21-01-18

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse krant Washington Post heeft voor het tweede jaar op rij winst gemaakt. Voor volgend jaar kan een uitbreiding in het vooruitzicht worden gesteld. Dat staat in een interne memo die door uitgever Fred Ryan aan de redactie van de krant werd gestuurd. Ryan wees er daarbij op dat de krant op zijn hoofdkwartier zoekt om op de toekomstige groei te kunnen inspelen. De uitgever benadrukte dat het aantal lezers van de krant de voorbije periode gevoelig is gestegen. Bovendien wees Ryan ook op de toenemende inkomsten uit digitale reclame, die nochtans grotendeels gedomineerd wordt door de Facebook en Google. De Washington Post werd enkele jaren geleden door Jeff Bezos overgenomen;

Nepal heeft met een optische vezelkabel doorheen de Himalaya een verbinding gemaakt met China. Daarmee is de regio voor zijn internettoegang niet langer afhankelijk van India. Dat heeft Mohan Bahadur Basnet, minister van informatie van Nepal, gezegd. De werken aan de nieuwe verbinding werden al ruim drie jaar geleden afgerond, maar de infrastructuur werd kort nadien al door een zware aardbeving grotendeels vernield. Het wegvervoer langs de grenspost Tatopani tussen China en India is echter nog altijd gesloten. De route van de vezelkabel loopt langs het grenspunt Rasuwagadhi ten noordwesten van Kathmandu. Tot nu toe was Nepal met drie online connecties aan India gekoppeld.

De Britse luchthaven London Heathrow heeft het voorbije jaar 78 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekent een stijging met 3,1 procent tegenover het jaar voordien. Bij de vliegbewegingen werd slechts een stijging met 0,2 procent opgetekend. De groei is dan ook te danken aan de inzet van grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad. Dat is van groot belang, aangezien London Heathrow de grootste luchthaven van heel Europa is, maar met zware saturatieproblemen moet afrekenen. Heathrow kent wereldwijd ook de grootste concentratie van operaties van de superjumbo A380 van Airbus. Vanop de Londense luchthaven vertrekken dagelijks zevenentwintig superjumbo’s van negen maatschappijen.

Het researchpark van Zellik in Asse krijgt met het Green Energy Park het grootste klimaatneutrale intelligente elektriciteitsnet van Europa. Het Green Energy Park is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit Brussel, het Vlaamse energiecluster Flux50 en het Universitair Ziekenhuis Brussel. Het initiatief moet uitgroeien tot een laboratorium voor innovatieve energietechnologie. Op de Green Energy Campus zullen onderzoekers studies kunnen verrichten naar intelligent energienetwerken, energieopslag en duurzame mobiliteit. De energie wordt geleverd door ruim tienduizend zonnepanelen en windturbines. Al vijfendertig technologiebedrijven hebben hun medewerking aan het project toegezegd.

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Brussel (MIVB) heeft tijdens het voorbije jaar 401 miljoen reizigers geteld. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Gewag wordt gemaakt van de sterkste groei in meer dan een decennium. Over een periode van tien jaar is het aantal reizigers met 44 procent toegenomen. Wel wordt opgemerkt dat die groei twee jaar geleden onder invloed van de terreuraanslag op de Brusselse metro werd onderbroken. Dat verklaart ook de relatief sterke groeicijfers die vorig jaar konden worden gemeld. Nog wordt gemeld dat vooral bij de schoolabonnementen, dankzij een tariefverlaging, een stijging kon worden gemeld. Die verkoop liet een toename met 20 procent optekenen.

Het Duitse chemieconcern Basf voorziet verdere investeringen in de ontwikkeling van materialen voor de batterijen van elektrische wagens. Daarmee wil de Duitse groep de concurrentie aangaan met Aziatische leveranciers zoals Sumitomo Metals & Mining. Ken Lane, bij Basf hoofd van de divisie katalysatoren, ziet in Europa een snelgroeiende markt voor batterijen. Tot nu toe was de sterkste groei van de sector volgens Lane geconcentreerd in Azië, maar hij voorziet het volgende decennium ook een sterke toename in Europa. Daarom zal 400 miljoen euro worden geïnvesteerd in een Europese kathode-fabriek. De bouw van de nieuwe fabriek moet nog beginnen, maar Basf zegt al bijkomende projecten te overwegen.

De Nederlandse fintech-onderneming Adyen treft voorbereidingen voor een beursgang. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Pieter van der Does, chief executive van Adyen, spreekt al langer over een beursgang van het bedrijf. Naar verluidt zou de beursgang dit jaar plaats kunnen vinden. Met de beursintroductie zou een bedrag tot 1 miljard euro kunnen zijn gemoeid. Volgens de bronnen wordt onder meer gekeken naar de beurzen van Amsterdam en New York. Er wordt echter benadrukt dat er nog geen definitief beslissing is genomen. Het bedrijf verwerkte twee jaar geleden voor 90 miljard dollar betalingstransacties en realiseerde een omzet van 727 miljoen dollar.

Tim Cook, topman van Apple, is in Zuid-Korea door de consumentenorganisatie  Citizens United for Consumer Sovereignty voor de rechter gedaagd. Volgens de klacht heeft Apple zich schuldig gemaakt aan de vernieling van bezit en fraude. Verwezen wordt naar de beslissing van Apple om iPhones met oudere batterijen te vertragen. Volgens Apple is die ingreep echter noodzakelijk om te beletten dat de apparaten met technische defecten geconfronteerd zouden kunnen worden. Critici zeggen echter dat Apple met de maatregel consumenten probeert aan te zetten sneller een jonger model van de iPhone te kopen. Ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Italië loopt al onderzoek naar de ingreep van Apple.

Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft een patentakkoord gesloten met zijn Chinese sectorgenoot Tencent. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. Aangevoerd wordt dat Google met de samenwerking een sterkere aanwezigheid op de Chinese markt probeert uit te bouwen. Met de overeenkomst kunnen de bedrijven onderling patenten en technologie delen. Financiële details over de overeenkomst werden niet gegeven. Ook inhoudelijk werden geen verdere informatie over het akkoord verstrekt. Google heeft het voorbije jaar ook al een onderzoekslaboratorium voor kunstmatige intelligentie geopend. Ook lanceerde de onderneming een nieuwe vertalingsapplicatie op de Chinese markt.

De Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com sluit een fusie met zijn Duitse sectorgenoot Delivery Hero niet uit. Dat heeft Jitse Groen, topman van Takeaway, tegenover de Duitse krant Tagesspiegel gezegd. Er kan volgens Groen in elk land slechts één leverancier actief zijn. Een consolidatie van de Europese markt van maaltijdbezorging is volgens de topman van Takeaway uiteindelijk dan ook onvermijdelijk. Er is al wel gezegd dat er tussen beide partijen op dit ogenblik geen gesprekken over een mogelijke fusie worden gevoerd. Takeaway kreeg twee jaar geleden een notering op de beurs van Amsterdam. Een jaar later kende Delivery Hero eveneens een beursintroductie in Frankfurt.

De Brits-Ierse winkelketen Primark heeft tijdens eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzetgroei met 7 procent gerealiseerd. Het bedrijf merkt wel op dat de zachte weersomstandigheden tijdens de maand oktober de verkopen in Europa hebben afgeremd. Er wordt vooral gewag gemaakt van moeilijke marktomstandigheden in Noord-Europa. In een aantal landen uit de regio zou er sprake zijn geweest van een dubbelcijferige achteruitgang. Anderzijds legt Primark, een dochterbedrijf van de groep Associated British Foods, de nadruk op de sterke groei die kon worden opgetekend op de Britse markt. Daarnaast wordt ook gewezen op een aanhoudende groei in de Verenigde Staten.

Het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever doet uiteindelijk geen bod op de Amerikaanse roomijsproducent Halo Top. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse krant New York Post gemeld. Eerder was gezegd dat Unilever een bod van 2 miljard dollar voorbereidde, maar na een boekenonderzoek zou het Brits-Nederlandse concern op die plannen zijn teruggekomen. Unilever heeft zelf merken zoals Ola, Magnum en Ben & Jerry’s in portefeuille. De Brits-Nederlandse groep zou met zijn eigen merk Breyers de concurrentie met Halo Top op de markt voor gezondere voeding willen aangaan. Halo Top noemde het bericht van Unilever niet meer dan een promotiecampagne.

De Japan Bank for International Cooperation (JIBC) overweegt een overnamebod op uraniumverrijker Urenco. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Japanse zakenkrant Nikkei gezegd. De eerste gesprekken rond de overname zouden al van start zijn gegaan. Urenco is wereldwijd één van de grootste leveranciers van verrijkt uranium. De Japanse bank zou een bod doen in samenwerking met de Amerikaanse groep Centrus Energy. In de Verenigde Staten is immers bezorgdheid dat de knowhow en expertise van Urenco in handen van China of Rusland terecht zou komen. Groot-Brittannië en Nederland hebben elk één derde van Urenco in handen. Het resterende derde is eigendom van energiebedrijven RWE en Eon.

De illegale streamingsite PubFilm moet een schadevergoeding van 19,8 miljoen dollar betalen aan de Motion Picture Associaton of America (MPAA). Dat heeft een rechtbank in New York beslist. PubFilm biedt consumenten de mogelijkheid om gratis films te streamen. Volgens de sectororganisatie had PubFilm geen toelating om de films te streamen. Per film werd een compensatie van 150.000 dollar gevraagd. De Amerikaanse rechter besliste ook dat PubFilm al zijn domeinnamen aan de sectorganisatie moet overhandigen. Waarnemers zeggen echter te betwijfelen of de schadevergoeding daadwerkelijk zal kunnen worden opgeëist. Over de identiteit van de sitebeheerder van PubFilm blijven immers grote twijfels.

Snap, eigenaar van de applicatie Snapchat, schrapt een twintigtal arbeidsplaatsen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd. De ingreep is het gevolg van een reorganisatie die noodzakelijk zou zijn gebleken omdat het gebruik van de applicatie minder snel groeit dan algemeen werd verwacht. De helft van de ontslagen zouden zijn doorgevoerd in de contentteams van de onderneming in New York en Londen. De restanten van beide teams worden overgeheveld naar het hoofdkantoor van Snap in Californië. In september werden in de hardware-divisie van Snap eveneens een tiental arbeidsplaatsen geschrapt, terwijl korte tijd later in de personeelsafdeling achttien banen verdwenen.

15:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.