28-02-18

Inkomenskloof bepaalt ook levensverwachting

In Engeland is het verschil in levensverwachting tussen de rijkste en armste buurten sinds het begin van deze eeuw nog verder toegenomen. Dit fenomeen kan zowel bij jonge kinderen als bij oudere bevolkingsgroepen worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de City University in Londen. Het is volgens de onderzoekers duidelijk dat de ongelijkheden in levensverwachting ook de volgende jaren nog verder dreigt toe te nemen. Om het probleem op de lossen, moeten volgens de wetenschappers alle geledingen van de samenleving een gecoördineerde inspanning doen om deze ongelijkheid op te lossen.

“Het is bijzonder onrechtvaardigheid dat een verschil in rijkdom ook een impact heeft op de levensverwachting,” zegt onderzoeksleider Steve Haberman, professor statistiek aan City University London. “Er kan weliswaar worden vastgesteld dat alle geledingen van de maatschappij op een hogere levensverwachting kunnen rekenen, maar niet elke groep maakt dezelfde vorderingen. Het is duidelijk dat een aantal categorieën worden achtergelaten. Om het probleem te kunnen aanpakken moet een inzicht worden verworven in de specifieke oorzaken, waarna een gecoördineerd beleid over een brede waaier van terreinen - gezondheid, werk, welzijn, pensioen en huisvesting - moet worden opgezet.”

Jongens die begin deze eeuw in de 20 procent rijkste wijken van Engeland werden geboren, konden op een bijkomende levensverwachting van 7,2 jaar rekenen tegenover leeftijdsgenoten die in de 20 procent armste buurten ter wereld waren gekomen. Bij meisjes steeg diezelfde kloof van 5 jaar naar 5,8 jaar. Ook zestigjarige mannen die in de 20 procent rijkste wijken resideren, konden bij het begin van deze eeuw op een extra levensverwachting rekenen van 4,1 jaar rekenen dan leeftijdsgenoten die in de 20 procent armste buurten wonen. Dat is inmiddels opgelopen tot 5 jaar. Bij zestigjarige vrouwen is er sprake van een stijging van 3,1 jaar naar 4,2 jaar.

Bij de sterftecijfers kan eenzelfde patroon worden opgetekend. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers dat geen enkele andere factor op het overlijdensrisico in een wijk een grotere impact heeft dan het inkomen.

Lees Verder

21:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: levensverwachting |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kabelgroep Comcast heeft een bod van 22,1 miljard pond gedaan op de Britse televisiezender Sky. Daarmee wil Comcast voor de activiteiten meer betalen dan 21st Century Fox meer dan een jaar geleden met een bedrag van 11,7 miljard pond voor een belang van 61 procent in Sky had aangeboden. De resterende 39 procent had 21st Century al langer in bezit. Het bod van 21st Century wordt echter steeds kritisch bekeken. Onder meer de Britse Competition and Markets Authority vreest voor een overdreven concentratie van mediamacht. Sommige aandeelhouders van Sky hebben bovendien gezegd het bod van 21st Century Fox te laag te vinden.

In Duitsland hebben de steden het recht individueel een verbod op dieselwagens uit te spreken. Dat heeft het Bundesverwaltungsgericht beslist. Een wet van de hogere overheid is volgens de rechter voor een verbod niet noodzakelijk. De uitspraak volgt op een klacht van de milieuvereniging Deutsche Umwelthilfe (DUH). De organisatie had geëist dat de steden Stuttgart en Düsseldorf, waar de uitstoot van stikstofoxiden de Europese maximumwaarden overschrijdt, een verbod op het gebruik van dieselwagens zouden invoeren. De Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen wilden een verbod blokkeren, maar worden nu door de hoogste Duitse rechtbank in het ongelijk gesteld.

De informaticagroep Econocom heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,98 miljard euro. Dat betekende een stijging met 17,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 32,8 miljoen euro op naar 90,7 miljoen euro. De winstgroei is naar eigen zeggen zeggen te danken aan positieve verrekeningen van een eigen financiële dochtermaatschappij. Tevens wordt opgemerkt dat alle divisies een groei konden laten opmerken. Bij de afdeling technologie-management werd een omzetgroei met 17,5 procent tot 1,5 miljard euro opgetekend. In de service-afdeling was er een groei met 25,5 procent tot 1 miljard euro. De productdivisie kende een groei met 25,2 procent tot 594 miljoen euro.

De Colombiaanse zangeres Shakira heeft in Spanje aan de fiscus meer dan 20 miljoen euro aan achterstallige belastingen betaald. Shakira werd ervan beticht haar inkomsten tijdens de eerste vier jaar van dit decennium niet te hebben aangegeven. Een gerechtelijke vervolging kon niet meer, maar wel kon tegen de zangeres nog altijd een administratieve eis tot betaling worden uitgevaardigd. Shakira woont in Barcelona. De zangeres is gehuwd met de voetballer Gerard Piqué, die bij FC Barcelona speelt. Shakira zou het bedrag nog wel hopen te kunnen recupereren. Ze zegt tijdens de bewuste periode in Bahama’s gedomicilieerd te zijn geweest en slechts kort tijd in Catalonië verbleven te hebben.

Het Belgische farmabedrijf Convert Therapeutics heeft bij zijn lancering een bedrag van 13,6 miljoen dollar opgehaald. De opgehaalde middelen zullen worden gebruikt om een aantal nieuwe middelen voor de behandeling van kanker te ontwikkelen. Convert Therapeutics werd gelanceerd door de Belgische oncoloog Philippe Lambin en het investeringsfonds Droia van Luc Verelst. Aan de kapitaaloperatie namen onder meer Marc Coucke, Alexandre Van Damme, de Universiteit Luik en het Waals Gewest deel. Convert wil verder werken op een wetenschappelijke doorbraak van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. Convert heeft een molecule die kankercellen zou kunnen aanvallen

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal onder de naam AC Wellness deze lente mogelijk een aantal ziekenhuizen openen voor zijn personeel. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Amerikaanse media gemeld. Er zou sprake zijn van minstens twee ziekenhuizen. Gewezen wordt op jobadvertenties waaruit blijkt dat Apple voor een nieuwe dochtermaatschappij AC Wellness op zoek is naar personeel. Bovendien wordt erop gewezen dat het bedrijf ook al zijn contract met een externe leverancier van gezondheidsdiensten heeft afgebouwd. Een aantal waarnemers vraagt zich af of deze plannen de voorbereiding zijn van een bredere activiteit die Apple in de gezondheidszorg zou willen ontplooien.

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan de pakketbezorging, die profiteert van de toenemende ecommerce. Het postbedrijf liet daarentegen slechts een nettowinst optekenen van 148 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 280 miljoen euro het jaar voordien. Bovendien wordt verwacht dat de winst ook dit jaar verder zal teruglopen. Met de huidige vooruitzichten kan de vijfdaagse bezorging, waartoe het bedrijf wettelijk is verplicht, volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen niet worden gehandhaafd.

De Nederlandse bierproducent Heineken heeft in Mexico een nieuwe brouwerij in Mexico geopend. De fabriek is gevestigd in Meoqui. Inmiddels heeft Heineken in Mexico zeven productielocaties. In de nieuwe brouwerij kan jaarlijks 6 miljoen hectoliter bier worden geproduceerd. In Meoqui zouden onder meer merken zoals Tecate, Dos Equis en Heineken worden geproduceerd. De productie is zowel gericht op de binnenlandse consumptie als op de export. Met de nieuwe fabriek is een bedrag van 500 miljoen dollar gemoeid. De Mexicaanse markt heeft voor Heineken een groot belang. Dat geeft de brouwer zelf aan. De voorbije jaren kon de Mexicaanse bierverkoop telkens worden opgevoerd.

De Amerikaanse winkelketen Macy’s heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 25,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3,7 procent tegenover het jaar voordien. De vergelijkbare omzet viel met 2 procent terug. Tijdens het vierde kwartaal kon echter wel opnieuw een groei worden gemeld. Jeff Gennette, chief executive van Macy’s, benadrukte dat het bedrijf vastbesloten is ook dit jaar een omzetgroei te laten optekenen. Daarbij zal volgens hem worden verder gebouwd op het momentum dat tijdens het vierde kwartaal werd gecreëerd. De winkelketen boekte een nettowinst van nagenoeg 1,55 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 619 miljoen dollar het jaar voordien.

Frans Muller, voormalig topman van Delhaize, wordt mogelijk de nieuwe chief executive van moederbedrijf Ahold. Dat heeft de krant De Standaard gemeld. Muller zou bij Ahold huidig chief executive Dick Boer opvolgen. Ahold en Delhaize smolten twee jaar geleden samen. Frans Muller was vijf jaar geleden als topman van Delhaize aangesteld en werd na de fusie de tweede man van de groep. Hij was na de samensmelting ook verantwoordelijk voor de synergie binnen de fusiegroep. Die taak zou nu zijn afgerond, zodat Muller vrij is voor andere opdrachten. Eerder was al gewag gemaakt van een mogelijke opvolging van Boer door Muller. Boer zou voorzitter worden van de raad van commissarissen.

Het Britse concern GKN Industries wil midden volgend jaar zijn activiteiten opsplitsen. Dat heeft de onderneming, het moederbedrijf van onder meer de luchtvaartonderneming Fokker, gezegd. GKN Industries wil een afzonderlijke onderneming creëren met activiteiten in de autobouw. De tweede entiteit zou zich vooral richten op activiteiten in de luchtvaart en ruimtevaart. De opsplitsing werd eerder al aangekondigd, maar wordt volgens het concern nu versneld doorgezet. GKN Industries probeert zich te verdedigen tegen een vijandelijke overnamepoging van investeerder. Daarvoor worden ook een aantal activa verkocht. De opbrengst van die operatie zal aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

De Belgische lingeriegroep Van de Velde heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 209 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. Op vergelijkbare basis diende echter een daling met 0,6 procent worden gemeld. Opgemerkt wordt dat dat de omzet in de groothandel een beperkte achteruitgang liet optekenen. In de detailhandel kon daarentegen een stijging met 4,2 procent worden gemeld. Daarbij kon in alle Europese markten een positieve evolutie worden opgetekend. In de Verenigde Staten kon de daling beperkt worden gehouden. De groepswinst van Van de Velde steeg met 1,2 procent tot 33,9 miljoen euro.

De Amerikaanse staat Californië heeft definitief toestemming gegeven voor het gebruik van zelfrijdende auto’s in het verkeer. Er zal niet langer een verantwoordelijke in de wagen aanwezig moeten zijn om bij een noodgeval de controle over te nemen. Er zullen aan vijftig bedrijven licenties worden toegekend. De auto’s mogen ook vanop afstand worden bestuurd. Jean Shiomoto, voorzitter van het Amerikaanse Department of Motor Vehicles, maakt gewag van een grote stap voorwaarts voor autonome technologie in Californië. Door de nieuwe regelgeving kan onder meer een volgende fase van de tests met zelfrijdende wagens worden aangevat.

De Duitse chemiegroep Basf heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 64,5 miljard euro, tegenover 57,5 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De stijging was vooral te danken aan de verhoogde prijzen die konden worden aangerekend. Ook bij de volumes kon echter een toename worden opgetekend. De nettowinst van het Duitse concern liep met 50 procent op tot 6,1 miljard euro. Wel moet worden opgemerkt dat bij de afdeling landbouwproducten dit jaar slechts een bescheiden groei kon worden gemeld, maar dit jaar wordt voor de divisie een injectie verwacht door de overname van een aantal activiteiten van sectorgenoot Bayer.

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft een bijkomende investering van 2 miljard euro voorzien voor de uitbreiding van zijn themapark Disneyland Paris in Frankrijk. Dat heeft Robert Iger, chief executive van Walt Disney, aangekondigd na een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs. In de uitbreidingsplannen van het Franse themapark zijn drie grote nieuwe projecten voorzien. Daarbij zal onder meer aandacht worden besteed aan de superhelden van dochtermerk Marvel, zoals Spider-Man en de Hulk. In Disneyland Paris zal echter ook ruimte worden gecreëerd voor de filmfranchises Frozen en Star Wars. Er komen ook nieuwe attracties en live entertainment.

19:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-18

Japanse casino’s mogelijk met betalende toegang

In Japan overweegt de regering van premier Shinzo Abe een regel te introduceren waarbij aan bezoekers van casino’s een toegangsgeld van 2.000 yen of bijna 20 dollar te vragen. De maatregel vormt een onderdeel van een nieuwe wetgeving die gokken in Japan zou legaliseren. Verwacht wordt dat de Japanse regeringscoalitie nog voor het einde van volgende maand een beslissing zal nemen over de uitbating van casino’s met gokmogelijkheden in zogenaamde geïntegreerde resorts, die verder ook hotelaccommodatie en evenementenruimtes omvatten. Door de opening van casino’s hoopt Japan meer toeristen te kunnen aantrekken. Buitenlandse bezoekers zouden gratis toegang tot de casino’s krijgen.

“In andere landen rekenen casino’s in de regel geen toegangsgelden aan,” aldus de krant Japan Today. “De Japanse regering wil het systeem echter introduceren om de nodige financiële middelen te verzamelen die gebruikt zouden moeten worden voor initiatieven die het gevaar van gokverslavingen zouden moeten blokkeren. De casino’s zullen geen gelegenheid krijgen om de toegangsgelden kwijt te schelden of te compenseren.” Twee jaar geleden werd in Japan een wet geïntroduceerd waardoor casino’s niet langer verboden werden, op voorwaarde dat het aanbod onderdeel van een geïntegreerd resort zou vormen. Verdere wetgeving moest echter nog de praktische werking behandelen.

Onder meer moet worden bepaald hoeveel taksen aan de overheid zullen moeten overdragen. Ook moet de regering de locaties bepalen waar de inplanting van de casino’s zal worden toegelaten. Om een potentiële gokverslaving te bestrijden, zou mogelijk ook met een gelimiteerde toegang worden gewerkt. Onder meer werden voorstellen gelanceerd om een speler maximaal drie keer per week toegang tot een casino te verlenen. Over een periode van achtentwintig dagen zou maximaal tien keer een bezoek aan een casino mogen worden gebracht. Dat bezoek zou eventueel digitaal worden gecontroleerd.

Japan kan volgens waarnemers één van de grootste casino-markten van de hele wereld worden. Binnen de sector wordt echter opgemerkt dat een strenge reglementering mogelijk buitenlandse investeerders zou kunnen afschrikken.

Lees Verder

18:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: casino |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse filmstudio Weinstein Company zal het faillissement aanvragen. Dat heeft de bestuursraad van het bedrijf bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de gesprekken rond een overname door een investeringsgroep zijn vastgelopen. Er bleef volgens de bestuurders uiteindelijk dan ook geen andere keuze dan tot een faillissementsaanvraag over te gaan. De investeerders Ron Burkle en Maria Contreras-Sweet hadden het bedrijf willen overnemen en onder een andere naam een doorstart laten maken. De investeerders boden in totaal 500 miljoen dollar voor de overname van de filmstudio. De bestuursraad van Weinstein oordeelde echter dat het voorstel onvoldoende levensvatbaar was.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook betaalt 35 miljoen dollar aan investeerders om een dispuut rond zijn beursgang zes jaar geleden af te wikkelen. De zaak was aangespannen door een Amerikaans pensioenfonds dat destijds geld in Facebook had geïnvesteerd. Nadien werd echter opgemerkt dat het bedrijf zich te optimistisch over zijn verwachtingen had uitgelaten, waardoor beleggers zouden zijn misleid. In de schikking benadrukt Facebook echter geen enkele fout te hebben begaan. Facebook werd bij zijn beursgang gewaardeerd op een bedrag van 104 miljard dollar, maar door een aantal problemen verloor het aandeel van dat bedrijf de eerste week na de introductie bijna een kwart van zijn waarde.

Het Japanse technologieconcern Softbank heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 2,4 biljoen yen of 22 miljard dollar geboekt. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg echter van 80,3 miljard yen naar 912,3 miljard yen. De winstgroei is in belangrijke mate te danken aan een sterke verkoop en aan de verbeterde prestaties van de Amerikaanse mobiele operator Sprint, onderdeel van het Japanse concern, die van eenmalige fiscale baten in de Verenigde Staten kon genieten. Ook wordt gewezen op inkomsten uit de software-licenties van het Britse softwarebedrijf Arm, eveneens onderdeel van Softbank.

De logistieke groep H. Essers neemt de West-Vlaamse vervoerder Huktra, gespecialiseerd in chemisch transport, over. Huktra werd in het midden van de jaren zeventig opgericht door Roland Van Poucke. Inmiddels beschikt het bedrijf over een vloot van negenhonderd tankcontainers voor het vervoer van chemische vloeistoffen en poeders en voeding. Huktra realiseert een omzet van 50 miljoen euro en heeft vestigingen in België, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. Huktra zal door de zonen van de oprichter na de overname voor Essers worden geleid. Dankzij de transactie voegt Essers de Spaanse en Britse markt aan zijn actiegebied toe. In totaal is Essers nu actief in zeventien landen.

In Frankrijk is tussen de kaasfabrikanten en multinationals over de naamgeving van camembert een akkoord bereikt. De camembert is een ambachtelijk product uit Normandië, afkomstig van een kudde die voor minstens 50 procent uit authentieke Normandische koeien bestaat. De kaas mag ook niet gepasteuriseerd zijn. Onder die voorwaarden mag de kaas het label AOP Camembert dragen. Grote multinationals brengen echter ook kazen uit een brede reeks andere landen - zoals Zwitserland en Rusland - als camembert op de markt. Bovendien wordt het product gepasteuriseerd. In de overeenkomst is nu voorzien dat de multinationals minstens 30 procent Normandische koeien moeten inzetten.

De Belgische bouwgroep Besix trekt zijn belang in het Australische bedrijf Watpac van 28,1 procent op naar 64,1 procent. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 63 miljoen Australische dollar of 38 miljoen euro. Besix nam vijf jaar geleden een eerste participatie van 15 procent in Watpac. Vervolgens werd dat aandeel geleidelijk uitgebreid. Besix was al enkele tijd de grootste aandeelhouder van het Australische bedrijf, dat actief is in de bouwindustrie en de mijnbouwsector. Het bedrijf werd 35 jaar geleden opgericht en het legt zich toe op zeer diverse projecten in de belangrijkste staten van Australië. Watpac heeft meer dan duizend werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 750 miljoen euro.

De Britse autobouwer Aston Martin heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 876 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 48 procent tegenover het jaar voordien. De Britse constructeur boekte het voorbije jaar een winst van 87 miljoen pond, tegenover een verlies van 163 miljoen pond het jaar voordien. Daarmee kon Aston Martin voor de eerste keer dit decennium een positief resultaat melden. In volumes werd een groei met bijna 50 procent tot meer dan vijfduizend exemplaren gemeld. Andy Palmer, chief executive van Aston Martin, stelde echter dat een partnership met een grotere partij wellicht noodzakelijk zal blijken om de overlevingskansen op langere termijn te garanderen.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) eist van de Europese Unie een compensatie van 1,7 miljard euro voor de mislukte overname van het Nederlandse bedrijf TNT Express vijf jaar geleden. De Europese Commissie had tegen de overname concurrentiebezwaren ingediend. Gevreesd werd dat de concurrentie op de markt zou worden ondermijnd, waardoor consumenten mogelijk met belangrijke prijsstijgingen zouden kunnen worden geconfronteerd. De Amerikaanse groep ging echter in beroep bij het Gerecht van de Europese Unie, dat in het dossier van de Europese Unie een procedurefout vaststelde en de uitspraak nietig verklaarde.

Schuimrubberproducent Recticel heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,46 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 8 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst liep met 8 procent op tot 105,5 miljoen euro. De nettowinst liep met ruim 46 procent op tot een record van 23,9 miljoen euro. Het bedrijf zegt het voorbije jaar met belangrijke uitdagingen te zijn geconfronteerd. Onder meer wordt gewezen op een sterke stijging van de grondstoffenprijzen, maar bovendien werd de onderneming getroffen door een brand in zijn Tsjechische fabriek en problemen met de kwaliteit bij de voorraden van een aantal toeleveranciers. Gehoopt wordt de autodivisie te verkopen.

De vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) kent een sterke toename. Dat staat in een rapport van het Brits-Nederlandse energieconcern Shell. Opgemerkt wordt dat vorig jaar een wereldwijde vraag van 293 miljoen ton werd geregistreerd. Dat betekende een stijging met 29 miljoen ton tegenover het jaar voordien. De voorraad is voldoende om 575 miljoen gezinnen gedurende één jaar van energie te voorzien. Vooral in Azië werd een sterke toename van de vraag opgemerkt. Indien niet snel bijkomende ontginningsprojecten worden opgestart, zou volgens Shell halverwege de jaren twintig mogelijk voor een tekort in het aanbod moeten worden gevreesd.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips bouwt zijn belang in het verlichtingsbedrijf Philips Lighting tot iets meer dan 18 procent af. Dat heeft Philips bekend gemaakt. Philips had nog een belang van bijna 30 procent in het verlichtingsbedrijf. De verkoop van een belang van ongeveer 12 procent bracht het elektronicaconcern 520,7 miljoen euro op. Philips bracht zijn divisie Lighting in mei twee jaar geleden naar de beurs en bouwde sindsdien zijn belang in het bedrijf verder af. In november zakte het belang onder de 30 procent. Op dat ogenblik trad Frans van Houten, topman van Philips, ook terug als toezichthouder van Lighting. Uiteindelijke bedoeling is alle resterende aandelen te verkopen.

Het technologiebedrijf Fitbit, fabrikant van onder meer fitnesshorloges en andere wearables, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 571 miljoen dollar, tegenover bijna 584 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies kon van 146 miljoen dollar naar 45,5 miljoen dollar worden teruggebracht. In totaal werden 5,4 miljoen apparaten verkocht, tegenover 6,5 miljoen eenheden tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Onder meer door de introductie van de smartwatch Fitbit Ionic konden echter hogere gemiddelde prijzen worden aangerekend. Het bedrijf wil dit jaar een nieuwe reeks smartwatches op de markt brengen.

De Amerikaanse chipproducent Qualcomm wil nu toch over een overname onderhandelen met zijn sectorgenoot Broadcom. Dat heeft Qualcomm na gesprekken met een delegatie van Broadcom gemeld. Broadcom heeft na verschillende verhogingen uiteindelijk een bod van 121 miljard dollar gedaan op Qualcomm. De voorstellen werden door Qualcomm in eerste instantie afgewezen, maar het bedrijf heeft nu toch de mogelijkheid van een boekenonderzoek gesuggereerd. Er worden wel een aantal voorwaarden gesteld. Broadcom stelde in een reactie niet overtuigd te zijn van de goede wil van Qualcomm. Onder meer wordt Qualcomm ervan beticht vertragingstactieken toe te passen.

In Frankrijk wil de regering een einde maken aan de levenslange arbeidscontracten bij de Société Nationale des Chemins de Fer (SNCF). Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. De Franse spoorwegmaatschappij heeft een schuld van ongeveer 45 miljard euro opgebouwd. Volgens de Franse premier Edouard Philippe is de situatie onhoudbaar geworden. Bij het Franse spoorbedrijf werken 260.000 mensen. Een groot deel van de werknemers heeft een levenslang contract. Bovendien is er ook een riante pensioenregeling voorzien. Het dossier ligt echter bijzonder gevoelig. Eerdere regeringen hebben al vergeefs gepoogd een oplossing te vinden. Vaak leidde dat tot wekenlange stakingen.

Het Indiase staalconcern Tata Steel heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst kende een verviervoudiging tot 164 miljoen euro. Tata Steel wil zich in de toekomst meer op de nationale Indiase markt toespitsen. De opbrengsten van de verkoop van verlieslatende Britse onderdelen zullen dan ook in India worden geïnvesteerd. Door een nieuwe Indiase wetgeving kunnen noodlijdende bedrijven gemakkelijker door sectorgenoten worden overgenomen. Tata Steel hoopt zijn Indiase productie te kunnen verdubbelen.

13:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-18

New York nog steeds rijkste stad van de wereld

New York is de rijkste stad van de wereld, van dichtbij gevolgd door Londen en Tokio. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau New World Wealth. Uit de berekeningen bleek dat de vijftien grootste steden van de wereld een gezamenlijke rijkdom van 24 biljoen dollar bezitten. Dat komt overeen met een aandeel van 11 procent in het wereldwijde vermogen. Tevens wordt gewezen op de opkomst van de Chinese steden. Er kon immers worden vastgesteld dat Peking, Hongkong en Shanghai inmiddels bij de tien rijkste steden van de wereld moeten worden gerekend. Dat is te danken aan de snelle vermogensopbouw bij de Chinese bevolking.

New York City is met een vermogen van 3 biljoen dollar de rijkste stad van de wereld, gevolgd door Londen (2,7 biljoen dollar) en Tokio (2,5 biljoen dollar). De rest van de top tien bestaat uit de San Francisco Bay Area (2,3 biljoen dollar), Peking (2,2 biljoen dollar), Shanghai (2 biljoen dollar), Los Angeles (1,4 biljoen dollar), Hongkong (1,3 biljoen dollar), Sydney en Singapore (1 biljoen dollar). Daarna volgen Chicago, Mumbai, Toronto, Frankfurt en Parijs. Er wordt nog opgemerkt dat de voorbije tien jaar de snelste groei werd opgetekend in San Francisco, Peking, Shanghai, Mumbai en Sydney. De volgende tien jaar zou de sterkste accumulatie van rijkdom worden opgetekend in Mumbai.

In het rapport wordt echter ook de aandacht gevestigd op de Chinese steden Shenzhen en Hangzhou, waar de volgende jaren volgens de onderzoekers eveneens een snelle toename van de rijkdom mag worden verwacht. Shenzhen beschikt op dit ogenblik over een vermogen van 770 miljard dollar en daarmee viel de stad net buiten de top vijftien. Er wordt echter opgemerkt dat Shenzhen, de thuishaven van Huawei, als de hightech-hoofdstad van China wordt beschouwd. Bovendien is de Shenzhen Stock Exchange de tweede grootste beurs van China. Op wereldniveau staat de beurs van Shenzhen op een achtste plaats.

Daarnaast is er echter ook Hangzhou, dat met een vermogen van 425 miljard dollar op het eerste gezicht veel minder indrukwekkende cijfers laat optekenen dan andere grote metropolen. Er wordt echter opgemerkt dat Hangzhou met de trein amper driekwart uur van Shanghai verwijderd is. Vooral de hogere professionele kaders uit Shanghai hebben een woning in Hangzhou, dat vooral landschappelijk een grote aantrekkingskracht zou uitoefenen. Het Chinese ecommerce-conceern Alibaba heeft zijn hoofdkantoor in de stad gevestigd.

Lees Verder

18:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: steden |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat Chrysler wil uiterlijk over vier jaar stoppen met de productie van dieselwagens. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Begin juni zou een officiële planning over de afbouw van de dieselactiviteiten bij alle dochtermerken van de groep bekend worden gemaakt. Ook de Japanse autogroep Toyota maakte vorig jaar al bekend de productie van dieselwagens te zullen stoppen. Meer recent gaf ook de Duitse sportwagenbouwer Porsche aan niet meer met dieselmotoren te zullen werken. De verkoop van dieselwagens liep in Europa vorig jaar met bijna 8 procent terug. De sector heeft nog een marktaandeel van 43,7 procent.

In China hebben de verzekeraars Ping An Insurance, New China Life Insurance en China Re Asset Management van de autoriteiten de opdracht gekregen om hun buitenlandse activa te herschikken. Er zouden bij een aantal buitenlandse investeringen immers regels zijn geschonden. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Over de vereiste ingrepen werden geen verdere details verstrekt. Binnen een maand zouden de maatregelen moeten zijn doorgevoerd. De berichten volgen op een eerdere aankondiging dat de Chinese autoriteiten verzekeraar Anbang voor een periode van één jaar onder curatele hebben geplaatst. Wu Xiaohui, oprichter van Anbang, is aangehouden en wordt van fraude beticht.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Flydubai heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 17 procent tot 10,1 miljoen dollar. De maatschappij haalde daarbij voordeel uit de lagere brandstofkosten. In totaal werden vorig jaar 10,9 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. De cijfers tonen volgens naar eigen zeggen aan welke belangrijke rol Flydubai speelt in de ontwikkeling van de handel en het toerisme in de Verenigde Arabische Emiraten. Flydubai bestelde vorig jaar in totaal 175 nieuwe vliegtuigen.

Luxemburg heeft het hoogste minimumloon van de hele Europese Unie. In het land moet aan werknemers immers een bruto minimumloon van 1.999 euro worden betaald. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Op de tweede plaats staat Ierland met een loon van 1.614 euro, gevolgd door Nederland (1.578 euro) en België (1.563 euro). Opgemerkt wordt dat in het noorden van Europa de hoogste minimumlonen worden gehanteerd. Aan het andere einde van het spectrum bevinden zich een aantal Oost-Europese landen. Op de laatste plaats staat Bulgarije met een loon van 261 euro, vooraf gegaan door Litouwen (400 euro) en Roemenië (408 euro).

De Duitse autobouwer Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, bouwt in China een nieuwe fabriek. Daarvoor zal worden samengewerkt met de lokale fabrikant Baic Motor. In de nieuwe fabriek wordt door Beijing Benz Automotive, de joint-venture van Daimler en Baic, een bedrag van ruim 1,5 miljard euro geïnvesteerd. Op de site zullen verschillende modellen worden geproduceerd. Ook de bouw van een elektrisch aangedreven model van Mercedes is in de planning voorzien. Informatie over de locatie van de nieuwe fabriek werd niet verstrekt. Mercedes-Benz kan in China op een toenemende belangstelling rekenen. De Chinese autogroep Geely is de grootste aandeelhouder van de Duitse concern.

ZX Ventures, de investeringsdivisie van brouwer AB InBev, gaat in de Chinese stad Wuhan een nieuwe ambachtelijke brouwerij openen. Daarmee wil AB InBev inspelen op de toenemende belangstelling die op de Chinese markt voor premium bieren wordt getoond. De vestiging wordt voor AB InBev de eerste brouwerij die zich specifieke op ambachtelijke bieren zal concentreren. Er zullen producten worden gemaakt voor ambachtelijke merken Goose Island, Boxing Cat en Kaiba. ZX Ventures merkt op dat de consumptie van ambachtelijke bieren in China een duidelijke toename laat optekenen. AB InBev heeft de voorbije periode zijn aanwezigheid op de Chinese biermarkt al opmerkelijk versterkt.

Het concern International Airlines Group (IAG) heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 22,97 miljard euro. Da betekende een stijging met 1,8 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit het vervoer van passagiers nam met 1,6 procent toe tot 20,25 miljard euro. De operationele winst liep met 19 procent op tot 3,02 miljard euro. Het concern - dat de maatschappijen British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus in portefeuille heeft, kon naar eigen zeggen het voorbije jaar profiteren van de lage olieprijzen. Daarnaast wordt opgemerkt dat de gunstige economische omstandigheden bovendien de vraag naar vliegtuigreizen gevoelig hebben doen toenemen.

Luchthaven Berlin-Brandenburg zal in totaal een investering vergen van 7,3 miljard euro. Daarmee lopen de kosten tegenover de jongste raming nog eens met 770 miljoen euro op. Dat is volgens lokale media gebleken uit het meeste recente businessplan van het consortium dat de nieuwe luchthaven van Berlijn moet bouwen. Opgemerkt wordt dat het consortium de helft van de bijkomende budgetten met bankleningen zou proberen te financieren. De autoriteiten van Berlijn en Brandenburg zouden weinig bereidheid tonen om nog meer geld in het project te investeren. De luchthaven had al zeven jaar geleden zijn activiteiten moeten opstarten. Een opening wordt nu tegen eind dit decennium verwacht.

Het mijnbouwbedrijf Anglo American heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 26,24 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 1,59 miljard dollar op naar 3,17 miljard dollar. Het concern profiteerde naar eigen zeggen vooral van hogere grondstoffenprijzen en kostenverlagingen. Enkele jaren geleden werd Anglo American, net zoals zijn sectorgenoten, door de dalende grondstoffenprijzen met belangrijke financiële problemen opgezadeld. Onder meer werd het bedrijf met schuldenlast van bijna 13 miljard dollar geconfronteerd. Een gedeelte van die schuld kan nu worden afgelost, terwijl ook een hoger dividend wordt aangekondigd.

Hoogspanningsbeheerder Elia investeert dit jaar ongeveer 650 miljoen euro in de versterking van het Belgische stroomnet. Dat staat in het jaarverslag van het bedrijf. De investeringen bereiken het hoogste niveau in verscheidene jaren. Vorig jaar werd een investeringsniveau van 486 miljoen euro geregistreerd. Dit jaar zal 390 miljoen euro worden geïnvesteerd in het hoogspanningsnet. Daarnaast is een bedrag van 112 miljoen euro voorzien voor de realisatie van het Modulair Offshore Grid, waar de opgewekte energie van de windparken op zee worden verzameld. Daarnaast gaat 68 miljoen euro naar de onderzeese verbinding met Groot-Brittannië (Nemo) en 221 miljoen euro naar interconnectieverbindingen.

Door de massale kap in het oerbos van Bialowieza blijft Polen hardnekkig de Europese rechtsregels naast zich neer te leggen. Dat heeft de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie onlangs gezegd. Met die stelling steunt de advocaat-generaal het verzet van de Europese Commissie tegen de Poolse praktijken. Bialowieza heeft één van de oudste en meest ongerepte natuurgebieden van de hele Europese Unie. De boskap werd door het Europees Hof van Justitie al in een kort geding stilgelegd. Er werd daarbij met een dwangsom van minstens 100.000 euro per dag gedreigd. Na een definitieve uitspraak van het Europees Hof kan een mogelijke sanctie worden opgelegd.

De Franse verzekeraar Axa heeft het voorbije jaar een omzet van bijna 98,55 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst winst met 7 procent tot nagenoeg 6,21 miljoen euro. De verzekeraar maakte vooral gewag van goede resultaten in de Verenigde Staten, waar zowel bij de levensverzekeringen als het vermogensbeheer positieve cijfers konden worden gemeld. Er wordt wel opgemerkt dat er meer claims wegens natuurrampen moesten worden betaald, maar die negatieve impact kon ruimschoots worden goedgemaakt door eenmalige fiscale baten in de Verenigde Staten. Axia wil dit jaar ook een notering op de beurs in New York.

Bouwondernemer Bart Versluys heeft zijn belang in robotfabrikant Zora Bots uit Oostende tot 50 procent verhoogd. De Belgische onderneming is onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de software van robots zoals Pepper en Zora, die door de Japanse groep SoftBank Robotics worden gebouwd. Bart Versluys had vorig jaar voor een bedrag van 5 miljoen euro een belang van 25 procent genomen in Zora Bots. De bouwondernemer heeft dat pakket nu verdubbeld door een overname van de participatie van de Nederlandse investeerder Summa. De andere helft van het kapitaal van Zora Bots blijft in handen van de chief executives Fabrice Goffin en Tommy Deblieck.

De Nederlandse financiële groep ABN Amro heeft zijn activiteiten rond vermogensbeheer en verzekeringen in Luxemburg overgedragen aan de groep BGL BNP Paribas. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het Nederlandse groep merkt op geen mogelijkheden meer te zien om in Luxemburg verder te groeien om een noodzakelijke schaalgrootte te kunnen realiseren. Daarom werd naar eigen zeggen uiteindelijk beslist de activiteiten af te stoten. Volgens waarnemers was ABN Amro al meer dan een jaar op zoek naar mogelijke opties voor de divisie. De transactie, die midden dit jaar zou moeten worden afgerond, moet nog wel door de toezichthouders worden goedgekeurd.

De Spaanse telecomoperator Telefónica heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 52 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover het jaar voordien. Indien echter geen rekening wordt gehouden met ongunstige wisselkoerseffecten, zou een groei met 3,4 procent zijn gemeld. De nettowinst liep echter met 32,2 procent op tot 3,1 miljard euro. Het Spaanse concern meldde nog dat het schuldniveau vorig jaar met ruim 4,3 miljard euro tot 44,2 miljard euro is teruggedrongen. Ook voor dit jaar wordt een verdere omzetgroei met ongeveer 1 procent in het vooruitzicht gesteld, ondanks de negatieve impact van de nieuwe roaming-wetgeving in de Europese Unie.

17:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-18

Ook Europese wetenschap vreest impact van brexit

De beslissing van Groot-Brittannië om zich uit de Europese Unie terug te trekken, blijkt ook in de wetenschappelijke wereld tot een aantal verschuivingen te zullen leiden. Er moet immers worden vastgesteld dat Britse universiteiten door wetenschappelijke onderzoekers uit de rest van de Europese Unie minder snel als een potentiële partner voor researchprojecten worden gesuggereerd. Dat blijkt uit een rapport van het Centre for Global Higher Education van het Institute of Education (IOE) aan het University College London. Een groot aantal Europese onderzoekers zoekt daarbij sneller contact met Duitse instellingen.

“Groot-Brittannië blijft een uiterst belangrijke partij in het Europese onderzoek en onderwijs,” beklemtoont onderzoeksleider Aline Courtois, sociologe aan het Institute of Education. “Toch moet worden vastgesteld dat wetenschappers in verschillende Europese regio’s minder snel geneigd zijn om bij onderzoeksprojecten een samenwerking met Britse partners voor te stellen. Daarentegen kan een grote interesse voor Duitse partners worden opgetekend. In negentien Europese landen worden Duitse partners als eerste keuze voor gemeenschappelijke onderzoeksprojecten naar voor geschoven. In nog eens zeven landen staan Duitse partijen op de tweede plaats.”

“Daarentegen moet worden vastgesteld dat Duitsland de enige lidstaat van de Europese Unie is waar in eerste instantie een wetenschappelijk partner in Groot-Brittannië zou worden gezocht,” geeft Aline Courtois nog te kennen. “In negen andere landen staan Britse partners op de tweede plaats.” Er wordt aan toegevoegd dat de problematiek verder gaat dan een loutere grensoverschrijdende samenwerking binnen de Europese Unie. Vele onderzoekers wijzen immers op dat door de brexit ook de samenwerking met Britse collega’s voor opdrachten uit de rest van de wereld mogelijk zou worden bemoeilijkt. Ook wordt gezegd dat de brexit een bedreiging voor het algemene Europese project zou kunnen worden.

Lees Verder

15:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wetenschap |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende