23-01-18

Goede intenties van voorgangers worden verder doorgegeven

Beslissingen over een genereuze opstelling tegenover de toekomst wordt in sterke mate bepaald door percepties uit het verleden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Duke University en de Hong Kong University of Science and Technology. De conclusies van de studie tonen volgens de onderzoekers dat beslissingen over de toekomst niet in een vacuüm plaatsgrijpen, maar ook met geschiedenis rekening moet worden gehouden. Vastgesteld kon daarbij worden dat de intenties van vroegere generaties een sterke impact op beslissingen over de toekomst kunnen hebben.

"De studie wees uit dat vrijgevigheid jegens toekomstige generaties meer afhangt van de manier waarop de intentie van vorige generaties wordt waargenomen dan van de daadwerkelijke kwaliteit van die vroegere beslissingen,” benadrukt onderzoeksleider Kimberly Wade-Benzoni, professor leiderschap en ethiek aan de Duke University. "Zelfs een ongunstig resultaat voor de huidige generatie bleek minder invloed op de beslissingen voor toekomstige generaties te hebben dan een perceptie over goede bedoelingen. Bewustwording van goede intenties bij voorgangers helpt generositeit op te bouwen tegenover volgende generaties.”

“De bevindingen bieden een nieuw inzicht in strategieën om een verantwoord beheer van middelen aan te moedigen, zelfs wanneer de beslissingen uit het verleden niet tot een voordelige actualiteit hebben geleid,” aldus nog Wade-Benzoni. “De proefpersonen in de studie bleken genereuzer tegenover hun opvolgers wanneer ze werden geïnformeerd dat eerdere generaties genereuze bedoelingen hadden dan degenen aan wie was verteld dat de voorgangers zelfzuchtige bedoelingen hadden, ongeacht de daadwerkelijke voordelen die konden worden ervaren. Er kon een duidelijke neiging worden opgetekend om terug te vallen op de intentie van de voorgangers, ongeacht de reële uitkomst.”

Wanneer echter aan de participanten werd gewezen op hun potentiële impact op de toekomstige generaties, kon de negatieve impact van zelfzuchtige voorgangers wel worden afgezwakt.

Lees Verder

17:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: beleid |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.