01-03-18

Muziek maakt van lichaamsbeweging positieve ervaring

Muziek heeft weliswaar een negatieve impact op het concentratievermogen, maar stimuleert anderzijds de energieniveaus en het plezier. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Brunel University in Londen bij een groep van vierentwintig wandelaars die een buitenparcours van vierhonderd meter dienden af te leggen. Daarbij kon worden vastgesteld dat energie en plezier door muziek beter worden ondersteund dat door een informatie podcast of de afwezigheid van geluid. Vastgesteld werd dat muziek de elektrische frequentie van de hersenen herschikt, waar de focus wordt verzwakt met het plezier met 13 procent stijgt tegenover een podcast en met 28 procent tegenover stilte.

"Koptelefoons zijn standaard in sportscholen en uit eerder onderzoek blijkt dat het luisteren naar muziek op de fysieke inspanning een grote impact kan hebben,” getuigt hoofdonderzoeker Costas Karageorghis, professor sportpsychologie aan de Brunel University. Zes jaar geleden vergeleek Karageorghis muziek al met een legaal prestatieverhogend medicijn dat de perceptie van vermoeidheid kan wegnemen en een goed gevoel tot stand zou kunnen komen. “Maar over de exacte breinmechanismen die achter het fenomeen kunnen worden teruggevonden, kon slechts weinig informatie worden verzameld. De technologie om gegevens te verzamelen, kon door de lichaamsbeweging worden misleid.”

Dat probleem kon nu worden opgelost. Daardoor kon worden ervaren dat muziek weliswaar de aandacht van de wandelaars afleidde, maar anderzijds hun energieniveaus en plezier meer versterkte dan podcasts en stilte. Tevens bleek dat de podcast geen enkele invloed had op de gevoelens over vermoeidheid of tevredenheid. Wel kon worden vastgesteld dat de podcast hen meer van de wandeling liet genieten dan de afwezigheid van geluid. Achter het fenomeen kan volgens de onderzoekers een sterkere activiteit in een aantal gebieden van de cortex worden vastgesteld, waardoor een positievere emotionele toestand kan worden opgewekt.

De conclusies kunnen volgens de onderzoekers van belang zijn om activiteit te stimuleren bij personen die niet van lichaamsbeweging houden.

Lees Verder

09:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Zweedse streamingdienst Spotify wil een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE). Er werd voor de beursintroductie een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC). Er wordt al langer over een beursgang van het Zweedse bedrijf gespeculeerd. Er wordt wel benadrukt dat bij de operatie geen nieuwe aandelen zullen worden aangeboden. Ook zullen de bestaande aandeelhouders niet een verkoop van participaties overgaan. Wel zouden belangen voor een bedrag van 1 miljard dollar verhandelbaar worden gemaakt. Op die manier kunnen de bestaande aandeelhouders een verwatering van hun participatie vermijden.

Busbouwer Van Hool uit Lier zal veertig waterstofbussen bouwen voor de Duitse markt. De voertuigen zullen in de fabriek van Van Hool in Koningshooikt worden geproduceerd. Van Hool heeft het over het grootste order voor waterstoffenbussen in Europa. Veertig exemplaren zullen worden ingezet in Keulen. De resterende tien exemplaren zijn bedoeld voor Wuppertal. De bussen moeten in de lente van volgend jaar worden opgeleverd. Filip Van Hool, topman van de busbouwer, noemt de bestelling een opsteker voor het gebruik van waterstoftechnologie als aandrijving van bussen. In Keulen worden twee waterstofbussen van de Belgische fabrikant al bijna vier jaar in het openbaar vervoer ingezet.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft tijdens het vierde kwartaal vorig jaar een omzet gerealiseerd van 8,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalwinst viel met 67 procent terug tot 148 miljoen euro. Over het hele jaar werd een omzet geboekt van bijna 35,02 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. De jaarwinst nam met 62 procent toe tot 7,3 miljard euro. De resultaten van het concern werden negatief beïnvloed door fiscale hervormingen in de Verenigde Staten en problemen in de Braziliaanse landbouwsector. De farmadivisie van Bayer kon anderzijds een recordjaar melden.

Het Amerikaanse bedrijf Ring, fabrikant van deurbellen met video, wordt door het technologieconcern Amazon overgenomen. Met de transactie zou een bedrag van meer dan 1 miljard dollar zijn gemoeid. Door de operatie versterkt Amazon zijn positie op de markt van domotica-beveiliging. Ring is de grootste aanwerving die Amazon laat optekenen sinds vorig jaar de Amerikaanse retailer Whole Foods voor een bedrag van 13,5 miljard dollar werd overgenomen. De producten van Ring zijn uitgerust met ingebouwde bewegingssensoren. Door een applicatie kan de bewoner met zijn smartphone, tablet of computer bezoekers aan de deur zien en horen. Beide partijen kunnen ook met elkaar spreken.

Een Amerikaans consortium onder leiding van de investeerders Cerberus en JC Flowers neemt de Duitse financiële groep HSH Nordbank, onderdeel van de groep Landesbank, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1 miljard dollar. HSH Nordbank was in handen van de Duitse deelstaten Hamburg en Schleswig-Holstein en was ooit één van de grootste kredietverstrekkers van de maritieme wereld. Tot de nieuwe eigenaars behoren ook investeerders GoldenTree Asset Management de Centaurus Capital. HSH Nordbank wijst erop dat zijn nieuwe eigenaars een grote expertise hebben als financiële investeerders voor de banksector. De verkoop moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd.

Op het hoofdkwartier van het Zweedse sportlabel Bjorn Borg in Stockholm worden de werknemers verplicht om op vrijdag gezamenlijk naar het fitness-centrum gaan om hun conditie op peil te houden. Dat heeft Henrik Bunge, chief executive van Bjorn Borg, tegenover het persbureau Agence France Presse (AFP), bevestigd. De fitness-sessies zijn verplicht en vormen volgens Bunge onderdeel van de bedrijfscultuur van de onderneming. Hij wijst er wel op dat nog niemand heeft geweigerd aan het initatief deel nemen. De sessies dienen niet alleen om de fysieke en mentale gezondheid te beschermen, maar zijn ook een vorm van teambuilding. Ook Kalmar Vatten en Rotpartner werken met verplichte fitness.

Het Belgische textielbedrijf Sioen heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 473,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met ruim 30 procent tegenover het jaar voordien. De stijging was vooral te danken aan overnames die het concern heeft gedaan. Autonoom steeg de omzet met 5,7 procent. De nettowinst viel van 26 miljoen euro tot 21,9 miljoen euro terug. Het bedrijf, gespecialiseerd in de productie van technisch textiel, zegt het voorbije jaar druk ervaren te hebben van de hogere grondstoffenprijzen. Daarnaast moest ook een verschuiving in de verkoopmix worden vastgesteld. Sioen werkt aan de ontwikkeling van nieuwe complementaire lijnen van technisch textiel.

De fastfoodketen Balls & Glory uit Gent opent zes nieuwe vestigingen. Dat heeft Wim Ballieu, oprichter van Balls & Glory, bekendgemaakt. De nieuwe vestigingen van de groep, die zich heeft gespecialiseerd in de verkoop van gevulde gehaktballen, worden geopend in Brugge, Mechelen, Sint-Niklaas, Hasselt, Antwerpen en Brussel. Tot nu toe werden nieuwe vestigingen in eigen beheer geopend, maar voortaan zal met een franchisemodel worden gewerkt. Ook de bestaande vestigingen in Brussel, Gent, Antwerpen en Leuven zullen voortaan volledig worden uitgebaat door zelfstandigen. Balls & Glory ontvangt volgens de nieuwe franchiseformule alleen nog 7 procent commissie op de gerealiseerde omzet.

Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,5 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De volumes stegen met 8 procent, maar deze groei werd gedempt door de wisselkoerseffecten. De nettowinst steeg met 10 procent tot 269 miljoen euro. Over het hele jaar werd een omzetgroei met 5,8 procent tot 10,1 miljard euro. De jaarwinst nam met 11 procent toe tot 939 miljoen euro. Het bedrijf profiteerde van de toenemende vraag naar polymeren voor energie-efficiënte wagens en intelligente apparaten, samen met een stijgende belangstelling vanuit de aeronautica.

In New York is filmproducer Benjamin Melniker op 104-jarige leeftijd overleven. Dat heeft de entourage van Melniker bekendgemaakt. Melniker raakte vooral bekend als producer van een hele reeks Batman-films. De filmproducer begon op het einde van de jaren dertig van de voorbije eeuw te werken bij studio Metro Goldwyn Mayer (MGM). Onder meer tekende hij de contracten voor succesproducties zoals Ben Hun, Doctor Zhivago en Space Odyssey. Nadien startte hij met collega Michael Uslan een nieuw project, dat op het einde van de jaren zeventig de filmrechten op de stripfranchise Batman van DC Comics over. Melniker wordt door Uslan omschreven als een legendarische figuur in de entertainmentsector.

Het Chinese conglomeraat HNA Group staat voor een ontslagronde waarbij mogelijk 100.000 mensen wereldwijd hun baan zouden kunnen verliezen. Dat hebben een aantal bronnen bekendgemaakt. Door de operatie zou ongeveer een kwart van het volledige personeelsbestand worden geschrapt. Opgemerkt wordt dat alle geledingen van de onderneming door de ontslagronde zouden worden getroffen. Ook divisies die al in de etalage staan, zouden niet worden gespaard. De operatie zou het conglomeraat, onder meer eigenaar van bagageafhandelaar Swissport, moeten toelaten zijn financiële positie te versterken. De luchtvaardivisie, met onder meer Hainan Airlines, zou wel gespaard blijven.

Het Belgische bedrijf Bekaert, producent van staaldraad, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,1 miljard euro, tegenover 3,7 miljard euro inkomsten het jaar voordien. De winst viel van 305 miljoen euro naar 301 miljoen euro terug. Het bedrijf merkte daarbij op dat het voorbije jaar de hogere grondstoffenkosten moeilijk aan de klanten konden worden doorgerekend. Tijdens het vierde kwartaal kon echter wel een verbetering worden gemeld. Bekaert zegt dit jaar een herstel van de marges te verwachten. Ook wordt gewezen op de ontwikkeling van een nieuw type zaagdraad, die naar eigen zeggen wellicht tijdens de tweede jaarhelft een impact op de resultaten zal hebben.

Thailand moet inspanningen doen om zijn imago als bestemming voor sekstoerisme kwijt te raken. Dat heeft de Thaise premier Prayut Chan-o-cha gezegd. Daarmee reageert Chan-o-cha op eerdere uitlatingen van Hamat Bah, minister van toerisme en cultuur van Gambia. Bah had daarbij benadrukt dat Gambia geen seksbestemming, zoals Thailand, is. Het Thaise ministerie van buitenlandse zaken heeft in een brief zijn ongenoegen over de uitlatingen van Bah uitgedrukt. Veera Rojpojchanarat, Thais minister van cultuur, zegt daarbij ook dat de toeristische sector van zijn land de voorbije jaren een sterke evolutie heeft gekend. Er wordt volgens Rojpojchanarat nu vooral gewezen op culturele aspecten.

De Nederlands-Belgische retailgroep Ahold Delhaize heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep echter van 178 miljoen euro naar 744 miljoen euro op. De jaaromzet liep met 0,6 procent op tot 62,7 miljard euro. De jaarwinst liep echter met 70 procent op tot 1,8 miljard euro. Dick Boer, chief executive van Ahold Delhaize, wees er verder op dat de online omzet het voorbije jaar met meer dan 20 procent tot 2,8 miljard euro kon worden opgevoerd. Tegen eind dit decennium wordt een online omzet van bijna 5 miljard euro verwacht.

In de Verenigde Staten hebben de retailketens Walmart en Dick’s Sporting Goods de verkoop van wapens en munitie aan minderjarigen onmiddellijk stopgezet. Dat hebben de twee ondernemingen bekendgemaakt. De ingreep vormt een reactie op de recente schietpartij in een school in Florida, waarbij zeventien mensen werd gedood. Beide ketens hebben ook aangekondigd te stoppen met de verkoop van wapens die een grote gelijkenis tonen met machinegeweren. Dick’s Sporting Goods is één van de grootste verkopers van wapens in de Verenigde Staten. Het bedrijf merkt echter op dat de Amerikaanse onvoldoende garanties kan bieden dat de wapens niet in verkeerde handen terechtkomen.

08:24 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |