02-03-18

Wangedrag chief executive moet bestuursraad activeren

Bedrijven kunnen op verschillende manieren reageren om de gevolgen van wangedrag van de chief executive op te vangen en het vertrouwen van het publiek terug te winnen. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Singapore Management University, de Washington University en de University of Miami bij nagenoeg negentig studenten. De onderzoekers zeggen dat het bestuur op crisissen kan reageren door de chief executive te ontslaan, maar ook kan beslissen om de bedrijfsleider te handhaven, waarbij wel een verontschuldiging en een erkenning van de gepleegde wandaden moet worden geëist. Beide tactieken kunnen volgens de studie het vertrouwen in de organisatie verhogen, maar wel op verschillende manieren.

"Door de liquidatie van de chief executive onderscheidt het bestuur zichzelf van de zondaar, waardoor de reputatie van de organisatie intact blijft,” zegt hoofdonderzoeker Donald Ferrin, professor sociale psychologie aan de Singapore Management University. “In gevallen waarin de chief executive de kans krijgt aan te blijven, kan de bestuursraad door de eis op een verontschuldiging en een erkenning van de gedane wandaden, ervoor zorgen dat de buitenwereld de dader als een hervormd zondaar zal bestempelen. Dat kan helpen om het vertrouwen in de organisatie te herstellen. In beide gevallen kan de bestuursraad worden gezien als een orgaan dat van zijn autoriteit gebruik maakt om de situatie te normaliseren.”

De auteurs suggereren dat bestuursraden moeten overwegen op welke manier best kan worden aangegeven dat de schuldige chief executive zich onderscheidt van de rest van het betrouwbare topmanagement of dat de zondaar zijn les heeft geleerd en zich in de toekomst als een gereformeerde leider zal gedragen. "Transgressies van chief executives - zoals een handel met voorkennis, de aanwending van bedrijfsfondsen voor persoonlijk gebruik of ongepast persoonlijk gedrag - blijken helaas met regelmaat in de zakelijke pers te moeten worden gemeld,” zeggen de onderzoekers. “Acties van de bestuursraad zijn cruciaal bij de aanpak van wangedrag door de chief executive.”

"Het bestuur kan na een crisis verschillende signalen naar het publiek uitstralen,” zeggen de onderzoekers nog. “Men kan de chief executive wegsturen of men kan hem dwingen zich te verontschuldigen en voor de gepleegde inbreuken te betalen. Deze acties zijn cruciaal om het vertrouwen in de organisatie en de bedrijfsleiding te herstellen. Indien de zondige chief executive toch kan aanblijven, moet in ieder geval met een erkenning van schuld en excuses voor het wangedrag worden gestart.”

Lees Verder

09:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chief executive |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Brouwer AB InBev heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 56,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,1 procent tegenover het jaar voordien. In volumes werd een groei met 0,2 procent opgetekend. Ook wordt gewezen op synergievoordelen die met de overname van sectorgenoot SABMiller konden worden geboekt. De wereldwijde merken Stella Artois, Corona en Budweiser boekten een omzetstijging met 9,8 procent, waarbij vooral buiten de thuismarkten een sterke groei kon worden gemeld. De winst van de brouwer liep met 64,2 procent op tot 7,97 miljard dollar. Carlos Brito, chief executive, ontvangt naar zijn jaarloon van 1,5 miljoen euro ook een bonus van 5,1 miljoen euro.

De Italiaanse brillenfabrikant Luxottica mag samensmelten met het Franse bedrijf Essilor, producent van brillenglazen en contactlenzen. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. De fusie van Luxottica en Essilor creëert een bedrijf met een marktwaarde van ongeveer 46 miljard euro. Volgens Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, zorgt de transactie echter niet tot een verstoring van de concurrentie. Luxottica is eigenaar van merken zoals Ray-Ban, Persol en Oakley. Essilor is vooral bekend van het glazenmerk Varilux. De ondernemingen hebben samen ruim 140.000 medewerkers in dienst. De gezamenlijke omzet bedraagt ruim 15 miljard euro.

Het Britse elektronicabedrijf Laird, leverancier van onder meer het technologieconcern Apple, wordt overgenomen door de Amerikaanse investeerder Advent International. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 1 miljard pond. De overname wordt ook door het bestuur van Laird ondersteund. Inmiddels zouden al bijna 30 procent van de aandelen van Laird bij Advent zijn aangemeld. Het overnamebod gaat in wanneer 75 procent van de aandelen van Laird zijn aangemeld. Het Britse elektronicabedrijf heeft een periode van belangrijke herstructureringen en kostenbesparingen achter de rug. Die bleken nodig om de Aziatische concurrentie te kunnen opvangen.

In de Verenigde Staten plant de Securities and Exchange Commission (SEC) ingrepen tegen Initial Coin Offerings (ICO), beursintroducties voor cryptomunten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Volgens de Amerikaanse beursautoriteit zou er te weinig toezicht zijn op de procedures die de bedrijven daarbij hanteren om geld op te halen. Gewaarschuwd wordt voor risico op misbruik. Opgemerkt wordt dat bij de transacties vaak geen bedrijfsmodel voorhanden is en moet vaak achteraf worden vastgesteld dat de investeerders het slachtoffer van misleiding zijn geworden. De helft van de transacties zou mislukken.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft de overname van de Britse energieleverancier First Utility afgerond. Dat heeft Shell bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat de overname van de toezichthouders de nodige toestemmingen heeft gekregen. De overname van First Utility door Shell werd in december vorig jaar aangekondigd. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Wel werd gemeld dat de nieuwe dochter bij Shell zal worden ondergebracht bij de divisie nieuwe energieën, die door Colin Crooks wordt geleid. First Utility heeft in Groot-Brittannië ongeveer 825.000 huishoudens als klant. Het bedrijf is ook actief in Duitsland.

De Verenigde Staten gaan importheffingen invoeren op aluminium en staal. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gemeld. Op de import van staal zal een heffing van 25 procent, terwijl ook voor aluminium 10 procent invoertaks wordt voorzien. Trump gaf te kennen dat de heffingen voor een langere tijd zijn gepland. De Verenigde Staten zijn een zwaar importeur van een staal. De maatregel zou onder meer de tewerkstelling in de Verenigde Staten moeten stimuleren, maar dat wordt door analisten betwijfeld. Onder meer Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft al scherpe tegenmaatregelen aangekondigd. Tevens zou ook een handelsoorlog met China dreigen.

Het Duitse concern Beiersdorf, fabrikant van verzorgingsproducten en pleisters, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van meer dan 7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover het jaar voordien. Autonoom kon een omzetgroei met 5,7 procent worden geboekt. Daarentegen viel de winst met ruim 5 procent terug tot 689 miljoen euro. Vorig jaar kon Beiersdorf, eigenaar van onder meer Nivea, echter wel profiteren van een aantal eenmalige baten. Bovendien wordt gewezen op de impact van ongunstige wisselkoersen. Daarnaast waren er ook de gevolgen van een aanval van hackers de voorbije zomer, die een dubbelcijferig miljoenenverlies hebben geleid.

Bekaert gaat de productie van diamanten zaagdraad in China geleidelijk aan verder opbouwen. Dat heeft Matthew Taylor, topman van Bekaert, bevestigd. Financiële details over de geplande investeringen werden niet bekendgemaakt, maar wel zegt Taylor dat het product vanaf midden dit jaar tot de winst zal bijdragen. Aangevoerd wordt dat de tests bij de klanten bijzonder goede resultaten hebben opgeleverd. Taylor merkt daarbij op dat kwaliteit van het product superieur is tegenover de concurrentie. Op dit ogenblik heeft Bekaert negen lijnen voor de productie van zaagdraad. Tegen eind volgend jaar moet dat aantal volgens Taylor echter gevoelig kunnen worden opgedreven.

De Amerikaanse elektronicaketen Best Buy heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,3 miljard dollar, tegenover 13,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. Wanneer naar de identieke verkoop wordt gekeken, zou een omzetgroei met 9 procent zijn gerealiseerd. Tevens wijst de elektronicaketen op de sterke groei van de online verkopen. Het bedrijf kon profiteren van een toegenomen verkoop van mobiele telefoons, spelcomputers en andere consumentenelektronica tijdens de eindejaarsperiode. De nettowinst viel door de Amerikaanse fiscale hervormingen van 607 miljoen dollar tot 364 miljoen dollar terug.

Het Duitse chemieconcern Bayer zet zijn Nederlands dochterbedrijf Nunhems, gespecialiseerd in zaadveredeling, te koop. Die ingreep is noodzakelijk om toelating te krijgen voor de overname van het Amerikaanse concern Monsanto. Een samensmelting zou volgens de autoriteiten immers de concurrentie in de sectoren van zaden en gewasbescherming kunnen ondermijnen. Monsanto is wereldwijd marktleider in de verkoop van groentezaden. Nunhems volgt echter op een vierde plaats. Beide bedrijven kunnen volgens de autoriteiten dan ook niet tegelijkertijd dochter van Bayer zijn. Onder meer Syngenta zou interesse in Nunhems hebben getoond. Nunhems heeft tweeduizend medewerkers.

Het internetbedrijf Google heeft zijn nieuwe dienst Hangouts Chat gelanceerd. De introductie van de dienst werd in maart vorig jaar al aangekondigd als concurrent van de populaire applicatie Slack. Beide platformen bieden werknemers van een bedrijf de mogelijkheid om voor specifieke projecten op een eenvoudige manier onderling te communiceren. Aangezien per project een afzonderlijk kanaal kan worden aangemaakt, kan het interne mailverkeer van de onderneming drastisch worden verminderd. De waard van Slack wordt inmiddels geraamd op een bedrag van 5,1 miljard dollar. Ook Microsoft en Facebook hebben eerder al eigen alternatieven voor Slack op de markt gebracht.

Het Zwitserse uitzendconcern Adecco heeft tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Op vergelijkbare basis zou de groei naar eigen zeggen tot 7 procent zijn opgelopen. De kwartaalwinst liep met 38 procent op tot 297 miljoen euro. Over het hele jaar liep de omzet van 22,7 miljard euro tot 23,6 miljard euro op. De jaarwinst steeg van 1,09 miljard euro naar 1,15 miljard euro. Er werden vooral goede cijfers geboekt in de Benelux en Scandinavië, waar een omzetgroei met 10 procent tot 548 miljoen euro kon worden gemeld.

De Belgische retailketen Delhaize adopteert een nieuwe strategie. De nieuwe aanpak moet de dalende rendabiliteit van de Belgische dochter van het concern Ahold-Delhaize helpen ondersteunen. Dat hebben woordvoerders van Delhaize bevestigd. Opgemerkt wordt dat de commerciële strategie wordt aangepast om beter op de behoefte van de klant te kunnen inspelen. Het concrete plan zou nog voor de zomer bekendgemaakt worden. Over het hele jaar boekte Delhaize België een omzet van 4,9 miljard dollar. Dat betekende ongeveer een status-quo tegenover het jaar voordien, dankzij een aantal promoties en acties eind vorig jaar. De operationele winst daalde met 9,1 procent tot 110 miljoen euro.

De Franse autobouwer PSA Group heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 65,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 20 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst steeg met bijna 25 procent tot 4 miljard euro, terwijl bij de nettowinst een groei met 11,5 procent tot 1,9 miljard euro kon worden gemeld. De Franse groep, eigenaar van onder meer Peugeot en Citroën, moest wel een verlies van 157 miljoen euro boeken op zijn Duitse dochter Opel, die van het Amerikaanse concern General Motors werd overgenomen. Op dit ogenblik wordt door PSA Group met de vakbonden van Opel onderhandeld over een reorganisatie bij het Duitse merk.

De Frans-Britse zakenbank Rothschild krijgt een nieuwe topman. Voorzitter David de Rothschild (75) gaat immers met pensioen. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. De functie zal vanaf juni worden ingevuld door Alexandre de Rothschild (37), de zoon van de vertrekkende voorzitter. Met de nieuwe voorzitter komt de zevende generatie Rothschild aan het hoofd van de Frans-Britse zakenbank. Alexandre de Rothschild studeerde aan de École Supérieure du Commerce Extérieur in Parijs en werkte nadien onder meer voor Bear Stearns, Argan Capital en Jardine Matheson. Na die ervaringen werd hij door de familiale groep echter teruggeroepen om de machtsoverdracht voor te bereiden.

08:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |