10-03-18

Europese hotelindustrie heeft recordjaar achter de rug

De Europese hotelindustrie heeft het voorbije jaar een absolute recordprestatie laten optekenen. Maar ook dit jaar mag een verdere groei worden verwacht. Dat is de conclusie van een rapport van consulent STR Global. Onder meer kon worden vastgesteld dat de sector het voorbije jaar kon rekenen op een gemiddelde dagopbrengst van 79,46 euro per beschikbare kamer. Dat betekende een stijging met 5,6 procent tegenover het jaar voordien. Het gemiddelde dagtarief steeg met 3,1 procent tot 110,51 euro. De bezettingsgraad liep met 2,4 procent op tot 71,9 procent. Bij al deze parameters kon volgens STR Global het voorbije jaar een nieuw recordcijfer worden gemeld.

“De Europese hotelmarkten hebben de voorbije jaren van een brede reeks gunstige factoren kunnen genieten,” zegt Robin Rossmann, managing director van STR Global. “Weliswaar kon over de hele wereld het voorbije jaar een vooruitgang worden opgetekend, maar nergens kon een sterkere groei worden geregistreerd dan in Europa. De regio heeft zowel in het toerisme als de zakenreizen een substantiële stijging laten optekenen. Bovendien toonde de sector zich ook onder een aantal terroristische aanslagen bijzonder veerkrachtig. Daarbij kon worden vastgesteld dat de herstelperiodes na een aanslag steeds korter werden.”

Rossmann wijst er ook dat de bezettingsgraad bijna 10 procent hoger lag dan de vorige piekperiode tien jaar geleden, aan de vooravond van de wereldwijde financiële crisis. De regio heeft volgens hem wel kunnen profiteren van de beperkte aangroei in het aanbod die moest worden vastgesteld. Op die manier kon immers een sterkere bezettingsgraad van de bestaande hotels worden gegarandeerd. Wel wordt gewaarschuwd dat de brexit uiteindelijk een negatieve impact kan hebben op de Londense hotelsector. In eerste instantie kon worden geprofiteerd van het zwakkere Britse pond, maar door het herstel van de Brits munt tegenover de Amerikaanse dollar werd de jongste tijd een vertraging geregistreerd.

Lees Verder

12:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hotel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.