24-02-18

In judo heeft uniformkleur geen enkele impact

In het judo heeft de kleur van de uitrusting geen enkele impact op de winstkansen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Central Michigan University, Judosinside.com en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Eerdere studies gaven aan dat de toewijzing van een blauwe judogi met hogere winstkansen in verband zouden moeten worden gebracht, maar uit nieuwe analyses blijkt dat aan deze stellingen ten zeerste moet worden getwijfeld. In werkelijkheid blijkt volgens de onderzoekers de grootste winstkans te moeten toegeschreven aan de judoka die als eerste op de mat wordt geroepen.

“In de judocompetitie dragen de deelnemers een blauwe of een witte judogi,” verduidelijkt onderzoeksleider Peter Dijkstra, professor sociobiologie aan de Central Michigan University. “In het verleden was de blauwe judogi gereserveerd voor de judoka die als eerste op de mat werd geroepen. Zeven jaar geleden werd het reglement echter gewijzigd. Sindsdien is het witte uniform voorbehouden voor de judoka die als eerste wordt opgeroepen. Tot dan toe werd algemeen aangenomen dat een blauw uniform met de grootste winstkansen in verband kon worden gebracht. Daarbij werd echter slechts weinig aandacht besteed aan de vaardigheden van de individuele atleet.”

“In werkelijkheid moet een duidelijke voordeel op winst worden toegekend aan de atleet die als eerste is opgeroepen, ongeacht de kleur van judogi die wordt gedragen,” aldus nog Peter Dijkstra, zich baserend op resultaten van de wedstrijden tijdens de Olympische Spelen en de Judo World Cup. Hij merkt daarbij op dat de eerst opgeroepen atleet in het algemeen ook over het beste palmares beschikt en dan ook de meeste winstkansen heeft. Na de aanpassing van de reglementen zeven jaar geleden kon volgens de wetenschapper worden vastgesteld dat de witte judogi plots opmerkelijk meer overwinningen liet optekenen dan voordien.

“De kleur van het uniform blijkt dan ook geen enkele impact op de uiteindelijke winstkansen te hebben,” zegt professor Dijkstra nog. Toch wordt ook in andere sporttakken nog altijd een verband gelegd tussen de kleur van het uniformen en de winstkansen. Dat heeft volgens de onderzoekers wellicht te maken met de psychologische effecten die sommige kleuren kunnen veroorzaken. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de impact van de rode kleur, die immers een intimiderend effect op de tegenstanders zou kunnen hebben. Mogelijk moet volgens Dijkstra worden overwogen om de rode kleur door een andere tint te vervangen, zodat gelijkere kansen kunnen worden gecreëerd.

Lees Verder

14:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: judo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.