25-02-18

Ook Europese wetenschap vreest impact van brexit

De beslissing van Groot-Brittannië om zich uit de Europese Unie terug te trekken, blijkt ook in de wetenschappelijke wereld tot een aantal verschuivingen te zullen leiden. Er moet immers worden vastgesteld dat Britse universiteiten door wetenschappelijke onderzoekers uit de rest van de Europese Unie minder snel als een potentiële partner voor researchprojecten worden gesuggereerd. Dat blijkt uit een rapport van het Centre for Global Higher Education van het Institute of Education (IOE) aan het University College London. Een groot aantal Europese onderzoekers zoekt daarbij sneller contact met Duitse instellingen.

“Groot-Brittannië blijft een uiterst belangrijke partij in het Europese onderzoek en onderwijs,” beklemtoont onderzoeksleider Aline Courtois, sociologe aan het Institute of Education. “Toch moet worden vastgesteld dat wetenschappers in verschillende Europese regio’s minder snel geneigd zijn om bij onderzoeksprojecten een samenwerking met Britse partners voor te stellen. Daarentegen kan een grote interesse voor Duitse partners worden opgetekend. In negentien Europese landen worden Duitse partners als eerste keuze voor gemeenschappelijke onderzoeksprojecten naar voor geschoven. In nog eens zeven landen staan Duitse partijen op de tweede plaats.”

“Daarentegen moet worden vastgesteld dat Duitsland de enige lidstaat van de Europese Unie is waar in eerste instantie een wetenschappelijk partner in Groot-Brittannië zou worden gezocht,” geeft Aline Courtois nog te kennen. “In negen andere landen staan Britse partners op de tweede plaats.” Er wordt aan toegevoegd dat de problematiek verder gaat dan een loutere grensoverschrijdende samenwerking binnen de Europese Unie. Vele onderzoekers wijzen immers op dat door de brexit ook de samenwerking met Britse collega’s voor opdrachten uit de rest van de wereld mogelijk zou worden bemoeilijkt. Ook wordt gezegd dat de brexit een bedreiging voor het algemene Europese project zou kunnen worden.

Lees Verder

15:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wetenschap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.