26-02-18

New York nog steeds rijkste stad van de wereld

New York is de rijkste stad van de wereld, van dichtbij gevolgd door Londen en Tokio. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau New World Wealth. Uit de berekeningen bleek dat de vijftien grootste steden van de wereld een gezamenlijke rijkdom van 24 biljoen dollar bezitten. Dat komt overeen met een aandeel van 11 procent in het wereldwijde vermogen. Tevens wordt gewezen op de opkomst van de Chinese steden. Er kon immers worden vastgesteld dat Peking, Hongkong en Shanghai inmiddels bij de tien rijkste steden van de wereld moeten worden gerekend. Dat is te danken aan de snelle vermogensopbouw bij de Chinese bevolking.

New York City is met een vermogen van 3 biljoen dollar de rijkste stad van de wereld, gevolgd door Londen (2,7 biljoen dollar) en Tokio (2,5 biljoen dollar). De rest van de top tien bestaat uit de San Francisco Bay Area (2,3 biljoen dollar), Peking (2,2 biljoen dollar), Shanghai (2 biljoen dollar), Los Angeles (1,4 biljoen dollar), Hongkong (1,3 biljoen dollar), Sydney en Singapore (1 biljoen dollar). Daarna volgen Chicago, Mumbai, Toronto, Frankfurt en Parijs. Er wordt nog opgemerkt dat de voorbije tien jaar de snelste groei werd opgetekend in San Francisco, Peking, Shanghai, Mumbai en Sydney. De volgende tien jaar zou de sterkste accumulatie van rijkdom worden opgetekend in Mumbai.

In het rapport wordt echter ook de aandacht gevestigd op de Chinese steden Shenzhen en Hangzhou, waar de volgende jaren volgens de onderzoekers eveneens een snelle toename van de rijkdom mag worden verwacht. Shenzhen beschikt op dit ogenblik over een vermogen van 770 miljard dollar en daarmee viel de stad net buiten de top vijftien. Er wordt echter opgemerkt dat Shenzhen, de thuishaven van Huawei, als de hightech-hoofdstad van China wordt beschouwd. Bovendien is de Shenzhen Stock Exchange de tweede grootste beurs van China. Op wereldniveau staat de beurs van Shenzhen op een achtste plaats.

Daarnaast is er echter ook Hangzhou, dat met een vermogen van 425 miljard dollar op het eerste gezicht veel minder indrukwekkende cijfers laat optekenen dan andere grote metropolen. Er wordt echter opgemerkt dat Hangzhou met de trein amper driekwart uur van Shanghai verwijderd is. Vooral de hogere professionele kaders uit Shanghai hebben een woning in Hangzhou, dat vooral landschappelijk een grote aantrekkingskracht zou uitoefenen. Het Chinese ecommerce-conceern Alibaba heeft zijn hoofdkantoor in de stad gevestigd.

Lees Verder

18:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: steden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.