09-03-18

Ook Japanse manga is vooral een online medium geworden

Het voorbije jaar zijn in Japan voor 337,7 miljard yen of 3,14 miljard dollar manga’s verkocht. Dat betekent een daling met 0,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een studie van het Japanse Research Institute for Publications. Opmerkelijk is echter vooral dat bij de verkoop van digitale manga’s een omzet van 171,1 miljard yen of ruim 1,59 miljard dollar kon worden gemeld. Tegelijkertijd moesten bij de gedrukte versies dalingen met 14,4 procent tot 166,6 miljard yen of nagenoeg 1,55 miljard dollar worden genoteerd. De cijfers tonen volgens de onderzoekers een duidelijke verschuiving in de gewoontes en voorkeuren van het publiek.

“De lichte daling die het voorbije jaar werd opgetekend in de totale verkoop, moet ongetwijfeld worden toegeschreven aan de verspreiding van illegale online manga’s,” stippen de onderzoekers aan. “Maar ook bij de lage verkoop wordt de impact van de digitale platformen steeds duidelijker. Vorig jaar werden online manga’s voor de allereerste keer in de geschiedenis populairder dan hun gedrukte varianten. Het feit dat het manga-publiek steeds meer naar online content wordt getrokken, is volgens All Japan Magazine onder meer te wijten aan discount-campagnes voor digitale versies van vroegere blockbusters. In de fysieke verkoop zijn diezelfde werken veel moeilijker te vinden.

De dalende interesse in gedrukte manga’s moet volgens de onderzoekers gedeeltelijk worden toegeschreven aan het feit dat een aantal populaire series zijn geëindigd. “Dat verlies kon wegens een gebrek aan nieuwe blockbusters echter niet worden gecompenseerd,” wordt er opgemerkt. De onderzoekers merken anderzijds op nog nooit eerder een dergelijke daling in de verkoop van gedrukte manga’s te hebben moeten registreren. Op de digitale markt vormen de shonen - verhalen die vooral op een jongenspubliek zijn gericht - volgens het Research Institute for Publications het meest populaire genre van de manga-literatuur.

Japan heeft zich lange tijd met succes kunnen verzetten tegen de teloorgang van de gedrukte media. De voorbije jaren diende echter een versnelde groei van de digitale sector worden opgetekend.

Lees Verder

09:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: manga |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.