04-03-18

Werkvloer heeft weinig aandacht voor neurodiversiteit

Slechts weinig bedrijven blijken ook aandacht voor neurodiversiteit in hun personeelsbeleid te introduceren. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) bij personeelsverantwoordelijken van ruim driehonderd Britse bedrijven. Daarbij moest worden vastgesteld dat slechts 10 procent van de ondervraagden te kennen geeft bij het personeelsbeleid ook met neurodiversiteit rekening te houden. Terwijl 72 procent van de personeelsverantwoordelijken te kennen geeft het fenomeen niet in zijn beleid te hebben opgenomen, terwijl 17 procent erkent niet te weten waarvoor de term neurodiversiteit staat.

“Algemeen wordt aangenomen dat ongeveer 10 procent van de totale populatie als neurodivers kan worden omschreven,” beklemtoont Jill Miller, adviseur diversiteit en inclusie bij het Chartered Institute of Personnel and Development. “Neurodiversiteit staat voor werknemers met alternatieve denkstijlen, zoals dyslexie, autisme, hyperkinesie of dyspraxia. Eerdere studies hebben al uitgewezen dat neurodiversiteit een unieke waarde aan de arbeidsmarkt kunnen toevoegen. Maar zelfs in een tijd waarin werkgevers onder druk staan om nieuwe talentpools te identificeren om lacunes in de vaardigheden op te vullen, worden, blijken neurodiverse kandidaten en hun unieke vaardigheden slechts zelden in aanmerking te worden genomen.

"In plaats van potentiële werknemers te meten aan de hand van een lange verlanglijst van capaciteiten, moeten meer gekeken worden naar de belangrijkste vaardigheden die elke functie vereist,” aldus de onderzoekers. “Kandidaten die over deze vaardigheden beschikken, moeten hun sterke karakteristieken kunnen tonen. Belangrijk is het bewustzijn van de werkgevers over neurodiversiteit te vergroten en hen te helpen om hun wervingspraktijken en werkplekken aan te passen. Bovendien moeten managers ook over neurodiversiteit worden opgeleid, waarbij men onder meeer moet beseffen dat een open kantoorlandschap voor sommige groepen bijzonder overweldigend kunnen zijn.”

“Sommige aanpassingen aan de werkplek zouden trouwens alle werknemers ten goede kunnen komen,” zeggen de onderzoekers nog. “Iedereen is gediend met een intranet dat gemakkelijker kan worden genavigeerd. Bovendien zal ook iedereen positief reageren om duidelijker communicaties met het management.”

Lees Verder

16:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: neurodiversiteit |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.