11-02-18

Nieuwsoverzicht

Facebook reserveert een bedrag van 10 miljoen dollar om wereldwijde community-leiders te helpen opleiden en ondersteunen. Dat heeft het bedrijf op zijn Facebook Communities Summit in Londen gemeld. Aan het evenement namen meer dan driehonderd community-leiders uit heel Europa deel. Het Facebook Community Leadership Programme. Het programma moet volgens Facebook aan leidinggevende persoonlijkheden de mogelijkheid bieden om specifieke gemeenschappen uit te bouwen. Volgens Jennifer Dulski, bij Facebook verantwoordelijk voor groepen en communities, kijkt het programma uit naar communities die een bijzondere betekenis kunnen betekenen voor hun leden.

Antwerpen hoopt dat Umicore de stad zal uitkiezen als locatie voor zijn nieuwe Europese batterijfabriek. Dat heeft de Antwerpse burgemeester Bart De Wever samen met Jacques Vandermeiren, topman van de Antwerpse haven, tegenover de krant De Tijd bevestigd. Umicore heeft aangekondigd 660 miljoen euro te investeren in nieuwe batterijfabrieken in China en Europa. Marc Grynberg, topman van Umicore, zei daarbij niet uit te sluiten dat de Europese fabriek in België zou kunnen worden gebouwd. Er valt volgens hem daarover nog dit jaar een beslissing. Bart De Wever en Jacques Vandermeiren verwijzen daarbij naar de voormalige Opel-site in het Antwerpse havengebied.

De Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 8,3 miljard dollar. Dat blijkt een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met meer dan 50 procent tot 694 miljoen dollar. In totaal werden door Philip Morris de laatste drie maanden van vorig jaar ruim 196 miljard sigaretten verkocht. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat werd echter gecompenseerd door hogere prijzen en alternatieve producten, zoals elektronische sigaretten. De winstdaling was uitsluitend te wijten aan een eenmalige fiscale last in de Verenigde Staten.

In de Russische stad Sarov hebben de veiligheidsdiensten verscheidene kernonderzoekers opgepakt. De autoriteiten zouden tot de vaststelling zijn gekomen dat de wetenschappers de supercomputer van het nucleaire onderzoekscentrum in Sarov poogden te gebruiken om bitcoins te produceren. In Sarov, gelegen in het westen van het land, werd de eerste Russische atoombommen gebouwd. De stad heeft nu nog steeds een onderzoekscentrum voor de ontwikkeling en opslag van nucleair materiaal. Om bitcoins te produceren is de inzet van krachtige computers noodzakelijk. Om hackers te blokkeren mag de supercomputer van het nucleair centrum nooit aan het internet worden gekoppeld.

De Vlaamse investeringmaatschappij Gimv neemt de controle over bij Impact, een Belgisch uitzendbureau dat zich gespecialiseerd heeft in technische profielen bij industriële ondernemingen en bouwbedrijven. Met de ondersteuning van de Gimv hoopt Impact zijn binnenlandse en buitenlandse groeiplannen te kunnen versnellen. Impact werd op het einde van de voorbije opgericht in Hasselt, maar werd twaalf jaar geleden overgenomen door de Nederlandse uitzendgroep Humares, onderdeel van de holding Bencis. Humares heeft nu echter beslist om Impact te verkopen aan de Gimv en een deel van het management van de Limburgse uitzendgroep.

De handelsrechtbank van Brugge heeft de kledingketen Fashion Matters failliet verklaard. Door de beslissing verdwijnen vijfentwintig arbeidsplaatsen. Fashion Matters had in mei vorig jaar zeven Belgische winkels uit het faillissement van de Nederlandse groep McGregor & Gaastra overgenomen. McGregor had vestigingen in Knokke, Nieuwpoort, Roeselare, Kortrijk, Brugge en Gent, terwijl Gaastra een filiaal had in Knokke. Andy Verbauwhede, de topman van Fashion Matters, had na de overname van de winkels nog aangegeven snel op een verdere uitbreiding aan te sturen. McGregor & Gregor wordt al bijna twee jaar met een reeks faillissementen en mislukte doorstarts getroffen.

Het Amerikaanse restaurantconcern Yum Brands - moederbedrijf van Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken (KFC) en Taco Bell - heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met ruim 16 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarbij wordt wel gewezen op ongunstige kalendereffecten. Daarnaast werden ook een aantal vestigingen aan franchisenemers verkocht. De nettowinst steeg van 303 miljoen dollar naar 436 miljoen dollar. Yum Brands maakte verder bekend een belang te hebben genomen in de Amerikaanse besteldienst GrubHub. Met die operatie was een bedrag van 200 miljoen dollar gemoeid.

De Japanse groep Nikon verkoopt een kwart van zijn Leuvense bedrijf Metris aan het Italiaanse bedrijf SFR Metrology. Metris ontstond in het midden van de jaren negentig als een spinoff van de Universiteit Leuven. Het bedrijf was gespecialiseerd in hoogtechnologische inspecties bij onder meer de autobouw, de vliegtuigindustrie en industriële machines. Klanten waren onder meer Boeing, Airbus, Ford en Volkswagen. Het Leuvense bedrijf werd twaalf jaar geleden voor een bedrag van bijna 160 miljoen euro door Nikon overgenomen. Nikon Metrology heeft op dit ogenblik ongeveer 650 werknemers. In Leuven telde het bedrijf honderdtal medewerkers. Een gedeelte stapt over naar SFR Metrology.

Het Amerikaanse mediaconcern Viacom heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg met 36 procent tot 537 miljoen dollar. Opgemerkt wordt dat vooral Paramount Pictures, de filmdivisie van het concern, met lagere opbrengsten werd geconfronteerd. Bij de televisiezenders Nickelodean, Music Television (MTV) en Comedy Central, was er sprake van groeivertraging van de abonnementen. Ook de reclame-inkomsten stonden onder druk. Het bedrijf bekijkt de mogelijkheden van een fusie met Columbia Broadcasting System (CBS).

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips stopt tijdens de tweede helft van dit jaar met de productie van medische scanners in de stad Cleveland in de Amerikaanse staat Ohio. Tegelijkertijd wordt op de Amerikaanse site geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Dat heeft Philips bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de productie naar China en Israël wordt verplaatst. Voor de getroffen werknemers wordt een vertrekregeling getroffen. Het is niet bekend hoeveel werknemers bij de maatregel zijn betrokken. Wel zal in Cleveland worden geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Jaarlijks trekt Philips naar eigen zeggen 600 miljoen dollar uit voor onderzoek en ontwikkeling in Noord-Amerika.

Ant Financial, de financiële dienstverlener van het internetconcern Alibaba, hoopt met een nieuwe financieringsronde een bedrag van 5 miljard dollar op te halen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De waarde van Ant Financial wordt door de nieuwe operatie geraamd op een bedrag tussen 80 miljard dollar en 100 miljard dollar. Ant Financial is onder meer eigenaar van de betaaldienst Alipay, de Chinese tegenhanger van PayPal. Het bedrijf is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de grootste fintechbedrijven in de wereld. Alibaba maakte onlangs bekend een belang van 33 procent te nemen in Ant Financial. Dat zou kunnen wijzen op een naderende beursgang.

De Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros heeft aan de organisatie Battle for Britain een bedrag van 400.000 pond geschonken. Battle for Britain wil een campagne lanceren die uiteindelijk zou moeten uitmonden in een nieuw referendum over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Volgens Battle for Britain zal ook een zachte brexit het land belangrijke schade toebrengen. De Britse premier Theresa May moet bovendien afrekenen met een aantal hardliners, die aansturen op een harde brexit, waarbij alle banden met de Europese Unie zouden worden doorgeknipt. Soros was een kwarteeuw geleden ook de man die het Britse pond uit het Europese monetaire stelsel duwde.

Drankenfabrikant Pernod Ricard heeft tijdens de tweede helft van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 5 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst liep met bijna 6 procent op tot 1,5 miljard euro. Het bedrijf kon naar eigen zeggen bij de groeiende Chinese middenklasse een toenemende interesse voor duurdere merken optekenen. Onder meer de merken Martell en Chivas genoten een grote bijval in China, waar de inkomsten van Pernod Ricard met 8 procent opliepen. Ook in India was er sprake van een groeiende vraag. De Verenigde Staten blijven voor Pernod Ricard echter nog altijd de belangrijkste markt van de wereld.

Griekenland heeft op de financiële markten een bedrag van 3 miljard euro opgehaald. Daarmee kon Griekenland voor de derde keer sinds zijn internationale redding opnieuw geld op financiële markten ophalen. Ook in juli en november werd bij internationale beleggers geld opgehaald. De nieuwe operatie was naar eigen zeggen een succes. Ondanks de recente volatiliteit op de financiële markten, werden immers orders voor een totaalbedrag van 6 miljard euro opgehaald. Griekenland betaalt op de lening een rente van 3,5 procent. De Griekse premier Alexis Tsipras wil een financiële buffer van ongeveer 20 miljard euro aanleggen om het land volgende zomer financieel opnieuw onafhankelijk te maken.

Dataleverancier Thomson Reuters heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst steeg met 51 procent tot 445 miljoen dollar. De dataleverancier kon naar eigen zeggen profiteren van onder meer gunstige wisselkoerseffecten. Jim Smith, topman van Thomson Reuters, maakte gewag van een aanhoudende vooruitgang bij de belangrijke divisies. Smith stelde verder verheugd te zijn over de samenwerking die tot stand is gekomen met Blackstone, dat een controlerend belang neemt in de financiële divisie van Thomson Reuters.

19:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.