25-02-18

Nieuwsoverzicht

Miljardair en belegger Warren Buffett treedt aan het einde van zijn termijn terug als commissaris bij de Amerikaanse voedingsmiddelengroep Kraft Heinz. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Aangevoerd wordt dat Buffett (87) zijn reisverplichtingen wil afbouwen. De belegger had een belangrijke rol in de creatie van Kraft Heinz, dat ontstaan is uit een samensmelting van de groepen Kraft Foods en HJ Heinz. Vijf jaar geleden nam Berkshire Hathaway, de holding van Buffett, in samenwerking met investeerder 3G Capital de Amerikaanse ketchupproducent Heinz over. Twee jaar later werd Heinz vervolgens met Kraft Foods samengevoegd. Buffett zou als commissaris worden opgevolgd door Alexandre van Damme.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft ABLV Bank uit Letland in staat van waarschijnlijk bankroet verklaard. ABLV Bank is de derde grootste financiële groep van Letland, maar is na beschuldigingen van witwaspraktijken door de Verenigde Staten in problemen geraakt. Eerder had de Europese Centrale Bank al de betalingen van de bank bevroren. Nu wordt echter gemeld dat de bank helemaal niet meer levensvatbaar is. Omdat de financiële stabiliteit niet in het gedrang komt, kan ook een reddingsoperatie niet worden verantwoord. De Letse bank was door de Amerikaanse autoriteiten in verband gebracht met transacties die aan Noord-Korea zouden zijn gelinkt. De bank

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft het voorbije jaar inkomsten van bijna 34,78 miljard dollar geboekt, tegenover ruim 35,62 miljard dollar het jaar voordien. Het netto inkomsten viel echter van bij 3,56 miljard dollar tot 331 miljoen dollar terug. Dat is het wijten aan schadeclaims die het voorbije jaar voor een aantal grote rampen moesten worden betaald. In totaal moest voor de schade door onder meer orkanen, bosbranden en aardbevingen een bedrag van 4,7 miljard dollar worden betaald. Wel kon nog een positief resultaat worden gemeld bij de divisies levensverzekeringen. Swiss Re merkte verder op een mogelijke samenwerking met de Japanse technologiegroep Softbank te bekijken.

De Franse autoriteiten gaan strenger optreden bij de handel in financiële producten die zijn gerelateerd aan cryptovaluta, zoals de bitcoin, de ethereum, de ripple en de litecoin. Dat heeft de Franse Autorité des Marchés Financiers (AMF) gemeld. Aangezien de handel in cryptovaluta formeel onder de derivaten valt, moet de goedkeuring en rapportage van de transacties aan de regels van de Europese Unie voldoen. Bovendien mag online voor deze producten geen reclame meer worden gemaakt. De activiteit valt onder de handel in complexe financiële producten waarmee beleggers op prijsbewegingen van cryptomunten kunnen speculeren zonder het geld daadwerkelijk in bezit te hebben.

Op Brucargo, de cargodivisie van luchthaven Brussels Airport, is het nieuwe gebouw van het pakketbedrijf DHL Express officieel in gebruik genomen. Het nieuwe centrum kan tot 42.000 pakketten per uur verwerken en biedt werk aan 1.200 mensen. Ken Allen, chief executive van het pakketbedrijf, beklemtoont dat het Brusselse regionale centrum in volume nu groter is dan tien jaar geleden, toen op de site nog de Europese hub van DHL Express was gevestigd, maar die inmiddels naar Leipzig in Duitsland is overgeheveld. Brussel is binnen het concern inmiddels de vijfde grootste hub van de hele wereld. In de nieuwe hoogtechnologische hub werd een bedrag van 114 miljoen euro geïnvesteerd.

De financiële groep Standard Life Aberdeen verkoopt zijn verzekeringsdivisie aan verzekeraar Phoenix Group. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 3,2 miljard pond. De operatie kadert in een herschikking van de activiteiten van Standard Life, die zich meer op vermogensbeheer wil toespitsen. Standard Life ontvangt voor de divisie een bedrag van 2,3 miljard ponden in contanten, naast een belang van 20 procent in Phoenix. Bij Standard Life Aberdeen legt voorzitter Gerry Grimstone volgend jaar zijn mandaat neer. Grimstone was de drijvende kracht achter de fusie tussen verzekeraar Standard Life en vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management.

Het biotechbedrijf Ablynx heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 55,5 miljoen euro gerealiseerd, tegenover 85,2 miljoen euro inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De operationele kosten konden van 113,8 miljoen euro naar 109,7 miljoen euro worden teruggebracht. Daardoor boekte het bedrijf, dat door de Franse groep Sanofi voor een bedrag van 3,9 miljard euro wordt overgenomen, een nettoverlies van 108,5 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 1,1 miljoen euro het jaar voordien. Door de uitgifte van nieuwe aandelen kon de kaspositie echter van 235,4 miljoen euro naar 354,3 miljoen euro worden verhoogd. De overname zou tegen midden dit jaar rond moeten zijn.

Het Amerikaanse online bedrijf Airbnb, aanbieder van overnachtingsmogelijkheden, biedt in de toekomst aan zijn gebruikers voortaan ook de mogelijkheid om op zijn platform hotelkamers te boeken. Dat heeft Brian Chesky, één van de oprichters van Airbnb, gemeld. Tot nu toe was Airbnb vooral bedoeld om particuliere kamers in woningen te verhuren. De aanwezigheid van hotels op het platform werd oogluikend toegelaten. In de toekomst zullen zijn echter een prominentere plek kunnen krijgen. Op dit ogenblik werken de hotels vaak samen met platformen zoals Booking of Expedia. Omdat Airbnb echter lagere commissies vraagt, is een aanzienlijke marktverschuiving in de toekomst niet uitgesloten.

Het energiebedrijf Elia, beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 887,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 2,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 27,4 procent naar 229,1 miljoen euro. Chris Peeters, chief executive van Elia, benadrukte dat het bedrijf er goed in geslaagd is om de operationele kosten onder controle te houden. Vooral in Duitsland zouden daarmee uitstekende resultaten zijn geboekt. Tevens wordt gewezen op de uitvoering van een strategisch investeringsprogramma in België, waarvoor een bedrag van 486 miljoen euro werd voorzien. In Duitsland waren er 461 miljoen euro investeringen.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump zich op Twitter uitgesproken over de invoering van een minimumleeftijd voor de aankoop van vuurwapens. Hij zou daarbij een minimumgrens van eenentwintig jaar willen introduceren. Eerder al had Trump zich uitgesproken voor een verbod op de bumpstock, een apparaat dat bepaalde vuurwapens tot automatische geweren kan omvormen. Ook is de president voorstander om leerkrachten op school te bewapenen. Volgens Wayne LaPierre, topman van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA), zei al dat de afwezigheid van wapens de scholen een aantrekkelijk doelwit maakt voor verwarde personen met malafide bedoelingen.

De Amerikaanse online opslagdienst Dropbox heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,11 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 31 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Er werd een nettoverlies geleden van 111,7 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 210,2 miljoen dollar het jaar voordien. De dienst kende naar eigen zeggen het voorbije jaar 500 miljoen geregistreerde gebruikers. Sinds het begin van vorig jaar zouden zich 100 miljoen nieuwe gebruikers hebben gemeld. Het bedrijf meldde ook 11 miljoen betalende gebruikers. Dat betekende een stijging met 25 procent. Drie jaar geleden werden 6,5 miljoen betalende accounts geteld.

In Spanje verkoopt het energieconcern Repsol zijn belang van 20 procent in gasleverancier Gas Natural aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,8 miljard euro. De transactie levert het energieconcern een boekwinst van 400 miljoen euro op. Repsol was ongeveer dertig jaar aandeelhouder van Gas Natural, maar is al langer bezig met een verkoop van zijn participatie. Twee jaar geleden verkochten Repsol en het investeringsbedrijf Criteria Caixa, de moederonderneming van Caixabank, ieder al een belang van 10 procent in Gas Natural aan Global Infrastructure Partners.

In Griekenland heeft het parlement zijn toestemming gegeven voor de oprichting van een onderzoekscommissie die eventuele onregelmatigheden rond de Zwitserse farmagroep Novartis moet bekijken. Het Griekse gerecht vermoedt dat het bedrijf smeergeld betaalde aan artsen en politici om op de Griekse markt een sterkere positie te verwerven en hogere prijzen af te dwingen. De feiten zouden twaalf jaar geleden zijn gestart en zouden tot drie jaar geleden hebben geduurd. Onder meer Antonis Samaris, gewezen Grieks premier, kwam daarbij in opspraak. Ook Yannis Stournaras, gouverneur van de Griekse centrale bank wordt genoemd, net zoals Dimitris Avramopoulos, Europees commissaris voor migratie.

De Franse groep Valeo, producent van onderdelen voor de autosector, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 18,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. De bedrijfswinst liep met 11 procent op tot 1,5 miljard euro. Jacques Aschenbroich, topman van Valeo, maakte dan ook gewag van uitstekende resultaten, ondanks de duurdere euro en de hogere grondstoffenprijzen. De nettowinst viel echter met 4 procent terug terug tot 886 miljoen euro. Die achteruitgang moet worden toegeschreven aan een eenmalige fiscale last in de Verenigde Staten. Zonder die last zou daarentegn een winstgroei met 8 procent zijn gemeld.

Het Nederlandse duurzame energiebedrijf Eneco neemt de Nederlandse divisie van Eon Benelux over. Daarmee breidt Eneco zijn portefeuille uit met ongeveer tweehonderdduizend klanten. De activiteiten worden overgenomen van het Duitse energieconcern Uniper, dat zich meer wil toeleggen op de productie van elektriciteit. De transactie heeft geen betrekking op de Belgische divisie van Eon Benelux. Die blijft onderdeel van Uniper en zal binnenkort ook de naam van zijn moederbedrijf overnemen. Aangezien Uniper zich strategisch terugtrekt uit de verkoopactiviteiten, is het volgens waarnemers niet onlogisch dat ook de Belgische divisie van Eon Benelux uiteindelijk zal worden verkocht.

08:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.