24-02-18

In judo heeft uniformkleur geen enkele impact

In het judo heeft de kleur van de uitrusting geen enkele impact op de winstkansen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Central Michigan University, Judosinside.com en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Eerdere studies gaven aan dat de toewijzing van een blauwe judogi met hogere winstkansen in verband zouden moeten worden gebracht, maar uit nieuwe analyses blijkt dat aan deze stellingen ten zeerste moet worden getwijfeld. In werkelijkheid blijkt volgens de onderzoekers de grootste winstkans te moeten toegeschreven aan de judoka die als eerste op de mat wordt geroepen.

“In de judocompetitie dragen de deelnemers een blauwe of een witte judogi,” verduidelijkt onderzoeksleider Peter Dijkstra, professor sociobiologie aan de Central Michigan University. “In het verleden was de blauwe judogi gereserveerd voor de judoka die als eerste op de mat werd geroepen. Zeven jaar geleden werd het reglement echter gewijzigd. Sindsdien is het witte uniform voorbehouden voor de judoka die als eerste wordt opgeroepen. Tot dan toe werd algemeen aangenomen dat een blauw uniform met de grootste winstkansen in verband kon worden gebracht. Daarbij werd echter slechts weinig aandacht besteed aan de vaardigheden van de individuele atleet.”

“In werkelijkheid moet een duidelijke voordeel op winst worden toegekend aan de atleet die als eerste is opgeroepen, ongeacht de kleur van judogi die wordt gedragen,” aldus nog Peter Dijkstra, zich baserend op resultaten van de wedstrijden tijdens de Olympische Spelen en de Judo World Cup. Hij merkt daarbij op dat de eerst opgeroepen atleet in het algemeen ook over het beste palmares beschikt en dan ook de meeste winstkansen heeft. Na de aanpassing van de reglementen zeven jaar geleden kon volgens de wetenschapper worden vastgesteld dat de witte judogi plots opmerkelijk meer overwinningen liet optekenen dan voordien.

“De kleur van het uniform blijkt dan ook geen enkele impact op de uiteindelijke winstkansen te hebben,” zegt professor Dijkstra nog. Toch wordt ook in andere sporttakken nog altijd een verband gelegd tussen de kleur van het uniformen en de winstkansen. Dat heeft volgens de onderzoekers wellicht te maken met de psychologische effecten die sommige kleuren kunnen veroorzaken. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de impact van de rode kleur, die immers een intimiderend effect op de tegenstanders zou kunnen hebben. Mogelijk moet volgens Dijkstra worden overwogen om de rode kleur door een andere tint te vervangen, zodat gelijkere kansen kunnen worden gecreëerd.

Lees Verder

14:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: judo |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chinese verzekeraar Anbang, het moederbedrijf van onder meer Fidea, is in eigen land door de autoriteiten onder curatele geplaatst. De Chinese overheid neemt voor minstens een jaar de controle over de bedrijfsvoering bij Anbang in handen. Wu Xiaohui, oprichter van Anbang, wordt op verdenking van fraude vervolgd. De Chinese toezichthouders stellen dat Anbang zich heeft beziggehouden met illegale activiteiten die ook de financiële positie van het concern in gevaar hebben gebracht. De voorbije jaren wordt door de Chinese regering tegen corruptie hard opgetreden. Wu Xiaohui werd al in juni van dit jaar opgepakt. Anbang is ook eigenaar van het hotel Waldorf Astoria in New York.

De Franse informaticagroep GFI Informatique heeft een overnamebod uitgebracht op zijn Belgische sectorgenoot Realdolmen. Het bod heeft een waarde van 196 miljoen euro. Het bod wordt gesteund door de bestuursraad van Realdolmen. Ook de groepen Colruyt en Vandevyvere, die samen een belang van 21,94 procent hebben in Realdolmen, hebben hun participatie al bij GFI Informatique aangeboden. Het informaticabedrijf Cegeka is de derde grote aandeelhouder van Realdolmen. In een eerste fase zou GFI Informatique driekwart van de aandelen van Realdolmen willen verwerven. Daarna zou een uitkoopbod volgen. GFI Informatique nam vijf jaar geleden al de Franse divisie van Realdolmen over.

De Belgische meststoffenfabrikant Rosier heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 195 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Die groei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de uitbreiding van een commercieel akkoord met de grootaandeelhouder Borealis, die de distributie van de producten van Rosier op een groot gedeelte van de Europese markt voor zijn rekening neemt. Operationeel werd een winst van 0,6 miljoen euro gerealiseerd, tegenover een negatief resultaat van 12,7 miljoen euro het jaar voordien. Het nettoverlies kon van 9,1 miljoen euro tot 0,6 miljoen euro worden teruggebracht.

In de Verenigde Staten lijkt de arbeidsmarkt zich dicht bij of zelfs enigszins voorbij de volledige werkgelegenheid te bevinden. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse Federal Reserve over het monetaire beleid. Het land kent op dit ogenblik een werkloosheidsgraad van 4,1 procent. Dat is het laagste niveau in zeventien jaar. Voor de Federal Reserve staat echter een werkloosheidsgraad van 4,6 procent op langere termijn gelijk met een volledige tewerkstelling. Gevreesd moet immers worden dat beneden dat werkloosheidsniveau de inflatie te fel zou kunnen worden aangewakkerd. Normaal wordt een inflatie van ongeveer 2 procent als een optimale situatie bestempeld.

Het Chinese autoconcern Zhejiang Geely heeft een belang van bijna 10 procent uitgebouwd in zijn Duitse sectorgenoot Daimler, het moederbedrijf van onder meer Mercedes-Benz. Met het belang, dat een waarde van bijna 7,5 miljard euro vertegenwoordigt, is Geely de grootste aandeelhouder van Daimler geworden. Voordien was het staatsinvesteringsfonds van Koeweit met een belang van 6,8 procent de grootste aandeelhouder van het Duitse concern. Daimler benadrukt elke investeerder op lange termijn te verwelkomen. Geely is al langer eigenaar van de Zweedse autobouwer Volvo en is ook eigenaar van de Britse sportwagenfabrikant Lotus. Ook is Geely de grootste aandeelhouder van Volvo Trucks.

De online opslagdienst Dropbox wil een notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Daarvoor werd bij de Amerikaanse beursautoriteiten een aanvraag ingediend. Dropbox zou plannen hebben om met de verkoop van aandelen een bedrag van maximaal 500 miljoen dollar op te halen. Er werd al geruime tijd gespeculeerd over een mogelijke beursgang van de online opslagdienst, die vier jaar geleden op een bedrag van 10 miljard dollar werd gewaardeerd. Dropbox werd tien jaar geleden door Drew Houston en Arash Ferdowsi opgericht. Houston was destijds student aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en kwam op het idee zijn bestanden online te stockeren.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 156 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Operationeel werd een verlies geleden van 89,8 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 11,45 miljoen euro het jaar voordien. Er moest bovendien een nettoverlies van bijna 116 miljoen euro worden geboekt, nadat het jaar voordien een winst van 54 miljoen euro was geregistreerd. Het bedrijf zegt wel dat zijn financiële reserve met 172 miljoen euro is uitgebreid tot ruim 1,15 miljard euro. Dat is te danken aan een kapitaalverhoging die werd doorgevoerd. Het onderzoek van Galapagos boekte vorig jaar belangrijke vorderingen.

Vrachtwagenbouwer DAF Trucks wil zijn productie verder verhogen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Daarvoor zullen zowel in de vestigingen van Eindhoven als Westerlo bijkomende werknemers moeten worden aangetrokken. Op dit ogenblik heeft DAF Trucks een productie van 225 voertuigen per dag. Dat niveau wordt begin volgende maand naar 235 eenheden opgetrokken. Omdat echter de vraag blijft toenemen, zal in april een verdere productieverhoging tot 240 trucks per dag worden doorgevoerd. In totaal zullen daarvoor ook 120 extra werknemers worden aangetrokken. Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat 350 nieuwe medewerkers moesten worden aangeworven.

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 13,1 miljard pond, tegenover 12,59 miljard pond het jaar voordien. De bank slaagde er echter in een winst van 752 miljoen pond te laten optekenen, nadat het jaar voordien nog een verlies van 7 miljard pond moest worden geboekt. Het is de eerste keer in een decennium dat de Britse bank opnieuw winst kan melden. Het positieve resultaat is echter ook te danken aan een vertraging van een omvangrijke schikkingsprocedure rond dubieuze hypotheekbeleggingen in de Verenigde Staten. Indien dat dossier het voorbije jaar toch nog was behandeld, zou de bank wellicht opnieuw een verlies hebben moeten melden.

In de Verenigde Staten wordt Blue Buffalo, producent van biologische dierenvoeding, overgenomen door het levensmiddelenconcern General Mills. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8 miljard dollar. Blue Buffalo realiseerde het voorbije jaar een omzet van bijna 1,3 miljard dollar. Het bedrijf kon de voorbije jaren ook telkens een dubbelcijferige groei laten optekenen. Met de transactie wil ook General Mills inspelen op een duidelijke trend op de wereldwijde markt, waar steeds meer vraag naar biologische artikelen kan worden opgetekend. Volgens General Mills zijn de consumenten ook voor hun huisdieren steeds meer op zoek naar natuurlijke producten.

De Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase gaat zijn hoofdkwartier in New York afbreken en op dezelfde site een nieuw complex met vijfenzeventig verdiepingen bouwen. Het nieuwe hoofdkantoor, in de onmiddellijke omgeving van Grand Central Station in het centrum van Manhattan, wordt het hoogste bankgebouw van de Verenigde Staten. Het gebouw zal drieëntwintig verdiepingen meer tellen dan het huidige hoofdkwartier, dat van het begin van de jaren zestig van de voorbije eeuw dateert en aan zesduizend werknemers plaats biedt. In het nieuwe complex zal plaats zijn voor vijftienduizend werknemers. Financiële details over het project, dat over zes jaar klaar moet zijn, werden niet bekend.

Bankverzekeraar Belfius heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,36 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De netto rentebaten stegen met 5 procent tot 1,48 miljard euro. De operationele winst liep met 12 procent op tot 615 miljoen euro. De bankafdeling liet een stijging met 13 procent tot 400 miljoen euro optekenen, terwijl bij de verzekeringsdivisie een groei met 9 procent tot 215 miljoen euro werd gemeld. De nettowinst van de bankverzekeraar liep met 13 procent op tot 606 miljoen euro. Aan de Belgische staat, eigenaar van Belfius, wordt een dividend van 363 miljoen euro uitgekeerd, tegenover 215 miljoen euro het jaar voordien.

De Nederlandse online besteldienst Takeaway.com breidt zijn activiteiten in Oost-Europa verder uit. In Bulgarije werd sectorgenoot BGmenu overgenomen, terwijl in Roemenië de besteldienst Oliviera werd gekocht. De operaties kaderen in het streven van de Nederlandse groep om een leidinggevende Europese partij op de markt van de online besteldiensten te worden. Het bedrijf wil in al zijn markten het leiderschap verwerven. In Polen nam Takeaway eerder al het platform Pyszne.pl over. BGmenu en Oliviera werden tot nu toe beiden gecontroleerd door de holding van Vladimir Davtsjev. Met de transactie is een bedrag van 10,5 miljoen euro gemoeid. Takeaway belooft in beide markten extra investeringen.

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 230,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 6 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 5,1 miljard euro naar 11,4 miljard euro. In totaal verkocht Volkswagen het voorbije jaar ruim 10,7 miljoen auto’s. Dat betekende een stijging met meer dan 4 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf profiteerde echter niet alleen van zijn recordverkoop, maar moest ook minder kosten voorzien voor de afwikkeling van de emissieschandalen. Vorig jaar werd voor die problemen een voorziening van 3,2 miljard euro genomen, tegenover 7,5 miljard euro het jaar voordien.

In China is de datingapplicatie Tantan overgenomen door het sociale netwerkbedrijf Momo. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 735 miljoen dollar. Door de overname hoopt Momo zijn dominantie op de Chinese online datingmarkt verder te kunnen uitbreiden. Alle huidige aandeelhouders van Tantan zouden hun participaties bij Momo aanmelden. Tantan zegt tot nu toe meer dan drie miljard contacten tot stand te hebben gebracht. Momo had tijdens het derde kwartaal van vorig jaar 94,4 miljoen actieve gebruikers. In China heeft de toegenomen ongelijke verdeling tussen de mannelijke en vrouwelijke populatie tot een explosie in online dating geleid.

08:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |