09-03-18

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse speelgoedverkoper Toys R Us ondervindt grote moeilijkheden om een oplossing te vinden voor zijn activiteiten in de Verenigde Staten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. De hoop op een overeenkomst met een schuldeisers of een koper zou gevoelig zijn afgenomen. Volgens de bronnen dreigen de activiteiten dan ook mogelijk te zullen verdwijnen. In januari kondigde Toys R Us aan in de Verenigde Staten ongeveer honderdtachtig winkels te sluiten. Die operatie vormde een onderdeel van een reddingsplan dat het bedrijf zou moeten helpen een faillissement te vermijden. Het bedrijf raakte door hoge schulden en dalende verkopen in de problemen.

Het Amerikaanse bedrijf Rent-A-Center, verhuurder van meubels en elektronica, wil op zijn hoofdkantoor in Plano in Texas het personeelsbestand met 25 procent afbouwen. Daardoor zouden ongeveer tweehonderdvijftig arbeidsplaatsen kunnen worden geschrapt. De operatie zou de onderneming moeten helpen een jaarlijkse kostenbesparing tussen 65 miljoen dollar en 85 miljoen dollar te realiseren, zoals in een strategisch plan is voorzien. Het bedrijf stuurde vorige maand ook al zijn chief operating officer weg. Daardoor kwam de onderneming onder rechtstreekse controle van chief executive Mitch Fadel, die in januari was aangesteld. De onderneming bekijkt ook een mogelijke verkoop.

De Duitse autobouwer BMW heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 98,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,8 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee boekte de constructeur de sterkste verkoop uit zijn geschiedenis. In volumes werd een recordverkoop van 2,46 miljoen voertuigen gemeld. Tegenover het jaar voordien was er sprake van een toename met 4,1 procent. Bij de elektrische wagens was er een stijging met bijna 66 procent tot 103.080 eenheden. De nettowinst steeg met 26 procent tot 8,7 miljard euro. Dat resultaat was gedeeltelijk te danken aan een eenmalige fiscale bate van 977 miljoen euro in de Verenigde Staten.

De Japanse groep Ricoh, producent van onder meer kantoorelektronica, wil de volgende maanden vierduizend banen schrappen. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Japanse zakenkrant Nikkei gezegd. Een groot deel van de banen verdwijnt via de verkoop van de logistieke tak in Japan. In totaal zou Ricoh in zijn thuisland drieduizend banen schrappen. De rest van de ontslagen zou gebeuren in Europa, waarbij vooral zou worden gekeken naar de inkrimping van het aantal managementposities. Door de operatie zou het wereldwijde personeelsbestand van de Japanse onderneming met ongeveer 4 procent worden afgeslankt. Een aantal overnames zouden anderzijds de activiteiten moeten diversifiëren.

Het Spaanse telecomconcern Telefónica overweegt zich terug te trekken uit Duitsland en zijn belang in zijn Duitse dochter Telefónica Deutschland te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het Duitse zakenblad WirtschaftsWoche gezegd. Telefónica bezit ruim 69 procent van Telefónica Deutschland. De Nederlandse KPN Groep heeft een belang van 8,6 procent in handen. De rest van de aandelen is verdeeld over andere aandeelhouders. Een aantal zakenbanken zouden zijn ingehuurd om de mogelijke opties te bekijken, maar er zouden nog geen directe contacten zijn gelegd met potentiële kopers. Telefónica Deutschland boekte vorig jaar een omzet van 7,3 miljard euro.

Het Chinese ecommerce-concern Alibaba heeft in Singapore een onderzoekscentrum geopend in samenwerking met de Nanyang Technological University (NTU). Het initiatief is het eerste onderzoekscentrum dat Alibaba buiten China opzet en is gericht op de ontwikkeling van nieuwe toepassingen rond artificiële intelligentie. Onder meer wordt gedacht aan oplossingen voor onder meer ouderenzorg en stedelijk transport. Beide partijen brengen in eerste instantie een vijftigtal onderzoekers aan. In eerste instantie krijgt het project een looptijd van vijf jaar. Het initiatief is volgens Jeff Zhang, chief technology officer van Alibaba, een onderdeel is van de Damo Academy, die vorig jaar door het bedrijf is gestart.

Het Amerikaanse mediabedrijf Tronc, uitgever van onder meer de Chicago Tribune en New York Daily News, heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,52 miljard dollar. Dat betekende een daling met 5,1 procent tegenover het jaar voordien. De inkomsten uit reclame vielen met 11,7 procent terug, maar de inkomsten uit de oplages namen met 6,8 procent toe. De nettowinst viel van 6,5 miljoen dollar terug tot 5,5 miljoen dollar. Justin Dearborn, chief executive van Tronc, benadrukte dat de digitale activiteiten een sterke groei lieten optekenen. In die digitale optiek kadert ook de overname van BestReviews, gespecialiseerd in online productbesprekingen. De Los Angeles Times wordt verkocht.

De Amerikaanse groep Harley-Davidson, fabrikant van motorfietsen, investeert in het technologiebedrijf Alta Motors uit Brisbane (Californië), een innovator in lichte elektrische mobiliteit. Dat heeft Harley-Davidson bekendgemaakt. Verdere details over de transactie werden niet bekend. Alta Motors heeft een e-bike ontwikkeld en zou van het netwerk van Harley-Davidson gebruik kunnen maken om een internationaal publiek te bereiken. Anderzijds krijgt Harley-Davidson door de samenwerking met Alta Motors toegang tot gespecialiseerde technologie en expertise op het gebied van elektrische aandrijving. De motorfietsenfabrikant hoopt ook een jonger publiek te kunnen aanspreken.

De Duitse farmagroep Merck heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 15,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. Gewag wordt gemaakt van sterke organische verkoop in de divisies healthcare en biologie. De nettowinst liep met 60 procent op tot 2,6 miljard euro. De winstgroei werd echter in grote mate beïnvloed door een eenmalig fiscaal voordeel van 906 miljoen euro in de Verenigde Staten. Stefan Oschmann, chief executive van Merck, zegt dat het bedrijf de doelstellingen voor het voorbije jaar heeft gehaald. Onder meer wordt gewezen op belangrijke strategische successen met de goedkeuring van twee nieuwe geneesmiddelen.

Het Amerikaanse concern eBay neemt de Japanse activiteiten van Giosis over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld, maar het persbureau Bloomberg maakt gewag van een bedrag van ongeveer 700 miljoen dollar. Onder meer het online shopping-platform Qoo10 komt door de overname in handen van het Amerikaanse concern. Door de overname kan eBay zijn aanwezigheid op de Japanse markt gevoelig versterken. Het Amerikaanse bedrijf had eerder al geïnvesteerd in Giosis, dat in totaal zeven gelocaliseerde online marktplaatsen heeft opgezet in vijf landen. Giosis is onder meer ook in Singapore operationeel. Qoo10 heeft ongeveer twee miljoen shoppers.

Het Nederlandse bierconcern Heineken zal zijn Chinese activiteiten mogelijk van de hand doen. Dat hebben een aantal bronnen bekendgemaakt. Opgemerkt wordt dat Heineken over de verkoop van de divisie gesprekken zou voeren met China Resources Beer (CR Beer). Met de transactie zou een bedrag van meer dan 1 miljard dollar zijn gemoeid. De transactie zou een drietal Chinese brouwerijen van Heineken omvatten, samen met een aantal lokale distributie-activiteiten en dochtermerken. De transactie zou mogelijk met een aandelenruil worden doorgevoerd. CR Beer zou vooral interesse hebben voor de premiumbieren die Heineken in China op de markt brengt.

De Amerikaanse computerbouwer Dell heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar, dat begin februari werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 78,66 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien. Er wordt daarbij onder meer gewezen op de goede prestaties van dochterbedrijf VMWare. Er werd echter een operationeel verlies geleden van ruim 3,33 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van meer dan 3,25 miljard dollar het jaar voordien. Het nettoverlies liep met 3 procent op tot bijna 3,86 miljard dollar. Er is nog geen verdere duidelijkheid over de toekomstplannen van Dell, dat naar de beurs zou kunnen terugkeren of met VMWare zou kunnen fuseren.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell praat over een langjarige deal om gas te kopen uit twee grote offshore gasvelden in het oosten van de Middellandse Zee. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Gesprekken zouden worden gevoerd over de aankoop van voorraden uit het Leviathan-gasveld in Israël en het Aphrodite-veld in Cyprus. De contracten zouden een looptijd hebben van tien jaar. Met de overeenkomsten zou een bedrag van 25 miljard dollar zijn gemoeid. De voorraden zouden worden gebruikt om de aanvoer van een gasfabriek van Shell in Egypte te garanderen. Eigenaars van de gasvelden zijn onder meer Delek Group en Noble Energy.

De Amerikaanse supermarktketen Kroger heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar, dat begin februari werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 122,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,4 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer naar de identieke omzet wordt gekeken, zou een groei met 0,7 procent zijn gemeld. De nettowinst viel van 2 miljard dollar naar 1,9 miljard dollar terug. Het concern maakte nog bekend voor dit jaar ongeveer 3 miljard dollar investeringen te voorzien. Kroger deelde verder ook mee tegen het einde van dit jaar in vierhonderd winkels een platform te willen starten waardoor klanten hun aankopen rechtstreeks kunnen scannen en niet bij een kassa hoeven af te rekenen.

Het Duitse fintechbedrijf SolarisBank heeft bij investeerders een kapitaal van 56,6 miljoen euro opgehaald. SolarisBank werd twee jaar geleden opgericht en wil ondersteuning bieden aan startups die financiële diensten willen aanbieden. Het geld werd opgehaald bij een consortium van Arvato, SBI Group, Visa, ABN Amro en Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Opgemerkt wordt dat slechts één keer in de geschiedenis van de Duitse financiële startups een kapitaalronde met een grotere opbrengst kon worden gemeld. Alleen het bedrijf Kreditech uit Hamburg kon met een kapitaalronde van 110 miljoen euro op een grotere interesse van investeerders rekenen.

08:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.