15-03-18

Zware makeup hypothekeert vrouwelijk leiderschap

Vrouwen die zware makeup dragen worden minder gemakkelijk als een goed leider bestempeld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Abertay University in Schotland bij een groep proefpersonen die foto’s over vrouwen met minder of meer makeup mosten evalueren. De onderzoekers zeggen vastgesteld te hebben dat beide geslachten bedenkingen hadden over de leiderschapscapaciteiten van vrouwen die van zware makeup gebruik maakten. Het negatieve oordeel moet volgens de Schotse wetenschappers worden gelinkt aan het feit dat makeup een vrouw dominanter zal doen lijken.

Lees Verder

 

17:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Negatieve herinneringen kunnen emotioneel worden onderdrukt

Emotionele onderdrukking kan de herinnering aan ongunstige gebeurtenissen helpen afzwakken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Illinois. Aangegeven wordt dat de resultaten van de studie onder meer de kans hebben om depressies te helpen behandelen. De onderzoekers zeggen daarbij tot de vaststelling te zijn gekomen dat de emotionele onderdrukking bewust of onbewust kan gebeuren. Een bewuste onderdrukking eist volgens de wetenschappers echter een inzet waartoe personen met een depressief karakter vaak niet in staat zullen zijn. In die omstandigheden kan volgens hen dan ook een onbewuste onderdrukking hulp bieden.

Lees Verder

 

 

16:58 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Saudi-Arabië wil zestien kernreactoren bouwen

Saudi-Arabië wil voor zijn energievoorziening snel naar nucleaire bronnen overstappen om zijn afhankelijkheid van petroleum te beperken. Bekommernissen over een nucleaire proliferatie in het Midden-Oosten kunnen die plannen volgens experts echter mogelijk dwarsbomen. Over de volgende twee decennia wil het land in totaal zestien kernreactoren bouwen. Met de plannen is een investering gemoeid van ongeveer 80 miljard dollar. Tegen het einde van de jaren dertig zouden die reactoren echter 17,6 gigawatt elektriciteit moeten kunnen leveren. Dat komt overeen met ongeveer 10 procent van de totale energiebehoefte die het land op dat ogenblik verwacht te moeten dekken.

Lees Verder

 

16:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Een op vier Amerikanen erkent constant online te zijn

In de Verenigde Staten zegt meer dan een kwart van de bevolking nagenoeg altijd online te zijn. Daarentegen is er ook een klein percentage dat helemaal geen beroep op het internet doet. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center bij meer dan tweeduizend Amerikaanse consumenten. De onderzoekers voegen eraan toe dat de groeiende populariteit van smartphones en andere mobiele apparaten een voortdurend contact met het internet steeds gemakkelijker maakt. Onder meer daardoor zegt inmiddels 26 procent nagenoeg constant online te zijn, tegenover 21 procent drie jaar geleden.

Lees Verder

 

15:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Conservatieve boekhouding beschermt beter tegen rechtszaken

Bedrijven die conservatieve boekhoudkundige praktijken toepassen, waarbij optimistisch nieuws meer verificatie vereist dan negatieve tijdingen, kunnen schadeclaims van aandeelhouders gemakkelijker vermijden. Bovendien hebben ze ook meer kans om zich tegen eventuele aantijgingen te weren. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Kansas, de University of Louisville en de Cheung Kong Graduate School of Business over bijna vierhonderd claims die sinds het midden van het laatste decennium van de voorbije eeuw tegen een aantal bedrijven werden neergelegd.

Lees Verder

 

14:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Saudi-Arabië opent dit jaar meer dan tachtig hotels

In Saudi-Arabië worden dit jaar vierentachtig nieuwe hotels de deuren openen. Daarmee wordt het overnachtingsaanbod in het land met meer dan 27.000 kamers uitgebreid. Dat blijkt uit een rapport van consulent TopHotelProjects. Opgemerkt wordt dat op dit ogenblik in Saudi-Arabië 143 nieuwe hotels worden gebouwd. Daarvan zal nagenoeg 60 procent nog dit jaar jaar kunnen afgewerkt. De belangrijkste bouwactiviteit wordt opgetekend in Riyadh, Jeddah, Makkah en Al Khobar. De grootste opdrachtgever is daarbij de groep Hilton, op dit ogenblik in het Midden-Oosten dertig hotels optrekt in twaalf verschillende steden.

Lees Verder

 

14:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Terroristische dreiging blijft boven Europa hangen

De dreiging van het terrorisme is in Europa nog niet afgenomen en leeft nog steeds, ondanks de verliezen die Daesh in Syrië en Irak heeft geleden. Dat zegt Manuel Navarrete, hoofd van het Counter Terrorism Centre bij Europol. Volgens Europol werden vorig jaar in Europa 980 aanhoudingen in verband met het jihadisme geregistreerd. Dat is iets minder dan de duizend arrestaties het jaar voordien. Hij waarschuwt dat er vorig jaar meer dan twintig terroristische incidenten in Europa werden geregistreerd. Terwijl de dreiging aanhoudt, geeft Navarrete toe dat het aantal slachtoffers is afgenomen. Vorig jaar waren er ongeveer achtenzestig doden als gevolg van islamitische aanslagen in Europa. Dat is ruim een halvering tegenover het jaar voordien.

Lees Verder

 

13:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Groot-Brittannië is wetenschapper Stephen Hawking (76) overleden. De astrofysicus werd vooral bekend voor zijn baanbrekend werk over de zwarte gaten in het heelal. Hij was ook de auteur van de bestseller A Brief History of Time over de geschiedenis van het universum. Hawking leed echter aan de spierziekte amyotrofe laterale sclerose (als). De aandoening werd vastgesteld toen de wetenschapper eenentwintig jaar oud was. De artsen vertelden hem toen dat hij nog maximaal twee jaar had te leven. Ruim tien jaar later werd Hawking het jongste lid van de Britse Royal Society. Op het einde van de jaren zeventig werd hij aan de Cambridge University aangesteld als professor wiskunde.

De technologiebedrijven Apple en Google moeten in Frankrijk wegens oneerlijke handelspraktijken voor de rechtbank verschijnen. Dat heeft Bruno Le Maire, Frans minister van financiën, aangekondigd. Het is volgens Le Maire onaanvaardbaar dat de bedrijven aan de verkopers van applicaties in hun winkels een commissie van 30 procent aanrekenen. Le Maire vindt het evenmin toelaatbaar dat de technologiebedrijven zich het recht hebben toegeëigend om de voorwaarden eenzijdig aan te passen. Volgens Le Maire zouden de boetes voor de Amerikaanse bedrijven verscheidene miljoenen euro kunnen bedragen. In een vergelijkbaar dossier viseerde Le Maire eerder ook al Amazon.

De Spaanse modeholding Inditex - die onder meer de merken Zara, Berskha en Pull & Bear in portefeuille heeft, realiseerde tijdens het voorbije boekjaar een omzet van ruim 25 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. Een belangrijk gedeelte van de groei werd wel gecreëerd door de opening van nieuwe winkels. Wanneer naar de autonome omzet wordt gekeken, zou een groei met 5 procent zijn opgetekend. De nettowinst nam met 7 procent toe tot 3,37 miljard euro. Het bedrijf zegt wel dat de marges onder druk stonden van de duurdere euro. Ook wordt gewezen op de concurrentie van webwinkels. Pablo Isla, topman van Inditex, stelde wel bijzonder tevreden te zijn.

De Amerikaanse schoenmaker Crocs heeft geen alleenrecht op het verkoop van rubberklompen. Dat heeft het Europese hof van justitie beslist in een klacht die het Franse bedrijf Gifi tegen de patentaanvraag van de Amerikaanse onderneming had neergelegd. Sinds de marktintroductie van Crocs zestien jaar geleden, heeft het bedrijf al meer dan driehonderd miljoen exemplaren verkocht. Om kopies te vermijden diende Crocs veertien jaar geleden een aanvraag tot bescherming bij het Europese Intellectual Property Office (IPO) aan. Gifi had echter aangevoerd dat het product al geruime tijd op de markt was vooraleer de bescherming werd aangevraagd. Die stelling werd door het Europese hof van justitie gevolgd.

De Japanse autofabrikant Nissan overweegt zijn belang in zijn Franse sectorgenoot Renault uit te breiden. Daarover worden tussen beide constructeurs gesprekken gevoerd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Renault en Nissan creëerden op het einde van de voorbije eeuw een alliantie, waarbij ook wederzijds aandelen werden uitgewisseld. Ook de Franse staat heeft een belang van 15 procent in Renault. Nissan zou de mogelijkheid onderzoeken het grootste gedeelte van dat belang over te nemen. De betrokken partijen ontkennen de plannen, maar zeggen wel dat er wordt gesproken over een verdere samenwerking en bijkomende synergieën.

Het Brusselse toprestaurant La Maison du Cygne kan een doorstart maken. Eind februari werd de horecagroep achter Maison du Cygne en tien andere Brusselse restaurants failliet verklaard. Het handelsfonds van La Maison du Cygne werd echter sindsdien door onderneemster Debora Abraham overgenomen. Het is nog niet duidelijk wanneer het restaurant opnieuw zijn deuren kan openen, maar Abraham zegt het huis zo snel mogelijk zijn oude grandeur te willen teruggeven. Eenzelfde operatie voerde de onderneemster eerder ook al bij het Brusselse restaurant L’Ecailler du Palais Royal door. La Maison du Cygne is één van de iconen van de Brusselse restaurantsector.

Het Duitse sportmerk Adidas heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 21,22 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. Gemeld wordt dat in vrijwel elke geografische regio een sterke groei kon worden opgetekend. De sterkste vooruitgang werd gerealiseerd in China, waar een stijging met 29 procent kon worden opgetekend. Daarna volgt Noord-Amerika met een groei van 27 procent, gevolgd door West-Europa (13 procent) en Latijns-Amerika (12 procent). Enkel in Rusland, waar een aantal winkels werden gesloten, werd een terugval met 13 procent gemeld. De nettowinst steeg met 32 procent naar 1,43 miljard euro.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever zal zijn hoofdkantoor in Rotterdam installeren. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Op dit ogenblik heeft Unilever nog hoofdzetels in Rotterdam en Londen, maar het bedrijf heeft al langer aangegeven die dubbele structuur te willen afschaffen. De voorbije maanden hebben zowel Nederland als Groot-Brittannië gepoogd een keuze in hun voordeel af te dwingen. De uiteindelijke keuze voor Nederland is vooral een gevoelige slag voor de Britse premier Theresa May, die poogt aan te tonen dat Groot-Brittannië ook na de brexit voor ondernemingen nog altijd een aantrekkelijke en gegeerde vestigingsplaats blijft. Unilever behoudt in Londen wel een aantal divisies.

Weefgetouwenfabrikant Picanol heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 689 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf werd naar eigen zeggen het voorbije jaar geconfronteerd met een sterke vraag naar zijn weefgetouwen, vooral op de Aziatische markt. Er wordt gewag gemaakt van een recordverkoop, terwijl ook een sterke vraag naar onderdelen en accessoires werd gemeld. De nettowinst daalde van 120 miljoen euro naar 102 miljoen euro. Die achteruitgang werd toegeschreven aan het blang dat Picanol heeft in het chemieconcern Tessenderlo Group. Verder wordt gezegd dat het orderboek de eerste zes maanden goed is gevuld.

De Italiaanse holding Atlantia, die gecontroleerd wordt door de familie Benetton, lanceert samen met zijn Spaanse sectorgenoot Actividades de Construcción y Servicios (ACS) van ondernemer Florentino Perez, voorzitter van Real Madrid, een overnamebod op Abertis Infraestructuras, uitbater van tolwegen in onder meer Spanje en Frankrijk. Met de transactie is een bedrag van 18,2 miljard euro gemoeid. Dat is bijna 2 miljard euro meer dan het eerdere bod dat Atlantia in mei vorig jaar afzonderlijk op Abertis had gedaan. De overeenkomst vermijdt een biedingsoorlog, terwijl ook een oplossing wordt geboden voor het verzet in Spanje tegen een eventuele Italiaanse controle over de nationale wegeninfrastructuur.

De Britse holding Conviviality moet voor het einde van de maand een bedrag van 30 miljoen pond vinden om een fiscale last te betalen. Dat heeft de groep, eigenaar van onder meer ketens Wine Rack en Bargain Booze, bekendgemaakt. Eerder al had Conviviality te kennen gegeven dat de winst lager zou uitvallen dan eerder was voorzien. Bargain Booze is de grootste keten van goedkope slijterijen in Groot-Brittannië. Door de onverwachte problemen heeft de holding alvast beslist zijn dividend te schrappen. Conviviality heeft verder gezegd met zijn financiers en de belastingsdienst gesprekken te zijn opgestart om een oplossing van het probleem te kunnen vinden.

Het chemieconcern Tessenderlo Group heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst viel echter van 98,2 miljoen euro naar 25,6 miljoen euro terug. Daarbij wordt vooral gewezen naar negatieve valuta-effecten. Een groot gedeelte van de activiteiten van de groep situeert zich immers op de Amerikaanse markt. Dochterbedrijf Kerley, producent van meststoffen, realiseert het grootste deel van zijn inkomsten in de Verenigde Staten en is dan ook gevoelig voor de schommelingen van de dollar. Het bedrijf zegt ook voor dit jaar geen fundamentele verbetering te verwachten.

Het farmabedrijf Bone Therapeutics uit Gosselies heeft met de uitgifte van obligaties een bedrag van 19,45 miljoen euro opgehaald. Thomas Lienard, chief executive van Bone Therapeutics, stelde bijzonder tevreden te zijn met de resultaten van de operatie. Bij de operatie werd zowel bij lokale als internationale beleggers geld opgehaald. De bijkomende middelen zullen door Bone Therapeutics, gespecialiseerd in celtherapie voor  regeneratieve geneeskunde, worden gebruikt om de eigen pijplijn verder te financieren. Daarbij zal verder onderzoek worden verricht naar de mogelijkheden van de producten Preob en Allob die door het Waalse bedrijf werden ontwikkeld.

De Amerikaanse keten Signet Jewelers heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter naar de vergelijkbare verkopen wordt gekeken, zou een daling met 5,2 procent zijn geregistreerd. De winst steeg met 19,1 procent tot 351,3 miljoen dollar. De online verkoop liep met 52,8 procent op tot 253,8 miljoen dollar. Om zijn positie opnieuw te versterken, heeft de keten een herstructureringsplan aangekondigd. Onder meer zal daarbij sterker worden ingezet op ecommerce en innovaties in het productassortiment. Tegelijkertijd zullen tweehonderd vestigingen worden gesloten.

De Finse energiegroep Teollisuuden Voima Oyj (TVO) krijgt een schadevergoeding van 450 miljoen euro voor de jarenlange vertragingen die werden opgetekend bij de bouw van een nieuwe kernreactor voor de centrale van Olkiluoto. Daarover hebben de Duitse industriegroep Siemens en zijn Franse sectorgenoot Areva, die de reactor dienden op te leveren, een akkoord bereikt. Aan de bouw van de nieuwe reactor werd al in het midden van het voorbije decennium begonnen. Bedoeling was de grootste kerncentrale van de wereld, met de meest innovatieve technologieën, te bouwen. Met het project was een investering gemoeid van 5,5 miljard euro. De oplevering is echter nog steeds niet gebeurd.

08:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |