13-02-18

Nieuwsoverzicht

De voorbije vier jaar zijn in China 21,6 miljoen bedrijven opgericht. Dat is te danken aan de initiatieven van de overheid, die het ondernemerschap en innovatie heeft aangemoedigd om groei te realiseren. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua gemeld. China lanceerde vier jaar geleden een nieuw programma om het ondernemerschap te promoten. Sindsdien werden volgens Xinhua onder meer uim 4.200 technologiebedrijven opgericht. Deze ondernemingen haalden een bedrag van meer dan 5,5 miljard yuan of 870 miljoen dollar op. De strategie heeft volgens Xinhua het land ook geholpen de transformatie van een traditionele economie naar een hoogtechnologische omgeving te realiseren.

Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos werkt aan een beschermingsconstructie om een overname door een andere partij, zoals recent ook het geval was met Ablynx, te vermijden. Dat heeft Onno van de Stolpe, topman van Galapagos, gezegd. De verdedigingsmuur moet dienen om het biotechbedrijf te beschermen tegen een overnamebod van onder meer het Amerikaanse farmaconcern Gilead, dat al een belang van 13 procent in Galapagos heeft opgebouwd. Van de Stolpe gaf aan op zoek te gaan naar een tweede farmabedrijf dat bereid is om een belang van minstens 10 procent in Galapagos te nemen. Met een tweede grote aandeelhouder wordt een overname veel moeilijker.

De Verenigde Staten willen de financiering van het International Space Station (ISS) stopzetten. Dat is volgens de Amerikaanse krant Washington Post gebleken uit een document van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa). Over zes jaar zou de Amerikaanse overheid de financiering van het ruimtestation afbreken. Daarna zou de verdere werking door privé bedrijven moeten worden overgenomen. Critici wijzen er echter op dat het ruimtestation een internationaal initiatief is en dat de Verenigde Staten niet unilateraal tot een privatisering kunnen overgaan. De Verenigde Staten zouden al 100 miljard dollar hebben uitgegeven aan de bouw en de uitbating van het station.

De Duitse sportartikelenfabrikant Puma heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg van 62,4 miljoen euro naar 135,8 miljoen euro. Het is de eerste keer dat Puma een omzet van meer dan 4 miljard euro kon realiseren. Björn Gulden, chief executive van het Duitse bedrijf, maakte dan ook gewag van een sterk jaar. Gulden reageerde ook positief op het initiatief van hoofdaandeelhouder Kering om zijn belang in Puma af te bouwen. Daardoor kan Puma werken met 55 procent vrij verhandelbare aandelen. Investeerders Kering hebben respectievelijk een belang van 16 procent en 29 procent.

De Amerikaanse farmagroep Perrigo heeft een schadeclaim van 1,9 miljard euro ingediend tegen Marc Coucke en investeerder Waterland. De klacht zegt dat Coucke en Waterland misleidende cijfers gebruikten om het farmabedrijf Omega Pharma tegen een hogere prijs aan Perrigo te kunnen verkopen. Een uitspraak wordt pas over vier jaar verwacht. Marc Coucke zegt echter alle vertrouwen te hebben in de uitkomst van het geding. Hij maakt wel gewag van Amerikaanse toestanden, waar blijkbaar iedereen zware financiële claims kan indienen. Coucke heeft zelf ook een tegenclaim tegen Perrigo ingediend. De Amerikaanse groep zou bij de overname niet te goeder trouw hebben gehandeld.

Het Zwitserse luxemerk Bally is door JAB Holding verkocht aan de Chinese textielfabrikant Shandong Ruyi Group. Dat heeft JAB Holding bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Shandong Ruyi is al eigenaar van merken zoals Sandro, Maje en Claudie Pierlot. Een zestal maanden geleden raakte bekend dat Bally door JAB Holding in de etalage werd geplaatst. Midden vorig jaar had JAB Holding ook al het schoenenmerk Jimmy Choo verkocht. JAB Holding behoudt wel een minderheidsbelang in Bally, dat in het midden van de negentiende eeuw van start ging met de productie van schoenen. Inmiddels fabriceert Bally ook handtassen, kleding en lederen accessoires.

De Nederlandse brouwer Heineken heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 21,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst nam met 9,3 procent toe tot ruim 2,2 miljard euro. De Nederlandse groep profiteerde van een aantal overnames, maar kon ook op eigen kracht een groei melden. De bierproductie steeg met 3 procent. De sterkste groei werd opgetekend in Azië, waar de verkoop met bijna 9 procent toenam. Ook op het Amerikaanse continent kon een groei met ruim 3 procent worden gemeld. Hoofdmerk Heineken liet het voorbije jaar een volumegroei met 4,6 procent optekenen, onder meer dankzij zijn alcoholvrije pils.

Eric Schneiderman, de procureur-generaal van de staat New York, heeft wegens seksueel wangedrag een klacht ingediend tegen de filmstudio Weinstein Company. Schneiderman voert al vier maanden onderzoek naar het bedrijf, maar heeft door de aangekondigde verkoop van Weinstein beslist een juridische procedure op te starten. Een groep investeerders rond Maria Contreras-Sweet zou de studio willen overnemen.  Volgens Schneiderman hebben de bedrijfsleiding en bestuursraad de werknemers niet beschermd tegen het gedrag van Harvey Weinstein, voormalig chief executive van de studio. Mensenrechten, burgerrechten en arbeidsrechten zouden zijn geschonden. Harvey Weinstein werd in oktober ontslagen.

Lotus Bakeries heeft tijdens de eerste helft van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 258,9 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Op vergelijkbare basis zou echter een groei met 3 procent zijn gerealiseerd. Lotus zegt dat de omzetgroei vooral werd gedragen door de interesse bij het publiek voor natuurlijke snacks. Ook worden sterkere prestaties gemeld van Lotus Wafels, terwijl de internationalisatie van Lotus Biscoff werd verdergezet. De nettowinst steeg met 3,3 procent tot 31,9 miljoen euro. Het resultaat werd gedrukt door reorganisatiekosten voor de ontbijtfabriek in het Nederlandse Sintjohannesga, waar 35 banen werden geschrapt.

De Amerikaanse autobouwer Ford gaat de productie van sportieve terreinwagens verder opvoeren. Daarvoor wordt 25 miljoen dollar geïnvesteerd in een fabriek van het concern in Kentucky. Door de kapitaalinjectie moet dochtermerk de productie van zijn modellen Navigator en Expedition met 25 procent kunnen opvoeren. In Kentucky wordt ook het model Super Duty van Ford geassembleerd. De inkomsten die met de modellen worden gemaakt, zullen volgens insiders worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling van zelfrijdende elektrische wagens. Daarmee moet een inhaalbeweging kunnen worden gemaakt tegenover sectorgenoten zoals General Motors en Tesla.

Het chipconcern Broadcom heeft met een groep kredietverstrekkers een akkoord gesloten om meer dan 100 miljard dollar te kunnen beschikken voor de geplande overname van sectorgenoot Qualcomm. Het merendeel van de operatie zou worden gedragen door een groep van twaalf banken, waaronder Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase. Ook zouden middelen worden opgehaald bij investeerders Silver Lake, Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en CVC Capital. Daarmee laat Broadcom de grootste zakelijke lening uit de geschiedenis optekenen. Broadcom wil in totaal 121 miljard dollar betalen om Qualcomm te kunnen overnemen. Het bod werd door Qualcomm voorlopig wel afgewezen.

Restaurant Brands International heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 4,6 miljard dollar, tegenover 4,1 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van 346 miljoen dollar naar 626 miljoen dollar. De groep kon vooral profiteren van de goede prestaties met Burgeer King, het belangrijkste merk uit zijn portfolio, waar de omzet van de bestaande vestigingen met ruim 3 procent steeg. Daarnaast kon echter ook voordeel gehaald worden uit een aantal eenmalige baten. Onder meer wordt verwezen naar de positieve impact van fiscale hervormingen in de Verenigde Staten. Restaurant Brands heeft ook de merken Tim Hortons en Popeyes Louisiana Kitchen.

In Groot-Brittannië heeft het Serious Fraud Office (SFO) tegen de bank Barclays een onderzoek wegens fraude opgestart. Dat heeft het fraudebureau tegenover de bank gemeld. Reden is een investeringsronde tien jaar geleden, waarbij Barclays beroep deed op nieuwe geldschieters uit het Midden-Oosten. Onder meer werden transacties gemeld met het staatsinvesteringsfonds van Qatar. Dankzij de middelen uit het Midden-Oosten moest Barclays tijdens de kredietcrisis toch geen beroep te doen op staatssteun.  Onder meer wordt gewag gemaakt van verborgen afspraken en onderhandse betalingen. Barclays heeft gezegd zich tegen de aanklachten te zullen verweren.

Het Belgische biotechbedrijf Asit Biotech heeft vorig jaar 590.000 euro bedrijfsopbrengsten geboekt, tegenover 1,7 miljoen euro het jaar voordien. Het bedrijf leed een nettoverlies van 12 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 12,3 miljoen euro het jaar voordien. Thierry Legon, chief executive van Asit Biotech, zegt dat de onderneming een belangrijk jaar achter de rug heeft. Er werd 10,9 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, tegenover 12,1 miljoen euro het jaar voordien. Er wordt nog opgemerkt dat de klinische programma's en onderzoek en ontwikkeling volgens schema verlopen. Dit jaar worden een aantal mijlpalen in de ontwikkeling in het vooruitzicht gesteld.

Het Amerikaanse defensieconcern General Dynamics neemt het informaticabedrijf CSRA Inc over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 9,6 miljard dollar. Dat heeft General Dynamics bekendgemaakt. Dankzij de transactie hoopt General Dynamics zijn activiteiten op informatica-gebied te kunnen versterken. CSRA Inc is een belangrijk leverancier van informatica-diensten voor de Amerikaanse overheid, onder meer op het gebied van cyberveiligheid en dataverwerking. Ook grote ondernemingen zoals Microsoft en Salesforce werken met CSRA Inc samen. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van 5 miljard dollar. De onderneming telt meer dan achttienduizend werknemers.

08:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.