23-01-18

Onderbroken werk profiteert van efficiënte planning

Wanneer op het werk op een andere taak moet worden overgeschakeld, is het aangewezen om even tijd te nemen om een plan op te stellen voor de terugkeer naar de eerste activiteit. Op die manier kan men zich beter focussen op de nieuwe taak die moeten worden opgenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington en de University of Minnesota bij meer dan tweehonderd werknemers. De opmaak van een plan verlaagt volgens de onderzoekers immers het risico dat aanhoudende bekommernissen over de originele taak een efficiënte inzet voor de nieuwe opdracht in het gedrang zouden kunnen brengen.

“Werknemers worden bij de uitvoering van een opdracht vaak onderbroken om een andere taak te vervullen,” benadrukt onderzoeksleider Sophie Leroy, professor economie aan de University of Washington. “Het menselijk brein kan worden vergeleken met een computer van de eerste generatie, die beginnen te vertragen of slecht functioneren wanneer teveel programma’s zijn geactiveerd. Een gelijkaardig fenomeen treedt op wanneer een werknemer wordt gevraagd om een taak te onderbreken en zich op een nieuwe opdracht te focussen. Het brein ervaart grote moeilijkheden om een onafgewerkte taak achter zich te laten. De mens heeft niet de cognitieve capaciteit op die twee taken tegelijkertijd perfect te verwerken.”

“Het brein moet dan ook worden geholpen om die transitie efficiënter te verwerken,” zegt Leroy. “De planning voor de terugkeer naar de oorspronkelijke taak hoeft ook niet lang of uitgesponnen te zijn. Vaak hoeft daarvoor niet meer dan een minuut tijd worden genomen, zodat kan genoteerd worden op welk punt de taak werd onderbroken en waar er weer kan worden aangepikt, welke problemen zijn overgebleven en welke taken moeten worden uitgesteld om later te worden hernomen. Een dergelijke strategie blijkt de prestatie gevoelig te verbeteren. Dat geldt zowel voor de kwaliteit van de weerhouden informatie als voor de mogelijkheid om op basis van complexe informatie beslissingen te nemen.”

Vooral wanneer bij de taak een deadline is gemoeid, kan volgens de onderzoekers best tijd voor een planning worden genomen.

Lees Verder

17:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: planning |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.