08-02-18

Nieuwsoverzicht

Het Japanse technologieconcern Softbank treft voorbereidingen voor een beursgang van zijn mobiele divisie. Volgens Masayoshi Son, topman van Softbank, zou de notering van de divisie aan de Japanse beurs binnen het jaar een feit moeten zijn. Met de operatie zou een bedrag van 1 biljoen yen of 14 miljard euro kunnen zijn gemoeid. Volgens het bedrijf creëert een beursgang van de mobiele activiteiten meer waarde voor aandeelhouders. Bovendien zou de divisie meer vrijheid krijgen om aan een eigen groeistrategie te werken. Softbank zegt wel dat de beslissing tot een beursgang tijdens de voorbereidende fase nog altijd kan worden teruggeschroefd.

Brussels Airlines blijft een Belgisch bedrijf en zal cruciaal zijn voor de toekomst van de Eurowings Group. Dat heeft Thorsten Dirks, chief executive van Eurowings, tegen het personeel van Brussels Airlines gezegd. Er moet volgens Dirks in de nieuwe strategie voor Brussels Airlines niet voor een bloedbad worden gevreesd. Brussels Airlines en Eurowings behoren beide tot de groep Lufthansa, dat tot een verdere integratie tussen beide merken heeft gesloten. Wel is beslist om Bernard Gustin als chief executive van Brussels Airlines te vervangen door Christina Förster, huidig commercieel directeur van de Belgische maatschappij. Ook Jan De Raeymaeker, financieel directeur van Brussels Airlines, moet vertrekken.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,3 miljard dollar, tegenover 2,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Het nettoverlies liep echter verder op van 121 miljoen dollar naar 675 miljoen dollar. Daarmee heeft Tesla een absoluut recordverlies laten optekenen. Het vorige record stond op naam van het derde kwartaal van vorig jaar, toen een negatief resultaat van ruim 619 miljoen dollar was opgetekend. Het bedrijf wordt geconfronteerd met zware investeringen om de productie van het Model 3 op kruissnelheid te krijgen. De verkoop steeg met 28 procent tot 29.870 exemplaren.

Het Nederlandse financiële concern Rabobank heeft in een dossier over witwaspraktijken in de Verenigde Staten met de autoriteiten een schikking gesloten. Met de schikking is een bedrag van 298 miljoen euro gemoeid. De klachten hadden betrekking op dochterbedrijf Rabobank North America (RNA). Een aantal filialen in de buurt van de Mexicaanse grens zouden begin dit decennium te maken hebben gekregen met financiële transacties die wezen op witwaspraktijken van drugskartels en andere criminele organisaties. De bank zou die signalen echter hebben genegeerd. Ook zou de bank hebben gepoogd om het onderzoek te belemmeren. Rabobank heeft enkele jaren geleden al de nodige maatregelen genomen.

BNP Paribas Fortis verwerft een kwart van de Belgische voedingsgroep Food Associates Group, onder meer marktleider in de productie van biologisch ambachtelijk brood. Food Associates Group is de naam achter de biobakkerij De Trog, slowfood-aanbieder Delisol en roomijsfabrikant Missault. Stijn Switten, topman van Food Associates Group, merkt op dat het bedrijf een nichespeler wil zijn die zich op het hogere marktsegment focust, waarbij kwaliteit en authenticiteit belangrijker zijn dan concurrerende prijzen. De voedingsgroep realiseerde het voorbije jaar een omzet van 37 miljoen euro. Het bedrijf kende de voorbije vijftien jaar een gemiddelde groei van 10 procent.

Broodketen Le Pain Quotidien heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 10,5 miljoen euro opgehaald. Door de transactie is het kapitaal van de keten tot 43,8 miljoen euro opgelopen. De bijkomende financiële middelen werden opgehaald bij de bestaande aanhouders en zullen naar eigen zeggen worden gebruik om de verdere groei van de keten te ondersteunen. Hoofdaandeelhouder van Le Pain Quotidien is investeerder Cobepa, die een belang van ongeveer 33 procent in de broodketen heeft. Ook Alain Coumont, oprichter van de keten, is nog altijd aandeelhouder. Le Pain Quotidien realiseerde het voorbije jaar een omzet van 367 miljoen dollar. De keten heeft wereldwijd ruim 230 winkels.

De Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 30,2 miljard pond. Dat was een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de impact van wisselkoersen, zou nog een groei met 3 procent zijn gemeld. Het bedrijf zegt in alle secties het voorbije jaar een vooruitgang te hebben kunnen melden. De farmadivisie liet een groei met 7 procent tot 17,3 miljard pond optekenen. De vaccins boekten een stijging met 12 procent tot 5,2 miljard pond. De consumentenproducten registreerden een toename met 8 procent tot 7,8 miljard pond. De jaarwinst steeg met 70 procent tot ruim 1,5 miljard pond.

De Amerikaanse biotech-miljardair Soon-Shiong, mede-eigenaar van de basketbalclub Los Angeles Lakers, neemt de Amerikaanse krant Los Angeles Times over van huidig eigenaar Tronc. Met de transactie is een totaalbedrag gemoeid van 590 miljoen dollar. Naast de Los Angeles Times omvat de verkoop ook de San Diego Union-Tribune en enkele kleinere kranten van de groep California News. De LA Times heeft de voorbije jaren, net zoals de andere Amerikaanse kranten, zware druk ervaren van de online concurrentie. De krant was oorspronkelijk eigendom van de familie Chandler, maar kwam nadien achtereenvolgens in handen van Tribune Co, miljardair Sam Zell en Tronc.

De Amerikaanse modegroep Michael Kors heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Opgemerkt wordt dat de omzetgroei werd gestimuleerd door de overname in november vorig jaar van het Britse label Jimmy Choo. Berekend werd dat Jimmy Choo tijdens het derde kwartaal een aandeel van bijna 115 miljoen dollar had in de inkomsten van Michael Kors. De Amerikaanse modegroep kon verder een winst melden van 219,4 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 271,3 miljoen dollar het derde kwartaal vorig boekjaar.

Energiegroep Engie bouwt een deelplatform van laadpalen voor elektrische bedrijfswagens. Bedoeling is dat werknemers van andere ondernemingen tijdens een bezoek aan het deelnemende bedrijf zijn elektrische wagen kan opladen. Engie verwacht naar eigen zeggen dat de doorbraak van de elektrische auto in België op de enorme markt van de bedrijfswagens zal beginnen. Door het delen van de laadpalen, kunnen de ondernemingen volgens Engie de elektriciteitskosten ook gemakkelijker doorrekenen aan de werkgevers van hun bezoekers. Op dit ogenblik stellen bedrijven hun elektriciteit gratis ter beschikking, maar dat model zal volgens Engie door de doorbraak van de elektrische auto verdwijnen.

De Amerikaanse bank Citigroup hoeft geen schadevergoeding van 1,8 miljard euro te betalen in verband met de ondergang van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat vijftien jaar geleden. Dat heeft een rechtbank in Milaan beslist in een klacht die Parmalat tegen het Amerikaanse financiële concern had ingediend. Volgens de klacht zou de Amerikaanse bank een aantal toplui van Parmalat hebben geholpen de resultaten van het bedrijf kunstmatig te verbeteren. Uiteindelijk zou Parmalat failliet gaan met een schuldenlast van 14 miljard euro. Na een doorstart is het Italiaanse bedrijf nu grotendeels in handen van de Franse groep Lactalis. Parmalat heeft aangekondigd tegen het nieuwe vonnis in beroep te gaan.

Het Franse farmaconcern Sanofi heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 8,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 16,5 procent tot 1,3 miljard euro. Over het hele jaar werd een omzetstijging met 0,5 procent tot ruim 35 miljard euro gerealiseerd. De jaarwinst daalde echter met 4,7 procent tot ongeveer 7 miljard euro. Het bedrijf werd vooral geconfronteerd met een toenemende druk op verkoop van producten tegen diabetes en cardiovasculaire aandoeningen. Een aantal patenten op de portfolio van Sanofi zijn verlopen. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in een aantal overnames.

Het Nederlandse bedrijf Allego mag in de lente opnieuw 419 laadpalen in Vlaanderen installeren. Allego won een nieuwe aanbesteding in het actieplan van Bart Tommelein, Vlaams minister van energie. In dat plan is voorzien om tegen het einde van dit decennium 2.500 publieke laadpalen te installeren. Allego had vorig jaar ook een aanbesteding voor de plaatsing van 650 laadpalen gewonnen. Allego is een dochterbedrijf van Alliander, de grootste beheerder van het Nederlandse distributienet. De toewijzing van het contract aan Allega werd door een aantal Belgische kandidaat-leveranciers bekritiseerd. Daarbij werd gewezen op de extreme tarieven die door Allega werden voorgesteld.

De Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 544,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 60 procent tegenover het jaar voordien. Het Duitse bedrijf zegt het voorbije jaar in totaal ruim 291 miljoen orders te hebben geleverd. Dat betekende een toename met bijna 50 procent tegenover het jaar voordien. Niklas Östberg, topman van Delivery Hero, benadrukte dat het bedrijf daarmee ook de eigen verwachtingen heeft overtroffen. De Duitse groep nam vorig jaar zijn Griekse sectorgenoot Deliveras over, terwijl ook een belang werd genomen in de Zuid-Amerikaanse maaltijdbezorger Rappi. In Europa lage de groei wel lager dan in andere regio’s.

Bij het Amerikaans casinobedrijf Wynn Resorts is Matt Maddox tot nieuwe chief executive aangesteld. Maddox wordt bij het bedrijf opvolger van oprichter Steve Wynn, die had aangekondigd zijn functie neer te leggen. Wynn (76) werd door een aantal medewerkers beticht zich jarenlang aan seksuele intimidatie schuldig te hebben gemaakt. Wynn ontkent de aantijgingen, maar maakt gewag van een lawine aan negatieve publiciteit, waardoor een sfeer was gecreëerd die hem naar eigen zeggen hebben doen beslissen zijn functies neer te leggen. Maddox was al geruime tijd de rechterhand van Wynn. Het casinobedrijf is actief in Las Vegas en Macau. Op beide locaties is een gerechtelijk onderzoek gestart.

08:27 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.