23-02-18

Chaotische stad best om warmte-eilanden te vermijden

De invulling van het plattegrond van een stad kan een belangrijke impact hebben op de gemiddelde temperaturen die in de agglomeratie worden opgetekend. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) naar het fenomeen van de warmte-eilanden die in stedelijke gebieden kunnen worden opgemerkt en die ervoor zorgen dat de temperaturen hoger oplopen dan in de omliggende regio. De onderzoekers stelden vast dat steden met een strakke structuur voor een grotere accumulatie van warmte zorgen dan metropolen die meer chaotische zijn uitgebouwd.

“Steden kunnen volgens verschillende patronen zijn uitgebouwd,” betoogt onderzoeksleider Roland Pellenq, professor duurzame ontwikkeling aan het Massachusetts Institute of Technology. “Steden zoals New York of Chicago zijn volgens een strak rooster, zoals de atomen in een kristal, uitgetekend. Andere metropolen, zoals Boston of Londen, zijn daarentegen volgens een wanorderlijke structuur, zoals atomen in een vloeistof of glas, gegroeid. Vastgesteld moet worden dat de kristalstructuur de steden veel gevoeliger maakt voor de accumulatie van warmte dan een wanordelijk plattegrond.”

“De werking van de warmte-eilanden is al langer gekend,” stippen de onderzoekers aan. “Een aantal bouwmaterialen, zoals beton en asfalt, kunnen tijdens de dag warmte opslaan en tijdens de nacht terug afgeven. Bij een landschap met vegetatie werkt dat fenomeen veel minder. Deze effecten kunnen belangrijke gevolgen hebben. In steden zoals Phoenix of Arizona kan het probleem tijdens de nacht de temperaturen met tien graden fahrenheit doen oplopen. Dat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen en kan onder meer tijdens periodes met warmer weer het gebruik van energie gevoelig doen oplopen.”

De organisatie van het plattegrond is volgens de onderzoekers de sterkste factor achter het effect van het warmte-eiland. Het verschil zou moeten worden toegeschreven aan de manier waarop de warmte tussen de verschillende gebouwen kan worden uitgestraald en opnieuw opgeslagen. In steden met een wanordelijk patroon zou daarbij een groter deel van de hitte verloren gaan. De resultaten van de studie kunnen volgens de onderzoekers een belangrijke leidraad vormen voor de stadsontwikkeling van de toekomst. Op locaties met hoge temperaturen is een vaste structuur dan ook niet aangewezen, maar eenzelfde patroon kan in koudere regio’s de warmte beter helpen vasthouden.

De onderzoekers merken nog op dat het fenomeen belangrijke effecten kan hebben. Alleen al in de Amerikaanse staat Florida zouden warmte-eilanden de kosten voor airconditioning jaarlijks met 400 miljoen dollar kunnen doen oplopen. “Bij het ontwerp van nieuwe steden of wijken kan het verleidelijk zijn om met een strak plattegrond te werken,” aldus professor Pellenq. “Dat biedt immers voordelen voor de aanleg van nutsleidingen en de organisatie van transportsystemen, maar op warme locaties kan het toch aangewezen zijn om voor een minder lineaire layout te kiezen. Ook de keuze van materialen kan de uitwisseling van warmte tussen gebouwen beïnvloeden.”

Lees Verder

18:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stadsontwikkeling |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.