03-02-18

Nieuwsoverzicht

Janet Yellen, vertrekkend president van de Amerikaanse Federal Reserve, zet haar carrière verder bij de Brookings Institution in Washington. Dat heeft Yellen zelf bekendgemaakt. Ook Ben Bernanke, de voorganger van Yellen bij de Federal Reserve, werkt voor de Brookings Institution. Yellen heeft een termijn van vier jaar bij de Federal Reserve afgerond en wordt opgevolgd door Jerome Powell. Yellen was de eerste vrouwelijke voorzitter van de Federal Reserve. Vermoed wordt dat Powell weinig zal veranderen aan het beleid dat Yellen bij de Federal Reserve heeft gevolgd. President Donald Trump besliste om het mandaat van de democrate Yellen bij het Federal Reserve echter niet te verlengen.

Pakketvervoerder United Parcel Service (UPS) heeft bij vliegtuigbouwer Boeing achttien nieuwe toestellen besteld. Met het order is een bedrag gemoeid van bijna 6,5 miljard dollar. Boeing moet daarbij vier exemplaren van het type B767-300F leveren, maar daarnaast werden ook veertien exemplaren van de Boeing B747-8F besteld. De toestellen moeten de loop van de volgende vijf jaar worden geleverd. De pakketvervoerder had ook twee jaar geleden al een order van veertien exemplaren van de B747 geplaatst. Er was toen ook een optie genomen op een bijkomend order van veertien exemplaren. De voorbije jaren waren bij Boeing de bestellingen voor het type nagenoeg stilgevallen.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 305 miljard dollar, tegenover 234 miljard dollar het jaar voordien. De stijging was onder meer te danken aan de hogere productie van nieuwe velden, waardoor de lagere opbrengsten van een aantal bestaande velden konden worden gecompenseerd. De nettowinst van het energieconcern steeg van 4,6 miljard dollar naar 13 miljard dollar. Shelle benadrukte geprofiteerd te hebben van de oplopende energieprijzen en een aantal efficiëntie-verbeteringen. Daarentegen moest een een bedrag tussen 2 miljard dollar en 2,5 miljard dollar worden gereserveerd voor een eenmalige Amerikaanse fiscale last.

Investeerder Blackstone neemt de financiële divisie van informatie-leverancier Thomson-Reuters over. Blackstone verwerft een belang van 55 procent in de divisie, die twee jaar geleden een omzet van 6,1 miljard dollar realiseerde. Met de verkoop is een bedrag gemoeid van 17 miljard dollar. De divisie is gespecialiseerd in de levering van data, nieuws en analyses aan de financiële sector. Blackstone richt voor de activiteit een nieuwe onderneming op. Er werd tevens overeengekomen dat Thomson-Reuters gedurende minstens dertig jaar aan de nieuwe entiteit nieuws zal leveren. Voor die diensten zal een bedrag van 325 miljoen dollar per jaar worden betaald.

De Amerikaanse technologiegroep Google investeert 200 miljoen euro in zijn datacentrum in Saint-Ghislain bij Bergen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Het datacentrum werd begin dit decennium geopend. Met het project was een investering gemoeid van ongeveer 250 miljoen euro. Drie jaar later werd nog eens 300 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de capaciteit van het datacenter. De nieuwe investeringen gaan onder meer naar de aanleg van een installatie zonnepanelen. Het datacenter biedt op dit ogenblik werk aan ongeveer driehonderdvijftig mensen. Naast Bergen heeft Google nog Europese datacenters in Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland.

Het Nederlandse designbedrijf Bugaboo wordt overgenomen door de Amerikaanse investeerder Bain Capital. Dat heeft Bugaboo bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De Nederlandse onderneming raakte vooral bekend als fabrikant van kinderwagens, maar is inmiddels ook producent van luxe rolkoffers. Bugaboo was eind oktober vorig jaar door zijn aandeelhouders Eduard Zanen en Max Barenbrug in de etalage geplaatst. De Nederlandse groep telt ruim dertienhonderd medewerkers, gespreid over meer dan vijftig landen. Het bestaande management van Bugaboo blijft ook na de overname op post. Max Barenbrug blijft ook designverantwoordelijke.

Het bedrijf Smartphoto heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 45,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,1 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer alleen naar de autonome omzet wordt gekeken, zou een groei met 4,7 procent zijn gerealiseerd. De winst liep met 44,5 procent op tot 6,6 miljoen euro. Daarbij wordt gewezen op een optimale marketing-efficiëntie, terwijl ook gewag wordt gemaakt van synergie-effecten door de overname van Webprint. De cijfers tonen aan dat Smartphoto - het voormalige Spector - de heropleving van de voorbije periode ook vorig jaar heeft verder gezet. De voorbije vijf jaar kende de omzet een stijging met 35 procent. Het bedrijf is inmiddels actief in veertien landen.

Het wijngoed Franc Mayne in Saint-Emilion is verkocht aan de Franse zakenman Jean-Pierre Savare, voorzitter van het technologiebedrijf Oberthur. Het domein was in handen van onderneemster Griet Van Malderen, dochter van de familie die met luierfabrikant Ontex van start ging. Savare was, samen met Martine Cazeneuve, al minderheidsaandeelhouder van het domein. Franc Mayne heeft een oppervlakte van 7 hectare. Financiële details over de verkoop werden niet bekendgemaakt, maar wijngoed van Saint-Emilion kan volgens experts een waarde tot 16 miljoen euro per hectare halen. Van Malderen heeft ook de domeinen Château de Lussac en Vieux Maillet te koop gezet.

De Amerikaanse financiële groep Visa heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Opgemerkt wordt dat met de transacties gemiddeld grotere bedragen waren gemoeid. Bovendien kon ook in het volume betalingen een stijging worden gemeld. Dat was onder meer te danken aan de verdere toename van ecommerce. Visa kondigde verder een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 7,5 miljard dollar aan. De onderneming maakte verder nog bekend dat ook dit jaar het dividend voor de aandeelhouders zal worden opgetrokken. Die trend wordt al tien jaar gehandhaafd.

Ketelbouwer Vyncke uit Harelbeke neemt zijn Zweedse sectorgenoot Petrobio, dochter van de scheepvaartgroep Stena, overgenomen. De overname moet Vyncke toelaten zijn activiteiten uit te breiden naar Scandinavië, waar buitenstaanders moeilijk voet aan grond kunnen zetten. Petrobio realiseert een jaaromzet van 10 miljoen euro. Het Zweedse bedrijf telt vijfendertig medewerkers. Stena zou al langere tijd op zoek zijn naar een overnemer, want de Zweedse groep wil zich volledig toeleggen op de scheepvaart en offshore activiteiten. Vyncke en Petrobio zijn ook complementair. Vyncke is gespecialiseerd in vaste biomassa, terwijl Petrobio zich toespitst op de verbranding van stofvormige brandstoffen.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) heeft het voorbije jaar in de strijd tegen zware fraude meer dan 2,12 miljard euro boetes en belastingverhogingen uitgesproken. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een stijging met ruim 63 procent. Tegenover drie jaar geleden wordt gewag gemaakt van een verdubbeling. In totaal werden vorig jaar 1.352 onderzoeksdossiers opgestart. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien, toen de dienst echter ook nog meer dan veertienhonderd spontane fiscale regularisaties afhandelen. Die taak is nu door een andere divisie overgenomen.

Deutsche Bank heeft het tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet geboekt van 5,71 miljard euro. Dat was een daling met 19 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het kwartaalverlies steeg van 1,9 miljard euro naar 2,2 miljard euro. Daarbij wordt gewezen naar eenmalige fiscale lasten in de Verenigde Staten, maar ook naar een lage handelsactiviteit bij de klanten. De jaaromzet liep met 12 procent terug tot 26,4 miljard euro, te wijten aan strategische desinvesteringen en uitdagende marktomstandigheden. Het jaarverlies viel van 1,4 miljard euro terug tot 0,5 miljard euro. Operationeel was er een winst van 1,3 miljard euro, tegenover een verlies van 810 miljoen het jaar voordien.

De Belgische regering gaat de volgende vijf jaar een budget van 1,75 miljard euro reserveren voor investeringen in spoorinfrastructuur. Dat heeft François Bellot, federaal minister van mobiliteit, bekendgemaakt. Het grootste gedeelte van het budget zal worden aangewend voor de modernisering van stations en de aanleg van nieuwe sporen. Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in de aankoop van nieuwe treinen, terwijl ook geld wordt geïnvesteerd in de remsystemen. Ook zullen financiële middelen worden voorzien voor de heraanleg van stationsomgevingen. Er komen ook nieuwe parkings voor tienduizend auto’s en tienduizend fietsen. Er komt ook een lening van 1 miljard euro voor extra investeringen.

In Nederland heeft Keesing Media, uitgever van puzzelboeken, sectorgenoot Sanders Puzzelmedia overgenomen. Sanders is de tweede overname die Keesing, een voormalig onderdeel van Telegraaf Media Groep, op korte termijn realiseert. In september vorig jaar werd immers ook al Eye to Eye Puzzles ingelijfd. Sanders is de tweede grootste uitgever van puzzelmagazines in Nederland en België. Het bedrijf is eigenaar van titels zoals Sanders Puzzelboeken, Puzzelhobby, De Denker en De Puzzelaar. Bij Sanders werken een veertigtal mensen. De overname moet voldoende schaalgrootte creëren om een concurrerende positie op de markt te kunnen blijven garanderen.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er moest tevens een verlies van ruim 281 miljoen dollar worden geboekt, tegenover een winst van bijna 174 miljoen dollar tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Het negatieve resultaat het voorbije kwartaal is echter te wijten aan een eenmalige fiscale last die in de Verenigde Staten moest worden geboekt. Opgemerkt wordt dat de verkopen van dochtermerk Barbie met ruim 9 procent zijn gestegen. Bij Fisher Price was er echter een daling met 12 procent.

10:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |