12-03-18

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse restaurantketen Caliburger heeft een experiment met de robotkok Flippy vroegtijdig afgebroken. Caliburger was in een restaurant in Pasadena een experiment gestart met Flippy, een robot van het bedrijf Miso Robotics die twaalf hamburgers tegelijkertijd zou kunnen bereiden. De proef diende echter al na één dag worden afgebroken omdat de robot te traag bleek te werken. De robot, die een kostprijs van 60.000 dollar heeft, bleek immers de toestroom aan klanten niet aan te kunnen en zou onaanvaardbaar veel fouten maken. Miso Robotics heeft aangekondigd de broncode van de robot te controleren. Flippy zou in theorie tweeduizend hamburgers per dag moeten kunnen bereiden.

Het technologiebedrijf Option heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 5,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijfsverlies kon van 5,6 miljoen euro naar 1,9 miljoen euro worden teruggebracht. Het nettoverlies kon van 7,9 miljoen euro naar bijna 1 miljoen euro worden teruggebracht. Het bedrijf kondigde verder aan zijn activiteiten onder de naam Crescent te zullen verderzetten. Crescent is de naam van de holding van voorzitter Eric Van Zele. Door die verandering komt een einde aan het bedrijf dat meer dan dertig jaar geleden door Jan Callewaert werd opgericht. Callewaert heeft nog een belang van 17,3 procent in het bedrijf.

Bij Goldman Sachs zal chief executive Lloyd Blankfein nog dit jaar zijn functie neerleggen. Dat heeft de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Blankfein (63) stond meer dan twaalf jaar aan het hoofd van de Amerikaanse zakenbank. Daarmee is Blankfein één van de langstregerende bankiers van Wall Street. Hij werkt al zesendertig jaar bij Goldman Sachs, waar hij zijn carrière begon als goudverkoper op de grondstoffenafdeling. Hij bekleedde vervolgens diverse functies, tot hij twaalf jaar geleden tot chief executive en voorzitter van de bank werd benoemd. Het is niet duidelijk of Blankfein zijn functie als voorzitter verder blijft vervullen. Drie jaar geleden werd bij Blankfein kanker vastgesteld.

De Duitse ecommerce-groep Zalando zou voor de inplanting van een nieuw distributiecentrum kiezen voor een locatie in Nederland. Er was ook sprake dat Zalando zich mogelijk in de Waalse gemeente Dour-Elouges zou vestigen. In Nederland zou Zalando echter op gunstiger loonvoorwaarden kunnen rekenen, terwijl ook het nachtwerk minder strikt is gelimiteerd. Bovendien wordt gewezen op het onrustige sociale klimaat waarmee Wallonië wordt geconfronteerd. Door de voorkeur voor Nederland verliest België vijftienhonderd potentiële arbeidsplaatsen. Bovendien wordt nog eens de nadruk gelegd op de ongunstige omstandigheden voor de ecommerce in België.

Het voorbije jaar heeft Vlaanderen opnieuw een recordfile laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Verkeerscentrum. Tijdens de ochtendspits werd een gemiddelde file van 158 kilometer geregistreerd. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat zowel het personenverkeer als het vrachtvervoer blijft toenemen. Ook het aantal incidenten kende een verdere stijging. De helft van de files staat op de Antwerpse ring en de Brusselse ring. In Antwerpen wordt wel een sterkere toename opgetekend dan in Brussel. Aan de Kennedytunnel staat in de richting Nederland inmiddels tien uur file per dag. Dat is een stijging met twee uur in twee jaar.

In de Verenigde Staten is de omstreden zakenman Martin Shkreli, oprichter van het biotechbedrijf Retrophin, tot een gevangenisstraf van zeven jaar veroordeeld. Shkreli (34) werd in augustus vorig jaar al veroordeeld wegens misleiding van investeerders en aandelenfraude. Het openbaar ministerie had een straf geëist van vijftien jaar. De zakenman zou met zijn bedrieglijke praktijken meer dan 40 miljoen dollar hebben buitgemaakt. Shkreli, de zoon van migranten uit Albanië en Kroatië, werd eerder zwaar op de korrel genomen omdat hij beslist had de prijs van een levensreddend middel voor patiënten met een falend immuunsysteem, met 5.000 procent op te trekken.

Voedingsgroep Ter Beke heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 508,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 21,5 procent tegenover het jaar voordien. Een belangrijk deel van die groei wordt echter toegeschreven aan de overname van de bedrijven Stefano Toselli, Pasta Food Company, KK Fine Foods, Offerman. Ter Beke wijst daarbij op een organische groei in België en Nederland, waardoor het verlies van een belangrijke Britse afnemer van paté kon worden gecompenseerd. De nettowinst steeg 36 procent tot 17,8 miljoen euro. Wel wordt gewezen op de scherp oplopende grondstoffenprijzen en een zware concurrentie, waardoor de winstmarges op charcuterie werden geraakt.

De Belgische groep Chemogas, distributeur van chemische gassen, neemt het Maleisische bedrijf Stereo over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Stereo is gespecialiseerd in het mengen, vullen en leveren van ethyleenoxide voor de medische sterilisatie-industrie. Chemogas is in die sector een van de belangrijkste wereldwijde leveranciers. Chemogas is een voormalige afdeling van de Duitse gasconcern Linde, maar werd twee jaar geleden door het investeringsfonds Gilde Equity Management (GEM Benelux) overgenomen. Chemogas realiseert een jaaromzet van ongeveer 20 miljoen euro, maar versterkt door Stereo zijn aanwezigheid in Zuidoost-Azië.

Het Italiaanse modehuis Prada heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 3 miljard euro. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat vooral in Japan en het Midden-Oosten de verkoop van dure tassen, schoenen en andere luxeproducten van het bedrijf onder druk stonden. Ook in de Verenigde Staten moest een achteruitgang worden geregistreerd. In Europa was er sprake van ongeveer een status-quo, maar in China kon op een hernieuwde groei worden gerekend. De nettowinst daalde van 278 miljoen euro naar 250 miljoen euro. De onderneming zegt voor dit jaar opnieuw op een groei van de verkoop te rekenen.

Het technologieconcern Foxconn uit Taiwan bereidt zich voor op een notering op de beurs van Shanghai. Het bedrijf, vooral bekend als toeleverancier van het Amerikaanse concern Apple, kreeg daarvoor van de Chinese overheid de toestemming. Foxconn, een dochteronderneming van de Taiwanese groep Hon Hai Precision, produceert ook elektronische onderdelen voor de spelconsole PlayStation en de e-reader Kindle. De waarde van Foxconn wordt geraamd op 400 miljard yuan of 51 miljard euro. Daarmee zou het bedrijf de grootste beursgang kunnen worden die tot nu toe tijdens de tweede helft van dit decennium in China werd genoteerd. De onderneming heeft één miljoen medewerkers.

Het modeconcern FNG Holding - het moederbedrijf van de ketens Brantano, Fred & Ginger, CKS en Claudia Sträter - wil met de uitgifte van obligaties een bedrag van 100 miljoen euro ophalen. De bijkomende financiële middelen zullen onder meer worden gebruikt om de uitbreidingsplannen van de groep te ondersteunen. Dieter Penninckx, chief executive van FNG Holding, had eerder aangegeven met Brantano tegen het einde van dit decennium vijftig nieuwe winkels te willen openen. Dat expansieplan zou ongeveer 50 miljoen euro kosten. Eenzelfde budget zou worden voorzien voor de modernisering van de bestaande filialen van Brantano.

Het Franse nutsbedrijf Engie heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 65 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,7 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,4 miljard euro, tegenover een verlies van 400 miljoen euro het jaar voordien. In België, Nederland en Luxemburg werd echter een winstdaling van 755 miljoen euro naar 551 miljoen euro geregistreerd. Daarbij verwijst Engie onder meer naar de dalende energieprijzen en het uitvallen van reactoren in de kerncentrales van Tihange en Doel. Engie zegt de basis te hebben gelegd voor zijn toekomstige groei, waarbij meer rond duurzame technologieën zal worden gewerkt.

Indien autobouwer Tesla de volgende jaren een aantal vooropgestelde doelstellingen haalt, krijgt Elon Musk, topman van het bedrijf, mogelijk recht op een aandelenpakket ter waarde van 2,6 miljard dollar. Indien de doelstellingen daadwerkelijk worden gerealiseerd, kan Musk mogelijk de best betaalde topman van een beursgenoteerd bedrijf worden. Musk zou in dat scenario de volgende tien jaar geen basissalaris ontvangen. Om het volledige pakket te halen, moet de waarde van Tesla oplopen tot 650 miljard dollar. Dat is twaalf keer dan de huidige waarde. Ook moeten een aantal productiedoelstellingen worden gehaald. Er is bij een aantal investeerders echter verzet tegen de bonusplannen voor Musk.

Euroclear, de grootste effectenbewaarder van Europa, verhuist zijn holding van Londen naar Brussel. Dat heeft Lieve Mostrey, chief executive van Euroclear, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times bevestigd. De aankondiging is vooral symbolisch. De meeste operaties van Euroclear zijn immers al in Brussel gevestigd. Nu wordt echter ook de maatschappelijke zetel naar Brussel overgeheveld. De verhuis zou later dit jaar worden doorgevoerd. Mostrey zegt dat Euroclear zich comfortabeler voelt in de eurozone. Wel wordt benadrukt dat geen enkele arbeidsplaats van Londen naar Brussel zal verhuizen. Bovendien wordt opgemerkt dat de Engelse klanten evenmin een verandering moet verwachten.

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,44 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,7 procent tegenover het jaar voordien. Wanneer geen rekening wordt gehouden met valutaschommelingen, zou een daling met 2,9 procent zijn geregistreerd. De nettowinst liep van 81 miljoen euro naar 45 miljoen euro terug. Het nettoresultaat werd echter gedrukt door een eenmalige fiscale last van 25 miljoen euro. Het bedrijf merkte verder op het voorbije jaar te hebben moeten afrekenen met ongunstige effecten op de grondstoffenmarkten. Daarnaast wordt gewezen op de impact van investeringen. De onderneming maakt een transformatie door.

16:45 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.