10-02-18

Nieuwsoverzicht

Het alternatieve taxiplatform Uber heeft een schikking getroffen in een geding dat door zijn concurrent Waymo, zusterbedrijf van Google, was gestart. Beide bedrijven werken aan technologie voor zelfrijdende wagens. Uber werd er echter van beticht daarbij gebruik te maken van documenten die bij Waymo waren gestolen. Uber had voor de ontwikkeling van de zelfrijdende auto immers het bedrijf van Anthony Levandowski, een voormalig specialist van Waymo, overgenomen. Levandowski zou de plannen bij Waymo hebben gestolen. De schikking voorziet dat Waymo als tegemoetkoming een aandeel van 0,34 procent in het kapitaal van Uber krijgt. Dat pakket is momenteel 245 miljoen dollar waard.

Het Amerikaanse ecommerce-concern Amazon koestert plannen om een eigen besteldienst op te zetten. Daarmee wil het concern de concurrentie aangaan met ondernemingen zoals United Parcel Service (UPS) en FedEx. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gezegd. Het ecommerce-bedrijf wil de nieuwe dienst Shipping With Amazon (SWA) op korte termijn in Los Angeles lanceren. In eerste instantie zal worden samengewerkt met bedrijven die hun goederen in de webwinkel van Amazon verkopen. De dienst zou nog dit jaar op meerdere locaties in de Verenigde Staten worden aangeboden. Over Europa werden nog geen mededelingen gedaan.

De Amerikaanse krant New York Times heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 1,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. De omzetgroei wordt vooral toegeschreven aan de stijging met het aantal digitale abonnementen. Eind vorig jaar had de krant meer dan 2,6 miljoen digitale abonnees. De omzet van de digitale abonnementen steeg met 46 procent tot 340 miljoen dollar. Die groei zorgde ervoor dat de krantenverkoop van de New York Times voor de eerste keer meer dan 1 miljard dollar inkomsten genereerde. De inkomsten uit digitale reclame stegen met 14 procent tot 238 miljoen dollar. Dat vertegenwoordigt 46 procent van de totale reclame-inkomsten

Het materialenbedrijf Umicore gaat de volgende jaren 660 miljoen euro investeren in de productie van grondstoffen voor batterijen. Daarvoor werd tot een kapitaalverhoging van ongeveer 900 miljoen euro beslist. Op dit ogenblik worden de materialen geproduceerd in China, Japan en Zuid-Korea. Met de nieuwe financiële middelen wil Umicore zijn Chinese productie verder opvoeren, terwijl ook een fabriek in Europa zal worden gebouwd. Een locatie voor de Europese fabriek is nog niet bepaald. Umicore merkt op dat de productie gevoelig moet worden opgedreven om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen. Over drie jaar zou Umicore een productiecapaciteit van 175.000 ton ter beschikking willen hebben.

De Franse bandenproducent Michelin heeft Florent Menegaux aangesteld tot chief executive. Dat heeft het Franse bedrijf bekend gemaakt. Menegaux moet in mei volgend jaar echter chief executive Jean-Dominique Senard opvolgen. Senard, die zes jaar geleden de leiding van Michelin overnam, heeft immers aangegeven zich niet meer voor een nieuwe mandaat verkiesbaar te zullen stellen. Hij zal de volgende periode gebruiken om Menegaux op zijn nieuwe functie voor te bereiden. Menegaux kwam ruim twintig jaar geleden in dienst van Michelin als commercieel directeur van de divisie vrachtwagens. Vier jaar geleden werd hij benoemd tot operationeel directeur van het concern.

De Brits-Nederlandse groep Unilever verkoopt zijn Franse dochteronderneming Alsa, producent van bakproducten en desserts, aan zijn Duitse sectorgenoot Dr. Oetker. Daarover hebben beide partijen een akkoord bereikt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De uiteindelijk verkoop is nog wel afhankelijk van een goedkeuring door de ondernemingsraad en de mededingingsautoriteiten. Dr. Oetker zegt dat de producten van Alsa een uitstekende aanvulling zijn op het eigen aanbod. Alsa heeft een fabriek in de buurt van de Franse stad Nancy. Het Franse bedrijf werd echter niet langer tot de kernactiviteiten van Unilever gerekend.

De Deense maritieme groep AP Möller-Maersk heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 30,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover het jaar voordien. Het concern boekte een verlies van bijna 1,2 miljard dollar, tegenover een tekort van 1,9 miljard dollar het jaar voordien, toen echter een belangrijke afschrijving op de oliedivisie werd geregistreerd. Möller-Maersk zegt een moeilijk jaar achter de rug te hebben. Onder meer moest de groep afrekenen met een grote cyberaanval, maar daarnaast waren er ook andere belangrijke uitdagingen. Het concern zit volop in een herstructurering, die dit jaar onder meer een oplossing moet vinden voor Maersk Drilling en Maersk Supply Service.

Het bedrijf Origis Energy uit Waregem heeft een contract gesloten voor de bouw van een zonnepark dat duurzame stroom moet leveren aan het themapark Disney World in Florida. Origis won een openbare aanbesteding om het themapark en zijn omgeving gedurende twintig jaar van duurzame stroom te voorzien. Daarvoor zullen in de buurt van het themapark op een terrein van 110 hectare ruim een half miljoen zonnepanelen worden geplaatst. Deze zomer wordt met de installatie van de zonnepanelen gestart. Eind dit jaar moet de centrale operationeel zijn. Origis blijft eigenaar van de centrale, die een capaciteit heeft van ongeveer 50 megawatt. Origis wordt ook verantwoordelijk voor het beheer van de installatie.

Het digitale reisplatform Expedia heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,32 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 31 procent tot 55 miljoen dollar. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 15 procent tot meer dan 10 miljard dollar opgetekend. Dat betekende wel een belangrijke vertraging, want het jaar voordien werd nog een stijging met 31 procent gemeld. De jaarwinst steeg met 34 procent tot 378 miljoen dollar. Mark Okerstrom, chief executive van Expedia, wil in de toekomst onder meer het huidige aanbod, dat vooral uit hotelkamers en vakantiehuizen bestaat, uitbreiden.

Luierfabrikant Drylock neemt in Brazilië zijn sectorgenoten Mardam en Capricho. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Mardam en Capricho zijn gevestigd in Sao Paulo en tellen elk ongeveer vierhonderd werknemers. Een fusiepoging tussen beide Braziliaanse ondernemingen mislukte, waarna een verkoop aan Drylock volgde. De Braziliaanse fabrieken hebben een gezamenlijke omzet van ongeveer 100 miljoen euro. Drylock maakt gewag van een strategische aanwinst. Brazilië is immers de vierde grootste markt voor babyluiers ter wereld. Inmiddels heeft Drylock, dat zeven jaar geleden werd opgericht, wereldwijd zeven productielocaties. De hoofdzetel is gevestigd in Zele.

Treinoperator Eurostar biedt zijn reizigers voortaan ook een verbinding aan tussen Amsterdam en Londen. De nieuwe service wordt begin april geïntroduceerd en biedt ook aan de Belgische reiziger bijkomende mogelijkheden. De trein stopt immers weliswaar in Brussel, maar niet in Rijsel. Dat levert een tijdsbesparing van tien minuten op. Een reis tussen Brussel en Londen duurt met de nieuwe verbinding één uur en achtenveertig minuten. Voor de traditionele verbinding van de Eurostar tussen Brussel en Londen moet nog altijd iets meer dan twee uur worden voorzien. Op een reis tussen Brussel en Amsterdam krijgt de passagier voortaan de keuze tussen de Eurostar, de Thalys en de Benelux-trein.

Chipontwikkelaar Nvidia heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 9,71 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 41 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 83 procent op tot 3 miljard dollar. De uitstekende cijfers moeten volgens Nvidia, fabrikant van grafische kaarten, in belangrijke mate worden toegeschreven aan de opkomst van artificiële intelligentie en cryptomining. Jensen Huang, chief executive van Nvidia, maakte gewag van een recordjaar. Ook de toekomst toont volgens hem uitstekende perspectieven. Daarbij wordt onder meer gewezen op verdere verbeteringen van de beeldkwaliteit van videogames en de toenemende computerkracht die wordt gevraagd.

De Belgische chemiegroep Solvay wil op zijn site in Brussel een onderzoekscentrum oprichten. Dat heeft Jean-Pierre Clamadieu, topman van Solvay, tegenover de krant Le Soir gezegd. Solvay heeft op zijn hoofdzetel in Brussel weliswaar enkele researchdivisies, waar een duizendtal mensen werken, maar beschikt er volgens Clamadieu niet over een echt onderzoekscentrum. Hij denkt daarbij aan een model van open samenwerking. Daarvoor werden al contacten gelegd met de rectoren van de Brusselse universiteiten. Ook bedrijven kunnen meewerken. Clamadieu droomt ervan dat in de Belgische hoofdstad een technologiecluster zou kunnen worden uitgebouwd.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 4,03 miljard euro. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies van de Italiaanse bank liep met 8,1 procent op tot ruim 3,5 miljard euro. De ontvangen intresten liepen met 11,5 procent terug tot bijna 1,79 miljard euro. Bij de commissies en vergoedingen moest een daling met 14,3 procent tot bijna 1,58 miljard euro worden gemeld. Tijdens het vierde kwartaal kon het verlies wel teruggebracht worden tot bijna 502 miljoen euro, tegenover een tekort van 2,4 miljard euro dezelfde periode het jaar voordien. Men diende dit keer echter minder afschrijvingen op slechte leningen te boeken.

De Turkse voedingsgroep Yildiz onderhandelt met een tiental banken om zijn schulden te kunnen herfinancieren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Er wordt op gewezen dat Yildiz, in handen van de Turkse miljardair Murat Ülker, de voorbije jaren een groot aantal overnames, waaronder de Britse groep United Biscuits en de Amerikaanse snoepfabrikant DeMet’s, realiseerde. Daardoor werd Yildiz, dat ook het Belgische pralinemerk Godiva in portefeuille heeft, de derde grootste snoepfabrikant van de wereld. Er moest echter ook een grote schuldenlast worden opgebouwd. Op het einde van het derde kwartaal vorig jaar was er een schuldenlast van 1,2 miljard euro.

08:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.