22-02-18

Nieuwsoverzicht

Brouwer Duvel Moortgat neemt een belang van 70 procent in zijn Italiaanse sectorgenoot Birrificio del Ducato. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Beide partijen kenden al een samenwerking en bijna anderhalf jaar geleden nam Moortgat al een minderheidsbelang in de Italiaanse groep. Birrificio del Ducato werd elf jaar geleden opgericht door Manuel Piccoli en Giovanni Campari en is gevestigd in Soragna, in de buurt van Parma. De oprichters blijven ook na de overname op post. Door de samenwerking met Duvel moeten de Italiaanse bieren beter op de internationale markt kunnen worden verdeeld. De groep Duvel telt nu in totaal tien verschillende brouwerijen.

De Venezolaanse cryptomunt petro heeft op de eerste van de voorverkoop een bedrag van 735 miljoen dollar opgehaald. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro gemeld. Maduro hoopt met de petro een instrument in handen te hebben om zijn land uit een zware economische crisis te halen en de impact van de Amerikaanse sancties op te vangen. Venezuela kampt met hyperinflatie en de nationale munt bolivar is het grootste deel van zijn waarde verloren. Maduro gaf geen details over de investeerders die in petro zouden hebben belegd. Critici merken op dat er ook geen enkel bewijs is dat het geclaimde bedrag daadwerkelijk werd opgehaald.

Grondstoffenhandelaar Glencore heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 205 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 1,4 miljard dollar op naar 5,8 miljard dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de stijgende grondstoffenprijzen en kostenbesparingen. De handel van grondstoffen leverde een winst op van meer dan 3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf maakte bekend aan zijn aandeelhouders dit jaar een bedrag van 2,9 miljard dollar te zullen uitkeren. Dat bedrag ligt 700 miljoen dollar hoger dan de gestelde richtlijnen.

In Nederland wordt de opening van luchthaven Lelystad Airport uitgesteld. Dat heeft Cora van Nieuwenhuizen, Nederlands minister van infrastructuur, gemeld. Voorzien was dat Lelystad Airport in april volgend jaar operationeel zou worden, maar dat zou volgens de minister niet verantwoord zijn. Gewezen wordt naar de problemen met de oorspronkelijke vliegroutes, die werden betwist. Inmiddels zijn een aantal alternatieven voorgesteld, maar het volgens van Nieuwenhuizen nog te snel om al definitieve beslissingen te nemen. Lelystad Airport moet luchthaven Schiphol, die inmiddels aan zijn maximale capaciteit zit, helpen verluchten. Vooral budgetvliegers zouden uitwijken.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is met kobaltproducenten rechtstreekse onderhandelingen begonnen over rechtstreekse afnames. Op die manier wil het bedrijf zijn bevoorrading in de toekomst veilig stellen. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Op dit ogenblik wordt het kobalt gekocht door de producenten van batterijen voor onder meer smartphones. Omdat echter met de intrede van de elektrische auto grote hoeveelheden kobalt nodig zullen zijn, zou Apple zekerheid overe bevoorrading willen. Ook grote autoconstructeurs zouden echter aan contracten voor leveringen werken. Kobalt wordt grotendeels ontgonnen in de Democratische Republiek Congo.

Er is veel kans dat het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever zijn hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam zal verhuizen. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Op dit ogenblik heeft Unilever nog twee hoofdkantoren, maar het bedrijf zou in de toekomst nog slechts met één centrale zetel willen werken. Begin maart zou over een eventuele verhuis een definitieve beslissing worden genomen. De Britse premier Theresa May zou nog pogingen ondernemen om Unilever te bewegen voor Londen te kiezen. In de Britse gemeente Port Sunlight is het belangrijkste onderzoekscentrum van Unilever gevestigd.

Het Amerikaanse bedrijf Garmin, fabrikant van navigatiesystemen, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 888 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er werd vooral een groei opgetekend bij de navigatiediensten voor vliegtuigen en schepen en bij de verkoop van sporthorloges. Die activiteiten kenden een groei met 9 procent en vertegenwoordigen inmiddels gezamenlijk 78 procent van de totale omzet van het bedrijf. De inkomsten uit de autosector vielen daarentegen met 14 procent terug. De nettowinst steeg van 136,6 miljoen dollar naar 138,8 miljoen dollar.

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, dient officieel bezwaar in tegen het project Neo in Brussel. Neo is een samenwerking van de stad Brussel, het Brusselse gewest en de privésector en moet van de Heizelvlakte een compleet nieuwe commerciële en residentiële site maken. In het project zou een bedrag van 1 miljard euro worden geïnvesteerd. De eerste fase van de bouw zou volgend jaar moeten starten. Hans Bonte verzet zich echter vooral tegen de inplanting van een shoppingcomplex van 72.000 vierkante meter op de site. In de onmiddellijke omgeving bevinden zich immers al het het winkelcentrum Docks en mogelijk ook nog Uplace. Bonte zegt vooral zware mobiliteitsproblemen te vrezen.

Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf BHP Billiton heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 21,8 miljard dollar, tegenover 18,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel met 37 procent terug tot 2 miljard dollar. Die achteruitgang was echter toe te schrijven aan eenmalige fiscale lasten in de Verenigde Staten. De bedrijfswinst nam echter met 25 procent toe tot ruim 4 miljard dollar. Het mijnbouwbedrijf kon daarbij profiteren van de hogere prijzen van olie en koper. Een gedeelte van de inkomsten werden gebruikt voor de uitbetaling van een hoger dividend, terwijl ook een aantal schulden werden afgelost.

De Britse bank HSBC Holdings schat 1,5 miljard dollar aan boetes te moeten betalen in verscheidene zaken rond belastingontduiking, waaronder een grote witwaszaak in België. Dat heeft de financiële groep in zijn jaarverslag bevestigd. Gewezen wordt naar onderzoeken over mogelijke belastingontduiking en fraude in België, de Verenigde Staten, Argentinië, India en Spanje. Eerder was voor de problemen een provisie van 604 miljoen dollar voorzien, maar dat bedrag diende volgens de bank te worden opgetrokken. De juridische acties hebben onder meer te maken met schermvennootschappen in een aantal fiscale paradijzen, witwaspraktijken, rentemanipulaties en risicovolle kredieten.

Het Zuid-Afrikaanse technologiebedrijf Naspers onderzoekt voor een aantal activiteiten een notering op de effectenbeurs van Amsterdam. Dat heeft Bob van Dijk, topman van Naspers, tegenover het Financieele Dagblad gemeld. Vooral de ecommerce-activiteiten zouden in aanmerking komen voor een afzonderlijke notering. Nederland is volgens van Dijk een logische keuze. Hij heeft het daarbij over een liquide en toegankelijke markt. Een afzonderlijke notering op de Amerikaanse beurs Nasdaq zou volgens van Dijk veel meer werk en kosten vergen. Naspers komt voort uit De Nasionale Pers, die ruim honderd jaar geleden werd opgericht als uitgever van de Afrikaanse krant De Burger.

Verzekeraar Ageas heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 33,8 miljard euro, tegenover bijna 31,7 miljard euro inkomsten het jaar voordien. Bij de levensverzekeringen liep de inkomsten met 9 procent op, maar bij de schadeverzekering werd een daling met 1 procent gemeld. De nettowinst steeg van 27 miljoen euro naar 623 miljoen euro. Bart De Smet, chief executive van Ageas, stelde dat de verzekeraar het beste jaar uit zijn geschiedenis heeft laten optekenen. Bij de verzekeringen werd een stijging met 33 procent naar 960 miljoen euro opgetekend. Het negatieve resultaat op de algemene rekening kon van 694 miljoen euro tot 337 miljoen euro worden gereduceerd.

Het Franse concern Veolia Environment heeft protest aangetekend tegen de nationalisatie van een dochteronderneming in het Afrikaanse land Gabon. Dat heeft Helman le Pas de Sécheval, secretaris-generaal van Veolia, gezegd. Veolia nam ruim twintig jaar geleden een meerderheidsbelang in de Société d'Energie et d'Eau du Gabon (Seeg). De Gabonese regering heeft nu gezegd het contract met Veolia te willen beëindigen. Seeg werd tegelijkertijd door het Gabonese leger overgenomen. Veolia zegt de nationalisatie een grove inbreuk op de rechtsgang. Het Franse concern voegde eraan toe alle noodzakelijke maatregelen te zullen nemen' om te zorgen dat de nationalisatie wordt teruggedraaid.

De Nederlandse informatieleverancier Wolters Kluwer heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,4 miljard euro, tegenover 4,3 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van 671 miljoen euro naar 490 miljoen euro. Nancy McKinstry, chief executive van Wolters Kluwer, stelde dat het bedrijf aan de gestelde verwachtingen heeft voldaan. De portfolio van de informatieleverancier werd het voorbije jaar gevoelig herschikt. Een aantal activiteiten, waaronder de divisie transportdiensten, werden afgestoten, terwijl een aantal andere specialisaties werden aangetrokken. Ook dit jaar zijn verdere desinvesteringen gepland, maar minder intensief dan vorig jaar.

In Zuid-Korea is Jung Ki-Joon, hoofd van het economisch beleid van het coördinatiecentrum van de regering, plots overleden. Ki-Joon (52) werd thuis dood aangetroffen en zou het slachtoffer van een hartaanval zijn geworden. De Zuid-Koreaanse regering had de man belast om een een aantal maatregelen uit te werken die speculaties en criminele activiteiten met cryptovaluta in de toekomst onmogelijk moesten maken. In Zuid-Korea is de handel in virtuele munten bijzonder populair. Zuid-Korea vertegenwoordigde vorig jaar ongeveer 5 procent van alle bitcoin-transacties die wereldwijd werden gedaan. Volgens collega’s ging Ki-Joon de jongste tijd onder bijzonder zware stress gebukt.

11:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.