12-02-18

Nieuwsoverzicht

In Dubai heeft het Gevora Hotel zijn deuren geopend. Het complex is het grootste hotel van de wereld. Het Gevora Hotel reikt tot een hoogte van 356 meter en telt 75 verdiepingen. Het vorige record staat op het JW Marriott Marquis, dat eveneens in Dubai is gesitueerd en een hoogte van 355 meter telt. Het Gevora Hotel is gelegen langs de Sheikh Zayed Road en bevindt zich in het Trade Centre van de stad. Het hotel heeft 528 kamers en suites en omvat ook vier restaurants. De oppervlakte van de kamers varieert tussen 46 vierkante meter en 85 vierkante meter. Met de Burj Khalifa, die tot 828 meter reikt, heeft Dubai ook nog altijd het hoogste gebouw van de hele wereld.

De Duitse autogroep Volkswagen wil zich volop focussen op de ontwikkeling van elektrische wagens. Dat heeft het concern tijdens het Autosalon van Frankfurt duidelijk gemaakt. Tegen het einde van dit decennium wil Volkswagen minstens twintig nieuwe elektrische of hybride types op de markt brengen. Die portfolio zal ook de Porsche Mission E en de Audi E-tron Quattro omvatten. Met deze twee modellen wil Volkswagen volgens analisten duidelijk de concurrentie aangaan met de Amerikaanse autobouwer Tesla. Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, noemde de twee modellen een kwantumsprong in de economie. Consumenten verwachten volgens hem nieuwe antwoorden en nieuwe oplossingen.

De Deense brouwer Carlsberg heeft heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 61,8 miljard kroon of 8,30 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een lichte daling tegenover het jaar voordien, toen 62,61 miljard kroon inkomsten werden geboekt. De nettowinst viel van 4,49 miljard kroon naar 1,26 miljard kroon terug. Dat winst werd gedrukt door een afschrijving van 4,8 miljard kroon op het Russische biermerk Baltika. De totale bierproductie van Carlsberg nam het voorbije jaar met 2 procent af tot 112,4 miljoen hectoliter. Die achteruitgang moet volgens Carlsberg vooral worden toegeschreven aan Rusland, waar het sinds vorig jaar verboden is om bier in groot formaat plastic flessen te verkopen.

De Britse supermarktketen Tesco wil een eigen discount-formule lanceren. Daarmee hoopt de groep de opgang van de Duitse budgetwinkels Aldi en Lidl op de Britse markt te kunnen afremmen. Dat heeft de Britse krant Sunday Times gemeld. De nieuwe formule van Tesco zou weliswaar een minder gevarieerde portfolio aanbieden dan zijn bestaande winkels, maar zou zich anderzijds wel in het prijssegment van de Duitse discounters situeren. Aldi en Lidl hebben het voorbije jaar een bijzonder sterke omzetgroei kunnen realiseren. Daarbij wordt gewag gemaakt van groeicijfers die bijna 20 procent bedragen. De Britse ketens kenden tegelijkertijd een gemiddelde groei met 1,6 procent.

Het Britse industrieconcern GKN Group zal wellicht overgaan tot een verkoop van zijn divisie die metaallegeringen in poedervorm produceert. Die transactie zou het concern een bedrag van 2 miljard pond kunnen opleveren. Dat heeft de Britse krant Sunday Times gemeld. Opgemerkt wordt dat de opbrengsten van de verkoop gebruikt zouden kunnen worden om aan de aandeelhouders een bijzonder dividend uit te keren. Op die manier wil het industrieconcern de eigen aandeelhouders tevreden te stellen, zodat een overnamebod van investeerder Melrose kan worden afgewezen. Melrose had vorige maand voor GKN Group, moederbedrijf van onder meer Fokker, een bod van 7,4 miljard pond gedaan.

Italië zal dit jaar wellicht een economische groei met 1,5 procent kennen. Daarmee bevestigt het land de groei die ook vorig jaar al werd opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van Banca d’Italia, de Italiaanse centrale bank. Ook de volgende twee jaar zal de Italiaanse economische groei volgens Italiaanse bankautoriteit een groei met meer dan 1 procent laten optekenen. Eerder was voor dit jaar nog een groei met 1,4 procent vooropgesteld, terwijl volgend jaar een verdere stijging met 1,2 procent was verwacht. De cijfers tonen volgens Ignazio Visco, president van de Banca d’Italia, dat het Italiaanse monetaire beleid werkt en de consumptie en investeringen ondersteunt.

Het Finse mediabedrijf Sanoma heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,33 miljard euro, tegenover ruim 1,32 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De operationele winst liep met 20,7 procent op tot 180,6 miljoen euro. Het concern schrijft zijn winstgroei vooral toe aan kostenbesparingen. Daarbij werd gewezen op onder meer de verkoop van een aantal activa in Nederland. Tegelijkertijd wordt gewag gemaakt van procesverbeteringen. Onder meer spreekt Sanoma over een efficiëntere manier van krantendistributie in Finland. Dat streven naar een grotere efficiëntie zal volgens het bedrijf voorlopig echter geen grote veranderingen in het personeelsbestand tot gevolg hebben.

De Brusselse economie heeft een duidelijke druk ervaren van de terroristische aanslagen die bijna twee jaar geleden op de Belgische hoofdstad werden gepleegd. De economie kende dat jaar in Brussel een minder snelle groei dan in Vlaanderen en Wallonië. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België. Opgemerkt wordt dat België twee jaar geleden een economische groei met 1,2 procent liet optekenen. In Wallonië liep die groei echter op tot 1,7 procent, tegenover 1,2 procent in Vlaanderen. In Brussel bleef de groei echter beperkt tot 0,9 procent. Er wordt nog opgemerkt dat de bankensector ervoor zorgde dat Brussel twee jaar geleden uiteindelijk niet met een economische recessie werd geconfronteerd.

De Franse bank Société Générale (SocGen) heeft tijdens het vierde kwartaal een omzet gerealiseerd van 6,22 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel echter van 390 miljoen euro naar 69 miljoen euro terug. Die inkrimping moet volgens de Franse financiële groep worden toegeschreven aan een aantal eenmalige lasten, waaronder reorganisatiekosten en een zwaardere heffing door de recente Amerikaanse belastinghervormingen. Anderzijds wijst SocGen erop dat de handelsactiviteiten van de bank goede resultaten hebben laten optekenen. Onder meer werden meer inkomsten gehaald uit de aandelenhandel.

De Europese vliegtuigconstructeur Airbus heeft de leveringen van het type A320neo moeten onderbreken nadat er problemen waren gebleken met motoren van leverancier Pratt & Whitney. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Airbus had eerder al gewag gemaakt van problemen met recent geleverde motoren van Pratt & Whitney. De getroffen maatschappijen zouden door de motorenfabrikant op de hoogte zijn gebracht. Geraamd wordt dat vijftien tot twintig vliegtuigen tijdelijk aan de grond gehouden dienden te blijven omdat de toestellen minstens twee motoren hadden die mogelijk met problemen zouden kunnen zijn geconfronteerd.

De sterke koersdalingen die de beurzen de voorbije week hebben laten optekenen, vormen geen reden tot bezorgdheid. Men kan immers nog altijd een sterke economische groei melden. Wel blijven hervormingen noodzakelijk om toekomstige crises af te wenden. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), tijdens het Arab Fiscal Forum in Dubai gezegd. Lagarde beklemtoonde dat een marktcorrectie al langere tijd werd verwacht. De huidige toestand van de wereldeconomie leidt volgens de directeur tot een relatief optimisme. Lagarde verwacht dat de wereldeconomie dit jaar een groei met 3,9 procent zal boeken. Volgend jaar wordt eenzelfde groei verwacht.

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft het voorbije jaar een omzet van 135,3 miljard kroon of 13,7 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het energieconcern boekte een winst van 9,57 miljoen kroon, tegenover een verlies van 2,17 miljard kroon het jaar voordien. Daarmee kon Vattenfall voor de eerste keer in vijf jaar opnieuw een winst melden. Het Zweedse concern verwijst daarbij naar de oplevering van het offshore windpark Sandbank en het onshore windpark Pen y Cymoedd. Daarnaast wordt gewag gemaakt van een omzet van de krachtcentrale Klingenberg in Berlijn, die vorig jaar van bruinkool op aardgas overschakelde.

De Amerikaanse en Britse autoriteiten staan dichtbij een akkoord over een sanctie die Royal Bank of Scotland (RBS) zal moeten worden opgelegd voor de problemen met rommelkredieten die tien jaar geleden de aanzet vormden voor de financiële crisis. Dat heeft de Britse zender Sky News gezegd. Gewag wordt gemaakt van een boete van mogelijk 7 miljard dollar. Dat bedrag ligt gevoelig hoger dan de reserve die de Britse bank voor de sanctie heeft voorzien. De bank had een portfolio uitgebouwd met effecten die gedekt waren door woninghypotheken. Omdat die leningen zonder voldoende reserves waren toegekend, volgde een reeks wanbetalingen die uiteindelijk de hele economie in een crisis sleurden.

De Duitse financiële groep Commerzbank heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar 2,2 miljard euro inkomsten geboekt, tegenover 2,4 miljard euro baten tijdens dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel van 182 miljoen terug tot 90 miljoen euro. Commerzbank maakt een belangrijke herstructurering door. Bijna anderhalf jaar geleden presenteerde Commerzbank een nieuwe strategie. Voor dit jaar wordt opnieuw een groei in het vooruitzicht gesteld. De instelling wil dit jaar ook opnieuw een dividend uitkeren. In totaal werden tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar 52.000 nieuwe klanten aangetrokken. Dat is wel de traagste groei sinds de introductie van de nieuwe strategie.

In de Verenigde Staten is John Perry Barlow, oprichter van de Electronic Frontier Foundation (EFF), na een aanslepende ziekte overleven. Barlow (70) moet volgens de organisatie als één van de grondleggers van het internet worden bestempeld. Barlow lanceerde ook de naam van cyberspace als omschrijving voor de online gemeenschap. Al meer dan twintig jaar geleden schreef Barlow ook een onafhankelijkheidsverklaring van de cyberspace, waarin hij de overheden opriep om zich niet met het internet te bemoeien. Barlow manifesteerde zich als een verdediger van de digitale rechten. Hij was daarnaast ook tekschrijver voor de legendarische Amerikaanse rockgroep Grateful Dead.

11:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.