09-03-18

Chinees bedrijf lijstaanvoerder in Europese patentaanvragen

Het voorbije jaar zijn in Europa 165.590 nieuwe patentaanvragen ingediend. Dat betekende een stijging met 3,9 procent tegenover het jaar voordien. Dat bijkt uit cijfers van het European Patent Office (EPO), waarbij achtendertig Europese landen zijn aangesloten. Opgemerkt wordt dat nog nooit eerder in de geschiedenis bij het Europese patentbureau zoveel aanvragen voor de bescherming van intellectuele eigendommen werden ingediend dan vorig jaar. Tegelijkertijd moest ook voor de eerste keer in de geschiedenis worden vastgesteld dat de lijst van aanvragers door een Chinese onderneming werd aangevoerd.

“Op het gebied van patenten heeft Europa een uitstekend jaar achter de rug,” getuigt Benoit Battistelli, president van het European Patent Office. Het grootste aantal aanvragen was afkomstig van bedrijven uit de Verenigde Staten (26 procent), gevolgd door Duitsland (15 procent), Japan (13 procent), Frankrijk (6 procent) en China (5 procent). Het aantal aanvragen uit China kende een stijging met 16,6 procent, waardoor het land een plaats in de top vijf kon veroveren. Opmerkelijk is echter dat de lijst met individuele aanvragen door China wordt geleid. Het Chinese concern Huawei liet immers 2.398 aanvragen noteren, gevolgd door Siemens (2.220), LG Electronics (2.056) en Samsung (2.016).

Uit het onderzoek blijkt nog dat de meeste Europese landen het voorbije jaar een groter aantal patentaanvragen hebben ingediend. Nederland liet een stijging met 2,7 procent optekenen, gevolgd door Groot-Brittannië (2,4 procent), Duitsland (1,9 procent) en Frankrijk (0,5 procent). Een opvallende daling werd daarentegen geregistreerd in Portugal (5,7 procent), maar ook in België en Noorwegen werd een inkrimping met respectievelijk 1,9 procent en 0,6 procent gemeld. Wanneer naar bevolkingsaantallen wordt gekeken, staat Zwitserland op de eerste plaats met 884 aanvragen per miljoen inwoners, gevolgd door Nederland (412) en Denemarken (377).

Het grootste aantal aanvragen was gesitueerd in de medische technologie, digitale communicatie en computertechnologie.

Lees Verder

10:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: patenten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.