03-03-18

Mens toont genetische aanwijzingen van zelf-domesticatie

De moderne mens heeft zichzelf gedomesticeerd. Hij heeft immers zijn companen geselecteerd op prosociale karakteristieken. Daarvoor kunnen ook genetische bewijzen worden aangereikt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universidad de Barcelona. Wanneer men de genomen van de moderne mens en diverse gedomesticeerde soorten - zoals runderen of honden - vergeleek, kwam men volgens de onderzoekers immers uit op een aantal gemeenschappelijke eigenschappen, zoals een neiging tot volgzaamheid en zelfs een aantal anatomische kenmerken, zoals de vormgeving van de schedel.

“Er konden een significant aantal genen, geassocieerd met domesticatie, worden gevonden die op een overlap konden wijzen tussen huisdieren en moderne mensen,” benadrukt hoofdonderzoeker Cedric Boeckx, professor evolutieleer aan de Universidad de Barcelona. “Daarentegen konden tussen de moderne mens en zijn wilde voorlopers - zoals de neanderthalers - geen associaties worden gevonden. De resultaten van de studie versterken dan ook de hypothese dat zelf-domesticatie een belangrijke eigenschap is van de moderne mens. Bovendien kan ook een licht worden geworpen op een aspect - het sociale instinct - dat van onze soort een mens maakt.”

“Een aantal soorten is de loop van de geschiedenis gedomesticeerd,” zegt Boeckx. “Bij de domesticatie van onder meer honden en runderen was echter een andere soort, de mens, betrokken. Dat is bij zelf-domesticatie niet het geval. Eerdere studies hebben al aangevoerd dat een aantal soorten - zoals de mens en de bonobo - zichzelf hebben gedomesticeerd. Daarvoor werd gewezen naar de eigenschappen van het menselijk gedrag. Moderne mensen tonen zich volgzaam en tolerant, zoals andere gedomesticeerde soorten. Bovendien is de mens coöperatief en prosociaal ingesteld. Bovendien kunnen tussen de mens en zijn voorlopers fysieke verschillen worden opgemerkt die ook bij andere gedomesticeerde soorten naar voor komen.

Genen die met domesticering in verband konden worden gebracht, konden zowel bij mens en de bonobo als bij de hond en het rund worden teruggevonden. Bij de wolf en de wisent, maar ook bij de neanderthaler en de denisovan, bleken die eigenschappen echter te ontbreken. De onderzoekers zeggen wel dat nog verdere studies moeten worden uitgevoerd om de anatomische en cognitieve eigenschappen en de gedragskarakteristieken van de gedomesticeerde genen te achterhalen.

Lees Verder

09:25 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: domesticatie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.