09-02-18

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa moet het strategisch belang van dochterbedrijf Brussels Airlines verzekeren. Dat heeft Belgisch premier Charles Michel gezegd. Michel zal naar eigen zeggen daarbij gebruik maken van alle mogelijke middelen die ter beschikking zijn om de toekomst van Brussels Airlines te verzekeren. In het algemeen wordt verondersteld dat de Belgische premier de landingsrechten van Brussels Airlines op Brussels Airport, maar ook in Congo en andere locaties in Afrika en Azië, waaronder India, als troef zal uitspelen om van Lufthansa belangrijke tegemoetkomingen af te dwingen. Michel maakt duidelijk dat Brussels Airlines ook op verre bestemmingen operationeel moet blijven.

De Franse farmagroep Sanofi heeft een aanbod gelanceerd om alle aandelen van Bioverativ in bezit te krijgen. Dat blijkt uit documenten die bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) werden neergelegd. Sanofi had tijdens de tweede helft van januari al de overname van Bioverativ bekendgemaakt. Bioverativ werd in februari vorig jaar volledig van zijn voormalig moederbedrijf Biogen afgesplitst. Het bedrijf is onder meer fabrikant van Eloctate en Alprolix, twee producten die bij de behandeling van hemofilie worden gebruikt. Bioverativ boekte vorig jaar een groei van ongeveer 30 procent. Het jaar voordien werd een omzet van 850 miljoen dollar geboekt en werden 40 miljoen dollar royalties gemeld.

Het Belgische materialenbedrijf Umicore heeft het voorbije jaar een omzet geboekt van 2,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 15 procent tot 267 miljoen euro. Het bedrijf presteerde beter dan de eigen verwachtingen en zegt de volgende jaren zijn doelstellingen verder naar boven te stellen. De verbeterde resultaten kunnen naar eigen worden gekoppeld aan de verdere introductie van de elektrische wagens. Die markt vraagt immers meer basisbestanddelen voor herlaadbare lithium-ionbatterijen, die door Umicore worden ontwikkeld. Umicore heeft nu een beurswaarde van 9,45 miljard euro. Dat betekent een verdubbeling op twee jaar tijd.

Qualcomm heeft een verhoogd bod van Broadcom van ruim 121 miljard dollar afgewezen, maar heeft wel ruimte gelaten voor gesprekken tussen beide partijen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Het bod van Broadcom werd door het bestuur van Qualcomm unaniem afgewezen. Opgemerkt werd dat Qualcomm een groter bedrag waard was dan de som die Broadcom wou bieden. Tevens zou volgens Qualcomm moeten worden gevreesd dat de internationale toezichthouders zich mogelijk tegen de transactie zouden verzetten. Om de gesprekken toch in gang te zetten, bood Broadcom ook een verbrekingsvergoeding van 8 miljard dollar

De Nederlandse Koninklijke Luchtvaartmaatschappij (KLM) en zijn cargodochter Martinair hebben met Deutsche Bahn een schikking getroffen over verboden prijsafspraken die in het verleden met concurrenten werden gemaakt. Dat heeft de Nederlandse maatschappij bevestigd naar aanleiding van berichten in Duitse media. Verdere details werden niet meegedeeld, maar volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt is er sprake van een bedrag van ongeveer 60 miljoen euro. Deutsche Bahn was vier jaar geleden tegen dertien luchtvaartmaatschappijen een geding gestart. In totaal zou de Duitse groep 1,8 miljard euro schadeclaims hebben ingediend. AirFrance-KLM betaalde ook al een boete van 325 miljoen euro.

Voor Chinees roestvrij staal geldt de volgende vijf jaar een importheffing van maximaal 27,9 procent. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Sinds augustus golden al tijdelijke importheffingen om het dumpen van Chinees staal op de Europese markt tegen te gaan. De markt voor roestvrij staal in de Europese Unie is 4,6 miljard dollar waard. Ongeveer 20 procent van de voorraden worde door Chinese bedrijven geleverd. In Zuid-Europa zou dat aandeel echter tot ongeveer 50 procent oplopen, tegenover maximaal 10 procent in Noord-Europa. De Europese Commissie houdt de Chinese uitvoer van staal en ijzer onder de loep. Op 27 procent van de Chinese producten staan Europese heffingen.

De Israëlische farmagroep Teva boekte tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet van nagenoeg 5,46 miljard dollar, tegen ruim 6,49 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Er was een nettoverlies van bijna 16,3 miljard dollar, tegenover een winst van 329 miljoen dollar het vierde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf schreef wegens moeilijke marktomstandigheden ongeveer 17 miljard dollar af op zijn Amerikaanse generieke activiteiten. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van bijna 22,39 miljard dollar, tegenover meer dan 21,90 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf leed een verlies van bijna 11,53 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 973 miljoen dollar het jaar voordien.

De Qatar Central bank (QCB) heeft plannen om de handel in cryptomunten in elke mogelijke vorm te verbieden. Inbreuken zullen volgens de Qatarese centrale bank met de voorziene sancties worden bestraft. Qatar is niet het eerste land dat een verbod op cryptomunten overweegt. Gelijkaardige plannen werden eerder ook al overwogen in onder meer Thailand en Marokko. Dreigende maatregelen van de autoriteiten hebben de voorbije periode de koers van de bitcoin al onder sterke druk geplaatst. Volgens de Qatarese centrale bank moet de bitcoin als een illegale munt worden bestempeld, aangezien de valuta door geen enkele centrale bank of regering wordt gedekt.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet geboekt van 731,6 miljoen dollar. Dat was een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzetstijging was vooral te danken aan hogere inkomsten uit reclame. Er werd een nettowinst geboekt van 91,1 miljoen dollar, tegenover een verlies van meer dan 167 miljoen dollar het vierde kwartaal het jaar voordien. Het is de eerste keer dat Twitter winst kan melden. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar was het verlies al met 79 procent teruggevallen tot 21 miljoen dollar. Het platform kent 308 miljoen dagelijkse gebruikers. Dat is een stijging 12 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

De Ierse kledingketen Primark heeft een lijst gepubliceerd met meer dan duizend leveranciers in ruim dertig landen over de hele wereld. Dat heeft het platform Achact, dat de arbeidsomstandigheden in de textielsector controleert, gezegd. Primark, gespecialiseerd in de verkoop van goedkopere confectiekleding, vervoegt daarmee een lijst van een dertigtal bedrijven die zich geëngageerd hebben om grotere transparantie te geven over de arbeidsomstandigheden bij de onderaannemers. Primark heeft tevens beloofd op die informatie twee keer per jaar te actualiseren. Primark werd de voorbije periode geconfronteerd met een aantal acties waarin consumenten meer duidelijkheid eisten.

Het Deense telecomconcern TDC Group heeft een overnamevoorstel van de Australische infrastructuurgroep Macquarie en drie Deense pensioenfondsen afgewezen. Het bedrijf zegt dat het bod niet in het beste belang van TDC Group en zijn aandeelhouders is. Het Deense concern zegt er bovendien van overtuigd te zijn dat een onafhankelijke toekomst voor TDC Group de beste mogelijkheden omvat. Het consortium rond Macquarie had te kennen gegeven voor TDC Group plannen op langere termijn te hebben. Daarbij werd onder meer gewezen op een verdere uitbreiding van het Deense glasvezelnetwerk. Tevens wordt gewag gemaakt van innovatie in de Deense telecommunicatie.

Barco heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,08 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,6 procent tegenover het jaar voordien. Er werd een nettowinst geboekt van 24 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11 miljoen euro tegenover het jaar voordien. Jan De Witter, chief executive van Barco, benadrukte dat het bedrijf het voorbije jaar een aantal ingrijpende maatregelen heeft genomen om een sterke fundering te leggen voor een duurzame en winstgevende groei. Daarbij werden onder meer meer middelen vrijgemaakt voor de sterkere divisies. Ook dit jaar zal Barco volgens hem zich blijven toeleggen op de verdere uitvoering van de strategische initiatieven.

Het Nederlandse energiebedrijf Eneco wordt volgens zijn aandeelhouders best verkocht aan een andere marktpartij. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Daarmee zou de optie van een eventuele beursgang van Eneco niet langer als een mogelijkheid worden weerhouden. De bronnen schatten de waarde van de onderneming op ongeveer 4 miljard euro. Eneco is nu nog in handen van een grote groep Nederlandse gemeenten. De voorbije herfst werd het verkoopproces opgestart. Een definitieve beslissing zal pas vallen na de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen in maand van dit jaa. Kandidaat-overnemers zijn ondere meeer Shell, Total, Engie of Enel.

Het Franse energieconcern Total heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 47,4 miljard dollar, tegenover 42,3 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 548 miljoen dollar naar ruim 1 miljard dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de hogere olieprijzen, waarbij de gemiddelde prijs voor een vat olie op één jaar van 44 dollar naar 54 dollar steeg. Ook wordt gewag gemaakt van een verbeterde operationele kasstroom. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van 171,5 miljard dollar, tegenover 149,7 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De nettowinst liep met 39 procent op tot 8,6 miljard dollar.

De bouwketen Intergamma gaat de volgende jaren meer dan 100 miljoen euro investeren in zijn merken Gamma en Karwei. Onder meer zullen financiële middelen worden voorzien voor de uitbreiding en innovatie van het assortiment. Daarnaast wordt ook de online verkoop verder versterkt. Intergamma telt bijna vierhonderd winkels in Nederland en België en is naar eigen zeggen marktleider in de bouwretail van de Benelux. De groep neemt 156 bouwmarkten over van de groep Van Neerbos, de grootste franchisenemer van Intergamma. Door de transactie vallen de winkels voortaan onder direct beheer van Intergamma. De volgende maanden zal verder aan de planning voor de integratie worden gewerkt.

08:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.