23-02-18

Parlementaire democratie leerde debatteren met cijfers

Met de intrede van het parlement werd in de politiek ook het gebruik van statistische argumenten geïntroduceerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) naar de geschiedenis van het politieke debat in Groot-Brittannië. Volgens de studie kan de introductie van de statistische argumentatie in de Britse politiek teruggebracht worden tot het laatste kwart van de zeventiende eeuw. Daarbij werd verwezen naar de nasleep van de Glorious Revolution die William Oranje-Nassau en diens echtgenote Maria Stuart op de Britse troon had geplaatst, maar die ook cruciaal is geweest voor de Engels parlementaire democratie.

“De opkomst van de parlementaire macht, samen met de gepolariseerde politieke partijen en de toenemende impact van de pers, hebben bijgedragen door een publieke cultuur van debat en dispuut, waarin cijfers in toenemende mate een vorm van munitie werden,” zegt onderzoeksleider William Deringer, professor economische geschiedenis aan het Massachusetts Institute of Technology. “Deze evolutie vormde onderdeel van een groter fenomeen. Door de rivaliserende partijen werden over elk onderwerp intensieve discussies gevoerd. Dit bleek een politieke context waarin cijfers bijzonder goed bleken te functioneren.”

Het fenomeen werd volgens Derringer nog versterkt door de zeepbel die in het eerste kwart van de achttiende eeuw rond de South Sea Company werd gecreëerd. “Op dat ogenblik werden kwantitatieve argumenten nog meer een wezenlijk onderdeel van het dagelijkse leven, waarbij politiek en economie samen kwamen,” zegt de onderzoeker. “Deze gebeurtenissen hebben een immense invloed gehad. Er werd een cultureel kader gecreëerd dat ook vandaag nog kan worden herkend.” Derringer beweert niet dat pas op het einde van de zeventiende eeuw mathematische elementen onderdeel van het dagelijks leven begonnen te vormen.

Onder meer in het klassieke Griekenland en het middeleeuwse Venetië werden wiskundige elementen gebruikt. “Pas echter veel later werden cijfers een geregeld onderdeel van de politiek,” brengt Derringer in zijn boek ‘Calculated Values: Finance, Politics, and the Quantitative Age’ naar voor.

Lees Verder

12:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: democratie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.