23-01-18

Nieuwsoverzicht

Het Zuid-Amerikaanse land Bolivia kijkt naar mogelijkheden om zijn toeristische aantrekkingskracht verder te versterken door reizigers overnachtingen aan te bieden in historische gebouwen die tot luxehotels zijn omgebouwd. Het land wil zich daarbij spiegelen aan de paradores, een gelijkaardig project dat in Spanje al langer wordt gehanteerd. Dat heeft Ricardo Cox, Boliviaans onderminister van toerisme, gezegd tijdens de International Tourism Fair in Madrid. Paradores langsheen de nieuwe Boliviaanse autoroutes zijn volgens Cox een mogelijkheid om erfgoedsites van het land te redden. Cox denkt daarbij ook aan de uitbouw van een wijnroute rond onder meer de historische stad Potosi.

De geplande uitbreiding van luchthaven Brussels Airport dreigt voor de omwonenden grote gevolgen te hebben. Dat blijkt uit de plannen die het ontwerpbureau Arcadis in opdracht van de luchthaven voor de uitbreiding heeft uitgetekend. De plannen omvatten verschillende variaties. Onder meer wordt gewezen naar de mogelijkheid om de startbaan tussen Humelgem en Erps-Kwerps met 900 meter te verlengen, waarbij ook een extra taxibaan wordt voorzien en een geluidswerende buffer wordt aangelegd. In dat geval moet over een afstand van vier kilometer een muur van achttien meter hoog worden aangebracht. Ook zouden voor de uitbreiding tussen zestien en tweeëntwintig woningen moeten verdwijnen.

Saudi-Arabië wil langs de kust van de Rode Zee negen ontziltingsinstallaties bouwen. De installaties moeten per dag 240.000 kubieke meter water verwerken. De aanleg zou op achttien maanden moeten worden afgerond. Dat heeft Abdulrahman al-Fadhli, Saudisch minister van leefmilieu, gezegd. Met het project zou een investering van meer dan 2 miljard riyals of 530 miljoen dollar zijn voorzien. De aanleg werd bevolen door een decreet van de Saudische koning Salman. Door de nieuwe installaties moet de Saudi Saline Water Conversion Corp (SWCC) toelaten zijn productie en efficiëntie te verhogen. Ook de kosten van de waterwinning zouden gevoelig moeten worden teruggeschroefd.

Het Amerikaanse concern Halliburton, dienstverlener voor de oliesector, heeft tijdens het vierde van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 5,9 miljard dollar, tegenover 4 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. In Noord-Amerika werd een groei met 7 procent tot 3,4 miljard dollar opgetekend, terwijl in de rest van de wereld een stijging met 11 procent tot 2,5 miljard dollar werd geregistreerd. Gewezen wordt op het herstel van de economie en de olieproductie. De operationele winst liep van 53 miljoen dollar naar 379 miljoen dollar op. Eenmalige lasten, te wijten aan de verlaagde vennootschapsbelastingen in de Verenigde Staten en problemen in Venezuela, zorgden wel voor een nettoverlies van 805 miljoen dollar.

De juridische procedures van België tegen luchtvaartmaatschappij Ryanair worden stopgezet. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van consumentenzaken, bekendgemaakt. De juridische procedures waren gestart nadat de maatschappij vorige herfst een groot aantal vluchten had moeten annuleren. Ryanair zou onvoldoende inspanningen hebben gedaan om klanten efficiënt over hun rechten te informeren. Inmiddels heeft Ryanair volgens Peeters echter de getroffen reizigers vergoed en de nodige verbeteringen in de procedures aangebracht. Ook zouden maatregelen zijn genomen om annulaties in de toekomst, onder meer door bijkomende aanwervingen, zoveel mogelijk te vermijden.

De Franse farmagroep Sanofi neemt de Amerikaanse onderneming Bioverativ, ontwikkelaar van therapieën rond hemofilie en andere bloedziekten, over. Door de transactie wordt Bioverativ gewaardeerd op een bedrag van 11,6 miljard dollar. Over de omvang van het meerderheidsbelang dat Sanofi in de Amerikaanse onderneming wil verwerven, is nog geen duidelijkheid. De raden van bestuur van beide bedrijven staan unaniem achter het overnamebod. De jaaromzet in de wereldwijde markt voor hemofilie wordt geraamd op ongeveer 10 miljard dollar. Ongeveer 181.000 mensen lijden aan de bloedziekte. Bioverativ realiseerde twee jaar geleden een omzet van 847 miljoen dollar en ontving 41 miljoen dollar royalties.

De ecommerce-groep Amazon heeft in zijn thuisstad Seattle een intelligente supermarkt zonder kassa’s geopend. Het format Amazon Go zorgt ervoor dat de aankopen van de klant in de winkel aan de hand van sensoren automatisch worden geregistreerd. Met gezichtsherkenning wordt ook de consument geïdentificeerd. Daardoor kunnen bij het verlaten van de winkel de aankopen automatisch worden verrekend. Door het format hebben de winkels Amazon Go geen behoefte meer aan kassa’s. De technologie werd gedurende één jaar uitgetest. Door de automatisering heeft de winkel minder personeel nodig. Amazon heeft wel aangegeven voorlopig geen plannen te hebben om het format ook op andere locaties te introduceren.

Het streamingbedrijf Netflix heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,29 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 33 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 67 miljoen euro naar 186 miljoen euro. Het bedrijf maakte bekend het jaar met 117,6 miljoen kijkers te hebben afgesloten. In totaal werden tijdens het vierde kwartaal 8,3 miljoen nieuwe abonnees aangetrokken. Dat betekent een verdere versnelling tegenover het kwartaal voordien, toen 5,3 miljoen nieuwe klanten konden worden aangetrokken. Wel werd gemeld dat 39 miljoen euro moest worden afgeboekt op content die door het schandaal rond acteur Kevin Spacey werd geschapt.

In de Verenigde Staten neemt het farmaconcern Celgene het biotechbedrijf Juno helemaal over. Celgene had al een belang van 10 procent in Juno opgebouwd. Voor het resterende pakket van 90 procent wordt nu een bedrag van 9 miljard dollar betaald. Door de overname van Juno krijgt Celgene de mogelijkheid om zich meer toe te leggen op de bestrijding van kanker met immunotherapie. Het biotechbedrijf heeft een technologie ontwikkeld die toelaat witte bloedcellen van een patiënt in een laboratorium te bewerken, zodat ze mogelijkheden zouden krijgen op kankercellen te herkennen en aan te vallen. Eerder dit jaar werd ook Impact Biomedicines, dat eveneens geneesmiddelen tegen kanker ontwikkelt, door Celgene ingelijfd.

Het Zwitserse luxeconcern Richemont, eigenaar van merken zoals Cartier en Montblanc, wil de Italiaanse online luxewinkel Yoox Net-a-Porter (Ynap) volledig overnemen. Richemont had al 49 procent van de aandelen van Ynap in handen, maar zou nu 2,7 miljard euro hebben geboden om die participatie tot minstens 90 procent op te voeren. Federico Marchetti, chief executive van Ynap, zou alvast te kennen hebben gegeven bereid te zijn om zijn belang van 4 procent in de online winkel aan Richemont te verkopen. Marchetti zou ook in functie blijven. Richemont zou Ynap van de beurs van Milaan willen halen, maar wel als een onafhankelijke entiteit verder willen laten functioneren.

De Duitse internetondernemer Kim Dotcom heeft de regering van Nieuw-Zeeland aangeklaagd om zijn arrestatie zes jaar geleden. Door die aanhouding ging ook Megaupload, het bedrijf van Dotcom, tenonder. Dotcom werd, samen met een aantal partners, in zijn woning in Nieuw-Zeeland opgepakt omdat Megaupload illegale kopieën van auteursrechtelijk beschermde films en muziek zou verspreiden. Dotcom heeft altijd beweerd het slachtoffer van een onrechtmatige arrestatie te zijn geweest. Hij heeft nu aangegeven een schadeclaim tegen de Nieuw-Zeelandse regering te hebben ingediend. De waarde van Megaupload werd geraamd op 2,6 miljard dollar. Dotcom wil echter ook een compensatie voor geleden reputatieschade.

Groot-Brittannië moet tegen falende bestuurders van bedrijven harder optreden. Strengere regels moeten ervoor zorgen dat de vrije markt in Groot-Brittannië tegen roekeloosheid wordt beschermd. Dat heeft de Britse premier Theresa May tegenover de krant The Observer gezegd. May wees nadrukkelijk naar het ineenstorten van het bouwconcern Carillion, waardoor een aantal openbare projecten, zoals de aanleg van wegen en de bouw van ziekenhuizen, in gevaar zijn gekomen. Er moet volgens May komaf kunnen worden gemaakt met een bedrijfscultuur die vooral gericht is op snelle winsten en geen rekening houdt met slaagkansen op langere termijn. Roekeloze bestuurders moeten volgens May kunnen worden beboet.

Het winkelcentrum Woluwe in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt overgenomen door de groep Eurocommercial Properties. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 468 miljoen euro. Het complex opende vijftig jaar geleden zijn deuren en behoort volgens Eurocommercial tot de bekendste winkelcentra van Brussel. Het winkelcentrum ontvangt ongeveer 6,5 miljoen bezoekers per jaar. Eurocommercial zegt echter belangrijke mogelijkheden te zien om het aantal bezoekers gevoelig te verhogen en ook de huuropbrengsten en omzet te laten stijgen. Eurocommercial wil naar eigen zeggen een aantal renovaties laten uitvoeren, maar zou ook op een aanzienlijke uitbreiding aansturen.

In Frankrijk is recent de beroemde chef Paul Bocuse (91) overleden. Bocuse leed al verschillende jaren aan de ziekte van Parkinson. Bij de meesterkok was ook een hartkwaal vastgesteld. Bocuse is afkomstig van een kokfamilie in de buurt van Lyon, maar raakte wereldwijd bekend door L’Auberge du Pont de Collonges. Als speerpunt van de nouvelle cuisine zorgde Bocuse op het eind van de jaren zestig van de voorbije eeuw voor een modernisering van de Franse gastronomie. Bocuse werd geroemd door Michelin en Gault & Millau. Hij breidde zijn activiteiten ook uit naar onder meer Japan en de Verenigde Staten. Hij werd daarmee één van de eerste chefs-entrepreneurs.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft zijn belang van 20 procent in het Iraakse olieveld West Qurna 1 aan het Japanse conglomeraat Itochu verkocht. Dat heeft Shell bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. West Qurna 1 wordt op dit ogenblik beheerd door ExxonMobil. Het veld produceert ongeveer 405.000 vaten olie per dag. Shell heeft voor de verkoop van zijn aandeel inmiddels ook de goedkeuring van de Iraakse overheid gekregen. Shell heeft wel te kennen gegeven dat Irak een belangrijke productieregio blijft. Het bedrijf wil zich in het gebied onder meer toeleggen op de verdere uitbouw van de Basra Gas Company, waarin Shell een belang van 44 procent heeft.

09:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.