09-03-18

Consument verwacht positieve impact van artificiële intelligentie

Voor een grote meerderheid van de bevolking maakt artificiële intelligentie inmiddels deel uit van het dagelijkse leven. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Gallup en de Northeastern University bij meer dan drieduizend consumenten in de Verenigde Staten. Uit de studie bleek dat 85 procent van de respondenten minstens één apparaat, programma of dienst met artificiële intelligentie gebruikt. Daarbij wordt in de eerste plaats gewezen op navigatie-applicaties (84 procent), op korte afstand gevolgd door streamingdiensten voor video en muziek. Minder verwacht is volgens de onderzoekers de penetratie van digitale persoonlijke assistenten op smartphones.

“Er kon worden vastgesteld dat 47 procent van de ondervraagden op zijn smartphone een dienst zoals Siri van Apple of Assistant van Google gebruikt,” aldus de onderzoekers. “Daarbij wordt uiteraard meestal op spraaktechnnologie beroep gedaan.” Daarnaast kon worden vastgesteld dat inmiddels ook 22 procent van de ondervraagden zegt gebruik te maken van intelligente domotica-toepassingen, die nochtans nog niet lang op de markt aanwezig zijn. Online navigatiediensten en streamingservices maken al sinds het midden van het voorbije decennium deel uit van het dagelijkse leven, terwijl Amazon de eerste generatie van zijn Echo pas zeven jaar geleden lanceerde.

In het algemeen kan volgens de onderzoekers worden verwacht dat de adoptie van artificiële intelligentie in de toekomst een substantiële groei zal kennen. “Onder meer heeft Amazon voorspeld dat zijn domotica-assistent Alexa binnen de volgende drie tot vijf jaar door minstens 100 miljoen mensen zal worden geactiveerd,” wordt er opgemerkt. “Bovendien wordt verwacht dat over drie jaar ruim twee miljard mensen van spraaktechnologie gebruik zullen maken om het internet te gebruiken. Ongeveer een kwart van die interacties zouden bovendien een commerciële intentie hebben.”

Uit het onderzoek blijkt nog dat 76 procent van de ondervraagden zich optimistisch opstelt over de impact van deze technologieën op hun leven en werk. Toch geeft 73 procent aan te vrezen dat de toepassingen tot banenverlies zullen leiden. Slechts 23 procent meent echter dat ook zijn eigen tewerkstelling in het gedrang zou kunnen komen.

Lees Verder

12:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: artificiële intelligentie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.