23-02-18

Nieuwsoverzicht

Op één jaar tijd is in Groot-Brittannië de netto immigratie vanuit de andere landen van de Europese Unie tot 90.000 personen teruggevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Office for National Statistics (ONS) over een periode van twaalf maanden tot september vorig jaar. Daarmee is de immigratie uit de Europese Unie voor het eerst in bijna vijf jaar tot onder de grens van honderdduizend personen gedaald. Immigratie was één van de grote motieven achter de brexit. Onder meer het Britse Institute of Directors wijst op potentiële tekorten op de arbeidsmarkt. Dat is mogelijk de reden waarom tijdens diezelfde periode 205.000 migranten uit landen buiten de Europese Unie in Groot-Brittannië aangekomen.

De Belgische economie is het voorbije jaar met 66.000 banen uitgebreid. Dat is de grootste toename in tien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Op vier jaar tijd konden meer dan 180.000 banen worden gecreëerd. De banencreatie is in grote mate te danken aan een economische groei van 1,7 procent die vorig jaar in België kon worden opgetekend. Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, wijst er wel op dat de economische groei veel meer banen opleverde van in het verleden. Tien jaar voordien was immers een economische groei van 3,4 procent om ongeveer evenveel banen te creëren als het voorbije jaar. De privésector zorgde het voorbije jaar voor 50.000 nieuwe banen.

Het voedingsbedrijf Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 995,6 miljoen euro. Dat betekende een daling met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Tijdens de eerste helft van het boekjaar moest nog een inkrimping met 2 procent gemeld. De divisies Fresh en Long Fresh kenden een daling, maar de afdeling Horticulture liet een stijging met 42 procent tot 15,2 miljoen euro optekenen. Die groei was in belangrijke mate te danken aan de overname van Mykogen, dat 0,3 procent bijdroeg tot de totale omzet. Over de eerste negen maanden daalde de omzet met 1,7 procent tot 3,09 miljard euro.

Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar zijn wereldwijd 408 miljoen smartphones verkocht. Dat is een daling met 5,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Gartner. Daarbij wordt gewag gemaakt van de eerste daling sinds het begin van de metingen veertien jaar geleden. Marktleider Samsung zag de verkoop met 3,6 procent dalen tot 74 miljoen exemplaren. Ook bij Apple werd een terugval met 5 procent tot 73,1 miljoen verkochte iPhones opgetekend. Gartner wijst erop dat consumenten bij de vervanging van hun smartphone vaak kiezen voor duurdere modellen, die een langere levenscyclus hebben en minder snel worden vervangen.

De Nederlandse winkelketen Blokker hoopt eind volgend jaar opnieuw winstgevend te kunnen zijn. Dat heeft Casper Meijer, chief executive van Blokker, gezegd. Blokker maakte twee jaar geleden een verlies van 180 miljoen euro op een omzet van 2 miljard euro. Over vorig jaar werden geen concrete cijfers gegeven, maar Meijer erkende dat de situatie nog slechter is geworden. De winkelketen lijdt onder de opkomst van de ecommerce en goedkope ketens. Die problemen zullen volgens Meijer nog niet onmiddellijk zijn opgelost. Om de situatie om te keren wordt onder meer 500 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van vierhonderd Nederlandse winkels.

Het Amerikaanse chipconcern Broadcom wil nog een bedrag van 117 miljard dollar betalen voor de overname van sectorgenoot Qualcomm. Dat betekent een verlaging met 4 procent tegenover het vorige bod dat Broadcom op Qualcomm had gedaan. Met de verlaging drukt Broadcom zijn ongenoegen uit over het feit dat Qualcomm op zijn beurt een bod op NXP Semiconductors tot 44 miljard dollar heeft opgevoerd. Qualcomm zegt echter dat zijn nieuwe voorstel rekening houdt met de sterkere prestaties die NXP Semiconductors het voorbije jaar heeft laten optekenen. Qualcomm had alle eerdere overnamebiedingen van Broadcom al afgewezen. Een akkoord lijkt nu nog minder waarschijnlijk.

Het Finse gamebedrijf Rovio Entertainment heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet geboekt van 73,9 miljoen euro. Dat was een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst kende een verdubbeling tot 10,4 miljoen euro. Rovio is onder meer de ontwikkelaar van het succesvolle game Angry Birds. Het bedrijf ondervindt echter grote problemen om een nieuw product te lanceren dat evenveel bijval geniet als Angry Birds. De directie van Rovio gaf dan ook te kennen dat de cijfers over het hele jaar wellicht onder de vooropgestelde verwachtingen zullen blijven. Dit jaar worden investeringen gepland in clouddochter Hatch Entertainment Oy.

Schoenwinkelketen Brantano wil tegen het einde van dit decennium vijftig nieuwe winkels openen. Een aantal winkels zullen echter onder de formule Brantano Boutik worden gelanceerd. In de vestigingen wordt merkkleding van onder meer Diesel, Armani Jeans, G-Star RAW en Hugo Boss verkocht. Onder de naam Brantano Market worden verder tien grote winkels geopend. Daarin wordt het volledige assortiment schoenen en kleding van de groep verkocht. De nieuwe filialen komen bovenop de honderd bestaande winkels van Brantano, die nog met een tiental adressen zouden worden uitgebreid. Door de expansie, waarin 120 miljoen euro wordt geïnvesteerd, zullen ongeveer 250 extra banen worden gecreëerd.

Het Amerikaanse technologieconcern Hewlett Packard Enterprise heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 7,7 miljard dollar, tegenover 6,9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 267 miljoen dollar naar 1,44 miljard dollar. HP Enterprise, gespecialiseerd in de verkoop van zakelijke infrastructuur en software, wordt sinds de start van dit boekjaar geleid door Antonio Neri, die als chief executive Meg Whitman heeft opgevolgd. Neri, die al drieëntwintig jaar voor Hewlett Packard werkt, wees daarbij nog eens op het belang van Whitman in het uitstippelen van de nieuwe richting die het bedrijf is ingeslagen.

Het Belgische bedrijf The Sniffers, gespecialiseerd in de opsporing van gaslekken, is overgenomen door het Nederlandse concern WTS Energy, leverancier van diensten aan oliebedrijven en gasproducenten. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. The Sniffers werd in het begin van de jaren negentig opgericht door Rudy Van Baelen. Het Belgische bedrijf, dat zijn activiteiten steeds meer naar het Midden-Oosten heeft verschoven, werd zeven jaar geleden door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle overgenomen. Carlyle heeft nu echter beslist zijn participatie te verkopen aan WTS Energy, een groep met duizend werknemers, verspreid over filialen in twintig landen.

Winkelketen Spar, onderdeel van de groep Colruyt, wil nog voor de zomer starten met kassaloze supermarkten. Daarmee realiseert Spar een Belgische primeur. Consumenten die van het aanbod gebruiken willen maken, moeten een applicatie downloaden. De applicatie wordt geactiveerd wanneer de klanten in de winkels de producten scannen. De factuur van de aankoop wordt automatisch van de bankrekening van de klant afgeschreven. Daardoor hoeft de consument liet langer aan een kassa aan te schuiven. Het zelfscannen zou de klant vooral een belangrijke tijdwinst moeten opleveren. Het experiment moet uitwijzen of zelfscanning inderdaad een meerwaarde biedt.

Het bedrijf Deceuninck, producent van raamprofielen in kunststof, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 687,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 2,4 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf kon vooral in de Verenigde Staten een sterke groei laten optekenen. De nettowinst viel daarentegen van 21 miljoen euro naar 13,8 miljoen euro terug. Die achteruitgang moet volgens Deceuninck echter worden toegeschreven aan de impact van eenmalige fiscale lasten. Het bedrijf merkte verder nog op het voorbije jaar voor 54 miljoen euro investeringen te hebben gedaan. Voor dit jaar wordt een verdere groei, gesteund door nieuwe producten, verwacht.

Het nieuwe design van de applicatie Snapchat is bij een groot aantal gebruikers slecht onthaald. Onder meer het model Kylie Jenner, een invloedrijk gebruiker van de applicatie, toonde zich in een tweet bijzonder ontgoocheld. Dat ongenoegen deelde Jenner op Twitter met haar 24,5 miljoen volgers. Het initiatief van het model zorgde ervoor dat het aandeel van Snap, het bedrijf achter de applicatie, met 7,7 procent daalde en de onderneming ongeveer 1,7 miljard dollar aan beurswaarde verloor. Het bedrijf kondigde in een reactie aan dat snel een update zal worden gelanceerd om de beleving van de gebruiker opnieuw te verbeteren.

Het Franse telecombedrijf Orange heeft tijdens het voorbije jaar omzet gerealiseerd van 41,1 miljard euro, tegenover 40,9 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De winst liep van 12,7 miljard euro op naar 12,8 miljard euro. Stéphane Richard, chief executive van Orange, maakte gewag van een opmerkelijk jaar, waarbij het bedrijf uitstekende commerciële prestaties leverde, aangedreven door supersnel breedband. Het glasvezelnetwerk van het concern telt inmiddels 4,7 miljoen klanten, terwijl de mobiele diensten 46 miljoen gebruikers hebben. Het bedrijf kon voor de eerste keer in acht jaar op zijn thuismarkt opnieuw een omzetgroei melden (0,6 procent). Orange wil dit jaar 7,4 miljard euro investeren.

Het Amerikaanse bedrijf Denali Therapeutics investeert in het onderzoek van de Leuvense wetenschapper Bart De Strooper naar de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek van De Strooper is één van de zes projecten die door Denali werden geselecteerd voor verdere ondersteuning. Het Amerikaanse bedrijf werd twee jaar geleden opgericht door die voormalige werknemers van Genentech die van mening waren dat het onderzoek naar oplossingen voor hersenaandoeningen op een andere manier moest worden georganiseerd. Destrooper heeft een antilichaam ontwikkeld dat door Denali met een andere oplossing zou worden gecombineerd. Financiële details over de samenwerking werden niet verstrekt.

08:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.