21-01-18

Amerikaan gelooft niet meer in objectieve verslaggeving

In de Verenigde Staten gelooft de bevolking steeds minder in de objectieve verslaggeving van de nieuwsmedia. Dat blijkt uit een onderzoek van consulent Gallup bij mee dan negentienduizend consumenten. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat nog slechts 32 procent van de ondervraagden van mening is dat de media er zorg voor dragen feiten en opinies gescheiden te houden. In het midden van de jaren tachtig van de voorbije eeuw bedroeg dat aandeel nog 58 procent. Tevens zegt 45 procent in de verslaggeving vaak politieke vooroordelen te moeten herkennen, tegenover 25 procent drieënhalf decennium geleden. Een meerderheid zegt niet in staat te zijn een bron te noemen die nieuws objectief weergeeft.

Lees Verder

21:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China en India voeren applicatiemarkt aan

Het voorbije jaar werden wereldwijd 175 miljard applicaties gedownload. Dat betekende een stijging met 60 procent tegenover twee jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport van consulent App Annie. Opgemerkt wordt dat vooral in opkomende markten zoals China, India en Brazilië een grote interesse in applicaties kan worden opgemerkt. China is al langer wereldwijd de grootste applicatiemarkt van de wereld, maar het voorbije jaar blijken de Verenigde Staten bovendien door India van de tweede plaats te zijn verdreven. Verder wordt opgemerkt dat gaming ook vorig jaar de belangrijkste pijler van de wereldwijde applicatiemarkt bleef.

Lees Verder

20:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Financiële transacties steeds meer op mobiele platformen

Het voorbije jaar hebben in Groot-Brittannië 52 procent van de smartphone-bezitters voor betalingen en bankverrichtingen gebruik gemaakt van mobiele applicaties. Dat blijkt uit een onderzoek van het fintech-bedrijf VocaLink, waar gewag wordt gemaakt van een groei met 14 procentpunt tegenover twee jaar geleden. Uit het onderzoek blijkt nog verder dat door een grote meerderheid van de gebruikers gewezen wordt naar gebruiksvriendelijkheid. Anderzijds blijkt dat vooral vragen over beveiliging een gedeelte van de consumenten tegenhoudt om zijn financiële portefeuille met mobiele instrumenten te beheren. Vooral bij de oudere consumenten blijft het gebruik van mobiele oplossingen beperkt.

Lees Verder

20:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Crytomunten bij publiek populairder dan iPhone

Bij het publiek kan een grotere interesse worden opgetekend in cryptomunten dan in iphones. Dat blijkt uit een onderzoek van het bedrijf Pundi X, de Nem.io Foundation en Stellar.org op basis van een enquête bij drieduizend consumenten in India, Indonesië, Japan, Rusland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. De onderzoekers stelden vast dat 70 procent van de ondervraagden ervan overtuigd zijn dat over tien jaar de meeste mensen van de bitcoin of een andere cryptomunt gebruik zullen maken. Op dit ogenblik hebben slechts 8 procent cryptomunten in portefeuille, maar 39 procent gaf aan binnen een periode van zes maand een aankoop te overwegen.

Lees Verder

19:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Millennials dromen van online populariteit

Een meerderheid van de bevolking kijkt niet uit naar online beroemdheid, maar niet in alle demografische categorieën kan dezelfde terughoudendheid worden opgemerkt. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent YouGov bij ruim vijftienduizend sociale mediagebruikers in de Verenigde Staten. In het algemeen blijkt dat minder dan 20 procent van de ondervraagden hoopt ooit enige online populariteit te kunnen uitbouwen. Bij mannen loopt dat cijfer echter op tot 22 procent, tegenover 15 procent bij vrouwen. Het hoogste streven naar online beroemdheid kan echter worden opgetekend in de leeftijdscategorie tussen achttien en vierentwintig jaar (36 procent).

Lees Verder

18:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Werkvloer vaak basis van gewichtsproblemen

De werkvloer is voor een groot gedeelte van de arbeidsmarkt een bedreiging voor de mentale en fysieke gezondheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van wervingsspecialist CV-Library bij twaalfhonderd werknemers in Groot-Brittannië. De onderzoekers stelden onder meer vast dat 29,1 procent van de ondervraagden aangeeft onder invloed van het werk met gewichtsproblemen te worden geconfronteerd. Dat heeft bij 75,7 procent van de betrokkenen ook een ongelukkig gevoel gecreëerd. Het probleem wordt aan diverse fenomenen toegeschreven, zoals een sedentair arbeidsleven, een gebrek aan mogelijkheden om de conditie op peil te houden en een ongezond eetgedrag.

Lees Verder

18:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Promotie vrouwen heeft impact op hele onderneming

Initiatieven om vrouwen naar hogere posities in het bedrijfsleven te laten doorgroeien, kunnen een impact hebben op het volledige vrouwelijke personeelsbestand. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Virginia. Er werd immers vastgesteld dat de promotie van een vrouwelijke kandidaat ook de kans verhoogt dat andere seksegenotes naar een hogere functie kunnen doorgroeien. Bovendien heeft de promotie volgens de onderzoekers ook een impact op alle geledingen van de onderneming. Een negatieve impact op de promotiekansen van mannelijke werknemers kon daarentegen niet worden vastgesteld.

Lees Verder

17:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse krant Washington Post heeft voor het tweede jaar op rij winst gemaakt. Voor volgend jaar kan een uitbreiding in het vooruitzicht worden gesteld. Dat staat in een interne memo die door uitgever Fred Ryan aan de redactie van de krant werd gestuurd. Ryan wees er daarbij op dat de krant op zijn hoofdkwartier zoekt om op de toekomstige groei te kunnen inspelen. De uitgever benadrukte dat het aantal lezers van de krant de voorbije periode gevoelig is gestegen. Bovendien wees Ryan ook op de toenemende inkomsten uit digitale reclame, die nochtans grotendeels gedomineerd wordt door de Facebook en Google. De Washington Post werd enkele jaren geleden door Jeff Bezos overgenomen;

Nepal heeft met een optische vezelkabel doorheen de Himalaya een verbinding gemaakt met China. Daarmee is de regio voor zijn internettoegang niet langer afhankelijk van India. Dat heeft Mohan Bahadur Basnet, minister van informatie van Nepal, gezegd. De werken aan de nieuwe verbinding werden al ruim drie jaar geleden afgerond, maar de infrastructuur werd kort nadien al door een zware aardbeving grotendeels vernield. Het wegvervoer langs de grenspost Tatopani tussen China en India is echter nog altijd gesloten. De route van de vezelkabel loopt langs het grenspunt Rasuwagadhi ten noordwesten van Kathmandu. Tot nu toe was Nepal met drie online connecties aan India gekoppeld.

De Britse luchthaven London Heathrow heeft het voorbije jaar 78 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekent een stijging met 3,1 procent tegenover het jaar voordien. Bij de vliegbewegingen werd slechts een stijging met 0,2 procent opgetekend. De groei is dan ook te danken aan de inzet van grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad. Dat is van groot belang, aangezien London Heathrow de grootste luchthaven van heel Europa is, maar met zware saturatieproblemen moet afrekenen. Heathrow kent wereldwijd ook de grootste concentratie van operaties van de superjumbo A380 van Airbus. Vanop de Londense luchthaven vertrekken dagelijks zevenentwintig superjumbo’s van negen maatschappijen.

Het researchpark van Zellik in Asse krijgt met het Green Energy Park het grootste klimaatneutrale intelligente elektriciteitsnet van Europa. Het Green Energy Park is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit Brussel, het Vlaamse energiecluster Flux50 en het Universitair Ziekenhuis Brussel. Het initiatief moet uitgroeien tot een laboratorium voor innovatieve energietechnologie. Op de Green Energy Campus zullen onderzoekers studies kunnen verrichten naar intelligent energienetwerken, energieopslag en duurzame mobiliteit. De energie wordt geleverd door ruim tienduizend zonnepanelen en windturbines. Al vijfendertig technologiebedrijven hebben hun medewerking aan het project toegezegd.

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Brussel (MIVB) heeft tijdens het voorbije jaar 401 miljoen reizigers geteld. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Gewag wordt gemaakt van de sterkste groei in meer dan een decennium. Over een periode van tien jaar is het aantal reizigers met 44 procent toegenomen. Wel wordt opgemerkt dat die groei twee jaar geleden onder invloed van de terreuraanslag op de Brusselse metro werd onderbroken. Dat verklaart ook de relatief sterke groeicijfers die vorig jaar konden worden gemeld. Nog wordt gemeld dat vooral bij de schoolabonnementen, dankzij een tariefverlaging, een stijging kon worden gemeld. Die verkoop liet een toename met 20 procent optekenen.

Het Duitse chemieconcern Basf voorziet verdere investeringen in de ontwikkeling van materialen voor de batterijen van elektrische wagens. Daarmee wil de Duitse groep de concurrentie aangaan met Aziatische leveranciers zoals Sumitomo Metals & Mining. Ken Lane, bij Basf hoofd van de divisie katalysatoren, ziet in Europa een snelgroeiende markt voor batterijen. Tot nu toe was de sterkste groei van de sector volgens Lane geconcentreerd in Azië, maar hij voorziet het volgende decennium ook een sterke toename in Europa. Daarom zal 400 miljoen euro worden geïnvesteerd in een Europese kathode-fabriek. De bouw van de nieuwe fabriek moet nog beginnen, maar Basf zegt al bijkomende projecten te overwegen.

De Nederlandse fintech-onderneming Adyen treft voorbereidingen voor een beursgang. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Pieter van der Does, chief executive van Adyen, spreekt al langer over een beursgang van het bedrijf. Naar verluidt zou de beursgang dit jaar plaats kunnen vinden. Met de beursintroductie zou een bedrag tot 1 miljard euro kunnen zijn gemoeid. Volgens de bronnen wordt onder meer gekeken naar de beurzen van Amsterdam en New York. Er wordt echter benadrukt dat er nog geen definitief beslissing is genomen. Het bedrijf verwerkte twee jaar geleden voor 90 miljard dollar betalingstransacties en realiseerde een omzet van 727 miljoen dollar.

Tim Cook, topman van Apple, is in Zuid-Korea door de consumentenorganisatie  Citizens United for Consumer Sovereignty voor de rechter gedaagd. Volgens de klacht heeft Apple zich schuldig gemaakt aan de vernieling van bezit en fraude. Verwezen wordt naar de beslissing van Apple om iPhones met oudere batterijen te vertragen. Volgens Apple is die ingreep echter noodzakelijk om te beletten dat de apparaten met technische defecten geconfronteerd zouden kunnen worden. Critici zeggen echter dat Apple met de maatregel consumenten probeert aan te zetten sneller een jonger model van de iPhone te kopen. Ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Italië loopt al onderzoek naar de ingreep van Apple.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft een patentakkoord gesloten met zijn Chinese sectorgenoot Tencent. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Aangevoerd wordt dat Google met de samenwerking een sterkere aanwezigheid op de Chinese markt probeert uit te bouwen. Met de overeenkomst kunnen de bedrijven onderling patenten en technologie delen. Financiële details over de overeenkomst werden niet gegeven. Ook inhoudelijk werden geen verdere informatie over het akkoord verstrekt. Google heeft het voorbije jaar ook al een onderzoekslaboratorium voor kunstmatige intelligentie geopend. Ook lanceerde de onderneming een nieuwe vertalingsapplicatie op de Chinese markt.

De Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com sluit een fusie met zijn Duitse sectorgenoot Delivery Hero niet uit. Dat heeft Jitse Groen, topman van Takeaway, tegenover de Duitse krant Tagesspiegel gezegd. Er kan volgens Groen in elk land slechts één leverancier actief zijn. Een consolidatie van de Europese markt van maaltijdbezorging is volgens de topman van Takeaway uiteindelijk dan ook onvermijdelijk. Er is al wel gezegd dat er tussen beide partijen op dit ogenblik geen gesprekken over een mogelijke fusie worden gevoerd. Takeaway kreeg twee jaar geleden een notering op de beurs van Amsterdam. Een jaar later kende Delivery Hero eveneens een beursintroductie in Frankfurt.

De Brits-Ierse winkelketen Primark heeft tijdens eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzetgroei met 7 procent gerealiseerd. Het bedrijf merkt wel op dat de zachte weersomstandigheden tijdens de maand oktober de verkopen in Europa hebben afgeremd. Er wordt vooral gewag gemaakt van moeilijke marktomstandigheden in Noord-Europa. In een aantal landen uit de regio zou er sprake zijn geweest van een dubbelcijferige achteruitgang. Anderzijds legt Primark, een dochterbedrijf van de groep Associated British Foods, de nadruk op de sterke groei die kon worden opgetekend op de Britse markt. Daarnaast wordt ook gewezen op een aanhoudende groei in de Verenigde Staten.

Het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever doet uiteindelijk geen bod op de Amerikaanse roomijsproducent Halo Top. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse krant New York Post gemeld. Eerder was gezegd dat Unilever een bod van 2 miljard dollar voorbereidde, maar na een boekenonderzoek zou het Brits-Nederlandse concern op die plannen zijn teruggekomen. Unilever heeft zelf merken zoals Ola, Magnum en Ben & Jerry’s in portefeuille. De Brits-Nederlandse groep zou met zijn eigen merk Breyers de concurrentie met Halo Top op de markt voor gezondere voeding willen aangaan. Halo Top noemde het bericht van Unilever niet meer dan een promotiecampagne.

De Japan Bank for International Cooperation (JIBC) overweegt een overnamebod op uraniumverrijker Urenco. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Japanse zakenkrant Nikkei gezegd. De eerste gesprekken rond de overname zouden al van start zijn gegaan. Urenco is wereldwijd één van de grootste leveranciers van verrijkt uranium. De Japanse bank zou een bod doen in samenwerking met de Amerikaanse groep Centrus Energy. In de Verenigde Staten is immers bezorgdheid dat de knowhow en expertise van Urenco in handen van China of Rusland terecht zou komen. Groot-Brittannië en Nederland hebben elk één derde van Urenco in handen. Het resterende derde is eigendom van energiebedrijven RWE en Eon.

De illegale streamingsite PubFilm moet een schadevergoeding van 19,8 miljoen dollar betalen aan de Motion Picture Associaton of America (MPAA). Dat heeft een rechtbank in New York beslist. PubFilm biedt consumenten de mogelijkheid om gratis films te streamen. Volgens de sectororganisatie had PubFilm geen toelating om de films te streamen. Per film werd een compensatie van 150.000 dollar gevraagd. De Amerikaanse rechter besliste ook dat PubFilm al zijn domeinnamen aan de sectorganisatie moet overhandigen. Waarnemers zeggen echter te betwijfelen of de schadevergoeding daadwerkelijk zal kunnen worden opgeëist. Over de identiteit van de sitebeheerder van PubFilm blijven immers grote twijfels.

Snap, eigenaar van de applicatie Snapchat, schrapt een twintigtal arbeidsplaatsen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd. De ingreep is het gevolg van een reorganisatie die noodzakelijk zou zijn gebleken omdat het gebruik van de applicatie minder snel groeit dan algemeen werd verwacht. De helft van de ontslagen zouden zijn doorgevoerd in de contentteams van de onderneming in New York en Londen. De restanten van beide teams worden overgeheveld naar het hoofdkantoor van Snap in Californië. In september werden in de hardware-divisie van Snap eveneens een tiental arbeidsplaatsen geschrapt, terwijl korte tijd later in de personeelsafdeling achttien banen verdwenen.

15:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ook impact gewelddadige buurt kan gendergebonden zijn

De aanwezigheid van seksueel geweld in een buurt heeft een negatieve impact op het veiligheidsgevoel van vrouwen. Op mannen daarentegen kan geen invloed worden ervaren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Case Western Reserve University, op basis van interviews met meer dan driehonderd inwoners van negen wijken van een Amerikaanse metropool met hoge frequenties van armoede, werkloosheid en misdaad. Wanneer een buurt echter door andere veiligheidsproblemen wordt geconfronteerd - zoals vuurgevechten, gangsteroorlogen of overvallen - blijkt echter bij mannen en vrouwen dezelfde niveaus van bezorgdheid worden opgetekend.

Lees Verder

 

13:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Angst voor besmetting stimuleert aandacht voor besmetting

Personen die zich vaak over een potentiële besmetting bezorgd maken, hechten ook een groot belang aan hun uiterlijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Metropolitan State University of Denver bij honderdzestig proefpersonen. Onder meer kon worden vastgesteld dat een blootstelling aan een risico-omgeving respondenten met een grotere bekommernis over potentiële contaminaties bleek aan te zetten een groter budget te reserveren voor aankopen die het eigen fysieke uiterlijk ten goede moesten komen.

Lees Verder

13:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hulpvaardigheid kan zelfbeeld tieners helpen versterken

Tieners die onbekenden helpen, bouwen een groter zelfvertrouwen uit. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brigham Young University bij nagenoeg zevenhonderd jongeren tussen elf en veertien jaar in twee Amerikaanse steden.. Hulpvaardigheid tegenover vrienden en familie blijkt daarentegen geen enkele impact te hebben op het zelfvertrouwen. Het fenomeen toont volgens de onderzoekers dat hulpvaardigheid tegenover onbekenden een positieve invloed heeft op de morele identiteit en het zelfbeeld. De bevindingen zijn volgens de onderzoekers bijzonder belangrijk, aangezien het zelfbeeld voor tieners bijzonder waardevol zijn.

Lees Verder

 

12:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sterftecijfers Amerikaanse jongeren blijft opvallend hoog

In de ontwikkelde wereld hebben de Verenigde Staten de grootste kindersterfte. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Johns Hopkins Hospital in Baltimore. Op basis van de World Health Organization en de Human Mortality Database. Opgemerkt wordt dat in de jaen zestig de mortaliteit in de leeftijdsgroep tussen één en negentien jaar in de Verenigde Staten begon op te lopen in vergelijking met de andere ontwikkelde landen. Indien de Verenigde Staten de vijf voorbije decennia even goed zouden hebben gepresteerd als de andere ontwikkelde landen, zou het land meer dan zeshonderdduizend vroegtijdige overlijdens bij kinderen en jongeren hebben kunnen vermijden.

Lees Verder

 

12:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Waarde onderzoek digitaal reclame vaak in vraag gesteld

Slechts een kleine minderheid van de marketeers gelooft dat commercieel onderzoek naar digitale reclame voldoende kwaliteitsniveau haalt. Dat is de conclusie van een studie van consulenten Inskin Media en Research Now op basis van een enquête die meer dan tweehonderd marketeers. Vastgesteld werd dat slechts 5 procent van de ondervraagden van mening is dat de onderzoeksrapporten een aanvaardbaar kwaliteitsniveau halen. Volgens 57 procent de ondervraagden vertegenwoordigen de zakelijke belangen vaak een grote hindernis om onderzoek van superieur niveau af te leveren. Bovendien gaf 23 procent dat commerciële onderzoeksprojecten louter marketing en verkoopstechnieken vertegenwoordigen.

Volgens 19 procent van de ondervraagden zijn vele rapporten nagenoeg nutteloos omdat bij de uitvoering een aantal kwaliteitsvereisten werden genegeerd. “Het voorbije decennium zijn bijzonder veel onderzoeksrapporten over digitale reclame gepubliceerd,” zegt Steve Doyle, commercieel directeur van Inskin Media. “Een groot deel daarvan blijkt echter beschouwd te moeten worden als een trojaans paard dat vooral de verkoopsagenda moet ondersteunen.” Doyle geeft het ironische karakter toe van de publicatie van een onderzoeksrapport dat tot de conclusie komt dat de kwaliteit van de onderzoeksrapporten ondermaats blijft.

“Deze problemen zorgen er echter voor dat ook onderzoek van hoog niveau aan geloofwaardigheid inboet,” stipt Doyle aan. “Daardoor worden vaak resultaten onterecht genegeerd.” Uit het onderzoek blijkt dat gespecialiseerde onderzoeksbureaus de beste waardering krijgen (80 procent). Op de tweede plaats volgen de studies van sectororganisaties (78 procent). Helemaal onderaan staan onderzoeksprojecten van mediaverkopers (62 procent). De kwaliteit en detail van de methodologie is volgens de respondenten de belangrijkste pijler voor een evaluatie van het onderzoek (61 procent), gevolgd door de praktische relevantie (54 procent).

Een kwaliteitszegel van een onafhankelijke organisatie - zoals de Qualitätsinitiative Werbewirkungsforschung in Duitsland - is volgens 71 procent van de ondervraagden de beste manier om de kwaliteit van het onderzoek te garanderen. Door 70 procent wordt daarbij ook gewag gemaakt van een gedetailleerde methodologie-verklaring die bij elke studie zou moeten worden gegeven.

Lees Verder

11:30 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame |  Facebook |

Verenigde Staten mogelijk grootste olieproducent ter wereld

De Verenigde Staten zullen dit jaar mogelijk Saudi-Arabië verdringen als tweede grootste olieproducent van de wereld. Door de stijgende olieprijzen zal fracking immers een reeks nieuwe producenten aantrekken, waardoor ook de Amerikaanse volumes zullen stijgen. Dat blijkt uit een rapport van het International Energy Agency (IEA). In de Verenigde Staten worden volgens de cijfers van de organisatie op dit ogenblik 9,9 miljoen vaten per dag geproduceerd. Dat is het hoogste niveau in nagenoeg vijftig jaar. De Verenigde Staten en Saudi-Arabië produceren momenteel nagenoeg evenveel petroleum. Rusland blijft met een gemiddelde dagproductie van 10,5 miljoen vaten echter de wereldwijde ranglijst aanvoeren.

“Verwacht mag worden dat de Amerikaanse olieproductie dit jaar nog verder zal toenemen,” aldus nog het rapport. “Daardoor zal Saudi-Arabië in de ranglijst van olieproducenten dit jaar wellicht naar een derde plaats worden verwezen.” Gesuggereerd wordt dat mogelijk ook het marktleiderschap van Rusland door de toenemende Amerikaanse productie onder druk zou kunnen komen. Daarbij wordt er wel vanuit gegaan dat de overeenkomst van de Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec) en de andere producenten over de beperking van de productie dit jaar van kracht blijft. De Verenigde Staten hebben de overeenkomst niet ondertekend en kunnen de productie dus verder blijven opdrijven.

Door het herstel van de olieprijzen kan volgens het rapport een toenemende interesse in schalieproductie worden opgetekend. "Daardoor kunnen de afgesproken productiebeperkingen uiteindelijk minder resultaat opleveren dan was gedacht," aldus de het energiebureau. "Ongeveer 60 procent van de afgesproken productiebeperkingen zouden worden tenietgedaan door de toegenomen activiteit in de Verenigde Staten. Ook in Canada en Brazilië is er sprake van een snelle groei. Bovendien moet rekening worden gehouden met een herstel van de productie in Libië en Nigeria, die door de binnenlandse gewapende conflicten niet in de afgesproken beperkingen zijn opgenomen.

Lees Verder

10:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olie |  Facebook |

Lidmaatschap Amerikaanse vakbonden blijft op historisch dieptepunt

In de Verenigde Staten was vorig jaar nog slechts 10,7 procent van de arbeidspopulatie bij een vakbond aangesloten. Dat is een status-quo tegenover het voordien. Daarmee blijft het lidmaatschap van de vakbonden op het laagste niveau uit de Amerikaanse geschiedenis. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid. De recente cijfers vertegenwoordigen nagenoeg een halvering tegenover vijfendertig jaar geleden, toen in de Verenigde Staten 20,1 procent van de werknemers bij een vakbond waren aangesloten. In de jaren vijftig van de voorbije eeuw werden nog scores van meer dan 33 procent opgetekend.

Uit de cijfers van het ministerie blijkt dat in de Verenigde Staten vorig jaar 1,8 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen werden gecreëerd. De vakbonden konden daarentegen slechts 262.000 nieuwe leden werven. Er zijn in de Verenigde Staten nu 14,8 miljoen werknemers bij een vakbond aangesloten. Vijfendertig jaar geleden werden nog 17,7 miljoen aangesloten leden geteld. In het rapport wordt wel opgemerkt dat bij de ambtenaren het lidmaatschap een status-quo laat optekenen. Bij de overheidsdiensten kan immers een cijfer van 34,4 procent opgetekend. In de Amerikaanse privésector is immers nog slechts 6,5 procent in een vakbond georganiseerd.

Er kan ook geografisch een aantal opmerkelijke verschillen worden opgetekend. In South Carolina hebben de vakbonden met een lidmaatschap van amper 2,6 procent de kleinste impact op de arbeidsmarkt. In North Carolina kan een cijfer van 3,4 procent worden opgetekend. New York heeft met een score van 23,8 procent de hoogste vakbondsgraad, gevolgd door Hawaii met 21,3 procent. Tevens bleek dat de mediaan van het wekelijks inkomen van een vakbondslid in de overheidssector 1.104 dollar bedraagt, tegenover 917 dollar voor werknemers die niet zijn georganiseerd. In de privésector kan gewag gemaakt worden van respectievelijk 984 dollar en 816 dollar.

Lees Verder

10:03 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vakbond |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Vlaanderen heeft het voorbije jaar voor bijna 70 miljoen euro wapens uitgevoerd naar landen buiten de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van buitenlandse zaken. Er is sprake van bijna een verdubbeling tegenover het jaar voordien, toen de export een niveau van 29,9 miljoen euro had laten optekenen. Ook het record van drie jaar geleden werd doorbroken. De export bestaat vooral uit technologie zoals beeldschermen en onderdelen voor militaire vliegtuigen. De Verenigde Staten bleken met een bedrag van 53,7 miljoen euro de grootste klant van de Vlaamse wapenuitvoer, gevolgd door Indonesië (10,1 miljoen euro), Brazilië (4,8 miljoen euro), Finland (397.500 euro) een Mexico (319.145 euro).

De Britse bank HSBC Holdings heeft in de Verenigde Staten een boete van 100 miljoen dollar gekregen voor de manipulatie van valutakoersen. In het onderzoek werden eerder al een aantal voormalige medewerkers veroordeeld, terwijl nog een aantal anderen werd aangeklaagd. In de schikking met HSBC Holdings is bepaald dat de bank de volgende drie jaar het verdere onderzoek zal ondersteunen. De Britse financiële groep benadrukte verder dan de interne controles zijn aangescherpt. De sanctie die HSBC Holdings kreeg opgelegd, ligt wel lager dan de boetes die andere banken voor gelijkaardige feiten moesten betalen. Vijf andere banken kregen immers boetes tussen 200 miljoen euro en 925 miljoen euro opgelegd.

Het Amerikaanse technologieconcern International Business Machines (IBM) heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet geboekt van 22,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat het concern voor de eerste keer in bijna zes jaar een omzetgroei kon worden gemeld. De groei was vooral de danken aan sociale media, mobiele toepassingen, beveiliging en cloudactiviteiten. Ondanks de winstgroei, moest toch een kwartaalverlies van 1,1 miljard dollar worden opgetekend, tegenover een winst van 4,5 miljard dollar het jaar voordien. Gewag wordt gemaakt van eenmalige lasten, te wijten aan fiscale hervorming in de Verenigde Staten.

Luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) zou mogelijk de aankoop van een aantal exemplaren van de superjumbo A380 van Airbus overwegen. De twee partijen zouden over het order al gesprekken hebben gevoerd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. British Airways heeft op dit ogenblik al twaalf exemplaren van de A380 in dienst. Eerder was gewag gemaakt van de aankoop van maximaal zeven tweedehands toestellen, maar nu zou de maatschappij de voorkeur geven aan een groter order met nieuwe vliegtuigen. Eerder maakte ook Emirates al de aankoop van zesendertig superjumbo’s bekend. Daardoor werd de verdere productie van de Airbus A380 gegarandeerd.

Het farmabedrijf MDxHealth heeft bij proeven met een nieuwe bloedtest voor prostaatkanker veelbelovende resultaten laten optekenen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. De test is gericht op castratie-resistentie prostaatkanker, die alleen al in de Verenigde Staten jaarlijks 26.000 patiënten het leven kost. MDxHealth heeft met SelectMDx en ConfirmMDx al enkele diagnostica op de markt, maar wil zijn gamma verder uitbreiden. De nieuwe bloedtest zou meer informatie moeten verstrekken over de algemene overlevingskansen en veel sneller aanwijzingen over de effectiviteit van de procedures. Volgens MDxHealth worden jaarlijks 233.000 patiënten behandeld voor castratieresistente prostaatkanker.

Het Britse concern Carpetright, verkoper van vloerbedekking, heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzetdaling met 3,6 procent moeten melden. Daarbij moet vooral gewezen worden op tegenvallende verkopen in Groot-Brittannië, waar het bedrijf meer dan vierhonderd winkels heeft. Wilf Walsh, chief executive van Carpetright, wees erop dat vooral na kerstmis een significante verslechtering van de Britse verkopen moest worden geregistreerd. Volgens Walsh moet rekening gehouden worden met een dalend vertrouwen bij de Britse consument. In Nederland, België en Ierland, waar Carpetright meer dan honderd winkels heeft, kon nog een omzetgroei met 4,3 procent worden gemeld.

Het sportbedrijf Golazo van Bob Verbeeck neemt een belang in de Nederlandse sportmarketeer Triple Double. Financiële details over de transactie zijn niet bekend. Evenmin werd meer informatie verstrekt over de omvang van het belang dat Golazo in de Nederlandse sportmarketeer verwerft. Triple Double is in Nederland marktleider in sportmarketing. Het bedrijf, geleid door Bob Van Oosterhout, werkt onder meer voor grote multinationals Opel, Philips, Continental, Sony, Red Bull en Johnson & Johnson. Door de samenwerking met Triple Double krijgt Golazo dan ook toegang tot een portfolio met grote merken, terwijl het Nederlandse bedrijf kan profiteren van de internationale netwerken van Golazo.

Het applicatiebedrijf FarePilot heeft bij de vervoersautoriteit Transport for London (TfL) een aanvraag ingediend om in de Britse hoofdstad met een taxidienst te starten. FarePilot toont chauffeurs op welke locaties een grote vraag naar taxi’s kan worden opgetekend. Het applicatiebedrijf werd ruim een jaar geleden opgericht en is voor 75 procent eigendom van het Brits-Nederlandse energieconcern Shell. De rest is in handen van Boston Consulting Group. Volgens een aantal bronnen zou Shell al een aantal potentiële chauffeurs hebben benaderd. Het concern benadrukt echter dat er nog geen definitieve beslissing op de lancering van de dienst is genomen. Ook moeten nog diverse vergunningen worden verkregen.

De Amerikaanse financiële groep American Express heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 8,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Door de Amerikaanse fiscale hervormingen diende echter een verlies van 1,2 miljard dollar worden opgetekend, tegenover een winst van 825 miljoen dollar het laatste kwartaal het jaar voordien. Daarmee diende American Express voor de eerste keer in zesentwintig jaar verliescijfers te melden. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 4 procent tot 33,5 miljard dollar gemeld. De jaarwinst bedroeg 2,7 miljard dollar. Dat betekende een halvering tegenover het jaar voordien.

Het Amerikaanse taxiplatform Lyft heeft tijdens het voorbije jaar 375,5 miljoen ritten geregistreerd. Dat betekent een stijging met 130 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het bedrijf in zijn activiteitenoverzicht gemeld. Het klantenbestand nam met 92 procent toe tot 23 miljoen reizigers. Lyft maakte verder bekend het voorbije jaar op 1,4 miljoen chauffeurs beroep te hebben gaan. Dat vertegenwoordigde een stijging met 100 procent tegenover het jaar voordien. In totaal zouden aan die chauffeurs voor 3,6 miljard dollar vergoedingen zijn uitbetaald. Dat betekende een stijging met 140 procent tegenover het jaar voordien. Bij de fooien werd een groei met 120 procent gemeld tot 240 miljoen dollar.

De Franse drankengroep Remy Cointreau heeft tijdens de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 862,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op autonome basis kon een groei met 5,5 procent worden gemeld. Vooral bij het cognacmerk Rémy Martin konden met een groei van 11,5 procent uitstekende prestaties worden gemeld. Door de verkoop van dochtermerk Passao en de beëindiging van de distributieregeling voor diverse champagnemerken diende bij de divisie likeuren en sterke dranken echter een achteruitgang met 3,8 procent worden opgetekend. Ook wordt gewag gemaakt van een ongunstige timing van het Chinese nieuwjaar.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft het voorbije jaar 230 miljoen reizigers vervoerd. Dat was een stijging met ruim 3 procent tegenover het jaar voordien. Het spoorbedrijf maakt gewag van de sterkste groei in tien jaar tijd. Na zes maanden was wel een toename van 4,3 procent opgetekend. Daaruit moet worden afgeleid dat tijdens de laatste zes maanden van het voorbije jaar een groeivertraging werd geregistreerd. De onderneming merk op dat vooral de vrijetijd-activiteit een toename heeft laten optekenen. Bij senioren, jongeren en gezinnen werden groeicijfers van respectievelijk 6 procent, 8 procent en 9 procent gemeld. Bij de pendelaars was er een daling met 2 procent.

Er moet overwogen worden om over het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk een brug te bouwen. Door die verbinding zou de handel tussen beide landen na de brexit kunnen worden gestimuleerd. Dat heeft Boris Johnson, Brits minister van buitenlandse zaken, gezegd naar aanleiding van het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan zijn land. Een spoortunnel is volgens Johnson onvoldoende om de handel tussen twee wereldeconomieën aan te drijven. De brug tussen beide landen zou een lengte krijgen van 35 kilometer. Vorig jaar had Johnson nog gepleit om tussen beide landen een autotunnel te bouwen. In China werd zeven jaar geleden aan de stad Qingdao een tunnel van 42,5 kilometer gebouwd.

Busbouwer Van Hool start dit jaar met de bouw van een megafabriek in de Verenigde Staten. Financiële details over het project werden niet meegedeeld. Wel werd gemeld dat de fabriek zal worden ingeplant in de deelstaat Tennessee. De fabriek zou Van Hool moeten toelaten optimaal op de opportuniteiten op de Amerikaanse markt voor het openbaar vervoer in te spelen. Op de Amerikaanse private markt is Van Hool al actief met zijn Noord-Amerikaanse distributeur. De openbare markt zou echter meer mogelijkheden bieden. Over twee jaar zou de nieuwe fabriek moeten worden opgestart. Gewag wordt gemaakt van vierhonderd bussen per jaar. Op termijn zou de fabriek duizend arbeidsplaatsen creëren.

De Amerikaanse groep Schlumberger, toeleverancier voor de oliesector, heeft tijdens het het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 8,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er werd echter een verlies gemaakt van 2,3 miljard dollar, tegenover een verlies van 204 miljoen dollar het vierde kwartaal vorig jaar. Daarbij wordt wel benadrukt dat voor 3,04 miljard dollar afschrijvingen dienden te worden geboekt op onder meer activiteiten in Venezuela. Het bedrijf zegt echter te verwachten dat dit jaar zal kunnen geprofiteerd worden van een verder herstel van de oliemarkten en de sterke wereldwijde economische groei.

09:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |