03-03-18

Mens toont genetische aanwijzingen van zelf-domesticatie

De moderne mens heeft zichzelf gedomesticeerd. Hij heeft immers zijn companen geselecteerd op prosociale karakteristieken. Daarvoor kunnen ook genetische bewijzen worden aangereikt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad de Barcelona. Wanneer men de genomen van de moderne mens en diverse gedomesticeerde soorten - zoals runderen of honden - vergeleek, kwam men volgens de onderzoekers immers uit op een aantal gemeenschappelijke eigenschappen, zoals een neiging tot volgzaamheid en zelfs een aantal anatomische kenmerken, zoals de vormgeving van de schedel.

“Er konden een significant aantal genen, geassocieerd met domesticatie, worden gevonden die op een overlap konden wijzen tussen huisdieren en moderne mensen,” benadrukt hoofdonderzoeker Cedric Boeckx, professor evolutieleer aan de Universidad de Barcelona. “Daarentegen konden tussen de moderne mens en zijn wilde voorlopers - zoals de neanderthalers - geen associaties worden gevonden. De resultaten van de studie versterken dan ook de hypothese dat zelf-domesticatie een belangrijke eigenschap is van de moderne mens. Bovendien kan ook een licht worden geworpen op een aspect - het sociale instinct - dat van onze soort een mens maakt.”

“Een aantal soorten is de loop van de geschiedenis gedomesticeerd,” zegt Boeckx. “Bij de domesticatie van onder meer honden en runderen was echter een andere soort, de mens, betrokken. Dat is bij zelf-domesticatie niet het geval. Eerdere studies hebben al aangevoerd dat een aantal soorten - zoals de mens en de bonobo - zichzelf hebben gedomesticeerd. Daarvoor werd gewezen naar de eigenschappen van het menselijk gedrag. Moderne mensen tonen zich volgzaam en tolerant, zoals andere gedomesticeerde soorten. Bovendien is de mens coöperatief en prosociaal ingesteld. Bovendien kunnen tussen de mens en zijn voorlopers fysieke verschillen worden opgemerkt die ook bij andere gedomesticeerde soorten naar voor komen.

Genen die met domesticering in verband konden worden gebracht, konden zowel bij mens en de bonobo als bij de hond en het rund worden teruggevonden. Bij de wolf en de wisent, maar ook bij de neanderthaler en de denisovan, bleken die eigenschappen echter te ontbreken. De onderzoekers zeggen wel dat nog verdere studies moeten worden uitgevoerd om de anatomische en cognitieve eigenschappen en de gedragskarakteristieken van de gedomesticeerde genen te achterhalen.

Lees Verder

09:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: domesticatie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Deense speelgoedfabrikant Lego brengt nog dit jaar de eerste keer bouwstenen die vervaardigd zijn uit polyethyleen, een plantaardig plastic op basis van ethanol uit suikerriet. In eerste instantie wordt de productie voorbehouden voor sierelementen zoals bomen en struiken. Het plastic van Lego werd tot nu toe geproduceerd op basis van petroleum, maar de Deense groep is al langer op zoek naar oplossingen met duurzame grondstoffen. Lego wijst erop dat het bioplastic technisch identiek is aan de klassieke bouwstenen. Ook op het gebied van levensduur zou er geen enkel verschil kunnen worden opgemerkt. Lego is toegetreden tot de Bioplastic Feedstock Alliance (BFA), die een duurzame productie nastreeft.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft zich verontschuldigd voor de verwijdering van fotomateriaal over de Venus van Willendorf, een beeld van bijna dertigduizend jaar oud. Het beeld, dat een naakte vrouw voorstelt, wordt tentoongesteld in het Naturhistorisches Museum Wien. Facebook verwijderde de weergave uit een bericht dat de Italiaanse kunstactiviste Laura Ghianda eind december had gepost. Het museum had in een reactie gezegd dat een archeologisch kunstvoorwerp op Facebook niet mag worden verboden. Facebook zegt daarbij dat zijn beleid geen naakt of suggestie van naakt toelaat, maar geeft toe hierop om culturele en artistieke redenen uitzondering te hebben moeten maken.

Roularta Media Group heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 256,8 miljoen euro. Dat betekende een daling met 7,1 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer naar de vergelijkbare omzet wordt gekeken, zou er zelfs sprake zijn van een inkrimping met 8 procent. De achteruitgang moet volgens Roularta vooral worden toegeschreven aan de lagere reclame-inkomsten die het bedrijf kon registeren. De omzet aan abonnementen zou ongeveer status-quo zijn gebleven. Roularta moest anderzijds een nettoverlies melden van bijna 13 miljoen euro, tegenover een winst van 20,3 miljoen euro het jaar voordien. Het negatieve resultaat is vooral te wijten aan fiscale lasten.

In Frankrijk en België zijn door de mededingingsautoriteiten invallen gedaan bij een aantal bedrijven die cosmetica verdelen en worden verdacht van inbreuken tegen de concurrentiewetten. Dat heeft de Franse Autorité de la Concurrence gemeld. Namen van de geviseerde bedrijven werden niet genoemd. Over specifieke aantijgingen werd evenmin informatie verstrekt. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) wijst erop dat de huiszoekingen de eerste fase van een onderzoek vertegenwoordigen. Er wordt tevens op gewezen dat de ondernemingen ook nog het recht hebben om in het verdere verloop van de procedure te worden gehoord. Evenmin is duidelijk hoe lang het onderzoek in beslag zal nemen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google opent in Brussel een afdeling van zijn Digital Skill Academy. Het initiatief zal worden ondergebracht in BeCentral, de digitale ondernemerscampus boven het Centraal Station in Brussel. De besprekingen zouden in een vergevorderd stadium zijn. In de digitale academie kunnen een brede waaier mensen zich in digitale vaardigheden bijschaven. BeCentral huurt op dit ogenblik 2.500 vierkante meter kantoorruimte van het Centraal Station, maar zou nog eens een tweede verdieping met 1.000 vierkante meter in gebruik willen nemen. In juni vorig jaar opende Google ook al in Londen een Digital Skills Academy met een totale oppervlakte van 3.700 vierkante meter.

Wilhelm Taht, directeur van de gamedivisie van het Finse technologiebedrijf Rovio, heeft met onmiddellijk ingang zijn functie neergelegd. Dat heeft Rovio bekendgemaakt. Taht verwijst naar persoonlijke redenen als motivatie voor zijn beslissing. Kati Levoranta, chief executive van Rovio, neemt de functie van Taht tijdelijk over. Het vertrek van Taht is een nieuwe tegenslag voor de onderneming, die recent ook al diende toe te geven dat de prestaties van de onderneming, die in belangrijke mate afhankelijk zijn van het game Angry Birds, onder de verwachtingen blijven. De Finse onderneming ondervindt grote hinder om een opvolger te vinden voor het succes dat Angry Birds heeft opgeleverd.

Het biofarmabedrijf Mithra Pharmaceuticals uit Luik heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 46,3 miljoen euro, tegenover 22,5 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Het bedrijf boekte wel een nettoverlies van 35 miljoen euro, tegenover een negatief resultaat van 35,1 miljoen euro het jaar voordien. François Fornieri, chief executive van Mithra, maakte gewag van een cruciaal jaar voor het bedrijf, waarin volgens hem substantiële progressie kon worden geboekt in de klinische programma’s. Hij wees er ook op dat Mithra twee potentiële blockbusters in de pijplijn heeft, waardoor de onderneming gepositioneerd is voor internationale groei op langere termijn.

Het Belgische schoenbedrijf Shoe Branding Europe mag geen sportschoen met twee opvallende schuine strepen bij het Europese merkenbureau laten registreren. Dat heeft het gerecht van de Europese Unie geoordeeld in een klacht die door de Duitse fabrikant Adidas tegen Shoe Branding was ingediend. Volgens Adidas vertoonde het ontwerp van het Belgische bedrijf teveel gelijkenissen met het beroemde design van het Duitse concern. Het Intellectual Property Office (IPO) van de Europese Unie gaf Adidas twee jaar geleden gelijk, maar Shoe Branding ging tegen die beslissing alsnog in beroep. Daar werd echter bevestigd dat Shoe Branding ongerechtvaardigd voordeel zou kunnen halen uit de gelijkenis.

Telecomoperator Proximus heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 5,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,2 procent tegenover het jaar voordien. Op de thuismarkt werd een stijging met 1,1 procent gemeld tot bijna 4,46 miljard euro. De nettowinst viel met 48 procent terug tot 292 miljoen euro. Wanneer echter rekening wordt gehouden met de overname van TeleSign, zou echter ongeveer een status-quo op 511 miljoen euro zijn gemeld. Dominique Leroy, chief executive van Proximus, benadrukte dat het bedrijf dit jaar opnieuw zwaar in zijn netwerken zal investeren om de toenemende behoefte aan datavolume te kunnen opvangen.

Er moet opgetreden worden tegen het grote impact van de Amerikaanse National Rifle Association (NRA). Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Hij riep de senatoren van zijn republikeinse partij op zich niet langer door de wapenlobby te laten gebruiken. De Amerikaanse wapenlobby heeft 30 miljoen dollar gedoneerd aan de verkiezingscampagne van Trump. De president stelde echter dat hij niet afhankelijk is van de wapensector, die volgens hem alle macht op Trump hebben verloren. Trump maakte tevns bekend de minimumleeftijd voor de aankoop van een wapen van eenentwintig naar achttien jaar te willen terugbrengen.

Het Amerikaanse concern General Electric heeft met de Haliade-X de grootste windturbine ter wereld ontwikkeld. De turbine van de Haliade-X bevindt zich op een hoogte van 220 meter. De totale hoogte van de windmolen is 260 meter. De Haliade-X zou volgens de ontwikkelaars 45 procent meer energie moeten kunnen produceren dan de grootste windmolens die op dit ogenblik op de markt zijn. Gehoopt wordt dat de Haliade over drie jaar ook in Europa zal kunnen worden ingezet. De wieken van de windmolen hebben een lengte van 107 meter. De Haliade heeft een capaciteit van twaalf megawatt, waarmee zestienduizend huisgezinnen van energie kunnen worden voorzien.

Het Zweedse streamingbedrijf Spotify heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 4,09 miljard euro. Dat betekende een stijging met meer dan 38 procent tegenover het jaar voordien. Ook de verliezen liepen echter op van 535 miljoen euro naar bijna 1,24 miljard euro. Uit de cijfers van het bedrijf blijkt dat een gemiddelde gebruiker op het platform 25 uur audio per maand consumeert. Er wordt aan toegevoegd dat betalende abonnees drie keer meer audio verbruiken dan de gemiddelde gebruiker. In totaal werd het voorbije jaar 11,4 miljard uur content gestreamd. Tevens bleek dat 87 procent van de streams betrekking hebben op Universal Music, Sony Music, Warner Music en Merlin.

Bpost probeert met retroactieve vragen om kortingen ongepaste druk uit te oefenen op zijn leveranciers. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van economie, gezegd. Daarmee reageerde Peeters op berechten dat Bpost aan zijn leveranciers gevraagd had om 2 procent van het bedrag dat het voorbije jaar was gefactureerd, terug te storten. Die teruggave diende volgens Bpost de goede relatie tussen beide partijen te garanderen. Bpost maakt gewag van een gebruikelijke praktijk in de handel, maar Kris Peeters zegt een dergelijke handelswijze onmogelijk te kunnen goedkeuren. Alexander De Croo, minister van overheidsbedrijven, heeft aangekondigd met Bpost over de praktijken te zullen overleggen.

Het Amerikaanse bedrijf Stratolaunch heeft op de startbaan van de ruimtevaartbasis Mojave Air and Space Port een aantal stuurmanoeuvres en remtests uitgevoerd. Daarmee heeft Stratolaunch een verdere stap gezet naar een eerste vlucht. Stratolaunch werd zeven jaar geleden opgestart door Paul Allen, één van de oprichters van Microsoft. Allen koesterde daarbij plannen om een vliegtuig te bouwen dat in staat is om tijdens zijn vlucht raketten in de ruimte te sturen. De Stratolaunch is het grootste vliegtuig van de wereld en beschikt over twee rompen, met een totale spanwijdte van 117 meter. Bedoeling is dat het vliegtuig op een hoogte van elf kilometer een raket met een satelliet lanceert.

De Franse retailer Carrefour heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van 88,24 miljard euro. Dat was een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. In Frankrijk was er een achteruitgang met 0,1 procent tot bijna 40,1 miljard euro. Op de buitenlandse markt was er echter een groei met 5,6 procent tot ruim 48,14 miljard euro. Daarbij kon in Latijns-Amerika een groei met 10,9 pocht tot 18,02 miljard euro worden geregistreerd, tegenover een toename met 5 procent tot bijna 23,57 miljard dollar. In Azië werd echter een achteruitgang met 4,7 procent tot 6,56 miljard euro opgetekend. Het bedrijf leed een jaarverlies van 531 miljoen euro, tegenover een winst van 746 miljoen euro het jaar voordien.

08:55 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |