19-02-18

Nieuwsoverzicht

Het beroemde hotel Waldorf Astoria in New York is niet te koop. Dat heeft Christopher Nassetta, chief executive van Hilton Worldwide Holdings, de uitbater van het complex. Het Waldorf Astoria is in handen van de Chinese verzekeraar Anbang Insurance Group, die echter op last van de Chinese overheid gedwongen worden wereldwijd activa te verkopen. Nassetta benadrukte echter dat het Waldorf Astoria voorlopig niet tot het pakket behoort dat voor een verkoop in aanmerking zou komen. Anbang kocht het hotel drie jaar van Hilton voor een bedrag van 1,95 miljard dollar. Dat aankoop maakte deel uit van een gigantische operatie, waarbij Anbang over de hele wereld voor tientallen miljarden dollar activa kocht.

Verzekeraar Allianz heeft in Zeeland tweeëntwintig windturbines overgenomen van DIF Renewable Energy en investeerder Ampere. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De molens hebben ieder een capaciteit van twee megawatt. Het Zeelandse windpark wordt door Allianz in de portefeuille van het investeringsfonds Aref II ondergebracht. Dat fonds beheert al een aantal projecten rond windenergie en zonnekracht in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Groot-Brittannië en Nederland. In totaal vertegenwoordigt de portfolio een capaciteit van 350 megawatt. Het fonds beschikt over een financiële reserve van 350 miljoen euro, die door institutionele beleggers werd opgebouwd.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard dollar, tegenover 1,63 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Volgens Brian Goldner, topman van Hasbro, werd de hele sector met een lagere verkoop geconfronteerd. Het bedrijf leed een verlies van 5,4 miljoen dollar, tegenover een winst van 192,7 miljard dollar tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Het negatieve resultaat moet echter worden toegeschreven aan de impact van eenmalige fiscale lasten die in de Verenigde Staten moesten worden geboekt. Zonder deze last zou de winst van 207,2 miljoen dollar naar 291,2 miljoen dollar zijn gestegen.

Op de Noordzee kunnen mogelijk drijvende zonnepanelen worden geïnstalleerd. Dat heeft Philippe De Backer, Belgisch staatssecretaris voor de Noordzee, gezegd. Zonnepanelen zouden volgens De Backer onder meer een grotere efficiëntie hebben en hogere opbrengsten opleveren. Dat zou het gevolg zijn van de weerkaatsing van het licht op de zee en de afkoelend werking van het water. Er wordt nu onderzocht op welke locaties de offshore zonnepanelen zouden kunnen worden geïnstalleerd. Daarbij zou vooral worden gedacht aan de offshore windmolenparken of kunstmatige eilanden die de kust tegen stormen moeten beschermen. Begin volgend decennium zou een proefproject worden voorzien.

In België maakte vorig jaar 20 procent van de bedienden gebruik van een bedrijfswagen om de afstand tussen de woning en de werkplek te overbruggen. Dat betekende een stijging met ruim 10 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een mobiliteitsonderzoek van consulent Acerta bij meer dan veertigduizend werkgevers. Vastgesteld werd dat 76,66 procent van de werknemers van de auto gebruik maakt. Bij 10,12 procent is er sprake van een combinatie met andere vervoersmiddelen, maar 66,54 procent doet uitsluitend op de auto beroep. Bij de fiets werd een stijging met 8,2 procent tot bijna 25 procent gemeld. Bij het openbaar vervoer was er een toename met 5,6 procent tot 7,42 procent.

Instrumentenbouwer Gibson Brands zoekt naar mogelijkheden om de schuld van de onderneming af te bouwen en bijkomende financiering aan te trekken. Dat heeft Henry Juszkiewicz, topman van Gibson Brands, gezegd. Gibson verkeert in financiële problemen, maar Juszkiewicz zegt in ieder geval een faillissement te willen voorkomen. Gibson verkoopt elektrische gitaren en geluidsapparatuur. Het bedrijf heeft echter te maken met uitdagende marktomstandigheden. Het merk werd meer dan honderd geleden opgericht en heeft wereldberoemde muzikanten zoals Eric Clapton, Keith Richards, Pete Townshend of Mark Knopfler als ambassadeur. De Gibson Les Paul is één van de meest iconische gitaren ter wereld.

Het Noorse olieconcern Statoil heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 17,1 miljard dollar, tegenover 12,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Er werd een nettowinst geboekt van 2,57 miljard dollar, tegenover een nettoverlies van 2,79 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. Over het hele jaar werd steeg de omzet van 45,9 miljard dollar naar 61,2 miljard dollar. Er werd een jaarwinst geboekt van 4,6 miljard dollar, tegenover een verlies van 2,9 miljard dollar het jaar voordien. Eldar Saetre, chief executive van Statoil, wijst erop dat het concern het voorbije jaar nieuwe productierecords heeft laten optekenen.

De Europese Commissie start een dieper onderzoek naar de fusie tussen Praxair en Linde. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, aangekondigd. De Europese Commissie zegt te vrezen dat de nieuwe combinatie de concurrentie in een aantal sectoren, zoals de handel in zuurstof en helium, zou kunnen afzwakken. Vestager wijst er daarbij op dat deze grondstoffen essentieel zijn voor een groot aantal dagelijkse producten. De Europees commissaris wijst erop dat fabrikanten van deze producten op dit ogenblik al slechts op een beperkt aantal leveranciers kunnen rekenen. Met de fusie tussen Praxair en Linde wordt dat aanbod volgens Vestager nog kleiner.

De Nederlandse groep Amsterdam Commodities (Acomo) - handelaar in thee, specerijen en noten, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 709,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. Volgens Acomo konden vooral bij noten en voedingsingrediënten goede prestaties worden gemeld. De nettowinst daalde echter met 5,5 procent tot 32,5 miljoen euro. Allard Goldschmeding, topman van Acomo, wijst er echter op dat ongunstige wisselkoerseffecten een negatieve impact hebben gehad op het resultaten. Tevens wordt gewag gemaakt van hogere kosten, onder meer door de overname van notenhandelaar Delinuts.

De wederopbouw van Irak na de jarenlange oorlogsvoering en economische aftakeling zal een investering vergen van 88 miljard dollar. Dat heeft het Iraakse ministerie van planning berekend. Opgemerkt wordt dat op korte termijn een bedrag van 22 miljard dollar moeten kunnen worden samengebracht. Dat geld moet vooral voor huisvesting worden gebruikt. Ongeveer 138.000 wooneenheden zijn beschadigd. De helft van dat vastgoed is volledig verwoest. Er werd gemeld dat ongeveer 2,5 miljoen Irakezen nog steeds zijn ontheemd. Irak heeft de voorbije vijftien nagenoeg na de afzetting van dictator Saddam Hussein onafgebroken geweld, terrorisme en bezetting gekend.

In de Verenigde Staten neemt het chemieconcern LyondellBasell voor een bedrag van 2,3 miljard dollar de onderneming A. Schulman, leverancier van grondstoffen voor onder meer kunststoffen, over. Dat hebben de twee bedrijven gemeld. Opgemerkt wordt dat de fusie door de bestuursraden van beide ondernemingen unaniem worden gesteund. Gehoopt wordt dat de transactie tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond. Door de samensmelting van beide entiteiten ontstaat een onderneming met een jaaromzet van bijna 5 miljard dollar. A. Schulman heeft ongeveer 5.100 werknemers, verdeeld over meer dan vijftig productiesites in de hele wereld.

De Duitse lampenfabrikant Osram heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst viel met 16,7 procent terug tot 157 miljoen euro. Olaf Berlien, chief executive van Osram, wijt die daling aan een inkrimping van de winstmarges, negatieve valuta-effecten en opgelopen uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling. Berlien maakte in het algemeen gewag van een soliede jaarbegin. Vooral tijdens de tweede helft van het boekjaar mogen volgens hem echter sterke prestaties worden verwacht.

De Amerikaanse wapenfabrikant Remington heeft een bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Tijdens de procedure worden de activiteiten van de onderneming echter verdergezet, zodat het uitzicht op een mogelijke doorstart behouden kan blijven. Bij Remington, dat meer dan tweehonderd jaar geleden werd opgericht, werken op dit ogenblik 3.500 mensen. Het bedrijf is in handen van investeerder Cerberus Capital Management, dat de wapenfabrikant elf jaar geleden uit een faillissement kon overnemen. Remington was lange tijd leverancier voor het Amerikaanse leger en is onder meer bekend als producent van Bushmaster, een automatisch aanvalsgeweer.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel en zijn Duitse sectorgenoot Evonik zijn in de fabriek van hun joint-venture in het Duitse Ibbenbüren gestart met de gezamenlijke productie van chloor en kaliumloog. Dat hebben de twee bedrijven bekendgemaakt. De joint-venture werd drie jaar geleden aangekondigd. Financiële details over het samenwerkingsverband werden niet meegedeeld. Wel werd aangegeven dat AkzoNobel en Evonik elk een belang van 50 procent in de samenwerking hebben. De fabriek in Ibbenbüren heeft een jaarcapaciteit van 120.000 ton kaliumhydroxide en 75.000 ton chloor. AkzoNobel neemt uit de producti chloor en waterstof af, terwijl Evonik de kaliumloog verwerkt.

Chipfabrikant Melexis heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 132,7 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De kwartaalwinst steeg met 6 procent tot 26,6 miljoen euro. De jaaromzet steeg met 12 procent tot 511,7 miljoen euro. De nettowinst nam met 15 procent toe toe 111 miljoen euro. Het bedrijf heeft tevens een nieuw vijfjarenplan bekendgemaakt. Daarbij wordt een investering van 75 miljoen euro voorzien. Die bijkomende financiële middelen zullen onder meer worden gebruikt voor de uitbreiding van de activiteiten in de fabrieken van Melexis in Sofia in Bulgarije en Corbeil-Essonnes in Frankrijk.

10:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.