10-03-18

Marihuana en smartphone dodelijk voor voetganger

Het voorbije jaar kwamen in de Verenigde Staten bij verkeersongevallen 5.984 voetgangers om het leven. Dat is nagenoeg een status-quo tegenover het jaar voordien, toen 5.987 slachtoffers moesten worden geregistreerd. Dat blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Governors Highway Safety Association (GHSA). Opgemerkt wordt dat daarmee voor het tweede jaar een dodentol moet worden gemeld die in verscheidene decennia niet meer was geregistreerd. Zonder een strikt oorzakelijk verband te willen leggen, wordt er wel opgemerkt dat deze toename gepaard gaat met het stijgend gebruik van smartphones en de legalisering van marihuana.

“Twee opeenvolgende jaren met nagenoeg zesduizend voetgangers die in het verkeer om het leven komen, moeten voor de hele gemeenschap van de verkeersveiligheid als een rode vlag werken,” aldus Jonathan Adkins, executive director van de Governors Highway Safety Association. “Er kan helaas niet meer worden gesproken van een toevallige piek, maar wel moet helaas worden gewezen op een nieuwe trend. Men kan echter niet tolereren dat deze cijfers als een nieuw normale situatie zouden worden beschouwd.” Voetgangers vormen in de Verenigde Staten nu 16 procent van alle dodelijke verkeersslachtoffers, tegenover 11 procent enkele jaren geleden.

Men kan daarbij volgens het onderzoek niet anders dan wijzen op twee fenomenen die mogelijk een impact op de cijfers zouden kunnen gehad. In eerste instantie wordt gewag gemaakt van het toenemend gebruik van de smartphone, maar daarnaast wordt ook rekening gehouden met een mogelijke impact van de legalisering van recreatieve marihuana in verschillende Amerikaanse staten. “Zowel de smartphone als marihuana kunnen de aandacht en het beoordelingsvermogen van de voetganger aantasten,” wordt er aangevoerd. “Men mag geen oorzakelijk verband uitspreken, maar er moet toch gekeken worden of in die toekomst die relatie moet worden bevestigd.”

Er wordt onder meer op gewezen dat het smartphone-gebruik in de Verenigde Staten tijdens de eerste zes jaar van dit decennium met 236 procent is gestegen. Ook de spoedafdelingen van de Amerikaanse ziekenhuizen maken gewag van een toenemend aantal opnames waarbij het gebruik van smartphones ter sprake kwam. In de Amerikaanse staten waar het recreatieve gebruik van marihuana de voorbije jaren is gelegaliseerd, steeg tijdens de eerste helft van vorig jaar het aantal fatale verkeersslachtoffers bij voetgangers met 16,4 procent. Elders werd een achteruitgang met gemiddeld 5,8 procent opgetekend.

Lees Verder

12:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voetganger |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.