07-02-18

Nieuwsoverzicht

Best Buy, de grootste Amerikaanse keten van elektronicawinkels, stopt eind juni met de verkoop van compact discs. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de technologie compleet voorbijgestreefd is en door de digitale muziekmarkt nagenoeg overbodig is geworden. Streaming en downloads zijn in de Verenigde Staten al vier jaar belangrijker dan de verkoop van compact discs. De omzet zou het voorbije jaar met bijna 20 procent zijn gedaald. Best Buy was traditioneel de grootste Amerikaanse verkoper van compact discs. Het concern maakte tegelijkertijd bekend de verkoop van vinyl verder te zetten. Ook de cassettes zouden een nieuwe interesse genieten.

Op Cape Canaveral in Florida heeft het ruimtevaartbedrijf Spacex met succes een eerste lancering met zijn nieuwe draagraket Falcon Heavy gerealiseerd. De Falcon Heavy is zeventig meter hoog en is op dit ogenblik de krachtigste draagraket van de wereld. De raket kan een cargo van 63,8 ton in een lage baan rond de aarde brengen. Bij een missie naar Mars is een lading van 16,8 ton mogelijk. Een reis naar Pluto zou mogelijk worden met een cargo van 3,5 ton. De raket heeft een kostprijs van ongeveer 90 miljoen dollar. Bij zijn eerste missie bracht de herbruikbare Falcon Heavy een Tesla Roadster van 1,25 ton gelanceerd. Tesla is een zusterbedrijf van Spacex. Beide zijn eigendom van Elon Musk.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 37,7 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het concern moest echter een nettoverlies van 5,2 miljard dollar inschrijven, tegenover een positief resultaat van ruim 1,8 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies is echter te wijten aan een eenmalige fiscale last in de Verenigde Staten, waarvoor een bedrag van 7 miljard dollar moest worden afgeschreven. Op operationeel vlak werden recordcijfers gemeld. Dat was onder meer te danken aan bezuinigingen en hogere verkoopprijzen.

De Franse designer Christian Louboutin kan onmogelijk het exclusieve eigendomsrecht opeisen op rode schoenzolen. Dat staat in een advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Aanleiding voor het geding was een klacht die Louboutin had neergelegd tegen de Nederlandse schoenenwinkel Van Haren, die zes jaar geleden een zwarte schoen met een rode zool op de markt had gebracht. Van Haren werd door Louboutin voor de Nederlandse rechtbank gedaagd. De Nederlandse rechter besliste echter het probleem aan het Europees Hof van Justitie voor te leggen. Daar heeft de advocaat-generaal nu gezegd dat een merk niet uitsluitend op basis van een vorm kan worden beschermd.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus wil de productie van het model A320 verder opvoeren. Dat heeft Eric Schulz, verkoopdirecteur van Airbus, bevestigd. Airbus zegt dat de A320 op een groeiende populariteit kan rekenen. Begin vorig jaar werden vijftig toestellen per maand geproduceerd. Klanten moeten daardoor met steeds langere wachttijden rekenen. Tegen midden volgend jaar wil Airbus al naar een productie van zestig exemplaren per jaar. Er worden nu echter ook verdere investeringen in de verhoging van de productiecapaciteit onderzocht. Schulz benadrukte echter wel dat nog geen definitieve beslissingen zijn genomen. De A320 is vooral geschikt voor korte tot middellange afstanden.

In Zweden is Victor Muller, voormalig topman van autobouwer Saab, ook in hoger beroep vrijgesproken van onder meer oplichting. Het hof van beroep in Göteborg was van mening dat de aanklager onvoldoende bewijs heeft geleverd dat Müller zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan misleiding van investeerders, kort voordat Saab in acht jaar geleden failliet ging. Het hof volgt daarmee een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank gevolgd. Ook twee accountants werden vrijgesproken. Müller was oorspronkelijk topman van de Nederlandse autobouwer Spyker, die begin dit decennium Saab overnam. De combinatie raakte echter in moeilijke papieren, waardoor Saab acht jaar geleden failliet ging.

De Duitse herverzekeraar Munich Re heeft het voorbije jaar voor ruim 49 miljard euro premies ontvangen. Dat betekende een lichte toename tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel echter terug tot 392 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van ongeveer 2,5 miljard euro het jaar voordien. De sterke daling is vooral het gevolg van de zware orkanen die in de nazomer het Caribisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten teisterden. In totaal moest Munich Re ruim 4,3 miljard euro betalen aan schadeclaims voor grote rampen. Dat betekende bijna een verdrievoudiging tegenover het jaar voordien. De gezamenlijke claims voor de orkanen Harvey, Irma en Maria liepen op tot 2,7 miljard euro.

Het Duitse concern Adidas, fabrikant van sportartikelen, gaat audioproducten op de markt brengen. Daarover heeft het concern een overeenkomst gesloten met de Zweedse groep Zound, producent van hoofdtelefoons. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het product zal onder de naam van Adidas op de markt worden gebracht. Zound gaf aan twee lijnen hoofdtelefoons onder de merknaam Adidas op de markt te brengen. Het akkoord met Zound toont volgens waarnemers de intenties die Adidas heeft om zijn activiteiten op de entertainment-markt verder te versterken. Zound boekt vorig jaar een omzet van 130 miljoen dollar en brengt onder eigen naam al de merken Marshall en Urbanears op de markt.

Het Britse energieconcern British Petroleum heeft het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 70 miljard dollar, tegenover meer dan 52 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De productie steeg met 18 procent tot ruim 2,58 miljoen vaten per dag. De nettowinst liep op van 400 miljoen dollar tot 2,1 miljard dollar. Over het hele jaar werd een omzet gerealiseerd van 245 miljard dollar. Dat betekende een stijging met een derde tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep op van 115 miljoen dollar naar 3,4 miljard dollar. De gemiddelde productie steeg met 12 procent tot 3,6 miljoen vaten per dag. Bob Dudley, topman van British Petroleum, maakte gewag van een uitstekend jaar.

De Amerikaanse supermarktketen Walmart heeft de onderneming Spatialand, gespecialiseerd in de ontwikkeling van toepassingen op basis van virtuele realiteit, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Walmart hoopt te kunnen profiteren van een aantal nieuwe mogelijkheden die met virtuele realiteit de shoppingbeleving zouden kunnen veranderen en verbeteren. De overname gebeurde door Store No 8, de technologie-incubator van Walmart. Beide partijen hadden vorig jaar al een samenwerking rond virtuele realiteit opgezet. De nieuwe entiteit zal worden geleid door Kim Cooper van Spatialand en Jeremy Welt, op dit ogenblik als consulent van Store No 8 actief.

De Nederlandse scheepsbouwer Damen Shipyards zegt niets te hebben gemerkt van Noord-Koreaanse slavenarbeid bij een aantal Poolse scheepswerven waarmee werd samengewerkt. Ook baggeraar Boskalis zegt bij inspecties geen signalen te hebben gekregen dat er op de Poolse werven Noord-Koreaanse arbeiders zouden worden uitgebuit. Daarmee reageerden beide groepen op een rapport van het LeidenAsiaCentre van de Universiteit Leiden. In dat rapport werd aangegeven dat de Poolse werven in Noord-Korea personeel hadden gerekruteerd. Het salaris van de werknemers zou grotendeels door de Noord-Koreaanse staat zijn geïnd. Ook over de levensomstandigheden zouden klachten zijn geweest.

De Japanse autobouwer Toyota heeft tijdens de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet van 21,8 biljoen yen of 194,61 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 8,1 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met 40,5 procent tot 2 biljoen yen. Het bedrijf wijst vooral op sterke verkopen in de Verenigde Staten. Daardoor konden kleine dalingen in Japan en Europa ruimschoots worden gecompenseerd. In totaal werden bijna 6,68 miljoen wagens verkocht. Tegenover dezelfde periode vorig boekjaar werd een stijging met bijna 35.000 exemplaren opgetekend. Het bedrijf profiteerde van gunstige wisselkoersen en kostenreducties.

Het staalconcern ArcelorMittal wil zijn belang van 29,5 procent in zijn Indiase sectorgenoot Uttam Galva Steels volledig van de hand doen. Het belang zou worden overgenomen door Sainath Trading Company, de holding van de familie Miglani, oprichters van Uttam Galva. Door de transactie zal de familiale groep Miglani een belang van 60,87 procent opbouwen in Uttam Galva. Het resterende pakket van 39,13 procent is onder individuele beleggers verdeeld. ArcelorMittal stapte negen jaar geleden in Uttam Galva, maar zou die belangen te gelde hebben willen maken voor investeringen in andere activa. ArcelorMittal zou de operatie met een verlies afsluiten.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 220 miljoen euro. Dat betekende een daling met 16,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Het bedrijfsresultaat daalde met 5 procent naar 36,8 miljoen euro. TomTom werd opnieuw geconfronteerd met een dalende verkoop van consumentenproducten. Dat kon slechts ten dele worden gecompenseerd door hogere opbrengsten uit de dienstverlening aan bedrijven. Over het hele jaar daalde de omzet met bijna 10 procent tot 903 miljoen euro. Het bedrijf leed een nettoverlies van 204 miljoen euro, tegenover een winst van 12 miljoen euro het jaar voordien.

Electrabel en zijn partners trekken dit jaar 97 miljoen euro uit om nieuwe windturbines te bouwen. Dat budget ligt nog eens de helft hoger dan een jaar geleden, toen een bedrag van 62 miljoen euro was gereserveerd. Engie, het Franse moederconcern van Electrabel, werkt volop aan de transformatie naar hernieuwbare energie en zet dus volop in op zonnekracht en windenergie. Op dit ogenblik heeft Electrabel 306 megawatt geïnstalleerd vermogen aan onshore windmolens. Dat moet tegen eind dit decennium opgevoerd worden tot 550 megawatt. Dat vertegenwoordigt de capaciteit van een halve kerncentrale. In totaal bouwt of plant Electrabel op dit ogenblik voor 80,5 megawatt aan windenergie.

08:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.