voor merkvideo’s. Daarentegen zou 28 procent meer willen investeren in traditionele videospots.

Lees Verder

 

 

18:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Luchtvaart toont grote kloof in brandstofefficiëntie

In de internationale luchtvaart kan tussen de verschillende luchtvaartmaatschappijen een grote kloof in brandstofefficientie worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een rapport van de International Council on Clean Transportation over verbindingen tussen de Verenigde Staten, Oost-Azië en Oceanië. Opgemerkt wordt dat tussen de beste en de slechtste maatschappij in brandstofefficiëntie een kloof van 64 procent moest worden vastgesteld. De beste prestaties werden opgetekend door Hainan Airlines en All Nippon Airways. Op dit ogenblik vertegenwoordigt de luchtvaart minstens 2,5 procent van de productie van broeikasgassen.

Lees Verder

 

18:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Russen werken aan een gezonde levenswijze

In Rusland is het gebruik van alcohol teruggevallen tot het laagste niveau sinds de instorting van de Sovjet-Unie. Dat is de conclusie van een rapport van World Health Organisation (WHO). Ook de tabaksconsumptie heeft volgens de onderzoekers een belangrijke inkrimping gekend. Er kan in het land volgens de onderzoekers dan ook een sterkere trend naar een gezonde levensstijl worden opgemerkt. Indien de huidige trends worden doorgezet, zou Rusland zich volgens het rapport over één decennium op het niveau van Scandinavië en Groot-Brittannië kunnen bevinden. Inmiddels zouden de Russen gemiddeld al minder alcohol consumeren dan Fransen en Duitsers.

Lees Verder

 

17:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Consument houdt van retail met technologie

Consumenten vertonen een voorkeur voor retailers die een rijkere technologische ervaring garanderen. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Soti bij een groep consumenten in de Verenigde Staten. Aangegeven wordt dat 76 procent van de consument ervan overtuigd is dat een betere beleving kan worden ervaren wanneer het personeel door technologie wordt ondersteund. Bovendien bleek dat 67 procent van de respondenten van mening is dat een grotere inzet van mobiele technologie door de retailers aan de consument de kans biedt tijd te besparen. Er kon ook worden vastgesteld dat 66 procent van de consumenten de voorkeur biedt aan selfservice boven een contact met winkelpersoneel.

Lees Verder

 

17:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China decor van een vernieuwde luxemarkt

Op het Chinese vasteland zijn het voorbije jaar voor 142 miljard yuan of 22 miljard dollar luxegoederen verkocht. Dat betekende een stijging met 21,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van consulent Bain. Opgemerkt wordt dat de groei van de sector het voorbij jaar een steile klim heeft gekend. Het jaar voordien was er immers slechts sprake van een omzettoename met 3,5 procent. Daarmee laat de Chinese luxemarkt voor de eerste keer in vijf jaar opnieuw een significante groei kennen. De sector kwam immers nagenoeg tot stilstand door de beslissing van de Chinese overheid om corruptie en overdreven uiterlijke tekenen van rijkdom te beteugelen.

“De Chinese luxemarkt heeft het voorbije halve decennium weinig beweging gekend,” geeft Bruno Lannes, analist bij Bain, toe. “Het voorbije jaar kon dan ook van een opmerkelijke heropleving gewag worden gemaakt. Dat herstel situeert zich echter niet op basis van dezelfde consumenten of categorieën als in het verleden. Er is in China duidelijk sprake van een vernieuwde luxemarkt. Er is sprake van andere profielen, verwachtingen en smaken.” Onder meer wordt gewezen op de interesse van de millennials in duurdere confectiekledij, waarbij eerder aandacht wordt besteed aan vrijetijdskleding en sportkledij dan aan het traditioneel design. Ook cosmetica en juwelen vormen snelgroeiende categorieën.

De onderzoekers merken op dat de gemiddelde klant op de luxemarkt op het Chinese klant een leeftijd heeft van ongeveer vijfendertig jaar. “Dat is tien jaar jonger dan in de ontwikkelde economieën,” aldus nog Bain. Er kon ook worden vastgesteld dat 93 procent van de Chinese millennials van plan zijn om de volgende drie jaar nog meer luxegoederen te kopen. Er wordt aan toegevoegd dat de marketing-sector deze trends hebben gevolgd, waarbij grotere budgetten werden verschoven naar digitale kanalen. Inmiddels zouden digitale bestedingen nagenoeg de helft van de budgetten van de luxemerken in China vertegenwoordigen, tegenover ongeveer 33 procent twee jaar geleden.

Er wordt ook gewezen op de invloed van de beslissing van de Chinese overheid om de binnenlandse consumptie aan te moedigen.

Lees Verder

16:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, luxemarkt |  Facebook |

Europese Unie verbruikt recordhoeveelheid Russisch gas

De Europese Unie heeft het voorbije jaar een recordhoeveelheid Russisch gas ingevoerd. Dat blijkt uit cijfers die de Russische gasproducent Gazprom heeft bekendgemaakt. Het bedrijf zegt het voorbije jaar 193,9 miljard kubieke meter gas naar de Europa en Turkije te hebben uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het vorige record, dat twee jaar geleden werd gevestigd. Er zijn ook weinig tekenen dat deze trend op korte termijn zal kunnen worden omgekeerd. De Europese Unie probeert nochtans zijn energiebevoorrading te diversifiëren nadat bleek dat een conflict tussen Rusland en Oekraïne ook de eigen aanvoer in het gedrang bracht.

"Het resultaat is uiteraard een financiële overwinning voor Gazprom, dat voor zijn winst vooral op de export moet steunen," aldus waarnemers. "Er mag echter ook gewag worden gemaakt van een politieke zege in een periode dat de diplomatieke relaties tussen Rusland en de Europese Unie op hun laagste punt staan sinds het einde van de koude oorlog." Onder meer konden bij de leveringen aan Duitsland en Oostenrijk historische records melden. Ook de gasuitvoer naar Frankrijk nam met 6,7 procent toe. Daarmee wordt een trend van de voorbije verder bevestigd. Inmiddels vertegenwoordigen de Russische leveringen één derde van het totale gasverbruik in de Europese Unie.

Het Russische gas wordt onder meer met pijpleidingen door Oekraïne aangevoerd. Door het conflict tussen Rusland en Oekraïne vier jaar geleden werd die bevoorrading echter onderbroken. Dat heeft in de Europese Unie de vrees doen rijzen dat Rusland zijn gasvoorraden voor geopolitieke doelstellingen zou kunnen gebruiken. Daarom wordt uitgekeken naar mogelijke alternatieven. Onder meer wordt gerekend op de invoer met schepen vloeibaar gas, waardoor onder meer aankopen zouden kunnen worden gedaan in Qatar of de Verenigde Staten. Er zijn echter een aantal factoren die de vraag naar Russisch gas in Europa hebben doen toenemen.

Valery Nesterov, analist bij de Russische Sberbank,  wijst er daarbij op dat het economische herstel in de Europese Unie ook de vraag naar gas heeft doen toenemen. Bovendien kan gas volgens hem met meer competitieve prijzen werken dan steenkool. Verder konden de gasleveringen ook profiteren van strengere winters, het productieverlies van de Europese gasvelden en de sluiting van kerncentrales. Nesterov verwacht dit jaar weliswaar een lichte daling van de Russische gasexport naar de Europese Unie, maar op een grote verschuiving moet volgens hem niet worden verwacht. "Gazprom zal vermoedelijk zijn marktaandeel in de Europese Unie kunnen aanhouden," aldus de analist.

Lees Verder

15:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gas |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Britse treinoperator Virgin Train moet de Daily Mail opnieuw te koop aanbieden. Dat heeft Richard Branson, topman van Virgin Train, gemeld. Het spoorbedrijf had in november vorig jaar beslist om de Daily Mail niet langer te verkopen. Op de treinen zouden alleen nog de Daily Mirror, de Financial Times en de Times worden aangeboden. Betoogd werd dat de Daily Mail niet compatibel was met de overtuigingen van Virgin Train. Verwezen werd naar de standpunten van de krant rond immigranten, holebi's en werklozen. Branson stelde echter dat de beslissing van Virgin Train naar censuur neigde, wat volgens hem niet kan worden getolereerd. De klanten van Virgin Train moeten volgens Branson een eigen krantenkeuze kunnen maken.

Het Saudische olieconcern Saudi Aramco is klaar om in de tweede helft van dit jaar een beursgang te maken. Dat heeft Amin Nasser, topman van Saudi Aramco, gezegd. Het olieconcern is in handen van de Saudische overheid, die echter te kennen heeft gegeven te overwegen om een belang van 5 procent in het bedrijf naar de beurs te brengen. Later zal worden bepaald op welke beurs een notering wordt genomen. De beurzen van Londen, New York, Hongkong, Tokio, Singapore en Toronto zou al interesse hebben getoond. Door de beursgang zou de waarde van Aramco worden geraamd op een bedrag van ongeveer 2 biljoen dollar. Daarmee zou de onderneming het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zijn.

Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai heeft bij vliegtuigbouwer Airbus zesendertig exemplaren van de superjumbo A380 besteld. Het order heeft een cataloguswaarde van 16 miljard dollar. Door het order lijkt de toekomst van de A380 gered. De constructeur had recent nog te kennen gegeven dat mogelijk met de productie van de superjumbo zou worden gestopt indien geen nieuwe orders werden ontvangen. Emirates is met grote voorsprong al de grootste klant voor het toestel. In totaal heeft de maatschappij 142 exemplaren van de A380 besteld. Daarvan zijn al 101 toestellen in dienst. John Leahy, topman van Airbus, heeft nu aangegeven dat de productie van de A380 nog lange tijd kan doorgaan.

De Franse supermarktgroep Carrefour heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van bijna 23,33 miljard euro. Dat betekent een stijging met 1,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de Franse markt werd een groei geboekt van 1,5 procent, maar de internationale activiteiten lieten een toename met 2,1 procent optekenen. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 1,6 procent tot 88,24 miljard euro gemeld. Dat betekent een gevoelige vertraging tegenover het jaar voordien, toen nog een groei met 3 procent kon worden gemeld. Verwacht wordt dat ook de operationele winst het voorbije jaar met 15 procent zal zijn gedaald tot ongeveer 2 miljard euro.

Het olieconcern British Petroleum (BP) heeft met de Iraakse overheid een overeenkomst getekend om de productie bij de olievelden rond Kirkuk in het noorden van het land te verhogen. Op dit ogenblik levert het gebied 450.000 vaten per dag op. Dat moet echter worden opgedreven tot een volume tussen 700.000 vaten en 750.000 vaten. British Petroleum was in Kirkuk, ongeveer 250 kilometer ten noorden van Bagdad, eerder al actief, maar moest zijn operaties door de oorlog met terreurorganisatie Daesh en Iraakse Koerden geruime tijd opschorten. De olieproductie van Irak haalt een volume van ruim 4,4 miljoen vaten per dag. De activiteit is echter grotendeels geconcentreerd in het zuiden van het land.

Het backup-systeem van het Europese satellietproject Galileo wordt van Engeland naar Spanje verhuisd. Dat hebben een aantal bronnen bij de Europese Commissie gemeld. Reden voor de verhuis is het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Galileo wordt gestuurd vanuit Saint-Germain-en-Leye in de buurt van Parijs, maar om een uitval van de diensten te vermijden is een backup-systeem actief in de Zuid-Engelse stad Southampton. Dat centrum wordt echter overgeheveld naar de Spaanse hoofdstad Madrid. Ook het Waalse dorp Redu had zich kandidaat gesteld. Redu herbergt nu al een belangrijk ruimtevaartcluster, onder meer met het European Space Security and Education Centre (Esec).

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 9,5 miljard dollar, tegenover 9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Die groei kwam onder meer van recordcijfers bij het vermogensbeheer. De winst viel echter van 1,5 miljard dollar naar 686 miljoen dollar terug. De winstdaling is te wijten aan een voorziening van bijna 1 miljard dollar die moest worden genomen voor de belastinghervorming die de regering van de Verenigde Staten heeft doorgevoerd. Over het hele jaar boekte Morgan Stanley een omzet van 37,9 miljard dollar, tegenover 3,3 miljard dollar het jaar voordien. De nettowinst steeg van 5,9 miljard dollar naar 6,2 miljard dollar.

Het Duitse online platform Auto1 ontvangt een investering van 460 miljoen euro van het VisionFund, een project van de Japanse technologiegroep Softbank. Auto1 is gevestigd in Berlijn en is een online marktplaats voor occasiewagens. Door de investering verwerft het VisionFund een aandeel van 20 procent in het Duitse bedrijf. De waarde van Auto1 wordt door de instap van het Japanse investeringsfonds geraamd op een bedrag van 2,9 miljard euro. Daardoor wordt Auto1 na de Zweedse groep de grootste startup van Europa. Auto1 realiseerde twee jaar geleden een omzet van 1,5 miljard euro. Op het platform zouden dat jaar driehonderdduizend wagens zijn verhandeld. Dagelijks worden drieduizend auto’s toegevoegd.

Chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 277,6 miljard Taiwanese dollar of 7,73 miljard euro. Dat betekende een stijging met bijna 6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf kon profiteren van een wereldwijde stijging in de vraag naar smartphones. De nettowinst daalde echter met 0,9 procent tot 99,3 miljard dollar. Daarbij werd verwezen naar de waardestijging van de Taiwanese dollar. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van 997,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 3 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 2,65 procent tot 343,11 miljard dollar.

De Franse autobouwer PSA Groupe heeft het voorbije jaar in totaal ruim 3,63 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 15,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Franse concern bekendgemaakt. De groei was te danken aan dochtermerk Peugeot, dat een groei met 10,4 procent liet optekenen. Bij Citroën moest daarentegen een achteruitgang met 7,5 procent worden gemeld. Het luxemerk DS Automobiles moest zelfs een daling met 38,5 procent worden geregistreerd. De groei is ook te danken aan de integratie van de merken Opel en Vauxhall, die sinds begin augustus in de cijfers van de Franse groep zijn opgenomen. In China en Zuidoost-Azië viel de verkoop van de groep met 37,4 procent terug.

Het Franse retailconcern Fnac Darty wil volgende zomer in Willebroek en nieuw magazijn in gebruik nemen. Dat heeft het bedrijf, ook eigenaar van keten Vanden Borre, bekendgemaakt. Het nieuwe complex zou een oppervlakte van 14.000 vierkante meter krijgen en moet naar eigen zeggen het bestaande magazijn in Sint-Pieters-Leeuw versterken. Door de operatie zal een groter aantal producten in België kunnen worden gestockeerd. Daardoor zou de groep zijn Belgisch assortiment kunnen uitbreiden, terwijl ook de webwinkels zouden moeten kunnen worden versterkt. De leveringen van online bestellingen zouden dankzij het nieuwe magazijn sneller moeten kunnen gebeuren.

De Amerikaanse verffabrikant PPG Industries heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van een hoger verkoopvolume, gestegen prijzen en gunstige wisselkoerseffecten. De nettowinst viel echter van 344 miljoen dollar naar 184 miljoen dollar terug. De winstdaling moet worden toegeschreven aan eenmalige fiscale lasten en andere bijzondere kosten. De jaaromzet steeg met meer dan 3 procent tot bijna 14,8 miljard dollar. De jaarwinst liep op van 547 miljoen dollar naar ruim 1,4 miljard dollar.

Het Duitse chemieconcern Basf heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 64,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het concern bekend heeft gemaakt. Bij de nettowinst wordt gewag gemaakt van een stijging met 50 procent tot ongeveer 6,1 miljard euro. De winstgroei was naar eigen zeggen onder meer te danken aan de prestaties van de chemiedivisie, waar zowel hogere volumes als grotere marges konden worden gemeld. Ook de activiteiten rond olie en gas en andere afdelingen droegen volgens het concern bij tot de goede resultaten. De fiscale veranderingen in de Verenigde Staten zouden Basf bijna 400 miljoen euro kosten.

Het Belgische bedrijf LensGroup heeft de Duitse webwinkels Contactlinsenman.de en Bestpricelens.com overgenomen. Door de operatie maakt het Belgische concern, het moederbedrijf van het merk LensOnline, zijn debuut op de Duitse markt. Duitsland wordt de vijfde Europese markt voor het bedrijf. LensGroup was al actief in België, Italië, Nederland en Spanje. Door de Duitse overnames groeit de jaaromzet van LensGroup met ongeveer 4 miljoen euro tot een totaal van 30 miljoen euro. Door de transactie krijgt het bedrijf naar eigen zeggen toegang tot een belangrijke afzetmarkt, die ongeveer acht keer groter is dan België. Verdere overnames in Duitsland worden niet uitgesloten geacht.

Het Britse mediabedrijf News Corp heeft een nieuwe rechtszaak rond het afluisterschandaal bij zijn voormalige krant News of the World alsnog kunnen vermijden. Met vier slachtoffers die een klacht hadden ingediend, kon immers een schikking worden getroffen. Hoeveel News Corp aan de betrokkenen betaalt, is niet bekendgemaakt. Het afluisterschandaal dateert van meer dan tien jaar geleden. News of the World zou destijds de telefoons van een aantal bekende personen hebben gehackt en emails hebben verwijderd om sporen uit te wissen. Het schandaal had uiteindelijk tot gevolg dat News of the World werd opgedoekt. News Corp wil betaalzender Sky overnemen en zou een rechtszaak dan ook willen vermijden.

09:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |