10-03-18

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse president Donald Trump voert bij presidentieel decreet een importheffing in van 25 procent op staal en van 10 procent op aluminium. Canada en Mexico worden uitgezonderd van de importtarieven. Dat doet Trump om druk te zetten op de onderhandelingen rond Nafta, het vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en zijn twee buurlanden. Andere landen kunnen onderhandelen over een opheffing van de tarieven. Maar die verhouding wordt met elk individueel land bekeken. De beslissing van Trump wordt ook in de eigen republikeinse partij kritisch bekeken. Er wordt immers een handelsoorlog gevreesd. China en de Europese Unie hebben al tegenmaatregelen aangekondigd.

KBC België is op zoek naar een oplossing voor zijn oudere werknemers. De financiële groep telt in België ruim dertienduizend werknemers, waaronder 4.400 vijftigplussers. De helft van het totale personeelsbestand is ouder dan vijfenveertig jaar. Er wordt echter ook binnen de bankwereld naar meer informatica-gerichte profielen gezocht. Dat moet de digitalisering van de sector helpen opvangen. Het is niet zeker dat alle oudere werknemers zich in de omgeving thuis zullen blijven voelen. Wellicht zullen aan de betrokkenen verschillende trajecten worden aangeboden. De vakbonden waarschuwen echter dat oudere werknemers niet te snel mogen worden afgeschreven.

Het Duitse mediaconcern Axel Springer heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8,3 procent tegenover het jaar voordien. Axel Springer, het moederbedrijf van onder meer de kranten Bild en Die Welt, boekte een nettowinst van 328 miljoen euro. Ook dat betekende een stijging met 9,2 procent, onder meer gedreven door een sterke groei in de advertentie-verkoop en de successen van zijn Engelstalige nieuwssite Business Insider. Gewag wordt gemaakt van een absoluut recordjaar. Springer maakte daarbij nog bekend dat de digitale activiteiten inmiddels 71,5 procent van de totale omzet en 80 procent van de winst van de groep vertegenwoordigen.

Bij de Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft Paul Jacobs, voormalig chief executive van het bedrijf, te kennen gegeven zijn mandaat als voorzitter neer te leggen. Die beslissing werd genomen nadat de onderneming tot de conclusie was gekomen beter door een onafhankelijk voorzitter te worden geleid. Daarom werd beslist Jacobs te vervangen door onafhankelijk directeur Jeffrey Henderson. Paul Jacobs is de zoon van Irwin Jacobs, de oprichter van Qualcomm. Hij behoudt wel een zetel in het bestuur van de onderneming, maar zal geen uitvoerende management-functie meer vertolken. Jeffrey Henderson zetelt sinds twee jaar in het bestuur van de Amerikaanse chipmaker.

Het Britse concern GKN Group verkoopt zijn autodivisie aan het Amerikaanse bedrijf Dana, fabrikant van autocomponenten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,1 miljard dollar. Dat heeft Dana bekend gemaakt. De fusiegroep zet zijn activiteiten onder de naam Dana verder. De operaties zullen vanuit Groot-Brittannië worden geleid. Het bedrijf heeft echter een notering aan de beurs van New York. GKN Group, het moederbedrijf van Fokker, had eerder al beslist om zich op te splitsen. Daarmee hoopt het Britse concern te kunnen ontsnappen aan een vijandige overname van investeerder Melrose, die vorige maand een bod van 8 miljard dollar op GKN Group had uitgebracht.

Het Nederlandse financiële concern ING Groep keert zijn bestuursvoorzitter Ralph Hamers voortaan een jaarsalaris van 3 miljoen euro uit. Dat betekent een stijging met ruim 50 procent tegenover de eerdere vergoeding van de topman. Dat blijkt uit de beloningsparagraaf van het jaarverslag dat door de bank is gepubliceerd. Volgens de commissarissen van de bank was de beloning van de topman niet meer marktconform. Een gedeelte van de bijkomende vergoeding bestaat uit een pakket aandelen, die Hamers wel gedurende minstens vijf jaar moest aanhouden, zodat ook de bewaking van de belangen van de bank op langere termijn ook gegarandeerd zou blijven. Er is geen prestatiedoelstelling voorzien.

Het Duitse modemerk Hugo Boss heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,73 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De onderneming zegt de vruchten te plukken van de herstructureringen die werden doorgevoerd. Hugo Boss voegt eraan toe dit jaar de groei verder te willen versnellen. De operationele winst bleef nagenoeg status-quo op 491 miljoen euro. Mark Langer, chief executive van Hugo Boss, benadrukte dat het bedrijf de vooropgestelde doelstellingen voor het voorbije jaar te hebben gehaald. De winst leed wel onder de sterke positie van de euro. Hugo Boss wil dit jaar tussen 170 miljoen euro en 190 miljoen euro investeren.

De boedel van de failliete Amerikaanse bank Lehman Brothers moet 2,4 miljard dollar neertellen als compensatie voor de rol van de financiële groep in de hypotheekcrisis van tien jaar geleden. Dat heeft een rechter in New York bepaald. De uiteindelijke claim ligt gevoelig lager dan de 11,4 miljard dollar waarop sommige investeringsgroepen hadden gehoopt. De uitspraak heeft betrekking op duizenden problematische hypotheekproducten die Lehman op de markt had gebracht. Deze rommelhypotheken leidden naar de ondergang van Lehman Brothers, maar creëerde eveneens een grote crisis in het mondiale financiële systeem. Het faillissement is nog steeds niet afgerond.

De Nederlandse maritieme groep Boskalis heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,3 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voordien. De operationele winst viel van 600 miljoen euro naar 437 miljoen euro terug. Er werd een nettoverlies geboekt van 150 miljoen euro, tegenover een negatief verlies van 564 miljoen euro het jaar voordien, toen de onderneming echter een aantal afschrijvingen en reorganisaties moest inschrijven. Het concern zegt ook voor de volgende twee jaar geen fundamenteel herstel van de markten te verwachten. Boskalis wordt vooral geconfronteerd met de ongunstige omstandigheden voor de winning van olie en gas op zee.

In de Verenigde Staten wordt Express Scripts, beheerder van medische voorschriften, overgenomen door de ziekteverzekeraar Cigna. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 53 miljard dollar. De overname is een volgende fase van de consolidatiegolf in de Amerikaanse gezondheidssector. Recent nog was er al sprake van een nagenoeg identieke fusie tussen de verzekeraar Aetna en CVS Health Corp, een van de grootste rivalen van Express Scripts. De Amerikaanse gezondheidssector worstelt met stijgende geneesmiddelenprijzen en veranderingen in de wetgeving. Bovendien tonen ook een aantal grote externe partijen, zoals Amazon, interesse in de sector.

De Nederlandse fietsenfabrikant Accell Group, eigenaar van merken zoals Sparta en Batavus, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde echter met 68 procent tot 10,5 miljoen euro. De inkrimping wordt onder meer toegeschreven aan samenwerkingsproblemen met een Amerikaanse winkelketen, waardoor grote voorraden tegen kortingen van de hand moesten worden gedaan. Het bedrijf wil de omzet de volgende vijf jaar echter opvoeren tot 1,5 miljard euro. Daarvoor wordt meer de nadruk gelegd op e-bikes, terwijl ook de organisatie wordt vereenvoudigd.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell wil samen met investeerder Blackstone en bod doen op de schalie-activiteiten van mijnbouwer BHP Billiton in de Verenigde Staten. Shell en Blackstone zouden bereid zijn een bod van 10 miljard dollar op de activiteiten te doen. Dat heeft Sky News gemeld. Naast de combinatie Shell-Blackstone zouden nog een aantal andere partijen interesse hebben getoond, maar over de identiteit van die gegadigden werden geen details verstrekt. Verwacht wordt dat de verkoop tegen eind dit jaar zal kunnen worden afgerond. Indien echter onvoldoende wordt geboden, kan de divisie volgens BHP Billiton eventueel ook naar de beurs worden gebracht.

Nederland wil de handel in bitcoin en andere zogenoemde cryptomunten begrenzen. Dat heeft Wopke Hoekstra, Nederlands minister van financiën, bekendgemaakt. De sector houdt volgens Hoekstra immers teveel risico’s in voor de consumenten en de investeerders. De Nederlandse minister zegt het voortouw te willen nemen om samen met andere lidstaten van de Europese Unie regels af te spreken die het oneigenlijk gebruik van cryptovaluta kunnen helpen aanpakken. Hoekstra heeft het over een internationaal fenomeen, waartegen een individueel land weinig kan inbrengen. De Nederlandse minister streeft tevens naar regels voor een beursgang van cryptomunten.

Wanneer België beslist zijn kernuitstap uit te stellen, zal het nutsbedrijf Engie pas tot verdere investeringen in de kerncentrales van het land overgaan wanneer de Belgische overheid harde garanties biedt. Dat heeft Isabelle Kocher, chief executive van Engie, gezegd. Engie is het moederbedrijf van Electrabel, uitbater van de kerncentrales in Doel en Tihange. Kocher wijst erop dat er bijzonder veel kosten zijn verbonden aan een verlenging van de levensduur van de reactoren. Engie wil echter enkel investeringen overwegen indien garanties worden gegeven dat de gedane kosten kunnen worden terugverdiend en ook niet kunnen worden afgeroomd door een nucleaire taks.

De financiële dienstverlener Keyware heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 18,7 miljoen euro. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien, te danken aan de inbreng van Magellan en EasyOrder, twee bedrijven die in de loop van vorig jaar waren overgenomen en samen een extra omzet van 1,56 miljoen euro aanbrachten. Het bedrijf wordt geconfronteerd met tegenvallende inkomsten uit de verhuur en verkoop van betaalautomaten aan onder meer winkeliers en horecazaken. De brutowinst viel met 28 procent terug tot 3,7 miljoen euro. De nettowinst nam met 62,1 procent af tot ruim 1,17 miljoen euro. Keyware wil zich in de toekomst meer toeleggen op fintech.

07:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.