10-03-18

Zachtere Japanse man vooral mythe en marketing?

Japanse mannen vertonen in het gezin en op het werk weliswaar vaak een zachtere kant, maar toch blijven een aantal traditionele dominante houdingen overeind. Dat is de boodschap van een reeks studies over moderne Japanse mannen door wetenschappers aan de Cambridge University. Het onderzoek 'Cool Japanese Men' toont hoe Japanse mannen hun benadering van gezin en arbeid langzaam veranderen in het kader van bredere maatschappelijke verschuivingen en een grotere economische onzekerheid. Anderzijds blijkt volgens de onderzoekers dat de veranderingen mogelijk minder groot zijn dan op het eerste gezicht zou kunnen lijken.

“Er bestaat een vermoeden dat media-afbeeldingen van nieuwe en coole mannen vooral te maken hebben met adverteerders die nieuwe markten proberen aan te boren,” zeggen de onderzoeksleiders Brigitte Steger en Angelika Koch, docenten moderne Japanese studies. "Ondanks de hype lijken Japanse mannen nog steeds aan hun dominantie in de samenleving te willen blijven vasthouden. De positie van de vrouwen is niet radicaal veranderd. Hoewel mannen een zachtere kant tonen en vrouwen helpen, wordt de fundamentele naoorlogse genderverdeling van arbeid en mannelijke overheersing niet ernstig in twijfel getrokken.”

“Mannen nemen ogenschijnlijk meer vrouwelijke kenmerken aan - zoals een sterkere interesse in de partner en de kinderen en een grotere aandacht voor het eigen uiterlijk - maar toch blijft alles binnen het kader van de beginselen van de mannelijkheid,” zeggen de onderzoekers nog. “Men moet immers andere mensen helpen, maar zich anderzijds hard en succesvol opstellen.” Opgemerkt wordt de Japanse arbeidsmarkt nu wel een grotere diversiteit aan loopbanen biedt, maar anderzijds wordt erop gewezen dat de bedrijfswereld geen radicale verandering heeft gekend en in sommige opzichten tegenover mannen nog veeleisender is geworden.

"Er is waardering voor de gezonde en zachte man, maar dat moet vooral als een aanvulling op de bestaande eisen worden bekeken,” aldus nog de onderzoekers. “Er is geen sprake van dat deze nieuwe waarden tegen oude tradities kunnen worden ingeruild. Moderne zakenlieden worden aangemaand om aandachtig en empathisch naar alle collega's, zelfs hun meest jonge medewerkers, te luisteren. Dat moet echter vooral tot een groter professioneel succes leiden en de aantrekkingskracht op het andere geslacht versterken. Op die manier wordt de productiviteit en dominantie over lager gekwoteerde mannen en vrouwen bevestigd.”

Lees Verder

10:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: japan, man |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.