26-02-18

Nieuwsoverzicht

De Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat Chrysler wil uiterlijk over vier jaar stoppen met de productie van dieselwagens. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Begin juni zou een officiële planning over de afbouw van de dieselactiviteiten bij alle dochtermerken van de groep bekend worden gemaakt. Ook de Japanse autogroep Toyota maakte vorig jaar al bekend de productie van dieselwagens te zullen stoppen. Meer recent gaf ook de Duitse sportwagenbouwer Porsche aan niet meer met dieselmotoren te zullen werken. De verkoop van dieselwagens liep in Europa vorig jaar met bijna 8 procent terug. De sector heeft nog een marktaandeel van 43,7 procent.

In China hebben de verzekeraars Ping An Insurance, New China Life Insurance en China Re Asset Management van de autoriteiten de opdracht gekregen om hun buitenlandse activa te herschikken. Er zouden bij een aantal buitenlandse investeringen immers regels zijn geschonden. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Over de vereiste ingrepen werden geen verdere details verstrekt. Binnen een maand zouden de maatregelen moeten zijn doorgevoerd. De berichten volgen op een eerdere aankondiging dat de Chinese autoriteiten verzekeraar Anbang voor een periode van één jaar onder curatele hebben geplaatst. Wu Xiaohui, oprichter van Anbang, is aangehouden en wordt van fraude beticht.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Flydubai heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 17 procent tot 10,1 miljoen dollar. De maatschappij haalde daarbij voordeel uit de lagere brandstofkosten. In totaal werden vorig jaar 10,9 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. De cijfers tonen volgens naar eigen zeggen aan welke belangrijke rol Flydubai speelt in de ontwikkeling van de handel en het toerisme in de Verenigde Arabische Emiraten. Flydubai bestelde vorig jaar in totaal 175 nieuwe vliegtuigen.

Luxemburg heeft het hoogste minimumloon van de hele Europese Unie. In het land moet aan werknemers immers een bruto minimumloon van 1.999 euro worden betaald. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Op de tweede plaats staat Ierland met een loon van 1.614 euro, gevolgd door Nederland (1.578 euro) en België (1.563 euro). Opgemerkt wordt dat in het noorden van Europa de hoogste minimumlonen worden gehanteerd. Aan het andere einde van het spectrum bevinden zich een aantal Oost-Europese landen. Op de laatste plaats staat Bulgarije met een loon van 261 euro, vooraf gegaan door Litouwen (400 euro) en Roemenië (408 euro).

De Duitse autobouwer Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, bouwt in China een nieuwe fabriek. Daarvoor zal worden samengewerkt met de lokale fabrikant Baic Motor. In de nieuwe fabriek wordt door Beijing Benz Automotive, de joint-venture van Daimler en Baic, een bedrag van ruim 1,5 miljard euro geïnvesteerd. Op de site zullen verschillende modellen worden geproduceerd. Ook de bouw van een elektrisch aangedreven model van Mercedes is in de planning voorzien. Informatie over de locatie van de nieuwe fabriek werd niet verstrekt. Mercedes-Benz kan in China op een toenemende belangstelling rekenen. De Chinese autogroep Geely is de grootste aandeelhouder van de Duitse concern.

ZX Ventures, de investeringsdivisie van brouwer AB InBev, gaat in de Chinese stad Wuhan een nieuwe ambachtelijke brouwerij openen. Daarmee wil AB InBev inspelen op de toenemende belangstelling die op de Chinese markt voor premium bieren wordt getoond. De vestiging wordt voor AB InBev de eerste brouwerij die zich specifieke op ambachtelijke bieren zal concentreren. Er zullen producten worden gemaakt voor ambachtelijke merken Goose Island, Boxing Cat en Kaiba. ZX Ventures merkt op dat de consumptie van ambachtelijke bieren in China een duidelijke toename laat optekenen. AB InBev heeft de voorbije periode zijn aanwezigheid op de Chinese biermarkt al opmerkelijk versterkt.

Het concern International Airlines Group (IAG) heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 22,97 miljard euro. Da betekende een stijging met 1,8 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit het vervoer van passagiers nam met 1,6 procent toe tot 20,25 miljard euro. De operationele winst liep met 19 procent op tot 3,02 miljard euro. Het concern - dat de maatschappijen British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus in portefeuille heeft, kon naar eigen zeggen het voorbije jaar profiteren van de lage olieprijzen. Daarnaast wordt opgemerkt dat de gunstige economische omstandigheden bovendien de vraag naar vliegtuigreizen gevoelig hebben doen toenemen.

Luchthaven Berlin-Brandenburg zal in totaal een investering vergen van 7,3 miljard euro. Daarmee lopen de kosten tegenover de jongste raming nog eens met 770 miljoen euro op. Dat is volgens lokale media gebleken uit het meeste recente businessplan van het consortium dat de nieuwe luchthaven van Berlijn moet bouwen. Opgemerkt wordt dat het consortium de helft van de bijkomende budgetten met bankleningen zou proberen te financieren. De autoriteiten van Berlijn en Brandenburg zouden weinig bereidheid tonen om nog meer geld in het project te investeren. De luchthaven had al zeven jaar geleden zijn activiteiten moeten opstarten. Een opening wordt nu tegen eind dit decennium verwacht.

Het mijnbouwbedrijf Anglo American heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 26,24 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 1,59 miljard dollar op naar 3,17 miljard dollar. Het concern profiteerde naar eigen zeggen vooral van hogere grondstoffenprijzen en kostenverlagingen. Enkele jaren geleden werd Anglo American, net zoals zijn sectorgenoten, door de dalende grondstoffenprijzen met belangrijke financiële problemen opgezadeld. Onder meer werd het bedrijf met schuldenlast van bijna 13 miljard dollar geconfronteerd. Een gedeelte van die schuld kan nu worden afgelost, terwijl ook een hoger dividend wordt aangekondigd.

Hoogspanningsbeheerder Elia investeert dit jaar ongeveer 650 miljoen euro in de versterking van het Belgische stroomnet. Dat staat in het jaarverslag van het bedrijf. De investeringen bereiken het hoogste niveau in verscheidene jaren. Vorig jaar werd een investeringsniveau van 486 miljoen euro geregistreerd. Dit jaar zal 390 miljoen euro worden geïnvesteerd in het hoogspanningsnet. Daarnaast is een bedrag van 112 miljoen euro voorzien voor de realisatie van het Modulair Offshore Grid, waar de opgewekte energie van de windparken op zee worden verzameld. Daarnaast gaat 68 miljoen euro naar de onderzeese verbinding met Groot-Brittannië (Nemo) en 221 miljoen euro naar interconnectieverbindingen.

Door de massale kap in het oerbos van Bialowieza blijft Polen hardnekkig de Europese rechtsregels naast zich neer te leggen. Dat heeft de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie onlangs gezegd. Met die stelling steunt de advocaat-generaal het verzet van de Europese Commissie tegen de Poolse praktijken. Bialowieza heeft één van de oudste en meest ongerepte natuurgebieden van de hele Europese Unie. De boskap werd door het Europees Hof van Justitie al in een kort geding stilgelegd. Er werd daarbij met een dwangsom van minstens 100.000 euro per dag gedreigd. Na een definitieve uitspraak van het Europees Hof kan een mogelijke sanctie worden opgelegd.

De Franse verzekeraar Axa heeft het voorbije jaar een omzet van bijna 98,55 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst winst met 7 procent tot nagenoeg 6,21 miljoen euro. De verzekeraar maakte vooral gewag van goede resultaten in de Verenigde Staten, waar zowel bij de levensverzekeringen als het vermogensbeheer positieve cijfers konden worden gemeld. Er wordt wel opgemerkt dat er meer claims wegens natuurrampen moesten worden betaald, maar die negatieve impact kon ruimschoots worden goedgemaakt door eenmalige fiscale baten in de Verenigde Staten. Axia wil dit jaar ook een notering op de beurs in New York.

Bouwondernemer Bart Versluys heeft zijn belang in robotfabrikant Zora Bots uit Oostende tot 50 procent verhoogd. De Belgische onderneming is onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de software van robots zoals Pepper en Zora, die door de Japanse groep SoftBank Robotics worden gebouwd. Bart Versluys had vorig jaar voor een bedrag van 5 miljoen euro een belang van 25 procent genomen in Zora Bots. De bouwondernemer heeft dat pakket nu verdubbeld door een overname van de participatie van de Nederlandse investeerder Summa. De andere helft van het kapitaal van Zora Bots blijft in handen van de chief executives Fabrice Goffin en Tommy Deblieck.

De Nederlandse financiële groep ABN Amro heeft zijn activiteiten rond vermogensbeheer en verzekeringen in Luxemburg overgedragen aan de groep BGL BNP Paribas. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het Nederlandse groep merkt op geen mogelijkheden meer te zien om in Luxemburg verder te groeien om een noodzakelijke schaalgrootte te kunnen realiseren. Daarom werd naar eigen zeggen uiteindelijk beslist de activiteiten af te stoten. Volgens waarnemers was ABN Amro al meer dan een jaar op zoek naar mogelijke opties voor de divisie. De transactie, die midden dit jaar zou moeten worden afgerond, moet nog wel door de toezichthouders worden goedgekeurd.

De Spaanse telecomoperator Telefónica heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 52 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover het jaar voordien. Indien echter geen rekening wordt gehouden met ongunstige wisselkoerseffecten, zou een groei met 3,4 procent zijn gemeld. De nettowinst liep echter met 32,2 procent op tot 3,1 miljard euro. Het Spaanse concern meldde nog dat het schuldniveau vorig jaar met ruim 4,3 miljard euro tot 44,2 miljard euro is teruggedrongen. Ook voor dit jaar wordt een verdere omzetgroei met ongeveer 1 procent in het vooruitzicht gesteld, ondanks de negatieve impact van de nieuwe roaming-wetgeving in de Europese Unie.

17:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.