28-02-18

Inkomenskloof bepaalt ook levensverwachting

In Engeland is het verschil in levensverwachting tussen de rijkste en armste buurten sinds het begin van deze eeuw nog verder toegenomen. Dit fenomeen kan zowel bij jonge kinderen als bij oudere bevolkingsgroepen worden vastgesteld. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de City University in Londen. Het is volgens de onderzoekers duidelijk dat de ongelijkheden in levensverwachting ook de volgende jaren nog verder dreigt toe te nemen. Om het probleem op de lossen, moeten volgens de wetenschappers alle geledingen van de samenleving een gecoördineerde inspanning doen om deze ongelijkheid op te lossen.

“Het is bijzonder onrechtvaardigheid dat een verschil in rijkdom ook een impact heeft op de levensverwachting,” zegt onderzoeksleider Steve Haberman, professor statistiek aan City University London. “Er kan weliswaar worden vastgesteld dat alle geledingen van de maatschappij op een hogere levensverwachting kunnen rekenen, maar niet elke groep maakt dezelfde vorderingen. Het is duidelijk dat een aantal categorieën worden achtergelaten. Om het probleem te kunnen aanpakken moet een inzicht worden verworven in de specifieke oorzaken, waarna een gecoördineerd beleid over een brede waaier van terreinen - gezondheid, werk, welzijn, pensioen en huisvesting - moet worden opgezet.”

Jongens die begin deze eeuw in de 20 procent rijkste wijken van Engeland werden geboren, konden op een bijkomende levensverwachting van 7,2 jaar rekenen tegenover leeftijdsgenoten die in de 20 procent armste buurten ter wereld waren gekomen. Bij meisjes steeg diezelfde kloof van 5 jaar naar 5,8 jaar. Ook zestigjarige mannen die in de 20 procent rijkste wijken resideren, konden bij het begin van deze eeuw op een extra levensverwachting rekenen van 4,1 jaar rekenen dan leeftijdsgenoten die in de 20 procent armste buurten wonen. Dat is inmiddels opgelopen tot 5 jaar. Bij zestigjarige vrouwen is er sprake van een stijging van 3,1 jaar naar 4,2 jaar.

Bij de sterftecijfers kan eenzelfde patroon worden opgetekend. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers dat geen enkele andere factor op het overlijdensrisico in een wijk een grotere impact heeft dan het inkomen.

Lees Verder

21:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: levensverwachting |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kabelgroep Comcast heeft een bod van 22,1 miljard pond gedaan op de Britse televisiezender Sky. Daarmee wil Comcast voor de activiteiten meer betalen dan 21st Century Fox meer dan een jaar geleden met een bedrag van 11,7 miljard pond voor een belang van 61 procent in Sky had aangeboden. De resterende 39 procent had 21st Century al langer in bezit. Het bod van 21st Century wordt echter steeds kritisch bekeken. Onder meer de Britse Competition and Markets Authority vreest voor een overdreven concentratie van mediamacht. Sommige aandeelhouders van Sky hebben bovendien gezegd het bod van 21st Century Fox te laag te vinden.

In Duitsland hebben de steden het recht individueel een verbod op dieselwagens uit te spreken. Dat heeft het Bundesverwaltungsgericht beslist. Een wet van de hogere overheid is volgens de rechter voor een verbod niet noodzakelijk. De uitspraak volgt op een klacht van de milieuvereniging Deutsche Umwelthilfe (DUH). De organisatie had geëist dat de steden Stuttgart en Düsseldorf, waar de uitstoot van stikstofoxiden de Europese maximumwaarden overschrijdt, een verbod op het gebruik van dieselwagens zouden invoeren. De Duitse deelstaten Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen wilden een verbod blokkeren, maar worden nu door de hoogste Duitse rechtbank in het ongelijk gesteld.

De informaticagroep Econocom heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,98 miljard euro. Dat betekende een stijging met 17,5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 32,8 miljoen euro op naar 90,7 miljoen euro. De winstgroei is naar eigen zeggen zeggen te danken aan positieve verrekeningen van een eigen financiële dochtermaatschappij. Tevens wordt opgemerkt dat alle divisies een groei konden laten opmerken. Bij de afdeling technologie-management werd een omzetgroei met 17,5 procent tot 1,5 miljard euro opgetekend. In de service-afdeling was er een groei met 25,5 procent tot 1 miljard euro. De productdivisie kende een groei met 25,2 procent tot 594 miljoen euro.

De Colombiaanse zangeres Shakira heeft in Spanje aan de fiscus meer dan 20 miljoen euro aan achterstallige belastingen betaald. Shakira werd ervan beticht haar inkomsten tijdens de eerste vier jaar van dit decennium niet te hebben aangegeven. Een gerechtelijke vervolging kon niet meer, maar wel kon tegen de zangeres nog altijd een administratieve eis tot betaling worden uitgevaardigd. Shakira woont in Barcelona. De zangeres is gehuwd met de voetballer Gerard Piqué, die bij FC Barcelona speelt. Shakira zou het bedrag nog wel hopen te kunnen recupereren. Ze zegt tijdens de bewuste periode in Bahama’s gedomicilieerd te zijn geweest en slechts kort tijd in Catalonië verbleven te hebben.

Het Belgische farmabedrijf Convert Therapeutics heeft bij zijn lancering een bedrag van 13,6 miljoen dollar opgehaald. De opgehaalde middelen zullen worden gebruikt om een aantal nieuwe middelen voor de behandeling van kanker te ontwikkelen. Convert Therapeutics werd gelanceerd door de Belgische oncoloog Philippe Lambin en het investeringsfonds Droia van Luc Verelst. Aan de kapitaaloperatie namen onder meer Marc Coucke, Alexandre Van Damme, de Universiteit Luik en het Waals Gewest deel. Convert wil verder werken op een wetenschappelijke doorbraak van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. Convert heeft een molecule die kankercellen zou kunnen aanvallen

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal onder de naam AC Wellness deze lente mogelijk een aantal ziekenhuizen openen voor zijn personeel. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Amerikaanse media gemeld. Er zou sprake zijn van minstens twee ziekenhuizen. Gewezen wordt op jobadvertenties waaruit blijkt dat Apple voor een nieuwe dochtermaatschappij AC Wellness op zoek is naar personeel. Bovendien wordt erop gewezen dat het bedrijf ook al zijn contract met een externe leverancier van gezondheidsdiensten heeft afgebouwd. Een aantal waarnemers vraagt zich af of deze plannen de voorbereiding zijn van een bredere activiteit die Apple in de gezondheidszorg zou willen ontplooien.

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De groei is vooral te danken aan de pakketbezorging, die profiteert van de toenemende ecommerce. Het postbedrijf liet daarentegen slechts een nettowinst optekenen van 148 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 280 miljoen euro het jaar voordien. Bovendien wordt verwacht dat de winst ook dit jaar verder zal teruglopen. Met de huidige vooruitzichten kan de vijfdaagse bezorging, waartoe het bedrijf wettelijk is verplicht, volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen niet worden gehandhaafd.

De Nederlandse bierproducent Heineken heeft in Mexico een nieuwe brouwerij in Mexico geopend. De fabriek is gevestigd in Meoqui. Inmiddels heeft Heineken in Mexico zeven productielocaties. In de nieuwe brouwerij kan jaarlijks 6 miljoen hectoliter bier worden geproduceerd. In Meoqui zouden onder meer merken zoals Tecate, Dos Equis en Heineken worden geproduceerd. De productie is zowel gericht op de binnenlandse consumptie als op de export. Met de nieuwe fabriek is een bedrag van 500 miljoen dollar gemoeid. De Mexicaanse markt heeft voor Heineken een groot belang. Dat geeft de brouwer zelf aan. De voorbije jaren kon de Mexicaanse bierverkoop telkens worden opgevoerd.

De Amerikaanse winkelketen Macy’s heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 25,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 3,7 procent tegenover het jaar voordien. De vergelijkbare omzet viel met 2 procent terug. Tijdens het vierde kwartaal kon echter wel opnieuw een groei worden gemeld. Jeff Gennette, chief executive van Macy’s, benadrukte dat het bedrijf vastbesloten is ook dit jaar een omzetgroei te laten optekenen. Daarbij zal volgens hem worden verder gebouwd op het momentum dat tijdens het vierde kwartaal werd gecreëerd. De winkelketen boekte een nettowinst van nagenoeg 1,55 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 619 miljoen dollar het jaar voordien.

Frans Muller, voormalig topman van Delhaize, wordt mogelijk de nieuwe chief executive van moederbedrijf Ahold. Dat heeft de krant De Standaard gemeld. Muller zou bij Ahold huidig chief executive Dick Boer opvolgen. Ahold en Delhaize smolten twee jaar geleden samen. Frans Muller was vijf jaar geleden als topman van Delhaize aangesteld en werd na de fusie de tweede man van de groep. Hij was na de samensmelting ook verantwoordelijk voor de synergie binnen de fusiegroep. Die taak zou nu zijn afgerond, zodat Muller vrij is voor andere opdrachten. Eerder was al gewag gemaakt van een mogelijke opvolging van Boer door Muller. Boer zou voorzitter worden van de raad van commissarissen.

Het Britse concern GKN Industries wil midden volgend jaar zijn activiteiten opsplitsen. Dat heeft de onderneming, het moederbedrijf van onder meer de luchtvaartonderneming Fokker, gezegd. GKN Industries wil een afzonderlijke onderneming creëren met activiteiten in de autobouw. De tweede entiteit zou zich vooral richten op activiteiten in de luchtvaart en ruimtevaart. De opsplitsing werd eerder al aangekondigd, maar wordt volgens het concern nu versneld doorgezet. GKN Industries probeert zich te verdedigen tegen een vijandelijke overnamepoging van investeerder. Daarvoor worden ook een aantal activa verkocht. De opbrengst van die operatie zal aan de aandeelhouders worden uitgekeerd.

De Belgische lingeriegroep Van de Velde heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 209 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. Op vergelijkbare basis diende echter een daling met 0,6 procent worden gemeld. Opgemerkt wordt dat dat de omzet in de groothandel een beperkte achteruitgang liet optekenen. In de detailhandel kon daarentegen een stijging met 4,2 procent worden gemeld. Daarbij kon in alle Europese markten een positieve evolutie worden opgetekend. In de Verenigde Staten kon de daling beperkt worden gehouden. De groepswinst van Van de Velde steeg met 1,2 procent tot 33,9 miljoen euro.

De Amerikaanse staat Californië heeft definitief toestemming gegeven voor het gebruik van zelfrijdende auto’s in het verkeer. Er zal niet langer een verantwoordelijke in de wagen aanwezig moeten zijn om bij een noodgeval de controle over te nemen. Er zullen aan vijftig bedrijven licenties worden toegekend. De auto’s mogen ook vanop afstand worden bestuurd. Jean Shiomoto, voorzitter van het Amerikaanse Department of Motor Vehicles, maakt gewag van een grote stap voorwaarts voor autonome technologie in Californië. Door de nieuwe regelgeving kan onder meer een volgende fase van de tests met zelfrijdende wagens worden aangevat.

De Duitse chemiegroep Basf heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 64,5 miljard euro, tegenover 57,5 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De stijging was vooral te danken aan de verhoogde prijzen die konden worden aangerekend. Ook bij de volumes kon echter een toename worden opgetekend. De nettowinst van het Duitse concern liep met 50 procent op tot 6,1 miljard euro. Wel moet worden opgemerkt dat bij de afdeling landbouwproducten dit jaar slechts een bescheiden groei kon worden gemeld, maar dit jaar wordt voor de divisie een injectie verwacht door de overname van een aantal activiteiten van sectorgenoot Bayer.

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft een bijkomende investering van 2 miljard euro voorzien voor de uitbreiding van zijn themapark Disneyland Paris in Frankrijk. Dat heeft Robert Iger, chief executive van Walt Disney, aangekondigd na een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron in Parijs. In de uitbreidingsplannen van het Franse themapark zijn drie grote nieuwe projecten voorzien. Daarbij zal onder meer aandacht worden besteed aan de superhelden van dochtermerk Marvel, zoals Spider-Man en de Hulk. In Disneyland Paris zal echter ook ruimte worden gecreëerd voor de filmfranchises Frozen en Star Wars. Er komen ook nieuwe attracties en live entertainment.

19:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-18

Japanse casino’s mogelijk met betalende toegang

In Japan overweegt de regering van premier Shinzo Abe een regel te introduceren waarbij aan bezoekers van casino’s een toegangsgeld van 2.000 yen of bijna 20 dollar te vragen. De maatregel vormt een onderdeel van een nieuwe wetgeving die gokken in Japan zou legaliseren. Verwacht wordt dat de Japanse regeringscoalitie nog voor het einde van volgende maand een beslissing zal nemen over de uitbating van casino’s met gokmogelijkheden in zogenaamde geïntegreerde resorts, die verder ook hotelaccommodatie en evenementenruimtes omvatten. Door de opening van casino’s hoopt Japan meer toeristen te kunnen aantrekken. Buitenlandse bezoekers zouden gratis toegang tot de casino’s krijgen.

“In andere landen rekenen casino’s in de regel geen toegangsgelden aan,” aldus de krant Japan Today. “De Japanse regering wil het systeem echter introduceren om de nodige financiële middelen te verzamelen die gebruikt zouden moeten worden voor initiatieven die het gevaar van gokverslavingen zouden moeten blokkeren. De casino’s zullen geen gelegenheid krijgen om de toegangsgelden kwijt te schelden of te compenseren.” Twee jaar geleden werd in Japan een wet geïntroduceerd waardoor casino’s niet langer verboden werden, op voorwaarde dat het aanbod onderdeel van een geïntegreerd resort zou vormen. Verdere wetgeving moest echter nog de praktische werking behandelen.

Onder meer moet worden bepaald hoeveel taksen aan de overheid zullen moeten overdragen. Ook moet de regering de locaties bepalen waar de inplanting van de casino’s zal worden toegelaten. Om een potentiële gokverslaving te bestrijden, zou mogelijk ook met een gelimiteerde toegang worden gewerkt. Onder meer werden voorstellen gelanceerd om een speler maximaal drie keer per week toegang tot een casino te verlenen. Over een periode van achtentwintig dagen zou maximaal tien keer een bezoek aan een casino mogen worden gebracht. Dat bezoek zou eventueel digitaal worden gecontroleerd.

Japan kan volgens waarnemers één van de grootste casino-markten van de hele wereld worden. Binnen de sector wordt echter opgemerkt dat een strenge reglementering mogelijk buitenlandse investeerders zou kunnen afschrikken.

Lees Verder

18:06 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: casino |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse filmstudio Weinstein Company zal het faillissement aanvragen. Dat heeft de bestuursraad van het bedrijf bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de gesprekken rond een overname door een investeringsgroep zijn vastgelopen. Er bleef volgens de bestuurders uiteindelijk dan ook geen andere keuze dan tot een faillissementsaanvraag over te gaan. De investeerders Ron Burkle en Maria Contreras-Sweet hadden het bedrijf willen overnemen en onder een andere naam een doorstart laten maken. De investeerders boden in totaal 500 miljoen dollar voor de overname van de filmstudio. De bestuursraad van Weinstein oordeelde echter dat het voorstel onvoldoende levensvatbaar was.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook betaalt 35 miljoen dollar aan investeerders om een dispuut rond zijn beursgang zes jaar geleden af te wikkelen. De zaak was aangespannen door een Amerikaans pensioenfonds dat destijds geld in Facebook had geïnvesteerd. Nadien werd echter opgemerkt dat het bedrijf zich te optimistisch over zijn verwachtingen had uitgelaten, waardoor beleggers zouden zijn misleid. In de schikking benadrukt Facebook echter geen enkele fout te hebben begaan. Facebook werd bij zijn beursgang gewaardeerd op een bedrag van 104 miljard dollar, maar door een aantal problemen verloor het aandeel van dat bedrijf de eerste week na de introductie bijna een kwart van zijn waarde.

Het Japanse technologieconcern Softbank heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet van 2,4 biljoen yen of 22 miljard dollar geboekt. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg echter van 80,3 miljard yen naar 912,3 miljard yen. De winstgroei is in belangrijke mate te danken aan een sterke verkoop en aan de verbeterde prestaties van de Amerikaanse mobiele operator Sprint, onderdeel van het Japanse concern, die van eenmalige fiscale baten in de Verenigde Staten kon genieten. Ook wordt gewezen op inkomsten uit de software-licenties van het Britse softwarebedrijf Arm, eveneens onderdeel van Softbank.

De logistieke groep H. Essers neemt de West-Vlaamse vervoerder Huktra, gespecialiseerd in chemisch transport, over. Huktra werd in het midden van de jaren zeventig opgericht door Roland Van Poucke. Inmiddels beschikt het bedrijf over een vloot van negenhonderd tankcontainers voor het vervoer van chemische vloeistoffen en poeders en voeding. Huktra realiseert een omzet van 50 miljoen euro en heeft vestigingen in België, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. Huktra zal door de zonen van de oprichter na de overname voor Essers worden geleid. Dankzij de transactie voegt Essers de Spaanse en Britse markt aan zijn actiegebied toe. In totaal is Essers nu actief in zeventien landen.

In Frankrijk is tussen de kaasfabrikanten en multinationals over de naamgeving van camembert een akkoord bereikt. De camembert is een ambachtelijk product uit Normandië, afkomstig van een kudde die voor minstens 50 procent uit authentieke Normandische koeien bestaat. De kaas mag ook niet gepasteuriseerd zijn. Onder die voorwaarden mag de kaas het label AOP Camembert dragen. Grote multinationals brengen echter ook kazen uit een brede reeks andere landen - zoals Zwitserland en Rusland - als camembert op de markt. Bovendien wordt het product gepasteuriseerd. In de overeenkomst is nu voorzien dat de multinationals minstens 30 procent Normandische koeien moeten inzetten.

De Belgische bouwgroep Besix trekt zijn belang in het Australische bedrijf Watpac van 28,1 procent op naar 64,1 procent. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 63 miljoen Australische dollar of 38 miljoen euro. Besix nam vijf jaar geleden een eerste participatie van 15 procent in Watpac. Vervolgens werd dat aandeel geleidelijk uitgebreid. Besix was al enkele tijd de grootste aandeelhouder van het Australische bedrijf, dat actief is in de bouwindustrie en de mijnbouwsector. Het bedrijf werd 35 jaar geleden opgericht en het legt zich toe op zeer diverse projecten in de belangrijkste staten van Australië. Watpac heeft meer dan duizend werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 750 miljoen euro.

De Britse autobouwer Aston Martin heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 876 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 48 procent tegenover het jaar voordien. De Britse constructeur boekte het voorbije jaar een winst van 87 miljoen pond, tegenover een verlies van 163 miljoen pond het jaar voordien. Daarmee kon Aston Martin voor de eerste keer dit decennium een positief resultaat melden. In volumes werd een groei met bijna 50 procent tot meer dan vijfduizend exemplaren gemeld. Andy Palmer, chief executive van Aston Martin, stelde echter dat een partnership met een grotere partij wellicht noodzakelijk zal blijken om de overlevingskansen op langere termijn te garanderen.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) eist van de Europese Unie een compensatie van 1,7 miljard euro voor de mislukte overname van het Nederlandse bedrijf TNT Express vijf jaar geleden. De Europese Commissie had tegen de overname concurrentiebezwaren ingediend. Gevreesd werd dat de concurrentie op de markt zou worden ondermijnd, waardoor consumenten mogelijk met belangrijke prijsstijgingen zouden kunnen worden geconfronteerd. De Amerikaanse groep ging echter in beroep bij het Gerecht van de Europese Unie, dat in het dossier van de Europese Unie een procedurefout vaststelde en de uitspraak nietig verklaarde.

Schuimrubberproducent Recticel heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,46 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 8 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst liep met 8 procent op tot 105,5 miljoen euro. De nettowinst liep met ruim 46 procent op tot een record van 23,9 miljoen euro. Het bedrijf zegt het voorbije jaar met belangrijke uitdagingen te zijn geconfronteerd. Onder meer wordt gewezen op een sterke stijging van de grondstoffenprijzen, maar bovendien werd de onderneming getroffen door een brand in zijn Tsjechische fabriek en problemen met de kwaliteit bij de voorraden van een aantal toeleveranciers. Gehoopt wordt de autodivisie te verkopen.

De vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (lng) kent een sterke toename. Dat staat in een rapport van het Brits-Nederlandse energieconcern Shell. Opgemerkt wordt dat vorig jaar een wereldwijde vraag van 293 miljoen ton werd geregistreerd. Dat betekende een stijging met 29 miljoen ton tegenover het jaar voordien. De voorraad is voldoende om 575 miljoen gezinnen gedurende één jaar van energie te voorzien. Vooral in Azië werd een sterke toename van de vraag opgemerkt. Indien niet snel bijkomende ontginningsprojecten worden opgestart, zou volgens Shell halverwege de jaren twintig mogelijk voor een tekort in het aanbod moeten worden gevreesd.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips bouwt zijn belang in het verlichtingsbedrijf Philips Lighting tot iets meer dan 18 procent af. Dat heeft Philips bekend gemaakt. Philips had nog een belang van bijna 30 procent in het verlichtingsbedrijf. De verkoop van een belang van ongeveer 12 procent bracht het elektronicaconcern 520,7 miljoen euro op. Philips bracht zijn divisie Lighting in mei twee jaar geleden naar de beurs en bouwde sindsdien zijn belang in het bedrijf verder af. In november zakte het belang onder de 30 procent. Op dat ogenblik trad Frans van Houten, topman van Philips, ook terug als toezichthouder van Lighting. Uiteindelijke bedoeling is alle resterende aandelen te verkopen.

Het technologiebedrijf Fitbit, fabrikant van onder meer fitnesshorloges en andere wearables, heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 571 miljoen dollar, tegenover bijna 584 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Het verlies kon van 146 miljoen dollar naar 45,5 miljoen dollar worden teruggebracht. In totaal werden 5,4 miljoen apparaten verkocht, tegenover 6,5 miljoen eenheden tijdens het vierde kwartaal het jaar voordien. Onder meer door de introductie van de smartwatch Fitbit Ionic konden echter hogere gemiddelde prijzen worden aangerekend. Het bedrijf wil dit jaar een nieuwe reeks smartwatches op de markt brengen.

De Amerikaanse chipproducent Qualcomm wil nu toch over een overname onderhandelen met zijn sectorgenoot Broadcom. Dat heeft Qualcomm na gesprekken met een delegatie van Broadcom gemeld. Broadcom heeft na verschillende verhogingen uiteindelijk een bod van 121 miljard dollar gedaan op Qualcomm. De voorstellen werden door Qualcomm in eerste instantie afgewezen, maar het bedrijf heeft nu toch de mogelijkheid van een boekenonderzoek gesuggereerd. Er worden wel een aantal voorwaarden gesteld. Broadcom stelde in een reactie niet overtuigd te zijn van de goede wil van Qualcomm. Onder meer wordt Qualcomm ervan beticht vertragingstactieken toe te passen.

In Frankrijk wil de regering een einde maken aan de levenslange arbeidscontracten bij de Société Nationale des Chemins de Fer (SNCF). Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. De Franse spoorwegmaatschappij heeft een schuld van ongeveer 45 miljard euro opgebouwd. Volgens de Franse premier Edouard Philippe is de situatie onhoudbaar geworden. Bij het Franse spoorbedrijf werken 260.000 mensen. Een groot deel van de werknemers heeft een levenslang contract. Bovendien is er ook een riante pensioenregeling voorzien. Het dossier ligt echter bijzonder gevoelig. Eerdere regeringen hebben al vergeefs gepoogd een oplossing te vinden. Vaak leidde dat tot wekenlange stakingen.

Het Indiase staalconcern Tata Steel heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst kende een verviervoudiging tot 164 miljoen euro. Tata Steel wil zich in de toekomst meer op de nationale Indiase markt toespitsen. De opbrengsten van de verkoop van verlieslatende Britse onderdelen zullen dan ook in India worden geïnvesteerd. Door een nieuwe Indiase wetgeving kunnen noodlijdende bedrijven gemakkelijker door sectorgenoten worden overgenomen. Tata Steel hoopt zijn Indiase productie te kunnen verdubbelen.

13:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-02-18

New York nog steeds rijkste stad van de wereld

New York is de rijkste stad van de wereld, van dichtbij gevolgd door Londen en Tokio. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau New World Wealth. Uit de berekeningen bleek dat de vijftien grootste steden van de wereld een gezamenlijke rijkdom van 24 biljoen dollar bezitten. Dat komt overeen met een aandeel van 11 procent in het wereldwijde vermogen. Tevens wordt gewezen op de opkomst van de Chinese steden. Er kon immers worden vastgesteld dat Peking, Hongkong en Shanghai inmiddels bij de tien rijkste steden van de wereld moeten worden gerekend. Dat is te danken aan de snelle vermogensopbouw bij de Chinese bevolking.

New York City is met een vermogen van 3 biljoen dollar de rijkste stad van de wereld, gevolgd door Londen (2,7 biljoen dollar) en Tokio (2,5 biljoen dollar). De rest van de top tien bestaat uit de San Francisco Bay Area (2,3 biljoen dollar), Peking (2,2 biljoen dollar), Shanghai (2 biljoen dollar), Los Angeles (1,4 biljoen dollar), Hongkong (1,3 biljoen dollar), Sydney en Singapore (1 biljoen dollar). Daarna volgen Chicago, Mumbai, Toronto, Frankfurt en Parijs. Er wordt nog opgemerkt dat de voorbije tien jaar de snelste groei werd opgetekend in San Francisco, Peking, Shanghai, Mumbai en Sydney. De volgende tien jaar zou de sterkste accumulatie van rijkdom worden opgetekend in Mumbai.

In het rapport wordt echter ook de aandacht gevestigd op de Chinese steden Shenzhen en Hangzhou, waar de volgende jaren volgens de onderzoekers eveneens een snelle toename van de rijkdom mag worden verwacht. Shenzhen beschikt op dit ogenblik over een vermogen van 770 miljard dollar en daarmee viel de stad net buiten de top vijftien. Er wordt echter opgemerkt dat Shenzhen, de thuishaven van Huawei, als de hightech-hoofdstad van China wordt beschouwd. Bovendien is de Shenzhen Stock Exchange de tweede grootste beurs van China. Op wereldniveau staat de beurs van Shenzhen op een achtste plaats.

Daarnaast is er echter ook Hangzhou, dat met een vermogen van 425 miljard dollar op het eerste gezicht veel minder indrukwekkende cijfers laat optekenen dan andere grote metropolen. Er wordt echter opgemerkt dat Hangzhou met de trein amper driekwart uur van Shanghai verwijderd is. Vooral de hogere professionele kaders uit Shanghai hebben een woning in Hangzhou, dat vooral landschappelijk een grote aantrekkingskracht zou uitoefenen. Het Chinese ecommerce-conceern Alibaba heeft zijn hoofdkantoor in de stad gevestigd.

Lees Verder

18:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: steden |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Italiaans-Amerikaanse autogroep Fiat Chrysler wil uiterlijk over vier jaar stoppen met de productie van dieselwagens. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Begin juni zou een officiële planning over de afbouw van de dieselactiviteiten bij alle dochtermerken van de groep bekend worden gemaakt. Ook de Japanse autogroep Toyota maakte vorig jaar al bekend de productie van dieselwagens te zullen stoppen. Meer recent gaf ook de Duitse sportwagenbouwer Porsche aan niet meer met dieselmotoren te zullen werken. De verkoop van dieselwagens liep in Europa vorig jaar met bijna 8 procent terug. De sector heeft nog een marktaandeel van 43,7 procent.

In China hebben de verzekeraars Ping An Insurance, New China Life Insurance en China Re Asset Management van de autoriteiten de opdracht gekregen om hun buitenlandse activa te herschikken. Er zouden bij een aantal buitenlandse investeringen immers regels zijn geschonden. Dat hebben een aantal waarnemers gemeld. Over de vereiste ingrepen werden geen verdere details verstrekt. Binnen een maand zouden de maatregelen moeten zijn doorgevoerd. De berichten volgen op een eerdere aankondiging dat de Chinese autoriteiten verzekeraar Anbang voor een periode van één jaar onder curatele hebben geplaatst. Wu Xiaohui, oprichter van Anbang, is aangehouden en wordt van fraude beticht.

De Arabische luchtvaartmaatschappij Flydubai heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 17 procent tot 10,1 miljoen dollar. De maatschappij haalde daarbij voordeel uit de lagere brandstofkosten. In totaal werden vorig jaar 10,9 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover het jaar voordien. De cijfers tonen volgens naar eigen zeggen aan welke belangrijke rol Flydubai speelt in de ontwikkeling van de handel en het toerisme in de Verenigde Arabische Emiraten. Flydubai bestelde vorig jaar in totaal 175 nieuwe vliegtuigen.

Luxemburg heeft het hoogste minimumloon van de hele Europese Unie. In het land moet aan werknemers immers een bruto minimumloon van 1.999 euro worden betaald. Dat blijkt uit een rapport van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek. Op de tweede plaats staat Ierland met een loon van 1.614 euro, gevolgd door Nederland (1.578 euro) en België (1.563 euro). Opgemerkt wordt dat in het noorden van Europa de hoogste minimumlonen worden gehanteerd. Aan het andere einde van het spectrum bevinden zich een aantal Oost-Europese landen. Op de laatste plaats staat Bulgarije met een loon van 261 euro, vooraf gegaan door Litouwen (400 euro) en Roemenië (408 euro).

De Duitse autobouwer Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, bouwt in China een nieuwe fabriek. Daarvoor zal worden samengewerkt met de lokale fabrikant Baic Motor. In de nieuwe fabriek wordt door Beijing Benz Automotive, de joint-venture van Daimler en Baic, een bedrag van ruim 1,5 miljard euro geïnvesteerd. Op de site zullen verschillende modellen worden geproduceerd. Ook de bouw van een elektrisch aangedreven model van Mercedes is in de planning voorzien. Informatie over de locatie van de nieuwe fabriek werd niet verstrekt. Mercedes-Benz kan in China op een toenemende belangstelling rekenen. De Chinese autogroep Geely is de grootste aandeelhouder van de Duitse concern.

ZX Ventures, de investeringsdivisie van brouwer AB InBev, gaat in de Chinese stad Wuhan een nieuwe ambachtelijke brouwerij openen. Daarmee wil AB InBev inspelen op de toenemende belangstelling die op de Chinese markt voor premium bieren wordt getoond. De vestiging wordt voor AB InBev de eerste brouwerij die zich specifieke op ambachtelijke bieren zal concentreren. Er zullen producten worden gemaakt voor ambachtelijke merken Goose Island, Boxing Cat en Kaiba. ZX Ventures merkt op dat de consumptie van ambachtelijke bieren in China een duidelijke toename laat optekenen. AB InBev heeft de voorbije periode zijn aanwezigheid op de Chinese biermarkt al opmerkelijk versterkt.

Het concern International Airlines Group (IAG) heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 22,97 miljard euro. Da betekende een stijging met 1,8 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit het vervoer van passagiers nam met 1,6 procent toe tot 20,25 miljard euro. De operationele winst liep met 19 procent op tot 3,02 miljard euro. Het concern - dat de maatschappijen British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus in portefeuille heeft, kon naar eigen zeggen het voorbije jaar profiteren van de lage olieprijzen. Daarnaast wordt opgemerkt dat de gunstige economische omstandigheden bovendien de vraag naar vliegtuigreizen gevoelig hebben doen toenemen.

Luchthaven Berlin-Brandenburg zal in totaal een investering vergen van 7,3 miljard euro. Daarmee lopen de kosten tegenover de jongste raming nog eens met 770 miljoen euro op. Dat is volgens lokale media gebleken uit het meeste recente businessplan van het consortium dat de nieuwe luchthaven van Berlijn moet bouwen. Opgemerkt wordt dat het consortium de helft van de bijkomende budgetten met bankleningen zou proberen te financieren. De autoriteiten van Berlijn en Brandenburg zouden weinig bereidheid tonen om nog meer geld in het project te investeren. De luchthaven had al zeven jaar geleden zijn activiteiten moeten opstarten. Een opening wordt nu tegen eind dit decennium verwacht.

Het mijnbouwbedrijf Anglo American heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 26,24 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 1,59 miljard dollar op naar 3,17 miljard dollar. Het concern profiteerde naar eigen zeggen vooral van hogere grondstoffenprijzen en kostenverlagingen. Enkele jaren geleden werd Anglo American, net zoals zijn sectorgenoten, door de dalende grondstoffenprijzen met belangrijke financiële problemen opgezadeld. Onder meer werd het bedrijf met schuldenlast van bijna 13 miljard dollar geconfronteerd. Een gedeelte van die schuld kan nu worden afgelost, terwijl ook een hoger dividend wordt aangekondigd.

Hoogspanningsbeheerder Elia investeert dit jaar ongeveer 650 miljoen euro in de versterking van het Belgische stroomnet. Dat staat in het jaarverslag van het bedrijf. De investeringen bereiken het hoogste niveau in verscheidene jaren. Vorig jaar werd een investeringsniveau van 486 miljoen euro geregistreerd. Dit jaar zal 390 miljoen euro worden geïnvesteerd in het hoogspanningsnet. Daarnaast is een bedrag van 112 miljoen euro voorzien voor de realisatie van het Modulair Offshore Grid, waar de opgewekte energie van de windparken op zee worden verzameld. Daarnaast gaat 68 miljoen euro naar de onderzeese verbinding met Groot-Brittannië (Nemo) en 221 miljoen euro naar interconnectieverbindingen.

Door de massale kap in het oerbos van Bialowieza blijft Polen hardnekkig de Europese rechtsregels naast zich neer te leggen. Dat heeft de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie onlangs gezegd. Met die stelling steunt de advocaat-generaal het verzet van de Europese Commissie tegen de Poolse praktijken. Bialowieza heeft één van de oudste en meest ongerepte natuurgebieden van de hele Europese Unie. De boskap werd door het Europees Hof van Justitie al in een kort geding stilgelegd. Er werd daarbij met een dwangsom van minstens 100.000 euro per dag gedreigd. Na een definitieve uitspraak van het Europees Hof kan een mogelijke sanctie worden opgelegd.

De Franse verzekeraar Axa heeft het voorbije jaar een omzet van bijna 98,55 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst winst met 7 procent tot nagenoeg 6,21 miljoen euro. De verzekeraar maakte vooral gewag van goede resultaten in de Verenigde Staten, waar zowel bij de levensverzekeringen als het vermogensbeheer positieve cijfers konden worden gemeld. Er wordt wel opgemerkt dat er meer claims wegens natuurrampen moesten worden betaald, maar die negatieve impact kon ruimschoots worden goedgemaakt door eenmalige fiscale baten in de Verenigde Staten. Axia wil dit jaar ook een notering op de beurs in New York.

Bouwondernemer Bart Versluys heeft zijn belang in robotfabrikant Zora Bots uit Oostende tot 50 procent verhoogd. De Belgische onderneming is onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de software van robots zoals Pepper en Zora, die door de Japanse groep SoftBank Robotics worden gebouwd. Bart Versluys had vorig jaar voor een bedrag van 5 miljoen euro een belang van 25 procent genomen in Zora Bots. De bouwondernemer heeft dat pakket nu verdubbeld door een overname van de participatie van de Nederlandse investeerder Summa. De andere helft van het kapitaal van Zora Bots blijft in handen van de chief executives Fabrice Goffin en Tommy Deblieck.

De Nederlandse financiële groep ABN Amro heeft zijn activiteiten rond vermogensbeheer en verzekeringen in Luxemburg overgedragen aan de groep BGL BNP Paribas. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het Nederlandse groep merkt op geen mogelijkheden meer te zien om in Luxemburg verder te groeien om een noodzakelijke schaalgrootte te kunnen realiseren. Daarom werd naar eigen zeggen uiteindelijk beslist de activiteiten af te stoten. Volgens waarnemers was ABN Amro al meer dan een jaar op zoek naar mogelijke opties voor de divisie. De transactie, die midden dit jaar zou moeten worden afgerond, moet nog wel door de toezichthouders worden goedgekeurd.

De Spaanse telecomoperator Telefónica heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 52 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover het jaar voordien. Indien echter geen rekening wordt gehouden met ongunstige wisselkoerseffecten, zou een groei met 3,4 procent zijn gemeld. De nettowinst liep echter met 32,2 procent op tot 3,1 miljard euro. Het Spaanse concern meldde nog dat het schuldniveau vorig jaar met ruim 4,3 miljard euro tot 44,2 miljard euro is teruggedrongen. Ook voor dit jaar wordt een verdere omzetgroei met ongeveer 1 procent in het vooruitzicht gesteld, ondanks de negatieve impact van de nieuwe roaming-wetgeving in de Europese Unie.

17:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-02-18

Ook Europese wetenschap vreest impact van brexit

De beslissing van Groot-Brittannië om zich uit de Europese Unie terug te trekken, blijkt ook in de wetenschappelijke wereld tot een aantal verschuivingen te zullen leiden. Er moet immers worden vastgesteld dat Britse universiteiten door wetenschappelijke onderzoekers uit de rest van de Europese Unie minder snel als een potentiële partner voor researchprojecten worden gesuggereerd. Dat blijkt uit een rapport van het Centre for Global Higher Education van het Institute of Education (IOE) aan het University College London. Een groot aantal Europese onderzoekers zoekt daarbij sneller contact met Duitse instellingen.

“Groot-Brittannië blijft een uiterst belangrijke partij in het Europese onderzoek en onderwijs,” beklemtoont onderzoeksleider Aline Courtois, sociologe aan het Institute of Education. “Toch moet worden vastgesteld dat wetenschappers in verschillende Europese regio’s minder snel geneigd zijn om bij onderzoeksprojecten een samenwerking met Britse partners voor te stellen. Daarentegen kan een grote interesse voor Duitse partners worden opgetekend. In negentien Europese landen worden Duitse partners als eerste keuze voor gemeenschappelijke onderzoeksprojecten naar voor geschoven. In nog eens zeven landen staan Duitse partijen op de tweede plaats.”

“Daarentegen moet worden vastgesteld dat Duitsland de enige lidstaat van de Europese Unie is waar in eerste instantie een wetenschappelijk partner in Groot-Brittannië zou worden gezocht,” geeft Aline Courtois nog te kennen. “In negen andere landen staan Britse partners op de tweede plaats.” Er wordt aan toegevoegd dat de problematiek verder gaat dan een loutere grensoverschrijdende samenwerking binnen de Europese Unie. Vele onderzoekers wijzen immers op dat door de brexit ook de samenwerking met Britse collega’s voor opdrachten uit de rest van de wereld mogelijk zou worden bemoeilijkt. Ook wordt gezegd dat de brexit een bedreiging voor het algemene Europese project zou kunnen worden.

Lees Verder

15:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wetenschap |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Miljardair en belegger Warren Buffett treedt aan het einde van zijn termijn terug als commissaris bij de Amerikaanse voedingsmiddelengroep Kraft Heinz. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Aangevoerd wordt dat Buffett (87) zijn reisverplichtingen wil afbouwen. De belegger had een belangrijke rol in de creatie van Kraft Heinz, dat ontstaan is uit een samensmelting van de groepen Kraft Foods en HJ Heinz. Vijf jaar geleden nam Berkshire Hathaway, de holding van Buffett, in samenwerking met investeerder 3G Capital de Amerikaanse ketchupproducent Heinz over. Twee jaar later werd Heinz vervolgens met Kraft Foods samengevoegd. Buffett zou als commissaris worden opgevolgd door Alexandre van Damme.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft ABLV Bank uit Letland in staat van waarschijnlijk bankroet verklaard. ABLV Bank is de derde grootste financiële groep van Letland, maar is na beschuldigingen van witwaspraktijken door de Verenigde Staten in problemen geraakt. Eerder had de Europese Centrale Bank al de betalingen van de bank bevroren. Nu wordt echter gemeld dat de bank helemaal niet meer levensvatbaar is. Omdat de financiële stabiliteit niet in het gedrang komt, kan ook een reddingsoperatie niet worden verantwoord. De Letse bank was door de Amerikaanse autoriteiten in verband gebracht met transacties die aan Noord-Korea zouden zijn gelinkt. De bank

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft het voorbije jaar inkomsten van bijna 34,78 miljard dollar geboekt, tegenover ruim 35,62 miljard dollar het jaar voordien. Het netto inkomsten viel echter van bij 3,56 miljard dollar tot 331 miljoen dollar terug. Dat is het wijten aan schadeclaims die het voorbije jaar voor een aantal grote rampen moesten worden betaald. In totaal moest voor de schade door onder meer orkanen, bosbranden en aardbevingen een bedrag van 4,7 miljard dollar worden betaald. Wel kon nog een positief resultaat worden gemeld bij de divisies levensverzekeringen. Swiss Re merkte verder op een mogelijke samenwerking met de Japanse technologiegroep Softbank te bekijken.

De Franse autoriteiten gaan strenger optreden bij de handel in financiële producten die zijn gerelateerd aan cryptovaluta, zoals de bitcoin, de ethereum, de ripple en de litecoin. Dat heeft de Franse Autorité des Marchés Financiers (AMF) gemeld. Aangezien de handel in cryptovaluta formeel onder de derivaten valt, moet de goedkeuring en rapportage van de transacties aan de regels van de Europese Unie voldoen. Bovendien mag online voor deze producten geen reclame meer worden gemaakt. De activiteit valt onder de handel in complexe financiële producten waarmee beleggers op prijsbewegingen van cryptomunten kunnen speculeren zonder het geld daadwerkelijk in bezit te hebben.

Op Brucargo, de cargodivisie van luchthaven Brussels Airport, is het nieuwe gebouw van het pakketbedrijf DHL Express officieel in gebruik genomen. Het nieuwe centrum kan tot 42.000 pakketten per uur verwerken en biedt werk aan 1.200 mensen. Ken Allen, chief executive van het pakketbedrijf, beklemtoont dat het Brusselse regionale centrum in volume nu groter is dan tien jaar geleden, toen op de site nog de Europese hub van DHL Express was gevestigd, maar die inmiddels naar Leipzig in Duitsland is overgeheveld. Brussel is binnen het concern inmiddels de vijfde grootste hub van de hele wereld. In de nieuwe hoogtechnologische hub werd een bedrag van 114 miljoen euro geïnvesteerd.

De financiële groep Standard Life Aberdeen verkoopt zijn verzekeringsdivisie aan verzekeraar Phoenix Group. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 3,2 miljard pond. De operatie kadert in een herschikking van de activiteiten van Standard Life, die zich meer op vermogensbeheer wil toespitsen. Standard Life ontvangt voor de divisie een bedrag van 2,3 miljard ponden in contanten, naast een belang van 20 procent in Phoenix. Bij Standard Life Aberdeen legt voorzitter Gerry Grimstone volgend jaar zijn mandaat neer. Grimstone was de drijvende kracht achter de fusie tussen verzekeraar Standard Life en vermogensbeheerder Aberdeen Asset Management.

Het biotechbedrijf Ablynx heeft tijdens het voorbije jaar een omzet van 55,5 miljoen euro gerealiseerd, tegenover 85,2 miljoen euro inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De operationele kosten konden van 113,8 miljoen euro naar 109,7 miljoen euro worden teruggebracht. Daardoor boekte het bedrijf, dat door de Franse groep Sanofi voor een bedrag van 3,9 miljard euro wordt overgenomen, een nettoverlies van 108,5 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 1,1 miljoen euro het jaar voordien. Door de uitgifte van nieuwe aandelen kon de kaspositie echter van 235,4 miljoen euro naar 354,3 miljoen euro worden verhoogd. De overname zou tegen midden dit jaar rond moeten zijn.

Het Amerikaanse online bedrijf Airbnb, aanbieder van overnachtingsmogelijkheden, biedt in de toekomst aan zijn gebruikers voortaan ook de mogelijkheid om op zijn platform hotelkamers te boeken. Dat heeft Brian Chesky, één van de oprichters van Airbnb, gemeld. Tot nu toe was Airbnb vooral bedoeld om particuliere kamers in woningen te verhuren. De aanwezigheid van hotels op het platform werd oogluikend toegelaten. In de toekomst zullen zijn echter een prominentere plek kunnen krijgen. Op dit ogenblik werken de hotels vaak samen met platformen zoals Booking of Expedia. Omdat Airbnb echter lagere commissies vraagt, is een aanzienlijke marktverschuiving in de toekomst niet uitgesloten.

Het energiebedrijf Elia, beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 887,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 2,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 27,4 procent naar 229,1 miljoen euro. Chris Peeters, chief executive van Elia, benadrukte dat het bedrijf er goed in geslaagd is om de operationele kosten onder controle te houden. Vooral in Duitsland zouden daarmee uitstekende resultaten zijn geboekt. Tevens wordt gewezen op de uitvoering van een strategisch investeringsprogramma in België, waarvoor een bedrag van 486 miljoen euro werd voorzien. In Duitsland waren er 461 miljoen euro investeringen.

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump zich op Twitter uitgesproken over de invoering van een minimumleeftijd voor de aankoop van vuurwapens. Hij zou daarbij een minimumgrens van eenentwintig jaar willen introduceren. Eerder al had Trump zich uitgesproken voor een verbod op de bumpstock, een apparaat dat bepaalde vuurwapens tot automatische geweren kan omvormen. Ook is de president voorstander om leerkrachten op school te bewapenen. Volgens Wayne LaPierre, topman van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA), zei al dat de afwezigheid van wapens de scholen een aantrekkelijk doelwit maakt voor verwarde personen met malafide bedoelingen.

De Amerikaanse online opslagdienst Dropbox heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,11 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 31 procent tegenover het jaar voordien. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Er werd een nettoverlies geleden van 111,7 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 210,2 miljoen dollar het jaar voordien. De dienst kende naar eigen zeggen het voorbije jaar 500 miljoen geregistreerde gebruikers. Sinds het begin van vorig jaar zouden zich 100 miljoen nieuwe gebruikers hebben gemeld. Het bedrijf meldde ook 11 miljoen betalende gebruikers. Dat betekende een stijging met 25 procent. Drie jaar geleden werden 6,5 miljoen betalende accounts geteld.

In Spanje verkoopt het energieconcern Repsol zijn belang van 20 procent in gasleverancier Gas Natural aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,8 miljard euro. De transactie levert het energieconcern een boekwinst van 400 miljoen euro op. Repsol was ongeveer dertig jaar aandeelhouder van Gas Natural, maar is al langer bezig met een verkoop van zijn participatie. Twee jaar geleden verkochten Repsol en het investeringsbedrijf Criteria Caixa, de moederonderneming van Caixabank, ieder al een belang van 10 procent in Gas Natural aan Global Infrastructure Partners.

In Griekenland heeft het parlement zijn toestemming gegeven voor de oprichting van een onderzoekscommissie die eventuele onregelmatigheden rond de Zwitserse farmagroep Novartis moet bekijken. Het Griekse gerecht vermoedt dat het bedrijf smeergeld betaalde aan artsen en politici om op de Griekse markt een sterkere positie te verwerven en hogere prijzen af te dwingen. De feiten zouden twaalf jaar geleden zijn gestart en zouden tot drie jaar geleden hebben geduurd. Onder meer Antonis Samaris, gewezen Grieks premier, kwam daarbij in opspraak. Ook Yannis Stournaras, gouverneur van de Griekse centrale bank wordt genoemd, net zoals Dimitris Avramopoulos, Europees commissaris voor migratie.

De Franse groep Valeo, producent van onderdelen voor de autosector, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 18,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover het jaar voordien. De bedrijfswinst liep met 11 procent op tot 1,5 miljard euro. Jacques Aschenbroich, topman van Valeo, maakte dan ook gewag van uitstekende resultaten, ondanks de duurdere euro en de hogere grondstoffenprijzen. De nettowinst viel echter met 4 procent terug terug tot 886 miljoen euro. Die achteruitgang moet worden toegeschreven aan een eenmalige fiscale last in de Verenigde Staten. Zonder die last zou daarentegn een winstgroei met 8 procent zijn gemeld.

Het Nederlandse duurzame energiebedrijf Eneco neemt de Nederlandse divisie van Eon Benelux over. Daarmee breidt Eneco zijn portefeuille uit met ongeveer tweehonderdduizend klanten. De activiteiten worden overgenomen van het Duitse energieconcern Uniper, dat zich meer wil toeleggen op de productie van elektriciteit. De transactie heeft geen betrekking op de Belgische divisie van Eon Benelux. Die blijft onderdeel van Uniper en zal binnenkort ook de naam van zijn moederbedrijf overnemen. Aangezien Uniper zich strategisch terugtrekt uit de verkoopactiviteiten, is het volgens waarnemers niet onlogisch dat ook de Belgische divisie van Eon Benelux uiteindelijk zal worden verkocht.

08:14 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-02-18

In judo heeft uniformkleur geen enkele impact

In het judo heeft de kleur van de uitrusting geen enkele impact op de winstkansen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Central Michigan University, Judosinside.com en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast-Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Eerdere studies gaven aan dat de toewijzing van een blauwe judogi met hogere winstkansen in verband zouden moeten worden gebracht, maar uit nieuwe analyses blijkt dat aan deze stellingen ten zeerste moet worden getwijfeld. In werkelijkheid blijkt volgens de onderzoekers de grootste winstkans te moeten toegeschreven aan de judoka die als eerste op de mat wordt geroepen.

“In de judocompetitie dragen de deelnemers een blauwe of een witte judogi,” verduidelijkt onderzoeksleider Peter Dijkstra, professor sociobiologie aan de Central Michigan University. “In het verleden was de blauwe judogi gereserveerd voor de judoka die als eerste op de mat werd geroepen. Zeven jaar geleden werd het reglement echter gewijzigd. Sindsdien is het witte uniform voorbehouden voor de judoka die als eerste wordt opgeroepen. Tot dan toe werd algemeen aangenomen dat een blauw uniform met de grootste winstkansen in verband kon worden gebracht. Daarbij werd echter slechts weinig aandacht besteed aan de vaardigheden van de individuele atleet.”

“In werkelijkheid moet een duidelijke voordeel op winst worden toegekend aan de atleet die als eerste is opgeroepen, ongeacht de kleur van judogi die wordt gedragen,” aldus nog Peter Dijkstra, zich baserend op resultaten van de wedstrijden tijdens de Olympische Spelen en de Judo World Cup. Hij merkt daarbij op dat de eerst opgeroepen atleet in het algemeen ook over het beste palmares beschikt en dan ook de meeste winstkansen heeft. Na de aanpassing van de reglementen zeven jaar geleden kon volgens de wetenschapper worden vastgesteld dat de witte judogi plots opmerkelijk meer overwinningen liet optekenen dan voordien.

“De kleur van het uniform blijkt dan ook geen enkele impact op de uiteindelijke winstkansen te hebben,” zegt professor Dijkstra nog. Toch wordt ook in andere sporttakken nog altijd een verband gelegd tussen de kleur van het uniformen en de winstkansen. Dat heeft volgens de onderzoekers wellicht te maken met de psychologische effecten die sommige kleuren kunnen veroorzaken. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de impact van de rode kleur, die immers een intimiderend effect op de tegenstanders zou kunnen hebben. Mogelijk moet volgens Dijkstra worden overwogen om de rode kleur door een andere tint te vervangen, zodat gelijkere kansen kunnen worden gecreëerd.

Lees Verder

14:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: judo |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Chinese verzekeraar Anbang, het moederbedrijf van onder meer Fidea, is in eigen land door de autoriteiten onder curatele geplaatst. De Chinese overheid neemt voor minstens een jaar de controle over de bedrijfsvoering bij Anbang in handen. Wu Xiaohui, oprichter van Anbang, wordt op verdenking van fraude vervolgd. De Chinese toezichthouders stellen dat Anbang zich heeft beziggehouden met illegale activiteiten die ook de financiële positie van het concern in gevaar hebben gebracht. De voorbije jaren wordt door de Chinese regering tegen corruptie hard opgetreden. Wu Xiaohui werd al in juni van dit jaar opgepakt. Anbang is ook eigenaar van het hotel Waldorf Astoria in New York.

De Franse informaticagroep GFI Informatique heeft een overnamebod uitgebracht op zijn Belgische sectorgenoot Realdolmen. Het bod heeft een waarde van 196 miljoen euro. Het bod wordt gesteund door de bestuursraad van Realdolmen. Ook de groepen Colruyt en Vandevyvere, die samen een belang van 21,94 procent hebben in Realdolmen, hebben hun participatie al bij GFI Informatique aangeboden. Het informaticabedrijf Cegeka is de derde grote aandeelhouder van Realdolmen. In een eerste fase zou GFI Informatique driekwart van de aandelen van Realdolmen willen verwerven. Daarna zou een uitkoopbod volgen. GFI Informatique nam vijf jaar geleden al de Franse divisie van Realdolmen over.

De Belgische meststoffenfabrikant Rosier heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 195 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 17 procent tegenover het jaar voordien. Die groei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de uitbreiding van een commercieel akkoord met de grootaandeelhouder Borealis, die de distributie van de producten van Rosier op een groot gedeelte van de Europese markt voor zijn rekening neemt. Operationeel werd een winst van 0,6 miljoen euro gerealiseerd, tegenover een negatief resultaat van 12,7 miljoen euro het jaar voordien. Het nettoverlies kon van 9,1 miljoen euro tot 0,6 miljoen euro worden teruggebracht.

In de Verenigde Staten lijkt de arbeidsmarkt zich dicht bij of zelfs enigszins voorbij de volledige werkgelegenheid te bevinden. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse Federal Reserve over het monetaire beleid. Het land kent op dit ogenblik een werkloosheidsgraad van 4,1 procent. Dat is het laagste niveau in zeventien jaar. Voor de Federal Reserve staat echter een werkloosheidsgraad van 4,6 procent op langere termijn gelijk met een volledige tewerkstelling. Gevreesd moet immers worden dat beneden dat werkloosheidsniveau de inflatie te fel zou kunnen worden aangewakkerd. Normaal wordt een inflatie van ongeveer 2 procent als een optimale situatie bestempeld.

Het Chinese autoconcern Zhejiang Geely heeft een belang van bijna 10 procent uitgebouwd in zijn Duitse sectorgenoot Daimler, het moederbedrijf van onder meer Mercedes-Benz. Met het belang, dat een waarde van bijna 7,5 miljard euro vertegenwoordigt, is Geely de grootste aandeelhouder van Daimler geworden. Voordien was het staatsinvesteringsfonds van Koeweit met een belang van 6,8 procent de grootste aandeelhouder van het Duitse concern. Daimler benadrukt elke investeerder op lange termijn te verwelkomen. Geely is al langer eigenaar van de Zweedse autobouwer Volvo en is ook eigenaar van de Britse sportwagenfabrikant Lotus. Ook is Geely de grootste aandeelhouder van Volvo Trucks.

De online opslagdienst Dropbox wil een notering op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Daarvoor werd bij de Amerikaanse beursautoriteiten een aanvraag ingediend. Dropbox zou plannen hebben om met de verkoop van aandelen een bedrag van maximaal 500 miljoen dollar op te halen. Er werd al geruime tijd gespeculeerd over een mogelijke beursgang van de online opslagdienst, die vier jaar geleden op een bedrag van 10 miljard dollar werd gewaardeerd. Dropbox werd tien jaar geleden door Drew Houston en Arash Ferdowsi opgericht. Houston was destijds student aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en kwam op het idee zijn bestanden online te stockeren.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 156 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. Operationeel werd een verlies geleden van 89,8 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 11,45 miljoen euro het jaar voordien. Er moest bovendien een nettoverlies van bijna 116 miljoen euro worden geboekt, nadat het jaar voordien een winst van 54 miljoen euro was geregistreerd. Het bedrijf zegt wel dat zijn financiële reserve met 172 miljoen euro is uitgebreid tot ruim 1,15 miljard euro. Dat is te danken aan een kapitaalverhoging die werd doorgevoerd. Het onderzoek van Galapagos boekte vorig jaar belangrijke vorderingen.

Vrachtwagenbouwer DAF Trucks wil zijn productie verder verhogen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Daarvoor zullen zowel in de vestigingen van Eindhoven als Westerlo bijkomende werknemers moeten worden aangetrokken. Op dit ogenblik heeft DAF Trucks een productie van 225 voertuigen per dag. Dat niveau wordt begin volgende maand naar 235 eenheden opgetrokken. Omdat echter de vraag blijft toenemen, zal in april een verdere productieverhoging tot 240 trucks per dag worden doorgevoerd. In totaal zullen daarvoor ook 120 extra werknemers worden aangetrokken. Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat 350 nieuwe medewerkers moesten worden aangeworven.

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 13,1 miljard pond, tegenover 12,59 miljard pond het jaar voordien. De bank slaagde er echter in een winst van 752 miljoen pond te laten optekenen, nadat het jaar voordien nog een verlies van 7 miljard pond moest worden geboekt. Het is de eerste keer in een decennium dat de Britse bank opnieuw winst kan melden. Het positieve resultaat is echter ook te danken aan een vertraging van een omvangrijke schikkingsprocedure rond dubieuze hypotheekbeleggingen in de Verenigde Staten. Indien dat dossier het voorbije jaar toch nog was behandeld, zou de bank wellicht opnieuw een verlies hebben moeten melden.

In de Verenigde Staten wordt Blue Buffalo, producent van biologische dierenvoeding, overgenomen door het levensmiddelenconcern General Mills. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 8 miljard dollar. Blue Buffalo realiseerde het voorbije jaar een omzet van bijna 1,3 miljard dollar. Het bedrijf kon de voorbije jaren ook telkens een dubbelcijferige groei laten optekenen. Met de transactie wil ook General Mills inspelen op een duidelijke trend op de wereldwijde markt, waar steeds meer vraag naar biologische artikelen kan worden opgetekend. Volgens General Mills zijn de consumenten ook voor hun huisdieren steeds meer op zoek naar natuurlijke producten.

De Amerikaanse grootbank JPMorgan Chase gaat zijn hoofdkwartier in New York afbreken en op dezelfde site een nieuw complex met vijfenzeventig verdiepingen bouwen. Het nieuwe hoofdkantoor, in de onmiddellijke omgeving van Grand Central Station in het centrum van Manhattan, wordt het hoogste bankgebouw van de Verenigde Staten. Het gebouw zal drieëntwintig verdiepingen meer tellen dan het huidige hoofdkwartier, dat van het begin van de jaren zestig van de voorbije eeuw dateert en aan zesduizend werknemers plaats biedt. In het nieuwe complex zal plaats zijn voor vijftienduizend werknemers. Financiële details over het project, dat over zes jaar klaar moet zijn, werden niet bekend.

Bankverzekeraar Belfius heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,36 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien. De netto rentebaten stegen met 5 procent tot 1,48 miljard euro. De operationele winst liep met 12 procent op tot 615 miljoen euro. De bankafdeling liet een stijging met 13 procent tot 400 miljoen euro optekenen, terwijl bij de verzekeringsdivisie een groei met 9 procent tot 215 miljoen euro werd gemeld. De nettowinst van de bankverzekeraar liep met 13 procent op tot 606 miljoen euro. Aan de Belgische staat, eigenaar van Belfius, wordt een dividend van 363 miljoen euro uitgekeerd, tegenover 215 miljoen euro het jaar voordien.

De Nederlandse online besteldienst Takeaway.com breidt zijn activiteiten in Oost-Europa verder uit. In Bulgarije werd sectorgenoot BGmenu overgenomen, terwijl in Roemenië de besteldienst Oliviera werd gekocht. De operaties kaderen in het streven van de Nederlandse groep om een leidinggevende Europese partij op de markt van de online besteldiensten te worden. Het bedrijf wil in al zijn markten het leiderschap verwerven. In Polen nam Takeaway eerder al het platform Pyszne.pl over. BGmenu en Oliviera werden tot nu toe beiden gecontroleerd door de holding van Vladimir Davtsjev. Met de transactie is een bedrag van 10,5 miljoen euro gemoeid. Takeaway belooft in beide markten extra investeringen.

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 230,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 6 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg van 5,1 miljard euro naar 11,4 miljard euro. In totaal verkocht Volkswagen het voorbije jaar ruim 10,7 miljoen auto’s. Dat betekende een stijging met meer dan 4 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf profiteerde echter niet alleen van zijn recordverkoop, maar moest ook minder kosten voorzien voor de afwikkeling van de emissieschandalen. Vorig jaar werd voor die problemen een voorziening van 3,2 miljard euro genomen, tegenover 7,5 miljard euro het jaar voordien.

In China is de datingapplicatie Tantan overgenomen door het sociale netwerkbedrijf Momo. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 735 miljoen dollar. Door de overname hoopt Momo zijn dominantie op de Chinese online datingmarkt verder te kunnen uitbreiden. Alle huidige aandeelhouders van Tantan zouden hun participaties bij Momo aanmelden. Tantan zegt tot nu toe meer dan drie miljard contacten tot stand te hebben gebracht. Momo had tijdens het derde kwartaal van vorig jaar 94,4 miljoen actieve gebruikers. In China heeft de toegenomen ongelijke verdeling tussen de mannelijke en vrouwelijke populatie tot een explosie in online dating geleid.

08:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-02-18

Klokkenluider komt vaak in een persoonlijk crisis terecht

Klokkenluiders vervullen vaak een bijzonder belangrijke en onmisbare rol in de samenleving. De effecten van hun initiatieven op hun persoonlijke leven kunnen echter bijzonder dramatisch zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek door wetenschappers aan de Universiteit Tilburg, gebaseerd op interviews met zevenentwintig Nederlandse klokkenluiders. Ongeveer 80 procent van de respondenten rapporteert bijzonder negatieve effecten op het werk en zijn salaris. Bijna 50 procent registreert bovendien zwaar negatieve effecten op het gezinsleven. Ook heeft 45 procent last van een reeks psychische problemen, zoals angst en depressieve symptomen.

"Bij klokkenluiders moeten ongeveer zes keer vaker psychische problemen worden vastgesteld dan bij de gemiddelde werknemer,” zegt onderzoeksleider Peter van der Velden, professor victimologie aan de Universiteit Tilburg. “Het niveau van psychische moeilijkheden bij klokkenluiders kan vergeleken worden met mentale gezondheidsproblemen die twee tot drie weken na een grote ramp kan worden vastgesteld bij personen die door de crisis waren getroffen. Bovendien moest worden vastgesteld dat ongeveer de helft van de klokkenluiders de twaalf maanden voor het interview van de geestelijke gezondheidszorg gebruik had gemaakt.”

“De resultaten toonden verder aan dat de gezondheidsklachten van recente klokkenluiders nagenoeg dezelfde symptoom-niveaus vertoonden als bij collega’s die vele jaren geleden mistoestanden hadden aan het licht gebracht,” zegt professor van der Velden nog. “Deze vaststelling suggereert dat veel klokkenluiders aan chronische psychische problemen lijden. De resultaten van het onderzoek tonen het belang van de noodzaak aan een adequate en professionele ondersteuning die voor klokkenluiders moet worden voorzien. Er moet worden voorkomen dat klokkenluiders de prijs betalen voor het onthullen van wangedrag, terwijl de samenleving voordelen zou putten uit hun acties.”

Lees Verder

20:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klokkenluider |  Facebook |

Chaotische stad best om warmte-eilanden te vermijden

De invulling van het plattegrond van een stad kan een belangrijke impact hebben op de gemiddelde temperaturen die in de agglomeratie worden opgetekend. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) naar het fenomeen van de warmte-eilanden die in stedelijke gebieden kunnen worden opgemerkt en die ervoor zorgen dat de temperaturen hoger oplopen dan in de omliggende regio. De onderzoekers stelden vast dat steden met een strakke structuur voor een grotere accumulatie van warmte zorgen dan metropolen die meer chaotische zijn uitgebouwd.

“Steden kunnen volgens verschillende patronen zijn uitgebouwd,” betoogt onderzoeksleider Roland Pellenq, professor duurzame ontwikkeling aan het Massachusetts Institute of Technology. “Steden zoals New York of Chicago zijn volgens een strak rooster, zoals de atomen in een kristal, uitgetekend. Andere metropolen, zoals Boston of Londen, zijn daarentegen volgens een wanorderlijke structuur, zoals atomen in een vloeistof of glas, gegroeid. Vastgesteld moet worden dat de kristalstructuur de steden veel gevoeliger maakt voor de accumulatie van warmte dan een wanordelijk plattegrond.”

“De werking van de warmte-eilanden is al langer gekend,” stippen de onderzoekers aan. “Een aantal bouwmaterialen, zoals beton en asfalt, kunnen tijdens de dag warmte opslaan en tijdens de nacht terug afgeven. Bij een landschap met vegetatie werkt dat fenomeen veel minder. Deze effecten kunnen belangrijke gevolgen hebben. In steden zoals Phoenix of Arizona kan het probleem tijdens de nacht de temperaturen met tien graden fahrenheit doen oplopen. Dat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen en kan onder meer tijdens periodes met warmer weer het gebruik van energie gevoelig doen oplopen.”

De organisatie van het plattegrond is volgens de onderzoekers de sterkste factor achter het effect van het warmte-eiland. Het verschil zou moeten worden toegeschreven aan de manier waarop de warmte tussen de verschillende gebouwen kan worden uitgestraald en opnieuw opgeslagen. In steden met een wanordelijk patroon zou daarbij een groter deel van de hitte verloren gaan. De resultaten van de studie kunnen volgens de onderzoekers een belangrijke leidraad vormen voor de stadsontwikkeling van de toekomst. Op locaties met hoge temperaturen is een vaste structuur dan ook niet aangewezen, maar eenzelfde patroon kan in koudere regio’s de warmte beter helpen vasthouden.

De onderzoekers merken nog op dat het fenomeen belangrijke effecten kan hebben. Alleen al in de Amerikaanse staat Florida zouden warmte-eilanden de kosten voor airconditioning jaarlijks met 400 miljoen dollar kunnen doen oplopen. “Bij het ontwerp van nieuwe steden of wijken kan het verleidelijk zijn om met een strak plattegrond te werken,” aldus professor Pellenq. “Dat biedt immers voordelen voor de aanleg van nutsleidingen en de organisatie van transportsystemen, maar op warme locaties kan het toch aangewezen zijn om voor een minder lineaire layout te kiezen. Ook de keuze van materialen kan de uitwisseling van warmte tussen gebouwen beïnvloeden.”

Lees Verder

18:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stadsontwikkeling |  Facebook |

Lijn tussen democraten en republikeinen niet altijd strikt afgebakend

Het godsbeeld dat door een persoon wordt gehanteerd, kan ook op zijn individuele sociale en economische stellingnames een belangrijke impact hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Rice University en de Baylor University, op basis van een enquête bij een groep van bijna zestienhonderd gelovige kiezers in de Verenigde Staten. De onderzoekers kwamen daarbij tot de opmerkelijke vaststelling dat republikeinen door een sterker godsgevoel ook vatbaarder werden voor standpunten met een progressieve invalshoek, terwijl democraten onder dezelfde invloed een hardere visie zouden aannemen.

“De partijgebondenheid verklaart slechts een gedeelte van de overtuiging,” merkt onderzoeksleider Robert Thomson, psycholoog aan de Rice University. "Godsbeelden onthullen diepe morele perspectieven die van invloed zijn op de manieren waarop gerechtigheid wordt begrepen en uiteindelijk de partijpolitieke lijnen kunnen vervagen.” Eerder onderzoek van de wetenschappers had aangetoond dat de overtuiging van een oordelende god bij zowel republikeinen als democraten steun voor een vergeldende gerechtigheid - zoals de doodstraf - creëerde. Democraten laten daardoor een grotere steun blijken voor hardere strafrechtelijke straffen en militaire oplossingen voor buitenlandse conflicten.

"De nieuwe studie wees echter uit dat een visie op een god met een actieve betrokkenheid op te wereld, republikeinen kan aanzetten om een sterker welzijnsbeleid te ondersteunen, waarmee ze tegen hun partijstandpunt ingaan,” zeggen de onderzoekers nog. “Conservatieve kiezers die zich dicht bij god voelen, hebben de neiging om vaker naar de kerk te gaan en meer vrijwilligerswerk te doen, maar blijken vaak ook een grotere inzet van de overheid te vragen om voor de armen te zorgen. Republikeinen die een beeld van een afstandelijke god hanteren, blijken daarentegen minder mededogen te kennen.”

Algemeen gaat een conservatieve overtuiging gepaard met negatieve opvattingen over sociale rechtvaardigheid, vooral rond het verdelen van welvaart, het verbeteren van de levensstandaard voor etnische minderheden, het zoeken naar sociale en economische rechtvaardigheid en het zorgen voor zieken en behoeftigen. Conservatieven tonen anderzijds een voorkeur voor een vergeldende gerechtigheid, waarbij onder meer het behoud van de doodstraf wordt ondersteund, grotere bevoegdheden worden gevraagd voor de bestrijding van het terrorisme, hardere straffen voor criminele daden worden geëist. Ook het belang van de legerdienst wordt door conservatieven benadrukt.

"Terwijl de republikeinse partij zich verzet tegen pogingen om rijkdom gelijkmatiger te verdelen met fiscale en sociale programma’s, kunnen sommige volgelingen een persoonlijke verplichting tot een andere vorm van engagement ervaren,” stippen de onderzoekers aan. “Omdat republikeinen vaker bij een kerk zullen zijn aangesloten dan democraten, zullen ze ook eerder tijd en geld aan liefdadigheid schenken. Republikeinen met een geloof in een geëngageerde god, zullen op het gebied van sociale rechtvaardigheid consequent progressief reageren. Democraten met een geloof in een oordelende god, zullen zich tegenover vergeldende gerechtigheid consequent conservatief opstellen.”

Lees Verder

17:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geloof |  Facebook |

Premium content straalt ook uit naar commerciële inlassingen

Advertenties die naast een premium inhoud worden weergegeven, genereren een sterkere betrokkenheid en zijn gemakkelijker geneigd om het langetermijngeheugen te activeren dan op sociale media. Dat zegt een onderzoek door Neuro-Insight, de Association for Online Publishing (AOP) en Newsworks op basis van onderzoek bij bijna honderdvijftig online lezers in Groot-Brittannië. In het onderzoek, gebaseerd op hersenscans en videoregistraties, werd onderzocht hoe de twee hersenhelften reageren op dezelfde advertenties die op verschillende platforms werden bekeken. Het linkers hersenhelft wordt geassocieerd met detail en taal, terwijl het rechter breingedeelte zich vooral bezighoudt met de emotionele verwerking.

Op de premium redactionele online platformen werd de linker hersenhelft door de advertenties 42 procent meer geactiveerd dan op sociale media. Ook op het rechter hersengedeelte bleek de premium omkadering voor een 9 procent hogere respons te zorgen. Bovendien werden advertenties in een premium omgeving 17 procent langer bekeken te worden dan dezelfde boodschap op sociale media. Tevens werd in de premium context ook een 29 procent hogere betrokkenheid te worden gegenereerd. Sociale media bleken wel gemakkelijker in staat om de onmiddellijke aandacht op te eisen, ook al bleek dat minder impact te hebben op de merkherinnering op lange termijn.

"We wisten al dat context belangrijk was voor de prestaties van digitale advertenties,” erkent Vanessa Clifford, chief executive van Newsworks. "Nu weten we dat dit fenomeen kan worden verklaard door het feit dat het brein de advertenties, afhankelijk van hun presentatie, anders verwerkt. Om de gewenste impact van een advertentie te bewerkstelligen blijkt het dan ook niet voldoende te zijn om de juiste doelgroep te vinden. Wanneer merken op langere termijn een band met hun publiek een band willen uitbouwen, moet de consument ook de mogelijkheid worden geboden de advertenties te bekijken in een omgeving die een optimale codering in het geheugen kan garanderen.”

Lees Verder

15:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame |  Facebook |

Afrikaanse landbouw biedt weinig uitbouw uit armoede

Landbouw blijkt voor de Afrikaanse economie weinig gunstige vooruitzichten te hebben. Slechts een beperkt aantal gezinnen lukt er door landbouw in om uit armoede te geraken. Dat blijkt uit een rapport van het Chronic Poverty Advisory Network (CPAN) van het Overseas Development Institute (ODI) over Ethiopië, Rwanda, Tanzania, Kenia en Nepal, waar overal ontwikkelingsprogramma’s op basis van de landbouw werden ingevoerd om de armoede te bestrijden. De onderzoekers waarschuwen echter dat landbouw eerder geneigd lijkt om grotere bevolkingsgroepen verder in armoede te duwen. Groepen die toch uit de armoede kunnen ontsnappen, blijken zich volgens de onderzoekers van de landbouw af te keren.

“Om de armoede te bestrijden hebben veel Afrikaanse autoriteiten een programma opgezet om van bovenuit economische projecten te lanceren,” benadrukt Andrew Shepherd, programmaverantwoordelijke bij het Chronic Poverty Advisory Network (CPAN). “Gehoopt wordt dat die projecten de snelste strategie vormen om armoede te reduceren, maar blijken vaak niet aan te slaan. Meer aandacht zou daarentegen moeten worden besteed aan programma’s die groei vanaf de basis, waarbij de informele economie kan worden versterkt, stimuleren.” Er wordt aan toegevoegd dat de stad meer kansen op een uitweg uit de armoede lijkt te bieden dan het platteland.

De onderzoekers merken op dat landbouwers vaak slechts over beperkte oppervlaktes kunnen beschikken, waar de opbrengsten relatief beperkt zijn in vergelijking met de investeringen die moeten worden gedaan. Bovendien wordt gewezen op de volatiliteit van het klimaat, die het risico op armoede nog verder doet toenemen. Er moeten zoveel middelen worden geïnvesteerd dat het voor vele Afrikaanse boeren onmogelijk is winsten te maken,” benadrukt het rapport. Bovendien bleken ook genderkwesties een belangrijke impact te hebben. Huishoudens met een vrouwelijk gezinshoofd hebben immers zeven keer meer risico om opnieuw in armoede terecht te komen dan families die door een man worden geleid.

“Bij de uitrol van maatregelen moet dan ook gekeken worden naar de versterking van de vrouwelijke positie,” stippen de onderzoekers aan. “Onder meer in Tanzania bleek dat vooral gescheiden vrouwen en weduwen in een bijzonder moeilijke situatie terecht kunnen komen en het risico lopen dat hun land wordt afgenomen. Dat is te wijten aan de patriarchale structuur van de lokale maatschappij. In de stad verdwijnt dat probleem, want vrouwen hebben er kans om onderwijs te volgen en op juridische procedures beroep kunnen doen om zich te beschermen.”

Lees Verder

14:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: afrika |  Facebook |

Parlementaire democratie leerde debatteren met cijfers

Met de intrede van het parlement werd in de politiek ook het gebruik van statistische argumenten geïntroduceerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) naar de geschiedenis van het politieke debat in Groot-Brittannië. Volgens de studie kan de introductie van de statistische argumentatie in de Britse politiek teruggebracht worden tot het laatste kwart van de zeventiende eeuw. Daarbij werd verwezen naar de nasleep van de Glorious Revolution die William Oranje-Nassau en diens echtgenote Maria Stuart op de Britse troon had geplaatst, maar die ook cruciaal is geweest voor de Engels parlementaire democratie.

“De opkomst van de parlementaire macht, samen met de gepolariseerde politieke partijen en de toenemende impact van de pers, hebben bijgedragen door een publieke cultuur van debat en dispuut, waarin cijfers in toenemende mate een vorm van munitie werden,” zegt onderzoeksleider William Deringer, professor economische geschiedenis aan het Massachusetts Institute of Technology. “Deze evolutie vormde onderdeel van een groter fenomeen. Door de rivaliserende partijen werden over elk onderwerp intensieve discussies gevoerd. Dit bleek een politieke context waarin cijfers bijzonder goed bleken te functioneren.”

Het fenomeen werd volgens Derringer nog versterkt door de zeepbel die in het eerste kwart van de achttiende eeuw rond de South Sea Company werd gecreëerd. “Op dat ogenblik werden kwantitatieve argumenten nog meer een wezenlijk onderdeel van het dagelijkse leven, waarbij politiek en economie samen kwamen,” zegt de onderzoeker. “Deze gebeurtenissen hebben een immense invloed gehad. Er werd een cultureel kader gecreëerd dat ook vandaag nog kan worden herkend.” Derringer beweert niet dat pas op het einde van de zeventiende eeuw mathematische elementen onderdeel van het dagelijks leven begonnen te vormen.

Onder meer in het klassieke Griekenland en het middeleeuwse Venetië werden wiskundige elementen gebruikt. “Pas echter veel later werden cijfers een geregeld onderdeel van de politiek,” brengt Derringer in zijn boek ‘Calculated Values: Finance, Politics, and the Quantitative Age’ naar voor.

Lees Verder

12:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: democratie |  Facebook |

België bij vijftien duurste landen voor ontginning bitcoins

De kosten voor de ontginning van cryptomunten kunnen wereldwijd bijzonder veel verschillen tonen. Dat blijkt uit een berekening van het bedrijf Elite Fixtures, verkoper van verlichting en meubilair. In het rapport blijkt dat in Zuid-Korea voor de productie van één bitcoin, de populairste cryptomunt ter wereld, met een kost van 26.170 dollar rekening moet worden gehouden. Daarna volgen Niue met 17.566 dollar en Bahrein met 16.773 dollar. Ook België situeert zich tussen de vijftien duurste landen voor bitcoin-ontginning (13.482 dollar). In de Europese Unie zijn alleen Denemarken en Duitsland met een kostprijs van 14.275 dollar duurder voor de productie van bitcoins.

Venezuela is met een bedrag van 531 dollar het goedkoopste punt ter wereld voor de productie van bitcoins. Het land wordt met zware economische en financiële problemen geconfronteerd. De waarde van de bolivar, de nationale munt van Venezuela, is helemaal ingestort. Een aantal Venezolanen zijn dan ook met de ontginning van bitcoins gestart om te kunnen overleven. Zelfs Nicolas Maduro, de president van het land, heeft beslist om met de petro een eigen cryptomunt - gedekt door de nationale reserves van gas, olie, goud en diamant - te lanceren en daarmee te kunnen ontsnappen aan de sancties die door de Verenigde Staten tegen het land zijn uitgesproken.

De Venezolanen kunnen de bitcoin relatief goedkoop ontginnen omdat ze beroep kunnen doen op de goedkope elektriciteit die door het land wordt verkocht. De productie van cryptomunten vereist immers grote volumes elektriciteit, die nodig is om zware computers de berekeningen te laten uitvoeren die voor de ontginning nodig zijn. Omdat de prijs voor het verbruik van elektriciteit tussen de verschillende landen sterke variaties kunnen vertonen, kan ook de kostprijs van de bitcoin grote variaties tonen. De ontginners krijgen, in ruil voor hun werk, echter niet alleen de waarde van de geoogste bitcoins, maar ontvangen ook een commissie van partijen die met de cryptovaluta handelen.

Lees Verder

09:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bitcoin |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Op één jaar tijd is in Groot-Brittannië de netto immigratie vanuit de andere landen van de Europese Unie tot 90.000 personen teruggevallen. Dat blijkt uit cijfers van het Britse Office for National Statistics (ONS) over een periode van twaalf maanden tot september vorig jaar. Daarmee is de immigratie uit de Europese Unie voor het eerst in bijna vijf jaar tot onder de grens van honderdduizend personen gedaald. Immigratie was één van de grote motieven achter de brexit. Onder meer het Britse Institute of Directors wijst op potentiële tekorten op de arbeidsmarkt. Dat is mogelijk de reden waarom tijdens diezelfde periode 205.000 migranten uit landen buiten de Europese Unie in Groot-Brittannië aangekomen.

De Belgische economie is het voorbije jaar met 66.000 banen uitgebreid. Dat is de grootste toename in tien jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Op vier jaar tijd konden meer dan 180.000 banen worden gecreëerd. De banencreatie is in grote mate te danken aan een economische groei van 1,7 procent die vorig jaar in België kon worden opgetekend. Jan Smets, gouverneur van de Nationale Bank, wijst er wel op dat de economische groei veel meer banen opleverde van in het verleden. Tien jaar voordien was immers een economische groei van 3,4 procent om ongeveer evenveel banen te creëren als het voorbije jaar. De privésector zorgde het voorbije jaar voor 50.000 nieuwe banen.

Het voedingsbedrijf Greenyard uit Sint-Katelijne-Waver heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 995,6 miljoen euro. Dat betekende een daling met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Tijdens de eerste helft van het boekjaar moest nog een inkrimping met 2 procent gemeld. De divisies Fresh en Long Fresh kenden een daling, maar de afdeling Horticulture liet een stijging met 42 procent tot 15,2 miljoen euro optekenen. Die groei was in belangrijke mate te danken aan de overname van Mykogen, dat 0,3 procent bijdroeg tot de totale omzet. Over de eerste negen maanden daalde de omzet met 1,7 procent tot 3,09 miljard euro.

Tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar zijn wereldwijd 408 miljoen smartphones verkocht. Dat is een daling met 5,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Gartner. Daarbij wordt gewag gemaakt van de eerste daling sinds het begin van de metingen veertien jaar geleden. Marktleider Samsung zag de verkoop met 3,6 procent dalen tot 74 miljoen exemplaren. Ook bij Apple werd een terugval met 5 procent tot 73,1 miljoen verkochte iPhones opgetekend. Gartner wijst erop dat consumenten bij de vervanging van hun smartphone vaak kiezen voor duurdere modellen, die een langere levenscyclus hebben en minder snel worden vervangen.

De Nederlandse winkelketen Blokker hoopt eind volgend jaar opnieuw winstgevend te kunnen zijn. Dat heeft Casper Meijer, chief executive van Blokker, gezegd. Blokker maakte twee jaar geleden een verlies van 180 miljoen euro op een omzet van 2 miljard euro. Over vorig jaar werden geen concrete cijfers gegeven, maar Meijer erkende dat de situatie nog slechter is geworden. De winkelketen lijdt onder de opkomst van de ecommerce en goedkope ketens. Die problemen zullen volgens Meijer nog niet onmiddellijk zijn opgelost. Om de situatie om te keren wordt onder meer 500 miljoen euro geïnvesteerd in de modernisering van vierhonderd Nederlandse winkels.

Het Amerikaanse chipconcern Broadcom wil nog een bedrag van 117 miljard dollar betalen voor de overname van sectorgenoot Qualcomm. Dat betekent een verlaging met 4 procent tegenover het vorige bod dat Broadcom op Qualcomm had gedaan. Met de verlaging drukt Broadcom zijn ongenoegen uit over het feit dat Qualcomm op zijn beurt een bod op NXP Semiconductors tot 44 miljard dollar heeft opgevoerd. Qualcomm zegt echter dat zijn nieuwe voorstel rekening houdt met de sterkere prestaties die NXP Semiconductors het voorbije jaar heeft laten optekenen. Qualcomm had alle eerdere overnamebiedingen van Broadcom al afgewezen. Een akkoord lijkt nu nog minder waarschijnlijk.

Het Finse gamebedrijf Rovio Entertainment heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet geboekt van 73,9 miljoen euro. Dat was een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst kende een verdubbeling tot 10,4 miljoen euro. Rovio is onder meer de ontwikkelaar van het succesvolle game Angry Birds. Het bedrijf ondervindt echter grote problemen om een nieuw product te lanceren dat evenveel bijval geniet als Angry Birds. De directie van Rovio gaf dan ook te kennen dat de cijfers over het hele jaar wellicht onder de vooropgestelde verwachtingen zullen blijven. Dit jaar worden investeringen gepland in clouddochter Hatch Entertainment Oy.

Schoenwinkelketen Brantano wil tegen het einde van dit decennium vijftig nieuwe winkels openen. Een aantal winkels zullen echter onder de formule Brantano Boutik worden gelanceerd. In de vestigingen wordt merkkleding van onder meer Diesel, Armani Jeans, G-Star RAW en Hugo Boss verkocht. Onder de naam Brantano Market worden verder tien grote winkels geopend. Daarin wordt het volledige assortiment schoenen en kleding van de groep verkocht. De nieuwe filialen komen bovenop de honderd bestaande winkels van Brantano, die nog met een tiental adressen zouden worden uitgebreid. Door de expansie, waarin 120 miljoen euro wordt geïnvesteerd, zullen ongeveer 250 extra banen worden gecreëerd.

Het Amerikaanse technologieconcern Hewlett Packard Enterprise heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 7,7 miljard dollar, tegenover 6,9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 267 miljoen dollar naar 1,44 miljard dollar. HP Enterprise, gespecialiseerd in de verkoop van zakelijke infrastructuur en software, wordt sinds de start van dit boekjaar geleid door Antonio Neri, die als chief executive Meg Whitman heeft opgevolgd. Neri, die al drieëntwintig jaar voor Hewlett Packard werkt, wees daarbij nog eens op het belang van Whitman in het uitstippelen van de nieuwe richting die het bedrijf is ingeslagen.

Het Belgische bedrijf The Sniffers, gespecialiseerd in de opsporing van gaslekken, is overgenomen door het Nederlandse concern WTS Energy, leverancier van diensten aan oliebedrijven en gasproducenten. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. The Sniffers werd in het begin van de jaren negentig opgericht door Rudy Van Baelen. Het Belgische bedrijf, dat zijn activiteiten steeds meer naar het Midden-Oosten heeft verschoven, werd zeven jaar geleden door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Carlyle overgenomen. Carlyle heeft nu echter beslist zijn participatie te verkopen aan WTS Energy, een groep met duizend werknemers, verspreid over filialen in twintig landen.

Winkelketen Spar, onderdeel van de groep Colruyt, wil nog voor de zomer starten met kassaloze supermarkten. Daarmee realiseert Spar een Belgische primeur. Consumenten die van het aanbod gebruiken willen maken, moeten een applicatie downloaden. De applicatie wordt geactiveerd wanneer de klanten in de winkels de producten scannen. De factuur van de aankoop wordt automatisch van de bankrekening van de klant afgeschreven. Daardoor hoeft de consument liet langer aan een kassa aan te schuiven. Het zelfscannen zou de klant vooral een belangrijke tijdwinst moeten opleveren. Het experiment moet uitwijzen of zelfscanning inderdaad een meerwaarde biedt.

Het bedrijf Deceuninck, producent van raamprofielen in kunststof, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 687,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 2,4 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf kon vooral in de Verenigde Staten een sterke groei laten optekenen. De nettowinst viel daarentegen van 21 miljoen euro naar 13,8 miljoen euro terug. Die achteruitgang moet volgens Deceuninck echter worden toegeschreven aan de impact van eenmalige fiscale lasten. Het bedrijf merkte verder nog op het voorbije jaar voor 54 miljoen euro investeringen te hebben gedaan. Voor dit jaar wordt een verdere groei, gesteund door nieuwe producten, verwacht.

Het nieuwe design van de applicatie Snapchat is bij een groot aantal gebruikers slecht onthaald. Onder meer het model Kylie Jenner, een invloedrijk gebruiker van de applicatie, toonde zich in een tweet bijzonder ontgoocheld. Dat ongenoegen deelde Jenner op Twitter met haar 24,5 miljoen volgers. Het initiatief van het model zorgde ervoor dat het aandeel van Snap, het bedrijf achter de applicatie, met 7,7 procent daalde en de onderneming ongeveer 1,7 miljard dollar aan beurswaarde verloor. Het bedrijf kondigde in een reactie aan dat snel een update zal worden gelanceerd om de beleving van de gebruiker opnieuw te verbeteren.

Het Franse telecombedrijf Orange heeft tijdens het voorbije jaar omzet gerealiseerd van 41,1 miljard euro, tegenover 40,9 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De winst liep van 12,7 miljard euro op naar 12,8 miljard euro. Stéphane Richard, chief executive van Orange, maakte gewag van een opmerkelijk jaar, waarbij het bedrijf uitstekende commerciële prestaties leverde, aangedreven door supersnel breedband. Het glasvezelnetwerk van het concern telt inmiddels 4,7 miljoen klanten, terwijl de mobiele diensten 46 miljoen gebruikers hebben. Het bedrijf kon voor de eerste keer in acht jaar op zijn thuismarkt opnieuw een omzetgroei melden (0,6 procent). Orange wil dit jaar 7,4 miljard euro investeren.

Het Amerikaanse bedrijf Denali Therapeutics investeert in het onderzoek van de Leuvense wetenschapper Bart De Strooper naar de ziekte van Alzheimer. Het onderzoek van De Strooper is één van de zes projecten die door Denali werden geselecteerd voor verdere ondersteuning. Het Amerikaanse bedrijf werd twee jaar geleden opgericht door die voormalige werknemers van Genentech die van mening waren dat het onderzoek naar oplossingen voor hersenaandoeningen op een andere manier moest worden georganiseerd. Destrooper heeft een antilichaam ontwikkeld dat door Denali met een andere oplossing zou worden gecombineerd. Financiële details over de samenwerking werden niet verstrekt.

08:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-02-18

Wijsheid komt niet louter door leeftijd

Hoe een persoon reageert op een moeilijke levensgebeurtenis, zoals een sterfgeval of echtscheiding, helpt uiteindelijk de ontwikkeling van zijn wijsheid. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Oregon State University. Opgemerkt wordt dat moeilijke levensgebeurtenissen vaak ook voor een verstoring van de persoonlijkheid zorgen, waardoor vragen rijzen over het inzicht in de wereld. Deze verstoringen leiden volgens de studie uiteindelijk tot de ontwikkeling van nieuwe wijsheid. Vaak wordt beweerd dat wijsheid het gevolg van ouderdom is, maar volgens de onderzoekers moet vooral worden gekeken naar de impact van moeilijke levensomstandigheden.

Lees Verder

 

17:06 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Diversiteit biedt groep niet altijd een meerwaarde

Diversiteit voor besturen, jury's en andere invloedrijke beleidsorganen kunnen garanderen dat de belangen van een diverse bevolking op een eerlijke manier worden vertegenwoordigd en aangepakt, maar dat geldt zeker niet voor alle situaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Michigan. Wanneer zuiver cognitieve beslissingen moeten worden genomen, biedt een diverse samenstelling van de groep volgens de onderzoekers geen enkel voordeel. Kleine groepen kunnen weliswaar een grotere cognitieve meerwaarde bieden tegenover een individu, maar diversiteit heeft daarin geen enkel aandeel.

Lees Verder

 

15:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Universeel basisinkomen geen bedreiging voor arbeidsmarkt

Het universeel basisinkomen zorgt er niet voor dat mensen de arbeidsmarkt verlaten. Dat zegt een studie van wetenschappers aan de University of Chicago naar een experiment in Alaska, waar een overheidsprogramma al vijfentwintig jaar de plaatselijke bevolking steunt. De onderzoekers constateerden dat het basisinkomen geen significant effect - positief of negatief - heeft op de werkgelegenheid als geheel, hoewel parttime werk wel met 1,8 procentpunt tot ongeveer 17 procent toeneemt. Het onderzoek suggereert dat een mogelijke afname van de werkgelegenheid kan worden gecompenseerd door een toename van de bestedingen, die op hun beurt de vraag naar werknemers doen toenemen.

Lees Verder

 

14:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sociale media hoeven geen rem te zijn om menselijk contact

In navolging van de bekommernissen die al een decennium eerder met het internet werden opgeworpen, hebben ook de sociale media de vrees doen rijzen dat technologie het menselijk contact zou bedreigen. Daarbij zouden platformen zoals Facebook en Twitter tot een vervreemding van vrienden en familie leiden. Maar volgens een studie van wetenschappers aan de University of Kansas moet aan die stellingen ten zeerste worden getwijfeld. Het onderzoek vond volgens de onderzoekers geen bewijs dat sociale media het persoonlijke contact met familie en hechte vrienden onder druk zouden zetten.

Lees Verder

 

13:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kinderpsychiatrie teken voor kwaliteit mentale gezondheidsbeleid

Een hoge score in de Human Development Index van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties hangt samen met de beschikbaarheid van geestelijke gezondheidszorg. Dat zegt een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan de Universiteit van Turku in Finland, die een vergelijking tussen zeventien Europese en Aziatische landen hebben gemaakt. In zowel Europese als Aziatische landen stond het betere ranking in de Human Development Index gelijk met een sterkere aanwezigheid van mentale gezondheidsservices. In het algemeen scoorde Europa echter hoger dan Azië. De sterkste aanwezigheid van services werd opgetekend in Noorwegen, Zwitserland en Finland.

Lees Verder

13:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cybercriminaliteit kost wereld 600 miljard dollar per jaar

De jaarlijkse verliezen van cybercriminaliteit lopen wereldwijd op tot 600 miljard dollar, gevoed door groeiende knowhow van hackers en de proliferatie van criminele markten en cryptocurrencies. Dat zegt een rapport van het beveiligingsbedrijf McAfee en het Center for Strategic and International Studies. De onderzoekers stelden vast dat de diefstal van intellectueel eigendom vorig jaar ongeveer een vierde van de kosten van cybercriminaliteit vertegenwoordigde. Maar andere bedreigingen, zoals aanvallen met ransomware, groeien volgens het rapport in een snel tempo. Hackers uit Rusland, Noord-Korea en Iran richten zich vooral op financiële instellingen, terwijl China vooral actief is in cyberspionage.

Lees Verder

 

13:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Machtswisseling op wereldwijde pizzamarkt

Het voorbije jaar werd op de wereldwijde pizzamarkt een opmerkelijke mijlpaal opgetekend. Pizza Hut is immers niet langer marktleider, maar werd door Domino's Pizza ingehaald. Domino's kon vorig jaar immers een wereldwijde omzet van 12,2 miljard dollar laten optekenen, tegenover 12,03 miljard dollar voor Pizza Hut.  Het keerpunt moet volgens waarnemers in grote mate aan de digitale activiteiten worden toegeschreven.  Patrick Doyle, chief executive van Domino's, gaf al aan dat de digitale activiteiten inmiddels al meer dan 60 procent van de totale omzet van het concern vertegenwoordigen. Pizza Hut zou volgens sommige waarnemers aan die sector te weinig aandacht besteden.

Lees Verder

12:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Brouwer Duvel Moortgat neemt een belang van 70 procent in zijn Italiaanse sectorgenoot Birrificio del Ducato. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Beide partijen kenden al een samenwerking en bijna anderhalf jaar geleden nam Moortgat al een minderheidsbelang in de Italiaanse groep. Birrificio del Ducato werd elf jaar geleden opgericht door Manuel Piccoli en Giovanni Campari en is gevestigd in Soragna, in de buurt van Parma. De oprichters blijven ook na de overname op post. Door de samenwerking met Duvel moeten de Italiaanse bieren beter op de internationale markt kunnen worden verdeeld. De groep Duvel telt nu in totaal tien verschillende brouwerijen.

De Venezolaanse cryptomunt petro heeft op de eerste van de voorverkoop een bedrag van 735 miljoen dollar opgehaald. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro gemeld. Maduro hoopt met de petro een instrument in handen te hebben om zijn land uit een zware economische crisis te halen en de impact van de Amerikaanse sancties op te vangen. Venezuela kampt met hyperinflatie en de nationale munt bolivar is het grootste deel van zijn waarde verloren. Maduro gaf geen details over de investeerders die in petro zouden hebben belegd. Critici merken op dat er ook geen enkel bewijs is dat het geclaimde bedrag daadwerkelijk werd opgehaald.

Grondstoffenhandelaar Glencore heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 205 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep van 1,4 miljard dollar op naar 5,8 miljard dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de stijgende grondstoffenprijzen en kostenbesparingen. De handel van grondstoffen leverde een winst op van meer dan 3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf maakte bekend aan zijn aandeelhouders dit jaar een bedrag van 2,9 miljard dollar te zullen uitkeren. Dat bedrag ligt 700 miljoen dollar hoger dan de gestelde richtlijnen.

In Nederland wordt de opening van luchthaven Lelystad Airport uitgesteld. Dat heeft Cora van Nieuwenhuizen, Nederlands minister van infrastructuur, gemeld. Voorzien was dat Lelystad Airport in april volgend jaar operationeel zou worden, maar dat zou volgens de minister niet verantwoord zijn. Gewezen wordt naar de problemen met de oorspronkelijke vliegroutes, die werden betwist. Inmiddels zijn een aantal alternatieven voorgesteld, maar het volgens van Nieuwenhuizen nog te snel om al definitieve beslissingen te nemen. Lelystad Airport moet luchthaven Schiphol, die inmiddels aan zijn maximale capaciteit zit, helpen verluchten. Vooral budgetvliegers zouden uitwijken.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple is met kobaltproducenten rechtstreekse onderhandelingen begonnen over rechtstreekse afnames. Op die manier wil het bedrijf zijn bevoorrading in de toekomst veilig stellen. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Op dit ogenblik wordt het kobalt gekocht door de producenten van batterijen voor onder meer smartphones. Omdat echter met de intrede van de elektrische auto grote hoeveelheden kobalt nodig zullen zijn, zou Apple zekerheid overe bevoorrading willen. Ook grote autoconstructeurs zouden echter aan contracten voor leveringen werken. Kobalt wordt grotendeels ontgonnen in de Democratische Republiek Congo.

Er is veel kans dat het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever zijn hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam zal verhuizen. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Op dit ogenblik heeft Unilever nog twee hoofdkantoren, maar het bedrijf zou in de toekomst nog slechts met één centrale zetel willen werken. Begin maart zou over een eventuele verhuis een definitieve beslissing worden genomen. De Britse premier Theresa May zou nog pogingen ondernemen om Unilever te bewegen voor Londen te kiezen. In de Britse gemeente Port Sunlight is het belangrijkste onderzoekscentrum van Unilever gevestigd.

Het Amerikaanse bedrijf Garmin, fabrikant van navigatiesystemen, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 888 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Er werd vooral een groei opgetekend bij de navigatiediensten voor vliegtuigen en schepen en bij de verkoop van sporthorloges. Die activiteiten kenden een groei met 9 procent en vertegenwoordigen inmiddels gezamenlijk 78 procent van de totale omzet van het bedrijf. De inkomsten uit de autosector vielen daarentegen met 14 procent terug. De nettowinst steeg van 136,6 miljoen dollar naar 138,8 miljoen dollar.

Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, dient officieel bezwaar in tegen het project Neo in Brussel. Neo is een samenwerking van de stad Brussel, het Brusselse gewest en de privésector en moet van de Heizelvlakte een compleet nieuwe commerciële en residentiële site maken. In het project zou een bedrag van 1 miljard euro worden geïnvesteerd. De eerste fase van de bouw zou volgend jaar moeten starten. Hans Bonte verzet zich echter vooral tegen de inplanting van een shoppingcomplex van 72.000 vierkante meter op de site. In de onmiddellijke omgeving bevinden zich immers al het het winkelcentrum Docks en mogelijk ook nog Uplace. Bonte zegt vooral zware mobiliteitsproblemen te vrezen.

Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf BHP Billiton heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 21,8 miljard dollar, tegenover 18,8 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst viel met 37 procent terug tot 2 miljard dollar. Die achteruitgang was echter toe te schrijven aan eenmalige fiscale lasten in de Verenigde Staten. De bedrijfswinst nam echter met 25 procent toe tot ruim 4 miljard dollar. Het mijnbouwbedrijf kon daarbij profiteren van de hogere prijzen van olie en koper. Een gedeelte van de inkomsten werden gebruikt voor de uitbetaling van een hoger dividend, terwijl ook een aantal schulden werden afgelost.

De Britse bank HSBC Holdings schat 1,5 miljard dollar aan boetes te moeten betalen in verscheidene zaken rond belastingontduiking, waaronder een grote witwaszaak in België. Dat heeft de financiële groep in zijn jaarverslag bevestigd. Gewezen wordt naar onderzoeken over mogelijke belastingontduiking en fraude in België, de Verenigde Staten, Argentinië, India en Spanje. Eerder was voor de problemen een provisie van 604 miljoen dollar voorzien, maar dat bedrag diende volgens de bank te worden opgetrokken. De juridische acties hebben onder meer te maken met schermvennootschappen in een aantal fiscale paradijzen, witwaspraktijken, rentemanipulaties en risicovolle kredieten.

Het Zuid-Afrikaanse technologiebedrijf Naspers onderzoekt voor een aantal activiteiten een notering op de effectenbeurs van Amsterdam. Dat heeft Bob van Dijk, topman van Naspers, tegenover het Financieele Dagblad gemeld. Vooral de ecommerce-activiteiten zouden in aanmerking komen voor een afzonderlijke notering. Nederland is volgens van Dijk een logische keuze. Hij heeft het daarbij over een liquide en toegankelijke markt. Een afzonderlijke notering op de Amerikaanse beurs Nasdaq zou volgens van Dijk veel meer werk en kosten vergen. Naspers komt voort uit De Nasionale Pers, die ruim honderd jaar geleden werd opgericht als uitgever van de Afrikaanse krant De Burger.

Verzekeraar Ageas heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 33,8 miljard euro, tegenover bijna 31,7 miljard euro inkomsten het jaar voordien. Bij de levensverzekeringen liep de inkomsten met 9 procent op, maar bij de schadeverzekering werd een daling met 1 procent gemeld. De nettowinst steeg van 27 miljoen euro naar 623 miljoen euro. Bart De Smet, chief executive van Ageas, stelde dat de verzekeraar het beste jaar uit zijn geschiedenis heeft laten optekenen. Bij de verzekeringen werd een stijging met 33 procent naar 960 miljoen euro opgetekend. Het negatieve resultaat op de algemene rekening kon van 694 miljoen euro tot 337 miljoen euro worden gereduceerd.

Het Franse concern Veolia Environment heeft protest aangetekend tegen de nationalisatie van een dochteronderneming in het Afrikaanse land Gabon. Dat heeft Helman le Pas de Sécheval, secretaris-generaal van Veolia, gezegd. Veolia nam ruim twintig jaar geleden een meerderheidsbelang in de Société d'Energie et d'Eau du Gabon (Seeg). De Gabonese regering heeft nu gezegd het contract met Veolia te willen beëindigen. Seeg werd tegelijkertijd door het Gabonese leger overgenomen. Veolia zegt de nationalisatie een grove inbreuk op de rechtsgang. Het Franse concern voegde eraan toe alle noodzakelijke maatregelen te zullen nemen' om te zorgen dat de nationalisatie wordt teruggedraaid.

De Nederlandse informatieleverancier Wolters Kluwer heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,4 miljard euro, tegenover 4,3 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst steeg van 671 miljoen euro naar 490 miljoen euro. Nancy McKinstry, chief executive van Wolters Kluwer, stelde dat het bedrijf aan de gestelde verwachtingen heeft voldaan. De portfolio van de informatieleverancier werd het voorbije jaar gevoelig herschikt. Een aantal activiteiten, waaronder de divisie transportdiensten, werden afgestoten, terwijl een aantal andere specialisaties werden aangetrokken. Ook dit jaar zijn verdere desinvesteringen gepland, maar minder intensief dan vorig jaar.

In Zuid-Korea is Jung Ki-Joon, hoofd van het economisch beleid van het coördinatiecentrum van de regering, plots overleden. Ki-Joon (52) werd thuis dood aangetroffen en zou het slachtoffer van een hartaanval zijn geworden. De Zuid-Koreaanse regering had de man belast om een een aantal maatregelen uit te werken die speculaties en criminele activiteiten met cryptovaluta in de toekomst onmogelijk moesten maken. In Zuid-Korea is de handel in virtuele munten bijzonder populair. Zuid-Korea vertegenwoordigde vorig jaar ongeveer 5 procent van alle bitcoin-transacties die wereldwijd werden gedaan. Volgens collega’s ging Ki-Joon de jongste tijd onder bijzonder zware stress gebukt.

11:05 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-02-18

Zelfs enkele autonome wagens verbeteren de mobiliteit

De inzet van een beperkt aantal autonome voertuigen is al voldoende om de verkeersstroom vlotter te laten verlopen en het brandstofverbruik te beperken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers van de Rutgers University, de Vanderbilt University en de Temple University. De onderzoekers zeggen dat menselijke bestuurders van nature afwisselend vertragen en versnellen, waardoor de vlotte verkeersstroom in het gedrang komt. Door de snelheid van de autonome wagen te controleren, kan volgens de onderzoekers daarentegen een gelijkmatig verkeer over stadsassen beter worden gegarandeerd.

Lees Verder

 

20:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Achter aanslag op politieke leiders gaat vaak sociaal conflict schuil

Een toename van sociale conflicten verhoogt de kans dat politieke leiders het mikpunt van moordaanslagen worden. Dat zegt onderzoek door wetenschappers van de Binghamton University en de State University of New York naar de relaties tussen sociale conflicten en moordaanslagen op leiders van een land de voorbije tweehonderd jaar. De onderzoekers concludeerden dat een toename van sociale conflicten de kans op moorden doet stijgen. Ook werd vastgesteld dat een aantal maatschappelijke problemen sociale conflicten voorspellen en vervolgens moordaanslagen op leiders tot gevolg kunnen hebben.

Lees Verder

 

19:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vluchtelingendruk op Zuid-Europa zal ook dit jaar niet afzwakken

De zuidelijke grenzen van de Europese Unie zullen ook dit jaar onder zware druk blijven staan van Afrikaanse emigranten. Dat heeft Fabrice Leggeri, hoofd van de Europese grenswacht Frontex gezegd. Hij merkte op dat het voorbije jaar bijna 119.000 Afrikaanse vluchtelingen werden onderschept die vanuit Libië met boten van smokkelaars de Middellandse Zee probeerden over te steken om de Europese Unie te bereiken. Nog eens 42.000 vluchtelingen werden onderschept tijdens een oversteek van Turkije naar Griekenland. Vanuit Algerije en Marokko hadden 23.000 emigranten gepoogd om Spanje te bereiken.

Lees Verder

18:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Galileo heeft al honderd miljoen gebruikers

Galileo, het Europese systeem voor satellietnavigatie, heeft na één jaar bijna honderd miljoen gebruikers. Dat heeft het Franse Centre National d'Etudes Spatiales (Cnes) bekendgemaakt. Galileo ging in december 2016 officieel van start. Aan de realisatie van het project werd zeventien jaar gewerkt. De uiteindelijke kosten vertegenwoordigen meer dan het drievoud van het budget dat bij de lancering van Galileo was voorzien. Wel wordt opgemerkt dat het systeem met een aantal kinderziektes heeft moeten afrekenen, maar tegen het einde van dit decennium zou Galileo grotendeels op punt moeten staan, waarbij een beduidend sterkere nauwkeurigheid zou kunnen worden geboden dan in het Amerikaanse Global Positioning System (GPS).

Opgemerkt wordt dat de initiële diensten van Galileo slechts een zwak signaal gaven, terwijl een aantal atoomklokken van de satellieten dienst weigerden. Twee satellieten werden in een verkeerde baan geplaatst. Sindsdien zijn echter bijkomende satellieten toegevoegd. Tegen eind dit decennium zal Galileo volgens het Franse ruimtevaartbureau een plaatsbepaling tot op minder dan één meter mogelijk maken. De Amerikaanse satellietnavigatie werkt met een nauwkeurigheid van verscheidene meters. Er wordt opgemerkt dat de jongste generaties van de smartphones van zowel Apple als Samsung al met Galileo compatibel zijn. Dat geldt ook voor een groot aantal geconnecteerde objecten.

Ook luchtvaartmaatschappijen zoals Air France en EasyJet zouden volgens het Cnes plannen hebben om van Galileo gebruik te maken. Galileo is eigendom van de Europese Unie, die niet langer wil vertrouwen op het Amerikaanse Global Positioning System of het Russische Glonass, die beide onder militaire controle vallen. Sinds dit jaar zullen ook alle auto’s die in Europa worden verkocht, voor navigatie en plaatsbepaling met Galileo worden uitgerust. Klanten van de betalende service van Galileo zullen zelfs meer accurate plaatsbepalingen, tot op enkele centimeters, mogelijk kunnen maken. De nauwkeurigheid moet onder meer het gebruik van autonome wagens veiliger maken.

Lees Verder

18:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: galileo |  Facebook |