23-02-18

Klokkenluider komt vaak in een persoonlijk crisis terecht

Klokkenluiders vervullen vaak een bijzonder belangrijke en onmisbare rol in de samenleving. De effecten van hun initiatieven op hun persoonlijke leven kunnen echter bijzonder dramatisch zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit Tilburg, gebaseerd op interviews met zevenentwintig Nederlandse klokkenluiders. Ongeveer 80 procent van de respondenten rapporteert bijzonder negatieve effecten op het werk en zijn salaris. Bijna 50 procent registreert bovendien zwaar negatieve effecten op het gezinsleven. Ook heeft 45 procent last van een reeks psychische problemen, zoals angst en depressieve symptomen.

"Bij klokkenluiders moeten ongeveer zes keer vaker psychische problemen worden vastgesteld dan bij de gemiddelde werknemer,” zegt onderzoeksleider Peter van der Velden, professor victimologie aan de Universiteit Tilburg. “Het niveau van psychische moeilijkheden bij klokkenluiders kan vergeleken worden met mentale gezondheidsproblemen die twee tot drie weken na een grote ramp kan worden vastgesteld bij personen die door de crisis waren getroffen. Bovendien moest worden vastgesteld dat ongeveer de helft van de klokkenluiders de twaalf maanden voor het interview van de geestelijke gezondheidszorg gebruik had gemaakt.”

“De resultaten toonden verder aan dat de gezondheidsklachten van recente klokkenluiders nagenoeg dezelfde symptoom-niveaus vertoonden als bij collega’s die vele jaren geleden mistoestanden hadden aan het licht gebracht,” zegt professor van der Velden nog. “Deze vaststelling suggereert dat veel klokkenluiders aan chronische psychische problemen lijden. De resultaten van het onderzoek tonen het belang van de noodzaak aan een adequate en professionele ondersteuning die voor klokkenluiders moet worden voorzien. Er moet worden voorkomen dat klokkenluiders de prijs betalen voor het onthullen van wangedrag, terwijl de samenleving voordelen zou putten uit hun acties.”

Lees Verder

20:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klokkenluider |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.