28-02-18

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kabelgroep Comcast heeft een bod van 22,1 miljard pond gedaan op de Britse televisiezender Sky. Daarmee wil Comcast voor de activiteiten meer betalen dan 21st Century Fox meer dan een jaar geleden met een bedrag van 11,7 miljard pond voor een belang van 61 procent in Sky had aangeboden. De resterende 39 procent had 21st Century al langer in bezit. Het bod van 21st Century wordt echter steeds kritisch bekeken. Onder meer de Britse Competition and Markets Authority vreest voor een overdreven concentratie van mediamacht. Sommige aandeelhouders van Sky hebben bovendien gezegd het bod van 21st Century Fox te laag te vinden.

In Duitsland hebben de steden het recht individueel een verbod op dieselwagens uit te spreken. Dat heeft het Bundesverwaltungsgericht beslist. Een wet van de hogere overheid is volgens de rechter voor een verbod niet noodzakelijk. De uitspraak volgt op een klacht van de milieuvereniging Deutsche Umwelthilfe (DUH). De organisatie had geëist dat de steden Stuttgart en Düsseldorf, waar de uitstoot van stikstofoxiden de Europese maximumwaarden overschrijdt, een verbod op het gebruik van dieselwagens zouden invoeren. De Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen wilden een verbod blokkeren, maar worden nu door de hoogste Duitse rechtbank in het ongelijk gesteld.

De informaticagroep Econocom heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,98 miljard euro. Dat betekende een stijging met 17,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 32,8 miljoen euro op naar 90,7 miljoen euro. De winstgroei is naar eigen zeggen zeggen te danken aan positieve verrekeningen van een eigen financiële dochtermaatschappij. Tevens wordt opgemerkt dat alle divisies een groei konden laten opmerken. Bij de afdeling technologie-management werd een omzetgroei met 17,5 procent tot 1,5 miljard euro opgetekend. In de service-afdeling was er een groei met 25,5 procent tot 1 miljard euro. De productdivisie kende een groei met 25,2 procent tot 594 miljoen euro.

De Colombiaanse zangeres Shakira heeft in Spanje aan de fiscus meer dan 20 miljoen euro aan achterstallige belastingen betaald. Shakira werd ervan beticht haar inkomsten tijdens de eerste vier jaar van dit decennium niet te hebben aangegeven. Een gerechtelijke vervolging kon niet meer, maar wel kon tegen de zangeres nog altijd een administratieve eis tot betaling worden uitgevaardigd. Shakira woont in Barcelona. De zangeres is gehuwd met de voetballer Gerard Piqué, die bij FC Barcelona speelt. Shakira zou het bedrag nog wel hopen te kunnen recupereren. Ze zegt tijdens de bewuste periode in Bahama’s gedomicilieerd te zijn geweest en slechts kort tijd in Catalonië verbleven te hebben.

Het Belgische farmabedrijf Convert Therapeutics heeft bij zijn lancering een bedrag van 13,6 miljoen dollar opgehaald. De opgehaalde middelen zullen worden gebruikt om een aantal nieuwe middelen voor de behandeling van kanker te ontwikkelen. Convert Therapeutics werd gelanceerd door de Belgische oncoloog Philippe Lambin en het investeringsfonds Droia van Luc Verelst. Aan de kapitaaloperatie namen onder meer Marc Coucke, Alexandre Van Damme, de Universiteit Luik en het Waals Gewest deel. Convert wil verder werken op een wetenschappelijke doorbraak van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. Convert heeft een molecule die kankercellen zou kunnen aanvallen

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal onder de naam AC Wellness deze lente mogelijk een aantal ziekenhuizen openen voor zijn personeel. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Amerikaanse media gemeld. Er zou sprake zijn van minstens twee ziekenhuizen. Gewezen wordt op jobadvertenties waaruit blijkt dat Apple voor een nieuwe dochtermaatschappij AC Wellness op zoek is naar personeel. Bovendien wordt erop gewezen dat het bedrijf ook al zijn contract met een externe leverancier van gezondheidsdiensten heeft afgebouwd. Een aantal waarnemers vraagt zich af of deze plannen de voorbereiding zijn van een bredere activiteit die Apple in de gezondheidszorg zou willen ontplooien.

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan de pakketbezorging, die profiteert van de toenemende ecommerce. Het postbedrijf liet daarentegen slechts een nettowinst optekenen van 148 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 280 miljoen euro het jaar voordien. Bovendien wordt verwacht dat de winst ook dit jaar verder zal teruglopen. Met de huidige vooruitzichten kan de vijfdaagse bezorging, waartoe het bedrijf wettelijk is verplicht, volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen niet worden gehandhaafd.

De Nederlandse bierproducent Heineken heeft in Mexico een nieuwe brouwerij in Mexico geopend. De fabriek is gevestigd in Meoqui. Inmiddels heeft Heineken in Mexico zeven productielocaties. In de nieuwe brouwerij kan jaarlijks 6 miljoen hectoliter bier worden geproduceerd. In Meoqui zouden onder meer merken zoals Tecate, Dos Equis en Heineken worden geproduceerd. De productie is zowel gericht op de binnenlandse consumptie als op de export. Met de nieuwe fabriek is een bedrag van 500 miljoen dollar gemoeid. De Mexicaanse markt heeft voor Heineken een groot belang. Dat geeft de brouwer zelf aan. De voorbije jaren kon de Mexicaanse bierverkoop telkens worden opgevoerd.

De Amerikaanse winkelketen Macy’s heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 25,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3,7 procent tegenover het jaar voordien. De vergelijkbare omzet viel met 2 procent terug. Tijdens het vierde kwartaal kon echter wel opnieuw een groei worden gemeld. Jeff Gennette, chief executive van Macy’s, benadrukte dat het bedrijf vastbesloten is ook dit jaar een omzetgroei te laten optekenen. Daarbij zal volgens hem worden verder gebouwd op het momentum dat tijdens het vierde kwartaal werd gecreëerd. De winkelketen boekte een nettowinst van nagenoeg 1,55 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 619 miljoen dollar het jaar voordien.

Frans Muller, voormalig topman van Delhaize, wordt mogelijk de nieuwe chief executive van moederbedrijf Ahold. Dat heeft de krant De Standaard gemeld. Muller zou bij Ahold huidig chief executive Dick Boer opvolgen. Ahold en Delhaize smolten twee jaar geleden samen. Frans Muller was vijf jaar geleden als topman van Delhaize aangesteld en werd na de fusie de tweede man van de groep. Hij was na de samensmelting ook verantwoordelijk voor de synergie binnen de fusiegroep. Die taak zou nu zijn afgerond, zodat Muller vrij is voor andere opdrachten. Eerder was al gewag gemaakt van een mogelijke opvolging van Boer door Muller. Boer zou voorzitter worden van de raad van commissarissen.

Het Britse concern GKN Industries wil midden volgend jaar zijn activiteiten opsplitsen. Dat heeft de onderneming, het moederbedrijf van onder meer de luchtvaartonderneming Fokker, gezegd. GKN Industries wil een afzonderlijke onderneming creëren met activiteiten in de autobouw. De tweede entiteit zou zich vooral richten op activiteiten in de luchtvaart en ruimtevaart. De opsplitsing werd eerder al aangekondigd, maar wordt volgens het concern nu versneld doorgezet. GKN Industries probeert zich te verdedigen tegen een vijandelijke overnamepoging van investeerder. Daarvoor worden ook een aantal activa verkocht. De opbrengst van die operatie zal aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

De Belgische lingeriegroep Van de Velde heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 209 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. Op vergelijkbare basis diende echter een daling met 0,6 procent worden gemeld. Opgemerkt wordt dat dat de omzet in de groothandel een beperkte achteruitgang liet optekenen. In de detailhandel kon daarentegen een stijging met 4,2 procent worden gemeld. Daarbij kon in alle Europese markten een positieve evolutie worden opgetekend. In de Verenigde Staten kon de daling beperkt worden gehouden. De groepswinst van Van de Velde steeg met 1,2 procent tot 33,9 miljoen euro.

De Amerikaanse staat Californië heeft definitief toestemming gegeven voor het gebruik van zelfrijdende auto’s in het verkeer. Er zal niet langer een verantwoordelijke in de wagen aanwezig moeten zijn om bij een noodgeval de controle over te nemen. Er zullen aan vijftig bedrijven licenties worden toegekend. De auto’s mogen ook vanop afstand worden bestuurd. Jean Shiomoto, voorzitter van het Amerikaanse Department of Motor Vehicles, maakt gewag van een grote stap voorwaarts voor autonome technologie in Californië. Door de nieuwe regelgeving kan onder meer een volgende fase van de tests met zelfrijdende wagens worden aangevat.

De Duitse chemiegroep Basf heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 64,5 miljard euro, tegenover 57,5 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De stijging was vooral te danken aan de verhoogde prijzen die konden worden aangerekend. Ook bij de volumes kon echter een toename worden opgetekend. De nettowinst van het Duitse concern liep met 50 procent op tot 6,1 miljard euro. Wel moet worden opgemerkt dat bij de afdeling landbouwproducten dit jaar slechts een bescheiden groei kon worden gemeld, maar dit jaar wordt voor de divisie een injectie verwacht door de overname van een aantal activiteiten van sectorgenoot Bayer.

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft een bijkomende investering van 2 miljard euro voorzien voor de uitbreiding van zijn themapark Disneyland Paris in Frankrijk. Dat heeft Robert Iger, chief executive van Walt Disney, aangekondigd na een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs. In de uitbreidingsplannen van het Franse themapark zijn drie grote nieuwe projecten voorzien. Daarbij zal onder meer aandacht worden besteed aan de superhelden van dochtermerk Marvel, zoals Spider-Man en de Hulk. In Disneyland Paris zal echter ook ruimte worden gecreëerd voor de filmfranchises Frozen en Star Wars. Er komen ook nieuwe attracties en live entertainment.

19:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.