27-02-18

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse filmstudio Weinstein Company zal het faillissement aanvragen. Dat heeft de bestuursraad van het bedrijf bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de gesprekken rond een overname door een investeringsgroep zijn vastgelopen. Er bleef volgens de bestuurders uiteindelijk dan ook geen andere keuze dan tot een faillissementsaanvraag over te gaan. De investeerders Ron Burkle en Maria Contreras-Sweet hadden het bedrijf willen overnemen en onder een andere naam een doorstart laten maken. De investeerders boden in totaal 500 miljoen dollar voor de overname van de filmstudio. De bestuursraad van Weinstein oordeelde echter dat het voorstel onvoldoende levensvatbaar was.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook betaalt 35 miljoen dollar aan investeerders om een dispuut rond zijn beursgang zes jaar geleden af te wikkelen. De zaak was aangespannen door een Amerikaans pensioenfonds dat destijds geld in Facebook had geïnvesteerd. Nadien werd echter opgemerkt dat het bedrijf zich te optimistisch over zijn verwachtingen had uitgelaten, waardoor beleggers zouden zijn misleid. In de schikking benadrukt Facebook echter geen enkele fout te hebben begaan. Facebook werd bij zijn beursgang gewaardeerd op een bedrag van 104 miljard dollar, maar door een aantal problemen verloor het aandeel van dat bedrijf de eerste week na de introductie bijna een kwart van zijn waarde.

Het Japanse technologieconcern Softbank heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 2,4 biljoen yen of 22 miljard dollar geboekt. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg echter van 80,3 miljard yen naar 912,3 miljard yen. De winstgroei is in belangrijke mate te danken aan een sterke verkoop en aan de verbeterde prestaties van de Amerikaanse mobiele operator Sprint, onderdeel van het Japanse concern, die van eenmalige fiscale baten in de Verenigde Staten kon genieten. Ook wordt gewezen op inkomsten uit de software-licenties van het Britse softwarebedrijf Arm, eveneens onderdeel van Softbank.

De logistieke groep H. Essers neemt de West-Vlaamse vervoerder Huktra, gespecialiseerd in chemisch transport, over. Huktra werd in het midden van de jaren zeventig opgericht door Roland Van Poucke. Inmiddels beschikt het bedrijf over een vloot van negenhonderd tankcontainers voor het vervoer van chemische vloeistoffen en poeders en voeding. Huktra realiseert een omzet van 50 miljoen euro en heeft vestigingen in België, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. Huktra zal door de zonen van de oprichter na de overname voor Essers worden geleid. Dankzij de transactie voegt Essers de Spaanse en Britse markt aan zijn actiegebied toe. In totaal is Essers nu actief in zeventien landen.

In Frankrijk is tussen de kaasfabrikanten en multinationals over de naamgeving van camembert een akkoord bereikt. De camembert is een ambachtelijk product uit Normandië, afkomstig van een kudde die voor minstens 50 procent uit authentieke Normandische koeien bestaat. De kaas mag ook niet gepasteuriseerd zijn. Onder die voorwaarden mag de kaas het label AOP Camembert dragen. Grote multinationals brengen echter ook kazen uit een brede reeks andere landen - zoals Zwitserland en Rusland - als camembert op de markt. Bovendien wordt het product gepasteuriseerd. In de overeenkomst is nu voorzien dat de multinationals minstens 30 procent Normandische koeien moeten inzetten.

De Belgische bouwgroep Besix trekt zijn belang in het Australische bedrijf Watpac van 28,1 procent op naar 64,1 procent. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 63 miljoen Australische dollar of 38 miljoen euro. Besix nam vijf jaar geleden een eerste participatie van 15 procent in Watpac. Vervolgens werd dat aandeel geleidelijk uitgebreid. Besix was al enkele tijd de grootste aandeelhouder van het Australische bedrijf, dat actief is in de bouwindustrie en de mijnbouwsector. Het bedrijf werd 35 jaar geleden opgericht en het legt zich toe op zeer diverse projecten in de belangrijkste staten van Australië. Watpac heeft meer dan duizend werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 750 miljoen euro.

De Britse autobouwer Aston Martin heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 876 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 48 procent tegenover het jaar voordien. De Britse constructeur boekte het voorbije jaar een winst van 87 miljoen pond, tegenover een verlies van 163 miljoen pond het jaar voordien. Daarmee kon Aston Martin voor de eerste keer dit decennium een positief resultaat melden. In volumes werd een groei met bijna 50 procent tot meer dan vijfduizend exemplaren gemeld. Andy Palmer, chief executive van Aston Martin, stelde echter dat een partnership met een grotere partij wellicht noodzakelijk zal blijken om de overlevingskansen op langere termijn te garanderen.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) eist van de Europese Unie een compensatie van 1,7 miljard euro voor de mislukte overname van het Nederlandse bedrijf TNT Express vijf jaar geleden. De Europese Commissie had tegen de overname concurrentiebezwaren ingediend. Gevreesd werd dat de concurrentie op de markt zou worden ondermijnd, waardoor consumenten mogelijk met belangrijke prijsstijgingen zouden kunnen worden geconfronteerd. De Amerikaanse groep ging echter in beroep bij het Gerecht van de Europese Unie, dat in het dossier van de Europese Unie een procedurefout vaststelde en de uitspraak nietig verklaarde.

Schuimrubberproducent Recticel heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,46 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 8 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst liep met 8 procent op tot 105,5 miljoen euro. De nettowinst liep met ruim 46 procent op tot een record van 23,9 miljoen euro. Het bedrijf zegt het voorbije jaar met belangrijke uitdagingen te zijn geconfronteerd. Onder meer wordt gewezen op een sterke stijging van de grondstoffenprijzen, maar bovendien werd de onderneming getroffen door een brand in zijn Tsjechische fabriek en problemen met de kwaliteit bij de voorraden van een aantal toeleveranciers. Gehoopt wordt de autodivisie te verkopen.

De vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) kent een sterke toename. Dat staat in een rapport van het Brits-Nederlandse energieconcern Shell. Opgemerkt wordt dat vorig jaar een wereldwijde vraag van 293 miljoen ton werd geregistreerd. Dat betekende een stijging met 29 miljoen ton tegenover het jaar voordien. De voorraad is voldoende om 575 miljoen gezinnen gedurende één jaar van energie te voorzien. Vooral in Azië werd een sterke toename van de vraag opgemerkt. Indien niet snel bijkomende ontginningsprojecten worden opgestart, zou volgens Shell halverwege de jaren twintig mogelijk voor een tekort in het aanbod moeten worden gevreesd.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips bouwt zijn belang in het verlichtingsbedrijf Philips Lighting tot iets meer dan 18 procent af. Dat heeft Philips bekend gemaakt. Philips had nog een belang van bijna 30 procent in het verlichtingsbedrijf. De verkoop van een belang van ongeveer 12 procent bracht het elektronicaconcern 520,7 miljoen euro op. Philips bracht zijn divisie Lighting in mei twee jaar geleden naar de beurs en bouwde sindsdien zijn belang in het bedrijf verder af. In november zakte het belang onder de 30 procent. Op dat ogenblik trad Frans van Houten, topman van Philips, ook terug als toezichthouder van Lighting. Uiteindelijke bedoeling is alle resterende aandelen te verkopen.

Het technologiebedrijf Fitbit, fabrikant van onder meer fitnesshorloges en andere wearables, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 571 miljoen dollar, tegenover bijna 584 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies kon van 146 miljoen dollar naar 45,5 miljoen dollar worden teruggebracht. In totaal werden 5,4 miljoen apparaten verkocht, tegenover 6,5 miljoen eenheden tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Onder meer door de introductie van de smartwatch Fitbit Ionic konden echter hogere gemiddelde prijzen worden aangerekend. Het bedrijf wil dit jaar een nieuwe reeks smartwatches op de markt brengen.

De Amerikaanse chipproducent Qualcomm wil nu toch over een overname onderhandelen met zijn sectorgenoot Broadcom. Dat heeft Qualcomm na gesprekken met een delegatie van Broadcom gemeld. Broadcom heeft na verschillende verhogingen uiteindelijk een bod van 121 miljard dollar gedaan op Qualcomm. De voorstellen werden door Qualcomm in eerste instantie afgewezen, maar het bedrijf heeft nu toch de mogelijkheid van een boekenonderzoek gesuggereerd. Er worden wel een aantal voorwaarden gesteld. Broadcom stelde in een reactie niet overtuigd te zijn van de goede wil van Qualcomm. Onder meer wordt Qualcomm ervan beticht vertragingstactieken toe te passen.

In Frankrijk wil de regering een einde maken aan de levenslange arbeidscontracten bij de Société Nationale des Chemins de Fer (SNCF). Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. De Franse spoorwegmaatschappij heeft een schuld van ongeveer 45 miljard euro opgebouwd. Volgens de Franse premier Edouard Philippe is de situatie onhoudbaar geworden. Bij het Franse spoorbedrijf werken 260.000 mensen. Een groot deel van de werknemers heeft een levenslang contract. Bovendien is er ook een riante pensioenregeling voorzien. Het dossier ligt echter bijzonder gevoelig. Eerdere regeringen hebben al vergeefs gepoogd een oplossing te vinden. Vaak leidde dat tot wekenlange stakingen.

Het Indiase staalconcern Tata Steel heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst kende een verviervoudiging tot 164 miljoen euro. Tata Steel wil zich in de toekomst meer op de nationale Indiase markt toespitsen. De opbrengsten van de verkoop van verlieslatende Britse onderdelen zullen dan ook in India worden geïnvesteerd. Door een nieuwe Indiase wetgeving kunnen noodlijdende bedrijven gemakkelijker door sectorgenoten worden overgenomen. Tata Steel hoopt zijn Indiase productie te kunnen verdubbelen.

13:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.