19-01-18

Nieuwsoverzicht

De Britse treinoperator Virgin Train moet de Daily Mail opnieuw te koop aanbieden. Dat heeft Richard Branson, topman van Virgin Train, gemeld. Het spoorbedrijf had in november vorig jaar beslist om de Daily Mail niet langer te verkopen. Op de treinen zouden alleen nog de Daily Mirror, de Financial Times en de Times worden aangeboden. Betoogd werd dat de Daily Mail niet compatibel was met de overtuigingen van Virgin Train. Verwezen werd naar de standpunten van de krant rond immigranten, holebi's en werklozen. Branson stelde echter dat de beslissing van Virgin Train naar censuur neigde, wat volgens hem niet kan worden getolereerd. De klanten van Virgin Train moeten volgens Branson een eigen krantenkeuze kunnen maken.

Het Saudische olieconcern Saudi Aramco is klaar om in de tweede helft van dit jaar een beursgang te maken. Dat heeft Amin Nasser, topman van Saudi Aramco, gezegd. Het olieconcern is in handen van de Saudische overheid, die echter te kennen heeft gegeven te overwegen om een belang van 5 procent in het bedrijf naar de beurs te brengen. Later zal worden bepaald op welke beurs een notering wordt genomen. De beurzen van Londen, New York, Hongkong, Tokio, Singapore en Toronto zou al interesse hebben getoond. Door de beursgang zou de waarde van Aramco worden geraamd op een bedrag van ongeveer 2 biljoen dollar. Daarmee zou de onderneming het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zijn.

Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai heeft bij vliegtuigbouwer Airbus zesendertig exemplaren van de superjumbo A380 besteld. Het order heeft een cataloguswaarde van 16 miljard dollar. Door het order lijkt de toekomst van de A380 gered. De constructeur had recent nog te kennen gegeven dat mogelijk met de productie van de superjumbo zou worden gestopt indien geen nieuwe orders werden ontvangen. Emirates is met grote voorsprong al de grootste klant voor het toestel. In totaal heeft de maatschappij 142 exemplaren van de A380 besteld. Daarvan zijn al 101 toestellen in dienst. John Leahy, topman van Airbus, heeft nu aangegeven dat de productie van de A380 nog lange tijd kan doorgaan.

De Franse supermarktgroep Carrefour heeft tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van bijna 23,33 miljard euro. Dat betekent een stijging met 1,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de Franse markt werd een groei geboekt van 1,5 procent, maar de internationale activiteiten lieten een toename met 2,1 procent optekenen. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 1,6 procent tot 88,24 miljard euro gemeld. Dat betekent een gevoelige vertraging tegenover het jaar voordien, toen nog een groei met 3 procent kon worden gemeld. Verwacht wordt dat ook de operationele winst het voorbije jaar met 15 procent zal zijn gedaald tot ongeveer 2 miljard euro.

Het olieconcern British Petroleum (BP) heeft met de Iraakse overheid een overeenkomst getekend om de productie bij de olievelden rond Kirkuk in het noorden van het land te verhogen. Op dit ogenblik levert het gebied 450.000 vaten per dag op. Dat moet echter worden opgedreven tot een volume tussen 700.000 vaten en 750.000 vaten. British Petroleum was in Kirkuk, ongeveer 250 kilometer ten noorden van Bagdad, eerder al actief, maar moest zijn operaties door de oorlog met terreurorganisatie Daesh en Iraakse Koerden geruime tijd opschorten. De olieproductie van Irak haalt een volume van ruim 4,4 miljoen vaten per dag. De activiteit is echter grotendeels geconcentreerd in het zuiden van het land.

Het backup-systeem van het Europese satellietproject Galileo wordt van Engeland naar Spanje verhuisd. Dat hebben een aantal bronnen bij de Europese Commissie gemeld. Reden voor de verhuis is het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Galileo wordt gestuurd vanuit Saint-Germain-en-Leye in de buurt van Parijs, maar om een uitval van de diensten te vermijden is een backup-systeem actief in de Zuid-Engelse stad Southampton. Dat centrum wordt echter overgeheveld naar de Spaanse hoofdstad Madrid. Ook het Waalse dorp Redu had zich kandidaat gesteld. Redu herbergt nu al een belangrijk ruimtevaartcluster, onder meer met het European Space Security and Education Centre (Esec).

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 9,5 miljard dollar, tegenover 9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Die groei kwam onder meer van recordcijfers bij het vermogensbeheer. De winst viel echter van 1,5 miljard dollar naar 686 miljoen dollar terug. De winstdaling is te wijten aan een voorziening van bijna 1 miljard dollar die moest worden genomen voor de belastinghervorming die de regering van de Verenigde Staten heeft doorgevoerd. Over het hele jaar boekte Morgan Stanley een omzet van 37,9 miljard dollar, tegenover 3,3 miljard dollar het jaar voordien. De nettowinst steeg van 5,9 miljard dollar naar 6,2 miljard dollar.

Het Duitse online platform Auto1 ontvangt een investering van 460 miljoen euro van het VisionFund, een project van de Japanse technologiegroep Softbank. Auto1 is gevestigd in Berlijn en is een online marktplaats voor occasiewagens. Door de investering verwerft het VisionFund een aandeel van 20 procent in het Duitse bedrijf. De waarde van Auto1 wordt door de instap van het Japanse investeringsfonds geraamd op een bedrag van 2,9 miljard euro. Daardoor wordt Auto1 na de Zweedse groep de grootste startup van Europa. Auto1 realiseerde twee jaar geleden een omzet van 1,5 miljard euro. Op het platform zouden dat jaar driehonderdduizend wagens zijn verhandeld. Dagelijks worden drieduizend auto’s toegevoegd.

Chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 277,6 miljard Taiwanese dollar of 7,73 miljard euro. Dat betekende een stijging met bijna 6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijf kon profiteren van een wereldwijde stijging in de vraag naar smartphones. De nettowinst daalde echter met 0,9 procent tot 99,3 miljard dollar. Daarbij werd verwezen naar de waardestijging van de Taiwanese dollar. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van 997,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 3 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 2,65 procent tot 343,11 miljard dollar.

De Franse autobouwer PSA Groupe heeft het voorbije jaar in totaal ruim 3,63 miljoen wagens verkocht. Dat betekende een stijging met 15,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het Franse concern bekendgemaakt. De groei was te danken aan dochtermerk Peugeot, dat een groei met 10,4 procent liet optekenen. Bij Citroën moest daarentegen een achteruitgang met 7,5 procent worden gemeld. Het luxemerk DS Automobiles moest zelfs een daling met 38,5 procent worden geregistreerd. De groei is ook te danken aan de integratie van de merken Opel en Vauxhall, die sinds begin augustus in de cijfers van de Franse groep zijn opgenomen. In China en Zuidoost-Azië viel de verkoop van de groep met 37,4 procent terug.

Het Franse retailconcern Fnac Darty wil volgende zomer in Willebroek en nieuw magazijn in gebruik nemen. Dat heeft het bedrijf, ook eigenaar van keten Vanden Borre, bekendgemaakt. Het nieuwe complex zou een oppervlakte van 14.000 vierkante meter krijgen en moet naar eigen zeggen het bestaande magazijn in Sint-Pieters-Leeuw versterken. Door de operatie zal een groter aantal producten in België kunnen worden gestockeerd. Daardoor zou de groep zijn Belgisch assortiment kunnen uitbreiden, terwijl ook de webwinkels zouden moeten kunnen worden versterkt. De leveringen van online bestellingen zouden dankzij het nieuwe magazijn sneller moeten kunnen gebeuren.

De Amerikaanse verffabrikant PPG Industries heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van een hoger verkoopvolume, gestegen prijzen en gunstige wisselkoerseffecten. De nettowinst viel echter van 344 miljoen dollar naar 184 miljoen dollar terug. De winstdaling moet worden toegeschreven aan eenmalige fiscale lasten en andere bijzondere kosten. De jaaromzet steeg met meer dan 3 procent tot bijna 14,8 miljard dollar. De jaarwinst liep op van 547 miljoen dollar naar ruim 1,4 miljard dollar.

Het Duitse chemieconcern Basf heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 64,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het concern bekend heeft gemaakt. Bij de nettowinst wordt gewag gemaakt van een stijging met 50 procent tot ongeveer 6,1 miljard euro. De winstgroei was naar eigen zeggen onder meer te danken aan de prestaties van de chemiedivisie, waar zowel hogere volumes als grotere marges konden worden gemeld. Ook de activiteiten rond olie en gas en andere afdelingen droegen volgens het concern bij tot de goede resultaten. De fiscale veranderingen in de Verenigde Staten zouden Basf bijna 400 miljoen euro kosten.

Het Belgische bedrijf LensGroup heeft de Duitse webwinkels Contactlinsenman.de en Bestpricelens.com overgenomen. Door de operatie maakt het Belgische concern, het moederbedrijf van het merk LensOnline, zijn debuut op de Duitse markt. Duitsland wordt de vijfde Europese markt voor het bedrijf. LensGroup was al actief in België, Italië, Nederland en Spanje. Door de Duitse overnames groeit de jaaromzet van LensGroup met ongeveer 4 miljoen euro tot een totaal van 30 miljoen euro. Door de transactie krijgt het bedrijf naar eigen zeggen toegang tot een belangrijke afzetmarkt, die ongeveer acht keer groter is dan België. Verdere overnames in Duitsland worden niet uitgesloten geacht.

Het Britse mediabedrijf News Corp heeft een nieuwe rechtszaak rond het afluisterschandaal bij zijn voormalige krant News of the World alsnog kunnen vermijden. Met vier slachtoffers die een klacht hadden ingediend, kon immers een schikking worden getroffen. Hoeveel News Corp aan de betrokkenen betaalt, is niet bekendgemaakt. Het afluisterschandaal dateert van meer dan tien jaar geleden. News of the World zou destijds de telefoons van een aantal bekende personen hebben gehackt en emails hebben verwijderd om sporen uit te wissen. Het schandaal had uiteindelijk tot gevolg dat News of the World werd opgedoekt. News Corp wil betaalzender Sky overnemen en zou een rechtszaak dan ook willen vermijden.

09:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-01-18

Grotere relationele mobiliteit vereist ook grotere passie

In een omgeving met een grotere relationele mobiliteit kan tussen de partners ook een grotere passie worden opgetekend. Een grotere relationele mobiliteit vergt immers een sterkere investering in de relatie, aangezien met potentiële concurrentie rekening moet worden gehouden. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Hokkaido University bij tweehonderdvijftig Amerikaanse en Japanse koppels. Het verschil in relationele mobiliteit tussen beide culturen kan volgens de onderzoekers dan ook verklaren waarom bij Amerikaanse koppels een grotere passie kan worden opgetekend dan bij hun Japanse tegenhangers.

“Eerder studies toonden al aan dat in Noord-Amerika bij koppels een grotere passie kan worden opgemerkt dan in Oost-Azië,” zegt onderzoeksleider Junko Yamada, psycholoog aan de Hokkaido University. “Dat lijkt echter in tegenspraak met de conventionele theorie dat Oost-Aziaten worden gekenmerkt door collectivisme en wederzijdse afhankelijkheid, terwijl Noord-Amerikanen zich meer individualistisch en onafhankelijk opstellen. Er moet echter rekening gehouden met het feit dat langdurige romantische relaties met een engagements-uitdaging worden geconfronteerd. De wens om een relatie met de partner te handhaven kan immers in conflict komen met een interesse in een aantrekkelijk alternatief.”

“Die tegenstelling kan echter worden verklaard door de relationele mobiliteit,” aldus nog Junko Yamada. “In Noord-Amerika is er een grotere relationele mobiliteit. Er is immers een grotere vrijheid om partners te kiezen en te vervangen. Daarbij wordt men constant geconfronteerd met het risico om bedrogen te worden of zijn partner aan een rivaal te verliezen. Daarom zal een strategisch gedrag worden gehanteerd waarbij aandacht en affectie worden besteed aan de partner en bovendien proactief zal worden opgetreden om zelf potentiële relatie-kandidaten af te wijzen en de actuele partner gerust te stellen.”

Japan kent echter een lagere relationele mobiliteit. Relaties zijn er meer stabiel en kunnen moeilijk worden veranderd. Daardoor lopen de partners minder risico en is er ook minder angst voor bedrog of afwijzing. Daarom is passioneel gedrag in deze maatschappijen minder relevant.

Lees Verder

18:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: relatie |  Facebook |

Ongezonde werknemer kost meer dan dertig dagen productiviteit

Een ongezonde werknemer kost een bedrijf 30,4 verloren werkdagen per jaar. Enerzijds gaan een aantal dagen verloren wegens ziekteverlet, maar ook moet rekening worden gehouden met een verlies aan prestatievermogen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge en consulenten VitalityHealth en Mercer, gebaseerd op meer dan dertigduizend werknemers in Groot-Brittannië. De onderzoekers merken op dat het fenomeen in alle sectoren van de economie kan worden vastgesteld. Geraamd wordt dat het probleem van fysieke en mentale gezondheidsproblemen de Britse economie jaarlijks een verlies van 77,5 miljard pond kost.

“Geraamd moet worden dat per werknemer jaarlijks zes werkweken aan productiviteit verloren gaan,” stippen de onderzoekers op. “Weliswaar kan worden vastgesteld dat niet alle sectoren even zwaar worden getroffen, maar toch worden alle geledingen van de economie met het fenomeen geconfronteerd.” Er wordt bovendien opgemerkt dat de ernst van het fenomeen nog verder blijkt toe nemen. Twee jaar geleden was er immers slechts sprake van een verlies van 27,5 dagen, met een totale economische kost van 73 miljard pond. Weliswaar blijkt het ziekteverlet van 3,3 dagen tot 2,7 dagen te zijn teruggevallen, maar bij het presenteïsme was er sprake van een toename van 24,2 dagen tot 27,7 dagen.

“Het feit dat presenteïsme een laat optekenen, maakt duidelijk dat een holistisch inzicht in de fysieke en mentale gezondheid, zowel binnen als buiten de werkruimte, noodzakelijk is,” benadrukken de onderzoekers. “Er is veel te lang een strikt onderscheid gehanteerd tussen de werkprestatie, de levensstijl en de fysieke en mentale gezondheid van de werknemer. Nochtans is er een duidelijk verband merkbaar. Werknemers die voor een gezondere levensstijl kiezen, kunnen vijfentwintig dagen bijkomende productiviteit opleveren in vergelijking met de minst gezonde werknemer. Bovendien kan een hoger niveau van engagement worden opgetekend, terwijl de stressniveaus gevoelig afnemen.

Lees Verder

17:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid |  Facebook |

China draagt verdere uitbreiding duurzame energie

Een Chinese piek in de installatie van zonnepanelen heeft de wereldwijde investeringen in duurzame energietechnologieën het voorbije jaar bijna opnieuw tot recordniveaus opgejaagd. Dat is conclusie van een rapport van het persbureau Bloomberg. In totaal werd vorig jaar 333,5 miljard dollar in hernieuwbare energie geïnvesteerd. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien, toen de sector nog een terugval kende. Het absolute recordniveau werd drie jaar geleden opgetekend met een bedrag van 360,3 miljard dollar. De Chinese groei compenseert een achteruitgang in Japan, Duitsland en Groot-Brittannië.

“De hoge cijfers van het voorbije jaar zijn nog opmerkelijker wanneer kan worden vastgesteld dat de installatiekosten voor zonnekracht nog altijd sterk blijven dalen,” zegt Jon Moore, chief executive van Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Bij zonnekracht werd het voorbije jaar een stijging met 18 procent tot 160 miljard dollar geregistreerd. Nochtans zijn de kapitaalkosten per megawatt met ongeveer één vierde gedaald. In China liepen de investeringen met 24 procent op tot 86,5 miljard dollar. Daarentegen moest worden vastgesteld dat de wereldwijde bestedingen in windenergie het voorbije jaar met 12 procent tot 107,2 miljard dollar zijn teruggevallen. Het jaar voordien was wel een sterke groei opgetekend.

De grootste investeringen werden opgetekend in China, waar een stijging met 24 procent tot 132,6 miljard dollar kon worden gemeld. Op de tweede plaats volgen de Verenigde Staten met een investering van 56,9 miljard dollar. Ook dat is nog steeds een stijging met 1 procent, ondanks een ongunstig klimaat voor duurzame energiebronnen sinds de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president. Anderzijds wordt opgemerkt dat in Europa teleurstellende resultaten moesten worden geregistreerd. De investeringen vielen immers met 26 procent terug tot 57,4 miljard dollar. Nog wordt opgemerkt dat de investeringen in alternatieven zoals biomassa, aardwarmte en kleinschalige waterkrachtcentrales elk onder de grens van 5 miljard dollar bleven.

Lees Verder

17:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie |  Facebook |

Beleid op basis van opinies kan veel geld kosten

In de Verenigde Staten wordt bij de discussie over maatschappelijke problemen steeds minder op feiten beroep gedaan. Dat leidt tot een politieke verlamming en de teloorgang van het publieke discours. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Rand Corporation, die het fenomeen als Truth Decay omschrijven. Deze gebeurtenissen kunnen volgens de onderzoekers een belangrijke reële kost hebben voor de maatschappij, zoals een verlies van 20 miljard dollar vijf jaar geleden toen de Amerikaanse overheidsinstanties als gevolg van politieke onenigheid gedurende zestien dagen moesten worden stilgelegd.

“De voorbije twee decennia werd toenemende onenigheid over feiten vastgesteld, samen met een vervaging van de grenzen tussen opinie en feiten,” zegt hoofdonderzoeker Michael Rich, chief executive van de Rand Corporation. “Bovendien wint opinie steeds meer overwicht op feiten. Tegelijkertijd moet een dalend vertrouwen in gerespecteerde bronnen van feitelijke informatie worden vastgesteld. Er konden weliswaar al eerder gelijkaardige fenomenen worden opgemerkt in de Amerikaanse geschiedenis, maar de huidige trend wordt versterkt door de manier waarop de bevolking informatie - onder meer met sociale media - verwerkt. Bovendien wordt momenteel ook een grotere politieke, sociale en economisch polarisering ervaren.”

Er werden volgens Rich eerder drie gelijkaardige periodes worden vastgesteld. Op het einde van de negentiende eeuw was er een periode met en snelle industrialisering en economische ongelijkheid, gevolgd door een toenemend wantrouwen in de banken en financiële instellingen tijdens de jaren twintig en dertig van de voorbije eeuw en de ontwikkelingen in het tijdperk rond de oorlog in Vietnam. Dit keer lijkt het wantrouwen volgens de onderzoekers echter veel dieper en fundamenteler. Daarbij moet nu ook een gebrek aan vertrouwen in verschillende pijlers van de maatschappij - overheid, media en banken - worden vastgesteld.

Volgens de onderzoekers is het fenomeen gebaseerd op vier elementen. In eerste plaats wordt gewezen op de natuurlijke mentale gewoontes van het individu, maar ook moet rekening worden gehouden met veranderingen in het Amerikaanse informatie-ecosysteem. Ook wordt gewag gemaakt van concurrerende vereisten op het educatieve systeem, waardoor beperkingen worden ervaren om de veranderingen in het informatie-ecosysteem te kunnen opvangen. Tenslotte is er volgens de onderzoekers ook sprake van een politieke, sociodemografische en economische polarisatie.

“Het beleid - onder meer over migratie - wordt blijkbaar steeds meer gebaseerd op opinies of anecdotes in plaats van op objectieve feiten en diepgaande analyses,” aldus nog de onderzoekers. “Dergelijke beslissingen kunnen echter een negatieve impact hebben op de samenleving en de democratie.”

Lees Verder

16:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: opinie |  Facebook |

Samenwerking gaat best met vertrouwde partners

Enkele eenvoudige maatregelen kunnen voldoende zijn om de samenwerkingsbereidheid in een team te versterken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Ohio State University, de University of Michigan en de University of South Carolina.. Uit de studie, waarbij een achthonderdtal deelnemers werd gerekruteerd op het wervingsplatform Mechanical Turk van Amazon, bleek immers dat de bereidheid tot collaboratie gevoelig kon worden opgedreven indien de deelnemers de flexibiliteit kregen om zelf hun partners in het project te kiezen. Eveneens kon een positief resultaat worden opgemerkt wanneer de mogelijkheid wordt geboden met gevestigde contacten samen te werken.

“In eerste instantie moet duidelijk worden benadrukt dat een samenwerking tussen mensen eigenlijk geen zin heeft,” benadrukt onderzoeksleider David Melamed, professor sociologie aan de Ohio State University. “Vanuit een evolutionair perspectief zou een samenwerking tussen personen niet mogen bestaan. Het is altijd voordelige om geen collaboratie aan te gaan. Men vermijdt immers bedrogen of misbruikt te worden. Vooral in eenmalige samenwerking wordt een kost betaald waarvan anderen profiteren. Onderzoekers proberen al lange tijd te achterhalen waarom de mens tot een samenwerkend wezen is geëvolueerd.”

In het algemeen kon volgens de onderzoekers een hoge bereidheid tot samenwerking worden opgetekend. “Dat geldt echter vooral wanneer de participanten de mogelijkheid krijgen in clusters te werken en zelf partners in het project te kunnen selecteren,” aldus professor Melamed. “Cruciaal blijkt de mogelijkheid om de structuur van een netwerk te veranderen. Ook de patronen van de relaties bleken een impact te hebben op de bereidheid tot samenwerking. In een bekend cluster met meervoudige connecties kon een grotere bereidheid tot samenwerking worden opgetekend.” De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers aan op welke manier op het terrein sterkere teams kunnen worden gecreëerd.

Lees Verder

15:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: samenwerking |  Facebook |

Communicatie in diverse teams vaak complexe uitdaging

Een efficiënte communicatie is niet alleen afhankelijk van de gebruikte methodes, maar ook van de samenstelling van het team. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan op basis van tests met een vijftigtal teams. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers dat bedrijven diversiteit niet op een eenvormige basis kunnen benaderen. Aangevoerd wordt vaak een gemengde communicatie-methode is aangewezen. Vele teams zijn immers niet alleen samengesteld uit leden van verschillende etnische origines, maar zullen bovendien meestal ook mannelijke als vrouwelijke medewerkers omvatten.

“Een aantal recente studies hebben aangevoerd dat in teams met een diverse samenstelling tekstboodschappen wellicht betere resultaten zullen opleveren dan persoonlijke communicatie,” zegt onderzoeksleider Lionel Robert, professor collaboratietechnologie aan de University of Michigan. "Onze studie maakt echter duidelijk dat de realiteit vaak complexer is. Er moet immers ook rekening worden gehouden met het type diversiteit. In teams met een raciale diversiteit blijkt tekstcommunicatie bij het delen van knowhow en de integratie in de beslissing beter te zijn dan persoonlijke contacten. Wanneer echter met verschillende geslachten wordt gewerkt, blijkt tekst het tegenovergestelde effect te bereiken."

“Men moet ermee rekening houden dat de online omgeving voor vouwen historisch bijzonder vijandig is geweest,” benadrukt professor Robert. “Dat geldt nog meer in het beslissingsproces, waardoor vrouwen zouden kunnen worden ontmoedigd te participeren. Mannen hebben online de gewoonte om zich ook online agressiever op te stellen, terwijl vrouwen zich meer op een beleefde manier gedragen. Dat verschil wordt nog uitdrukkelijker in het beslissingsproces. Mannen hebben meestal geen aandacht voor andere opinies en nuances. Vrouwen daarentegen pikken online meer sociale aanwijzingen op. Anderzijds kan worden vastgesteld dat raciale verscheidenheid online enigszins vervaagt.”

“Online zorgt voor de afzwakking van een aantal visuele en vocale aanwijzingen die tot stereotypes of andere negatieve factoren zouden kunnen leiden,” betogen de onderzoekers. “Teams met raciale verschillen ervaren vaak meer moeilijkheden met persoonlijke contacten. Sommige deelnemers kunnen ervaren dat hun bijdragen onvoldoende worden gewaardeerd. Tekstcommunicatie lijkt die hinderpalen te kunnen ontwijken, waardoor een gelijke participatie wordt bevorderd.” Opgemerkt wordt dat trainingen mogeljk aangewezen zouden kunnen zijn wanneer gewerkt moet worden met teams die een meervoudige diversiteit kennen.

Lees Verder

15:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: communicatie |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende